IDA: Regeringens bud på en finanslov er for uambitiøst med Datatilsynet

Illustration: Henning Mølsted
Datatilsynet skal reelt styrkes, så det i langt højere grad kan vejlede myndigheder og virksomheder, mener Ingeniørforeningen IDA.

Regeringens finanslovsudspil er noget uambitiøst, når det handler om Datatilsynets bevillinger.

Det mener Jørn Guldberg, der er it-sikkerhedsekspert i Ingeniørforeningen, IDA.

»I en tid, hvor alle politikere hylder digitaliseringens mange fordele, ville det som et absolut minimum være mere end på sin plads, at man opprioriterer den instans, der skal sikre, at danske børn og voksne kan føle sig trygge, kan færdes frit digitalt og vide sig sikre på, at de, der ikke overholder vores love, bliver stillet til ansvar,« siger han ifølge en meddelelse.

Læs også: Fortsatte nedskæringer i Datatilsynet bliver mødt med kritik

Datatilsynet står ifølge IDA til en øget bevilling på 3,3 millioner kroner, men de fleste af pengene er øremærket til en ny ekstern indberetningskanal til whistleblowere. Samtidig lægges der op til at skrue ned for tilsynsfunktionerne.

Fra 2019 til 2020 steg det samlede antal af sager hos Datatilsynet fra 15.681 til 17.768, hvilket svarer til 13 procent.

Kommuner, regioner og regeringen skal snart skal præsentere en ny fællesoffentlig digitaliseringsstrategi, og her er det vigtigt at understrege, at fundamentet for yderligere digitalisering bygger på tryghed og tillid til, og at vores personlige data bliver behandlet sikkert, mener Jørn Guldberg:

»Derfor bør regeringen og de øvrige partier på Christiansborg tage udfordringen seriøst. Datatilsynet skal reelt styrkes, så det i langt højere grad kan vejlede myndigheder og virksomheder om, hvordan personfølsomme oplysninger skal håndteres. Desuden bør politikerne arbejde henimod, at det danske datatilsyn – på linje med flere andre europæiske landes nationale tilsyn - selv skal kunne udstede administrative bøder, i stedet for at skulle lave en anmeldelse til et i forvejen presset politi.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere