Selvom en ny rapport fra Digitaliseringsstyrelsen anbefaler, at det offentlige læner sig op ad de såkaldte GPP-kriterier fra EU, når der indkøbes it for flere milliarder om året, så nøler styrelsen med at anbefale, at kriterierne gøres obligatoriske.
I første omgang er der lagt op til, at der i det kommende år skal indsamles erfaringer med kravene, før man tager stilling til, om kravene skal gøres obligatoriske for myndighederne.
Men den slags nøl er der ingen undskyldning for, mener man hos Ingeniørernes fagforening IDA. Her peger man derimod på, at man i det offentlige hurtigst muligt skal gøre klimakrav til en fast del af it-indkøbsproceduren.
»Det forekommer grotesk, at den offentlige sektor, der i den grad er fremme i skoene digitalt, ikke er bedre til at holde trit med den grønne omstilling. Dataområdet er i voldsom vækst, og digitaliseringen i den offentlige sektor bidrager til den udvikling. Derfor er det vigtigt, at staten sætter handling bag ambitionerne om bæredygtige indkøb og viser vejen frem«, lyder det Thomas Damkjær Petersen, der er formand for IDA i en kommentar til Version2.
Læs mere her: Ny rapport: Her er de bedste leverandørkrav til at sikre grønne it-indkøb
I rapporten fra Digitaliseringsstyrelsen bliver det understreget, at en voldsom appetit på digital kraft betyder, at datacentre og deres behandling samt opbevaring af data i dag står for 2-3 procent af verdens energiniveau.
Samtidig køber vi i det offentlige herhjemme it-ydelser for 8,4 milliarder kroner om året, hvilket i den grad får serverne til at snurre rundt om i diverse datacentre.
»Vi kigger ind i en nær fremtid, hvor energiforbruget i datacentrene eksploderer. Staten bruger i stigende grad datacentre og cloudløsninger, og derfor er det et væsentligt indsatsområde for den grønne omstilling. Der skal stilles minimumskrav til energieffektiviteten i forbindelse med servere og lagring af data, samt til den fysiske infrastruktur, der sender data rundt. Det bør afspejles i udbudskravene, når det offentlige køber ind,« uddyber Thomas Damkjær Petersen.
Allerede virkelighed
De seneste dage har vi her på Version2 beskrevet, hvordan de grønne krav til dataopbevaring og databehandling bliver håndteret i den private sektor.
Spørger man på leverandørsiden, så forlyder det fra både KMD og IT-Branchen, at man er parat til som minimum og uden særlige udfordringer at overholde GPP-kriterierne. Det er ikke fremmed land for it-leverandørerne, der jo samtidig med at der leveres it-ydelser til det offentlige også opererer i et privat erhvervsliv, der i stigende grad tager den grønne dagsorden til sig og behandler den seriøst.
Læs mere her: Leverandører er klar til grønne krav, når det offentlige køber it: »Det er ting, man har styr på«
Senest har mediet ITWatch bragt et interview med A.P. Møller – Mærsk, hvor shippinggiganten annoncerer, at man allerede fra næste år vil stille strenge krav om bæredygtighed, når der indkøbes it. Noget man i forvejen gør hos blandt andre Ørsted, der vægter det grønne højt, når der købes it.
Læs mere her: Erhvervslivet stiller grønne krav til it-leverandørerne: Mærsk er næste gigant i rækken
Med et erhvervsliv, der i forvejen stiller kravene, og en leverandørskare der melder sig i stand til og ikke mindst parat til at konkurrere på det grønne er Thomas Damkjær Petersen ikke i tvivl.
»Hvis det står til troende, skal staten bare komme i gang med det samme.«
EU’s Green Public Procurement-kriterier (GPP) for datacentre, serverrum og cloudservices blev offentliggjort af EU-Kommissionen i 2020. Det er et grønt kravsæt, som er udarbejdet som konkrete formuleringer, som offentlige indkøbere kan sætte direkte ind i et givent udbudsmateriale.
Kravene tager udgangspunkt i EU’s udbudsdirektiv og bygger endvidere på relevante internationale standarder. Kriterierne dækker de væsentligste produkt- og ydelsesområder inden for dataopbevaring og -behandling, herunder:
*Opførsel, ombygning, indretning, drift og leje af serverrum og datacentre
*Cloud- og hostingløsninger – herunder PaaS-, SaaS-, IaaS-løsninger.
*Indkøb af it-systemer fx selvbetjeningsløsninger, fagsystemer mv. Kravene bygger på en omfattende analyse af datacentres væsentligste miljø- og klimapåvirkninger i livscyklussen og der stilles således krav til blandt andet:
*Energi og materialer brugt til fremstilling af it-udstyr fx servere og storage
*It-udstyrets elforbrug i drift · Elforbrug anvendt i kølesystemer, elsystem fx UPS mv.
*Kølemidler i kølesystemer
*Bortskaffelse af udtjent udstyr
*CO2-udledning i forhold til ovenstående

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.