"Dum" app bruges til at sprede israelske bombeadvarsler

‘Red Alert: Israel’ samabrejder med den ny israelske app-sensation og i visse kredse udskeldte ‘Yo’-app" med at advare Israelere om forestående missilangreb.

App’en ‘Yo’ er inden for kort tid blevet overordentlig populær, også selvom den er kritiseret for ikke at kunne andet end at sende vennerne andet end et simpelt ‘yo’ via tekst eller lyd.

Selve strukturen i ‘Yo’-app’en er nu blevet adopteret af israelere, der bruger en ny app til at advare medborgere om de raketangreb, som Israel oplever disse dage efter endnu en konflikt med Palæstina er brudt ud. Det skriver det israelske medie The Times of Israel.

App’en ‘Red Alert: Israel’ advarer om, hvor eventuelle raketangreb finder sted, og den er kommet til verden, efter de to israelske venner Ari Sprung og Kobi Snir blev bekymrede for, om det nu også var alle, der var i stand til at høre de udendørs sirener, der skal lyde 15 sekunder før en raket slår ned.

Nu går de to venners app i gang med at advare og orientere samtidig som sirenerne.

For at lade advarslerne komme hurtigt ud fandt vennerne ud af, at de kunne låne hjælp visuelt og formidlingsmæssigt fra den føromtalte ‘Yo’-app, der skabte overskrifter for nogle uger siden, da det kom frem, at app’en - på trods af den ikke kan andet end at sige ‘yo’ - var millioner og millioner af dollar værd.

Hver eneste gang en raket skal til at slå ned, får israelere med ‘Red Alert: Israel’-app’en således en notifikation, hvor der lige så godt kunne have stået ‘yo’.

Flere teknologi-eksperter og andre der følger udviklingen inden for sociale medier kalder Yo'-appen for "den dummeste ide nogensinde", og en app, der er med til at accelerere sammenbrudet af humaniteten.

Meget tyder dog på, at app’en er blevet så populær - ikke bare i Israel - men også andre steder i verden, fordi, det giver muligheder for interesserede at følge med i konflikten mellem israelerne og palæstinenserne i realtid.

App’en er endda blevet oversat fra hebraisk til engelsk på forespørgsel fra den amerikanske ambassadør i Israel, forlyder det.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (31)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Kristian Bjørklund

Hvad er kilden til tallet 81? Er den troværdig?

I 2006 beviste Mackenzie Institute, at palæstinensere efter et raketangreb havde gravet lig op fra den lokale kirkegård for at fingere et antal døde. (For fuldstændighedens skyld: http://archive.today/bqc2j - så kan alle vurdere efter egne kriterier)

Jeg påstår ikke, at tallet 81 er forkert. Det kan være både større og mindre.

Jeg nævner bare, at det er ekstremt svært at få pålidelige oplysninger fra den konflikt, og at den tilsyneladende uskyldige vending "... i følge palæstinensiske kilder ..." medfører, at man bør udvise sund skepsis; der eksisterer ikke samme officielle apparat til at holde styr på fakta. Samtidig kan man forestille sig, at der næppe er motivation for at underdrive konsekvenserne.

Jeg tager med dette indlæg ikke part i sagen. Jeg minder bare om vigtigheden af at udvise skepsis, og være omhyggelig med at angive sine kilder, når man viderebringer noget der skal fremstå som fakta.

God weekend.

 • 14
 • 4
#4 Anonym

Undrer mig lidt over indlægget - kunne godt tænke mig at få det uddybet lidt.

Først og fremmest, har jeg intet personligt involveret i konflikten, selvom jeg har tidligere været tjenestegørende i regionen. Måske er jeg forkert på den, men jeg kan tillægge indlægget et underligt "der er jo alligevel ikke slået nogen israelere ihjel, så hvorfor blæse det så meget op?" budskab.

Når jeg ser på artiklen, handler dem om en applikation, som kan bruges til at advare om våbennedslag. Og hvis det kan hjælpe folk / forhindre skader på personnel, kan det vel ikke være helt skidt? Det handler vel om at benytte teknologi til at redde mennesker og ikke begynder at blande politik ind i det?

Jeg ser applikationen som et godt tiltag, som kan hjælpe en lang række mennesker til at komme i sikkerhed, når området er under beskydning. Og jeg interesserer mig som sådan ikke for hvilken side, køn, race, religion, seksuelle overbevisning, ynglingssodavand ( så længe det ikke er andre end hindbærbrus ;-) ), man hjælper.

 • 8
 • 0
#6 Per Erik Rønne

Naturligvis kan Hamas få civile ofre når israelerne besvarer Hamas raketangreb på den israelske civilbefolkning.

Man lægger naturligvis affyringsramper og Hamas-kontorer i tæt forbindelse med civile boliger, børnehaver og skoler.

Og selv om israelerne sender en advarsel inden de fyrer missiler af (som et lille-advarselsmissil eller en sms til naboer), så medfører det at civile tab ikke kan undgås.

Og den propaganda-sejr er naturligvis noget Hamas kalkulerer med.

Og ja, er der noget bedre end at placere en børnehave så en raketaffyringsrampe ligger lige i centrum af børnehaven?

 • 11
 • 5
#7 Johannes Aagaard

Hvis du kender blot en smule til forholdene i Gaza, Per Rønne, så ville du vide, at der ikke er megen ledig plads dér til at etablere egentlige militære anlæg. Og jo, Hamas opfordrer også åbent borgere til eksempelvis at løbe hen omkring eller op på tagene af de bygninger, som får et varselsskud - og det virker (hvor usmagelig Hamas som organisation end måtte være) - selv iflg. det israelske militær. Givet omstændighederne er det nødvendighedens taktik.

Hamas's taktik med menneskelige bombeskjolde adskiller sig i princippet ikke meget fra Israels praksis med at etablere ulovlige bosættelser, hvorefter de laver bufferzoner for netop at beskytte de yderligtgående religiøse israelere, der har bosat sig ulovligt. Menneskesynet adskiller sig udelukkende ved, at den ene part ved, at den er fjenden overlegen.

Omhandlede app mener jeg ikke har sin store værdi, men snarere virker den som en katalysator for en helt uproportional frygt hos de israelsk folk for at blive ramt af de primitive raketter fra Gaza. Den nuværende varsling med sirener virker jo i øvrigt ganske fint, ved jeg fra venner og familie i Jerusalem.

 • 9
 • 5
#9 Johannes Aagaard

Rigtigt er det da, at en validering af de omhandlede tabstal er vanskelig, idet der dog også er internationale nødhjælpsorganisationer tilstede. Manipulation af fakta synes dog ikke udelukkende at være forbeholdt palæstinenserne - "How Israel turned tragedy into opportunity": http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/MID-01-080714.html

Men hensyn til ‘Red Alert'-app'en, så moniterer israelerne jo sandsynligvis mobiltelefonerne hos samtlige palæstinenserne nøje, og havde man været lidt smarte, havde man udviklet en app, der advarede palæstinenserne om indgående missiler, og med appen kunne de således have lokaliseret brugerne mere præcist, hente brugernes kontakter og i øvrigt detektere og aflæse alle tastetryk. (Omvendt ville dette jo vanskeliggøre at tale sig ud af situationer med collateral damage.)

Hermed er idéen givet videre ...

 • 0
 • 4
#10 Michael Christensen

Today, 192 rockets were fired towards Israel. 141 of them hit Israel, and an additional 44 were intercepted by Iron Dome. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Palestinian_rocket_attacks_on_Israe...

Hvis nu tyske militante hældte et par hundrede raketter ind over grænsen, hvor hurtigt vil I regne med, at en folkekrav om reaktion rejste sig. Jeg tror næppe, at Danskerne vil finde sig i af blive beskudt, uden at ville skyde retur.

 • 10
 • 3
#13 Anders Rosendal

Prøv at se hvem der affyrede den første raket og hvem der skyder flest i stedet for at tude over tab som Palæstinensere selv har mere eller mindre været skyld i

Jeg ville ikke have et problem med at Israel fyrede en rakat tilbage som ikke ramte noget. Det ville være en tilsvarende reaktion. At myrde tilfælde civile, pga. en terrorgruppe som tilfældigvis holder til i samme land er ikke ok. Måske hvis man er psykopat, men ellers ikke.

 • 8
 • 13
#17 Lars Kr. Lundin

I 2006 beviste Mackenzie Institute, at palæstinensere efter et raketangreb havde gravet lig op fra den lokale kirkegård for at fingere et antal døde. (For fuldstændighedens skyld: http://archive.today/bqc2j - så kan alle vurdere efter egne kriterier)

Jeg fulgte opfordringen, og må sige at jeg i den nævnte kilde på ingen måde kan se et bevis for det nævnte udsagn.

Hvilket ikke ændrer min tro på at det er vanskeligt at finde troværdige kilder om konflikter i f.eks. Mellemøsten.

 • 2
 • 0
#18 Carsten Stenberg

.. inden man viderebragte denne type "nyhed" !

Artiklen er tydeligevis automatisk oversat til "dansk" (det hedder "udskældt" - ikke "udskeldt" !), og på forsiden er den angivet som et link fra Times - som almindeligvis er The New York Times, men som inden på siden viser sig at være The Times of Israel, og dermed forsvinder enhver for form for troværdighed.

I en krig er sandheden det første ofre, og i sværeste fald er denne "app" med til at ophidse den israelske befolkning, og bedste fald er det noget sludder, for med mindre at manden der trykker på knappen som sender raketten afsted selv medvirker, så kan man altså ikke forudse et raketangreb.

Håber virkelig at V2-redaktionen fremover begynder at foreholder sig til kvaliteten af videresendt "nyheder", for ellers havne V2s troværdighed på niveau med Se og Hør.

 • 1
 • 2
#19 Ejvind Andersen Christensen

Når Palæstinenserne affyrer rakketter mod Israel, så er det påregneligt at Israelerne skyder igen - hvad ellers ?

Situationen svarer ganske nøje til et gammelt dansk ordsprog "Man skal ikke kaste med sten når man bor i et glashus"

Og det viser sig gang på gang på gang, at palæstinenserne starter konflikterne og åbenbart tror de kan regne med verdenssamfundets støtte selv om de selv begynder. Eller som Mette Gjerskov siger "Palæstinenserne er jo de små".

 • 5
 • 3
#20 Anonym

Mht. tabstal er der forlydender om, at Hamas sender folk ( civile ) op på tagene og ud på gaderne, når Israelerne beskyder Gaza. Er dette tilfældet, må man jo naturligvis forvente, at tabstallene bliver højere på deres side.

Det fik mig til at tænke på en lille tegning, jeg så under den tidligere konflikt : https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/482946_4675799299....

Billedet fra Gaza er meget broget, idet ingen af siderne er uden interesse i at "pynte" på sandheden for at stå bedre rent mediemæssigt.

 • 1
 • 0
#24 Anonym

Jamen, så må der jo være tale om en terrorkampagne, hvorfor krigens love sættes ud af spil.. Jeg oplevede en palæstinenser, som rendte ud fra et hospital, affyrede en RPG og søgte tilflugt på hospitalet igen. Israelerne valgte ikke at beskyde - ville være en overtrædelse af krigens love.

Hvis man placerer sine affyringsramper blandt civile, bliver civile ramt. At Israel rammer bedre / har bedre våben, hjælper jo så også på statistikken.

Set ud fra et guerillataktisk synspunkt, forstår jeg godt Hamas' strategi, men jeg er i dén grad ikke tilhænger af den.

 • 2
 • 0
#27 Anders Rosendal

Og det retfærddigør brugen af terror?

Ja det gør det faktisk ifølge de internationale regler. Du kan evt. tage det op med de danske frihedskæmpere.

Fair nok... Så må det også omvendt retfærdiggøre, at Israel bruger anti-terrorlovens beføjelser til fulde...

Omvendt mener jeg der er regler for hvordan man skal opføre sig i krig/besættelse. Men som man kan se sker der ikke rigtig noget ved at bryde de regler.

Men om du mener det er fair nok eller ej, så slagter den ene part den anden part. Og holder dem i forfærdelige forhold. Det har været 65 år siden Israel blev angrebet. Det er på tide at give palæstinenserne et værdigt liv.

 • 0
 • 2
#28 Anonym

Har du en reference til hvor, brugen af terror legitimeres jvf. internationale regler? Må være én af dem, vi ikke modtog undervisning i under min tid i Forsvaret. Og jeg kunne faktisk godt tænke mig at få lukke det hul i min viden, hvis det er sandt :-)

Ventede faktisk på, at dén med "Frihedskæmperne" blev bragt op. Én mands "frihedskæmper" er en andens terrorist - bare spørg den danske regering i 1940'erne. De "Frihedskæmpere" ( familiemedlemmer, 2 stk. ), jeg har talt med, har fortalt, at det ikke var det værd. Og at de ikke ville gøre det igen. Men hvad, de relaterer til Israel konflikten, har jeg lidt problemer med. Så vidt, jeg er orienteret, har der aldrig været en stat kaldet "Palæstina", men der var en stat kaldet "Danmark". Så helt ens, er situationerne ikke. Historikere, som har gravet lidt i "Frihedskæmperne", har desuden påvist, at en stor del ikke gjorde det af så noble årsager som tidligere antaget.

Ifølge DR P1 i dag er der fundet et bunkerkompleks, hvor man vurderer, at der er brugt ca. 60.000 tons beton til det. Med beskyttelsesrum til Hamas' ledelse - "skide være med civilbefolkningen. Det er jo 'bare' beskyttelse / propaganda". Så de påstande om, at Hamas har drevet folk på gaderne / op på tagene, lyder nu ikke helt så usandsynlige.

Det er helt korrekt, at man skal opføre sig efter et regelsæt, når man er i krig, og det er her definitionen af situationen bliver interessant - er det en krig / besættelse, eller er der tale om en anti-terroroperation? Jeg har ikke det endelige svar - men synes ( på en nørdet måde ), at det er ret så interessant. Igen, jeg har ingen personligt engagement i konflikten. Hvis der er tale om anti-terroroperationer, bortfalder en hel del af de rettigheder, folk har. Fx. er illegale kombatanter så godt som fair game og har slet ikke de samme rettigheder som reelle soldater.

Jeg kender ikke til parametrene for måludpegelse hos IDF, men jeg har svært ved ( ud fra mit arbejde med dem ) at tro på, at de skyder blindt, som Hamas ifølge din tidligere besked har gjort ( at de ikke sigtede deres raketter ).. Jf. Washington Post er Al-Shifa hospitalet nu defacto hovedkvarter for Hamas, hvilket også er en klar overtrædelse af internationale konventioner. UNHCR har jf. samme medie rapporteret, at de har fundet raketter opmagasineret i en moské, hvilket også er en klar overtrædelse.

Det må jo så betyde, at der er tale om en organisation, som lægger sig ud med en nation ( især deres militær ), og at det så går ud over civilbefolkningen. Ansvaret må vel lægges hos denne organisation, hvis det er den, som sender raketterne ind over grænsen og derved påfører de civile en unødig risiko og skade?

 • 1
 • 0
#29 Anders Rosendal

Har du en reference til hvor, brugen af terror legitimeres jvf. internationale regler? Må være én af dem, vi ikke modtog undervisning i under min tid i Forsvaret. Og jeg kunne faktisk godt tænke mig at få lukke det hul i min viden, hvis det er sandt :-)

Kan ikke finde det lige nu. Omvendt: Blev nogen af frihedskæmperne dømt for terror? Hvis de ikke blev dømt - så må det jo være lovligt.

Jeg kender ikke til parametrene for måludpegelse hos IDF, men jeg har svært ved ( ud fra mit arbejde med dem ) at tro på, at de skyder blindt,

Søg på nettet. http://lmgtfy.com/?q=hamas+rockets+guidence "rockets, they remain an imprecise weapon with no guidance systems"

Du skal have en bedre fantasi :-)

Ja det går ud over de civile. Men det er en demokratisk valgt regering. Men nu har de i 65 år ventet på at få bedre forhold. De har kun fået det værre. Jeg forstår godt deres had.

 • 0
 • 1
#31 Anonym

Omvendt: Blev nogen af frihedskæmperne dømt for terror? Hvis de ikke blev dømt - så må det jo være lovligt.

Glemte lige at kommentere ovenstående. ;-) Den er lidt...

Boede i en lille by i Grønland noget tid. Og der havde boet en mand, som havde bl.a. lejet børn for en kasse øl og misbrugt dem ( helt ned til 2 års alderen ). Manden blev aldrig dømt. Ergo, ( for at blive i din logik ) så er pædofili lovligt?!

 • 0
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere