IE9-chef: Fortæl os hvad vi kan gøre bedre

Betaversionen af Internet Explorer 9 er ikke skåret i granit. Der er stadig plads til ændringer inden endelig lancering, og Microsoft efterlyser derfor begavet feedback fra testerne.

Bliver Internet Explorer 9 browseren, hvor Microsoft kommer på omdrejningshøjde med konkurrenterne i forhold til webstandarderne og præsenterer en browser, der kan trække selv it-professionelle til?

Sådan vil Microsoft i hvert fald gerne selv ønske det, og et af midlerne er en lang og omfattende beta-periode, ligesom med Windows 7.

Og selvom browseren er sendt ud i en beta-version, er der stadig plads til ændringer, inden Internet Explorer 9 lanceres i en færdig version engang i foråret 2011. Sådan lyder det fra Pete LePage, produktchef for Internet Explorer 9, der efterlyser tilbagemeldinger fra brugerne i et interview med norske Digi.no.

Via menu-ikonet, der ligesom i Chrome nu er placeret helt til højre og ligner et tandhjul, kan man vælge 'Send feedback' og give sit besyv med. Det er især brugergrænsefladen, Microsoft gerne vil have hjælp til.

Men er man utilfreds med pladsen til faneblade, går man forgæves. Fremover skal både faneblade og adresselinje dele én linje, og Microsoft har ud fra analyser af brugsmønstre besluttet, at der ikke bliver ændret på det.

»Gennemsnitsbrugeren har kun tre til fire faner åbne på én gang. Omtrent 90 procent har aldrig haft mere end otte faner åbne samtidigt. Derfor har vi bestemt, at det er vigtigere at give mere plads til indholdet i browseren,« siger Pete LePage til Digi.no.

Han gentager også løftet om, at IE9 vil gøre op med tidligere tiders Microsoft-politik, hvor Internet Explorer nogle gange fortolkede nettet på sin egen måde, hvilket tvang webudviklere ud i hacks specielt til denne browser. Nu skal implementeringen af webstandarderne være 'klippesolid', siger han.

Det er nu ikke helt lige til, mener han, for browserne er forud for W3C-organisationen, som først forventer at lukke arbejdet med HTML5 i 2022.

For eksempel er der i CSS3-standarden stadig tvivl om mange elementer, så forskellige browsere viser stiplede linjer omkring en boks forskelligt, påpeger Pete LePage.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Jakob Damkjær

Hvis man ikke kan lade fortid være fortid.

Ja det ville være fantastisk hvis IE9 virkede på XP... Men dem der stadig hænger fast i XP må indse at det er en stakkels frist der er før den endeligt bliver EOLet så udvikling til den platform er spild af tid.

Hvis man ikke giver microsoft ros for at se fremad istedet for at bitche over at den ikke køre på det gamle bras man ikke vil opdatere så vil det bremse at microsoft faktisk kommer på ret kurs igen og væk fra "vi skal understøtte alt det gamle bras uanset hvor dårligt det er"

Blandt andet den hardware acceleration som IE9 beta har er meget mere gennemgribende end den som chrome planlægger at få.

Men hvis det ikke skal blive et abnormt stort projekt så bliver ms nød til definere en bundlinje i hard og software hvor man bliver nød til at sige... det der er bare for gammelt til at vi kan bruge tid på at optimere til det.

Det vil gi IE den fordel som det har brug for i fremtiden til at blive den mest brugte browser igen, men denne gang på merit ikke på monopol.

Men det er ikke nu det er om et par år... for med både IE9 og WP7 har microsoft faktisk brugt deres store pengepung til at sigte langt ud i fremtiden til noget positivt... at starte forfra og det skal de ha ros for.

Måske har de set skriften på vægen dvs. at de ikke for altid ville kunne regne med at deres office monopol holdt.

Openoffice og google apps er rigtige konkurenter som kan tage brødet fra microsoft hvis de ikke gør noget seriøst ved deres produkt lineup...

Med win7 WP7 IE9 osv virker det som om microsoft er tilbage på kurs mod at være på niveau med best of breed... men vi skal se den dag hvor det sker først...

Men hvis folk hænger fast i fortiden så vil det forsinke den dag.

/Jakob

PS! Ang. Vista prøver microsoft mest bare at glemme lige som resten af verden... at skulle optimere til det horible møg er der ingen der har tid til.

 • 0
 • 0
#5 Flemming Frandsen

Det er fint nok at man er begyndt på at understøtte standarder i IE9, men for at man virkelig skal kunne gøre gavn skal man sørge for at alle websites der bruger non-standard hacks (F.eks. ActiveX, VB script, Silverlight) bliver renderet i en mode så brugeren ikke kan være i tvivl om at sitet er defekt.

Følgende være godt til at starte med: 1) Kun adgang til Comic Sans fonten. 2) Kun 12 bit farver. 3) En gul ramme omkring hele siden med sort tekst: "Denne webside er forældet og skal rettes fordi den bruger VB script"

På den måde vil man stadig kunne bruge de forældede legacy applikationer som man trækker rundt med, men hvis nogen vedligeholder applikationen vil de straks blive motiveret til at fixe problemet.

 • 0
 • 0
#6 Deleted User

Man kan altså ikke noget væsentligt i Windows 7 som ikke kan gøres i XP. Det er generelt ikke nogen særligt stor investering der skal til for at få XP kompatibilitet.

Microsoft forsøger at give XP brugere en grund til at opgradere, de ønsker ikke at levere deres gratis programmer til folk som ikke har betalt for en ny Windows, og det synes jeg egentlig er fair nok. Men skal vi ikke kalde en skovl for en skovl og lade være med at opfinde andre grunde?

 • 0
 • 0
#7 Jesper Poulsen

Ja det ville være fantastisk hvis IE9 virkede på XP.

Er XP-folk ikke skiftet til Firefox eller Chrome?

Hvis IE9 skal have success, så vil muligheden for effektiv fjernelse af rekvalmer være et godt sted at starte. Dernæst vil et omfattende API for addons være vejen frem.

IE er den eneste browser der viser alt crap ufiltreret.

 • 0
 • 0
#8 Simon Friis Vindum

Jeg fatter ikke hvorfor MS, bliver ved med at bruge penge på at udvikle IE. Hvorfor ikke bare droppe den fuldstændig, og så lade Windows brugere vælge en ordentlig browser via. menukortet?

Det er en naiv illusion, hvis MS tror at de kan komme til at styre internettets udvikling igen. Nu er det Google og Apple der kører showet, det er HTML5 vist et glimrende eksempel på.

 • 0
 • 0
#9 Jakob Damkjær

Det er et super nemt spørgsmål at svare på... Samme grund til at google laver en og Apple laver en... at når du laver en browser så har du lov til at bestemme hvad grund indstillingen er, så en IE kobler dig til Bing search og derigennem reklame penge. Same årsag til google laver chrome... så behøver de ikke betale til firefox og apple for deres google søge henvisninger.

Samtidigt er der en god grund til at udvikle IE for microsoft... det kaldes windows phone 7... hvis microsoft lod google alene stå for udviklingen af browseren til windows phone 7 så ville de være boned for den vil altid komme i anden eller 15. række efter chrome.

Desuden så ville det være svært for microsoft at udvikle en webbrovser API som andre programmer kan bruge hvis det ikke ville virke mm man downloadede et tredie parts software... det ville være FUBAR.

Og uden IE ville microsoft på windows og windows phone miste en mulighed for at skille sig ud fra andre styresystemer. (Noget som microsoft gør med betaen med deres hardware acceleration af store dele af browseren).

Ye IE7 og IE8 er ikke best of breed... men når IE9 får sin HTML5 support på plads og hardware acceleration så vil den være en helt fin browser.

Det kan opsumeres i to ord Platform Ownership. Hvis du vil eje din platform er det idioti at lade andre om at udvikle en så essenciel del af alle platforme som webbrowseren er idag.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere