IDA til det offentlige: Drop it-konsulenterne og tag ejerskab over it-projekterne selv

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Det offentlige bør ikke outsource ansvaret for it-projekter til konsulenter, mener IDA

Det offentlige bør i fremtiden hjemtage flere it-opgaver end i dag. Kun på den måde får vi verdens mest og bedst digitaliserede samfund.

Det anbefaler IDA i en ny rapport Bedre it-projekter - 7 råd fra IDA.

»Vi skal sætte os for bordenden, når det gælder it. Derfor skal den offentlige sektor til at udføre en større del af opgaverne selv og dermed blive endnu bedre til at lære fra det ene udbudsprojekt til det andet. Vi skal tænke langt mere strategisk over hvilke opgaver og kompetencer, der skal styrkes i vores organisationer og hvilke vi med fordel kan lade eksterne konsulenter klare. På den måde sikrer vi også, at vi i fremtiden ligger inde med den viden og know-how, det kræver at have verdens mest digitaliserede samfund,« siger Thomas Damkjær Petersen, formand for IDA, ifølge ida.dk.

En opgørelse fra Moderniseringsstyrelsen viser, at staten i 2016 brugte 2,2 mia. kr. på i-opgaver, private konsulenter udførte for dem. Og dertil kommer brug af private it-konsulenter i kommuner og regioner.

Det beløb kunne vi bruge meget bedre, hvis vi i stedet for at outsource opgaver, hiver flere projekter hjem og tager ejerskab, mener Thomas Damkjær Petersen, der sætter spørgsmålstegn ved, om vi får det rigtige ud af de konsulentpenge, vi bruger.

Dog understreger han, at opgaver som selve udvikling af it fortsat kan ligge i det private.

»Vi bør prioritere langt flere af de penge, vi bruger på private it-konsulenter, til at få de rette it-specialister i det offentlige og efter- og videreuddanne dem, vi allerede har. Vi går glip af en masse kompetencer og viden ved at lade det blive hos konsulenterne. Du er mindre sårbar, hvis du selv løser opgaverne i pågældende it-projekt, end hvis ikke du selv har selv har haft fingrene nede i materien,« siger Thomas Damkjær Petersen til ida.dk.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Finn Christensen

Intet nyt fra Vestfronten - tomgang. At formanden måske ønsker noget "fast arbejde" til sine folk (læs "ansat"), er vel at skyde den gode mand noget i skoene ;)

Hvorfor skulle de nuværende i hovedtræk kun administrativt uddannede ansatte påtage sig både høj risiko, samt konstant bøvl og ekstraarbejde på sin arbejdsplads. Læs dog overenskomsten.

Den nødvendig it- samt projekt-kompetence er aldrig trænet, samt den nødvendig tung faglig viden er ikke til stede - intet af det nødvendige indgik i uddannelsen (i sin tid). Og den massive it-efteruddannelse af offentlige ansatte m.fl. er aldrig sket[1].

"Skomager bliv ved din læst" vil hovedparten tænke, og enhver med en faglig karriere in spe iværksætter gængs sløring samt en lav cigarføring indtil problemet med projektdeltagelse er forsvundet.

Ekstern hjælp (konsulenter mfl.) bliver derfor hyret, og den næste Prügelknabe er født.

De tager sig betalt med 2,2 mia. for gennemgang, forslag, oplæg, rapporter, brandslukning gang på gang samt kundens "forglemmelser" og usaglige ævl (der viser inkompetencen) samt dermed offentlige tæv i tide og utide

Med stakkels Felle-Petersens egne ord "Man digitaliserede noget, der er udueligt – det skal vi ved gud lade være med« (om Skats nedbrændte EFI).

Tænk sig hvis så åbenlyse en visdom blev hørt hos offentlige ledere, og lederne af sig selv siger fra, når deres stumper skal fikses med it-Sovs.

Ak ja, jeg drømmer her i 2017 om blot en lille bitte smule anstændighed og selvrespekt på it-området.. til det lønniveau må det da eksister og blive brugt fagligt et andet sted :)

[1] Alt ved det gamle ..https://www.version2.dk/artikel/it-professor-intet-tyder-paa-at-milliard... [1] Folk med it-uddannelse mgl. ..https://www.version2.dk/artikel/ida-it-branchen-prosa-faelles-front-nati... [1] Medarbejderne ..https://www.information.dk/indland/2017/08/mangel-paa-efteruddannelse-ga...

 • 3
 • 0
#3 Thomas Vestergaard

Det er åbenlyst rigtigt. Desværre er mange af de tungere kompetencer meget svært forenelige med offentlige overenskomster på IT-området.

Som jeg forstår oplægget handler det ikke nødvendigvis om de tunge tekniske kompetencer - den slags giver det typisk rigtig god mening at købe på time-basis. Derimod skal man væk fra outsource hele projektet - i.e. inkl. styringen.

 • 1
 • 0
#4 Jan Larsen

Enig! Styring af projekter og opsamling af viden skal forankres i projekterne, ikke i konsulentfirmaet. Men det kræver tre drastiske ændringer. 1. Lønnen skal op med ca. 30% - og så kan de snuppe frokosten. 2. Efteruddannelse skal sættes i system 3. Der skal tillid til medarbejderne

Som det er nu, sidder de og krammer egne hænder, når du har et kursus som ikke kan klares i deres Campus E-læringssystem. Jeg har hørt om Kompetencefonden - men det har firmaet ikke. - Men du kan ikke udvikle systemer, hvis du ikke selv bliver udviklet.

De private firmaer mangler folk og jeg - der arbejder offentligt lige nu - modtager flotte tilbud fra private udbydere.

Den største fordel ved et konsulenthus er, de har ledelsens respekt, på grund af udgiften. Den samme respekt mangler for de ansatte, på grund af udgiften.

 • 3
 • 0
#5 Povl H. Pedersen

Det er ikke kun et spørgsmål om løn, for der må da kunne findes penge og uddannes flere på sigt for at fjerne lønpresset. Det offentlige har pengene, det kan vi se med diverse cheflønninger der langt overstiger lønninger i det private, og så med øget jobsikkerhed oveni.

Ved at have egne folk, så vil ændringer også kunne laves løbende, de vil være meget billigere da folk kender de systemer de skal udvikle videre på. Så selvom lønnen kom noget op, så ville slutresultatet TCO nok stadig være billigere.

 • 1
 • 0
#6 Mads Bendixen
 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere