IDC: Amazons nye browser varsler ny æra for regnekraft som forbrugsvare

Amazons Silk-browser overlader en stor del af renderingen til Amazons sky, og det varsler en ny tid, hvor enhedernes processorkraft er mindre vigtig, mener analytiker.

Amazon introducerede onsdag selskabets længe ventede nye tavle-pc, som allerede har vakt opsigt, ikke mindst på grund af en pris i USA på under 200 dollars. Men det mest interessante er måske Amazons nye browser, kaldet Silk.

Læs også: Amazon melder sig i browser-krigen med lynhurtige Silk

Silk skiller sig ud ved at bygge videre på et koncept, som norske Opera udviklede til dets mobilbrowser Opera Mini, hvor klienten forbinder til en server, som sørger for at rendere websiderne, før de sendes til browseren.

Amazons Silk gør det samme, men bruger Amazons sky, EC2, og benytter desuden protokollen SPDY til forbindelsen mellem browseren og skyen.

Læs også: Google: Ny protokol kan indlæse websteder på den halve tid af HTTP

Men når Amazon som en af de største leverandører af cloud computing bruger skyen på denne måde, så er det ikke blot en smart måde at kompensere for begrænset båndbredde på et overbelastet trådløst netværk på en fortovscafé, mener analysefirmaet IDC.

»Selvom Silk-browseren ser lovende ud, så er det det, den varsler, der er mest interessant. Ved at overlade en del af regnearbejdet ved webbrowsing til skyen, så skiller Amazon den funktion fra selve tavlecomputeren. Der er ingen grund til, at Amazon ikke kunne gøre det med andre tjenester hen ad vejen,« skriver analytiker Tom Mainelli fra IDC i en kommentar til Amazons lancering.

Han ser med andre ord Amazons Silk som et muligt første skridt i retning af begrebet utility computing, hvor regnekraft er noget, man køber sig til hos en leverandør i stedet for noget, der foregår på den computer, man sidder ved.

Hidtil har begrebet hovedsageligt været brugt inden for grid computing til tunge beregninger, men Amazons lancering kan ses som det første skridt for at udbrede det på forbrugermarkedet og til mere trivielle formål.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Mads Ohm Larsen

Jeg elsker det her koncept. Det at enheden ikke længere skal hente siderne er i mine øjne genialt. Som de selv siger i deres video, skal enheden ikke længere lave 10-20 samtidige forbindelser, men kan klare sig med én.

Med deres EC2 som backend bliver jeg dog lidt bekymret over sikkerhed. EC2 cacher alt hvad du laver, og hopper selv videre til sider du endnu ikke har klikket dig ind på. Hvordan forholder det sig med steder hvor du er logget ind, f.eks. netbank. Hvad med SSL? Forbinder du altid sikkert op imod EC2 og forbinder den videre via HTTPS?

  • 3
  • 0
#4 Jakob Damkjær

fra Amazons Q&A: http://www.amazon.com/gp/help/customer/display.html/?nodeId=200775270

You can also choose to operate Amazon Silk in basic or “off-cloud” mode. Off-cloud mode allows web pages generally to go directly to your computer rather than pass through our servers. As such, it does not take advantage of Amazon’s cloud computing services to speed-up web content delivery.

Så det vil nok være en ide at bruge når man benytter sin internet bank. Men det virker ikke umidelbart som om der er java på den så hvis man ikke kan bruge NemID så er det efterhånden svært at lave noget som er fortroligt med den i browseren.

  • 1
  • 0
#6 Jesper Lund

Hvad skulle vi dog gøre uden hæren af eksperter og analytikere til at minde os om at vand er vådt m. v.

Ja, vand er vådt, og lige så forudsigeligt er det åbenbart at firmaer som Google, Facebook og nu Amazon står i kø for at blive mellemled i dine internetransaktioner, som ikke rager dem en papand, således at de kan overvåge og profilere dig.

Google kom med en lignende ide for et par måneder siden http://www.version2.dk/artikel/google-lad-os-levere-dit-websted-med-eksp...

Tilbage til mainframen?

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere