Identitetstyverier i Danmark er mere end fordoblet på ét år

29. december 2014 kl. 10:15
Antallet af sager om identitetstyveri er vokset fra 2013 til 2014, hvor typisk danske kreditkortoplysninger er blevet misbrugt.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er sket en forholdsvis stor stigning i antallet af sager, som forsikringsselskaberne betegner som identitetstyveri. Hvor der i 2013 var 116 sager, var der i 2014 306 sager, skriver DR på baggrund af en rundringning til forsikringsselskaberne.

Politiet i Danmark oplever ifølge DR også en stigning i antallet af sager, hvor der typisk er tale om misbrug af kreditkortoplysninger eller køb af varer online, hvor det er muligt at betale blot ved at få sendt en faktura.

Opklaringsprocenten er imidlertid forholdsvis lav for de danske sager om identitetstyveri, fordi politiet ofte savner endegyldige beviser eller sporet stopper i udlandet.

»Grunden til, at vi nogen gange må henlægge sager, er, fordi vi simpelthen løber tør for spor. Vi kan identificere ip-adressen til et sted, men vi kan ikke bevise, hvem der har siddet bag computeren,« siger politikommissær Johannes Sølvsteen Jönsson fra Nordsjællands Politi til DR.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Forbrugerrådet mener man, ifølge DR, at problemet reelt kan være større i Danmark, end tallene fra forsikringsselskaberne indikerer.

»Der er mange, der slet ikke har en forsikring, og der er mange, der slet ikke melder de her sager. Så problemet er nok langt større, men vi har desværre ikke præcise tal for, hvor mange der er udsat for det her,« siger formand Anja Philip fra Forbrugerrådet til DR.

En række forsikringsselskaber har det seneste års tid kørt kampagner for forsikringer mod identitetstyveri. Hvis der er tale om misbrug af kreditkortoplysninger som følge af eksempelvis at have handlet i en butik, som er blevet hacket, vil pengeinstitutterne ofte dække et eventuelt tab.

Selvom der er tale om en stigning, så er de danske tal meget langt fra eksempelvis USA, hvor 16,6 millioner personer i 2012 blev udsat for identitetstyveri. I forhold til indbyggertal er der altså cirka 1.000 gange flere sager pr. indbygger i USA i forhold til i Danmark. De to tal er dog ikke direkte sammenlignelige, da der i DR's opgørelse er tale om sager, der er endt hos forsikringsselskaberne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tallene fra forsikringsselskaberne, som DR har indsamlet, står således også i kontrast til en undersøgelse fra 2012, som nåede frem til, at 73.000 danskere var blevet ofre for identitetstyveri i én eller anden form i 2012.

Sammenligner man det tal med tallene fra USA, så er antallet af identitetstyverier pr. indbygger knapt fem gange større i USA end i Danmark.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger