IDC: XO-PC får det svært i Danmark

U-landslaptoppen fra XO, som danskere netop har fået mulighed for at købe via Amazon, bliver næppe en dansk sællert, mener analytiker. En del af forklaringen er de billige netbooks.

OLPC XO'en bliver næppe en stor succes i Danmark, selvom Amazon netop har gjort det muligt for danskere at bestille den u-landsvenlige billigbærbare hjem til Damark. Det mener Research Manager i analysefirmaet IDC Anders Elbak.

Det er især de såkaldte netbooks, der også er billige, men som har flere hestekræfter og er lettere end OLPC XO'erne, som hiver danske markedsandele væk under OLPC-projektet.

»Eftersom den ikke kan komme ind og underbyde rent prismæssigt, så kan jeg ikke se, hvor den egentligt skal bruges. Hvis ikke vi havde haft netbooks, så kan det være at OLPC'erene kunne komme ind og finde en lavprisniche, men den mangler, når netbooks'ene er kommet. Jeg tror ikke, den kan konkurrere. Så jeg har meget svært ved at se dens berettigelse i et så modent marked som Danmark,« siger Anders Elbak.

Desuden peger han på, at det heller ikke er fordrende for salget, at OLPC XO-laptoppen salgskanalen er Amazon.

Efter efter denne artikels publicering er Version2.dk desuden blevet gjort opmærksom på, at også Dansk IT, i et samarbejde med Unicef, har distribueret u-landslaptoppen siden 10. november.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Tim Lauridsen

Har forfatteren ikke forstået hvad det hele går ud på.

Tilbudet er at man køber en til et barn i den 3 verden og så for man en selv. Lidt på samme måde som a købe en ged til en famille i afrika og give den i julegave til nogen man kender.

Det er ikke et kommercielt tilbud og den er ikke en konkurrent til diverse netbooks, hverken i pris eller ydelse. Den er udviklet til skolebørn i den 3 verden, ikke til hr. og fru jensen.

Så man køber en XO for at støtte udviklingen i den 3 verden og så for man en lille smart computer med i hatten, som ens børn kan få glæde af.

 • 0
 • 0
#2 Jonas Finnemann Jensen

Helt enig... XO'en er slet ikke tiltænkt de vestlige markeder. En anden grund til at købe en XO ville dog også være at der faktisk er noget ret innovativ hardware i maskinen... F.eks. skærmen... Personligt har jeg overvejet at købe en bare for at hacke lidt på den... - det eneste der holder mig tilbage er mangel på tid til at hacke :)

 • 0
 • 0
#3 Lars Kr. Lundin

"XO'en er slet ikke tiltænkt de vestlige markeder."

Kun delvist enig.

XOen skulle have være udsendt på de "vestlige markeder" (evt. via G1G1) for mere end et år siden:

1) For det første er en del salg istedet gået til eee'er og andre udmærkede produkter som i mellemtiden er kommet til, så OLPC projektet er gået glip af en del potentielle købere. Dermed er de gået glip af en mulighed for at få XOens styk-pris længere ned på de markeder, hvor den oprindeligt var tiltænkt.

2) For andet: OLPC projektet er kommet for sent i gang med at involvere et større antal entusiastiske open-source udviklere, som ved at prøve at forbedre på deres eget (og deres børns) udbytte af XOen, kunne have givet væsentlige bidrag til projektets iøvrigt ret begrænsede software.

Iøvrigt har XOens hardware leverandører haft et motiv til at begrænse dens udbredelse i USA og Europa. Motivet er at de ikke ville risikere en reduktion af salget af deres dyrere og mere rentable hardware.

 • 0
 • 0
#4 Henrik Christian Grove

Skribenten har ikke nødvendigvis totalt misforstået hvad XO-salget går ud på, han referer jo trods alt bare hvad IDC har sagt. Det ville dog have været klædeligt hvis han så havde forholdt sig kritisk til udmeldingen fra IDC.

Men der er nok en smule hold i IDC's prognose. Den rigtige måde at få mig (og jeg er formentlig ikke alene) til at købe en til et barn i den tredje verden, er nemlig ikke at give mig mulighed for selv at få en maskine der har færre hestekræfter og er tungere og dyrere end en eee.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere