IDA: Uambitiøst finanslovsudspil gør cyber til digitaliseringens akilleshæl
Regeringens forslag til finanslov 2023 er for uambitiøs, når det gælder om at styrke Danmarks cybersikkerhed. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Ingeniørforeningen, IDA, der vil have afsat 250 mio. kroner til en øjeblikkelig indsats for at styrke Danmarks cybersikkerhed.
»Der er akut behov for at styrke cybersikkerheden i alle dele af samfundet, hvis Danmarks digitale infrastruktur skal kunne modstå truslen fra de tusindvis af cyberangreb, der hvert år rammer danske myndigheder og virksomheder,« lyder det i pressemeddelelsen fra IDA.
»Mens digitaliseringen er buldret afsted, har vi forsømt at opruste i samme grad på cybersikkerhed. Både offentlige myndigheder og private virksomheder har et stort efterslæb, når det gælder it-sikkerhed. It-sikkerhed er det moderne samfunds akilleshæl, for når det går galt, kan det lukke vitale dele af vores infrastruktur ned på ubestemt tid,« siger Laura Klitgaard, der er formand for IDA.
Regeringens nationale strategi for cybersikkerhed fremhæver da også, at 46 procent af de samfundskritiske it-systemer i staten er i utilstrækkelig tilstand, mens 40 procent af de små og mellemstore virksomheder har et utilstrækkeligt digitalt sikkerhedsniveau.
Samtidig konstaterer Center for Cybersikkerhed, at både myndigheder og virksomheder sidste år blev udsat for tusindvis af angreb fra kriminelle og statslige aktører, mens truslen fra cyberkriminalitet og cyberspionage fortsat vurderes som meget høj.
»Krigen i Ukraine viser, at moderne krigsførelse også foregår digitalt, og danske virksomheder og institutioner er i høj grad i skudlinjen,« siger Laura Klitgaard.
Flere konkrete forslag
Derfor har IDA sammen med Christian Damsgaard Jensen, lektor ved DTU Compute, Jens Myrup Pedersen, professor ved AAU, Bjarke Alling, direktør i Liga, og Jacob Herbst, direktør i Dubex, udarbejdet konkrete tiltag, fagforeningen foreslår implementeres.
Blandt andet bør der omgående indføres obligatoriske cybersikkerhedskurser i den offentlige sektor, så alle relevante medarbejdere får et basalt it-sikkerhedskursus på et par timers varighed, mens ledere, bestyrelsesmedlemmer og nøglemedarbejdere skal gennemgå et videregående kursus om blandt
andet risikovurdering og beredskabsplaner.
På det private område vil IDA have oprettet en taskforce, der kan hjælpe med at sætte de nødvendige tiltag i gang ude i virksomhederne og styrke videndeling om tekniske nedbrud og cyberangreb. Samtidig foreslår IDA at oprette mindst 25 ph.d.-stillinger inden for cybersikkerhed på de danske universiteter i 2023, da
efterspørgslen på medarbejdere med kompetencer inden for cybersikkerhed kun vil stige i de kommende år.
Endelig vil IDA fordoble bevillingen til Datatilsynet, så der kommer flere ressourcer til at løfte det ansvar for rådgivning og tilsyn, de er blevet givet, lyder det i pressemeddelelsen.
»Chromebook-sagen illustrerer, hvilken enorm opgave Datatilsynet skal løfte i kampen for at beskytte alle borgernes data mod en meget datasulten tech-industri, og hvor svært det er for kommunerne at håndtere GDPR-reglerne. Det arbejde er af afgørende vigtighed for vores samfund,« siger Laura Klitgaard.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.