IDA: Regeringens bud på en finanslov er for uambitiøst med Datatilsynet

1. september 2021 kl. 09:53
IDA: Regeringens bud på en finanslov er for uambitiøst med Datatilsynet
Illustration: Henning Mølsted.
Datatilsynet skal reelt styrkes, så det i langt højere grad kan vejlede myndigheder og virksomheder, mener Ingeniørforeningen IDA.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Regeringens finanslovsudspil er noget uambitiøst, når det handler om Datatilsynets bevillinger.

Det mener Jørn Guldberg, der er it-sikkerhedsekspert i Ingeniørforeningen, IDA.

»I en tid, hvor alle politikere hylder digitaliseringens mange fordele, ville det som et absolut minimum være mere end på sin plads, at man opprioriterer den instans, der skal sikre, at danske børn og voksne kan føle sig trygge, kan færdes frit digitalt og vide sig sikre på, at de, der ikke overholder vores love, bliver stillet til ansvar,« siger han ifølge en meddelelse.

Datatilsynet står ifølge IDA til en øget bevilling på 3,3 millioner kroner, men de fleste af pengene er øremærket til en ny ekstern indberetningskanal til whistleblowere. Samtidig lægges der op til at skrue ned for tilsynsfunktionerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra 2019 til 2020 steg det samlede antal af sager hos Datatilsynet fra 15.681 til 17.768, hvilket svarer til 13 procent.

Kommuner, regioner og regeringen skal snart skal præsentere en ny fællesoffentlig digitaliseringsstrategi, og her er det vigtigt at understrege, at fundamentet for yderligere digitalisering bygger på tryghed og tillid til, og at vores personlige data bliver behandlet sikkert, mener Jørn Guldberg:

»Derfor bør regeringen og de øvrige partier på Christiansborg tage udfordringen seriøst. Datatilsynet skal reelt styrkes, så det i langt højere grad kan vejlede myndigheder og virksomheder om, hvordan personfølsomme oplysninger skal håndteres. Desuden bør politikerne arbejde henimod, at det danske datatilsyn – på linje med flere andre europæiske landes nationale tilsyn - selv skal kunne udstede administrative bøder, i stedet for at skulle lave en anmeldelse til et i forvejen presset politi.«

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger