IDA kritiserer regeringens millionplaner for logning af danskerne: »I bedste fald penge ud af vinduet«

9. september 2022 kl. 09:355
IDA sætter alvorligt spørgsmålstegn ved regeringens planer om at bruge 150 mio. kr. i den kommende finanslov på at fortsætte masseovervågningen af borgerne, som det lyder i en pressemeddelelse fra ingeniørforeningen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er »helt ubegribeligt« og »i bedste fald penge ud af vinduet«, når regeringen i finanslovforslaget for 2023 lægger op til at bruge 150 mio. kr. på at kunne anvende loggede teleoplysninger til kriminalitetsbekæmpelse, som det fremgår af finanslovforslaget 'Stramt og ansvarligt'.

Det skriver Ingeniørforeningen, IDA i en pressemeddelelse.

Læs også: Forsikringsselskaber har undervurderet cybertruslen: Ransomware får priserne til at stige

»Selv om regeringen lægger op til en stram finanslov, er der alligevel blevet plads til at bruge 150 millioner kroner på at fortsætte masseovervågningen af borgerne ved hjælp af logning af teleoplysninger, selv om der formentlig er tale om en ulovlig praksis, der før eller siden vil blive dømt i strid med EU-reglerne,« lyder det i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nye logningsregler, der trådte i kraft 30. marts 2022, betyder blandt andet, at teleudbydere fra 28. juni forpligtes til at foretage »målrettet geografisk logning« af trafikdata og at skulle opbevare disse data i ét år fra registreringstidspunktet. Den målrettede logning kan omfatte op mod 3,9 millioner mennesker, hvilket svarer til 67 procent af befolkningen.

»Det virker helt ubegribeligt, at regeringen afsætter 150 millioner kroner til at fortsætte masseovervågningen ved at logge teleoplysninger om størstedelen af befolkningen, selv om den fremgangsmåde sagtens kan ende med at blive underkendt af EU-domstolen,« siger Jørn Guldberg, der er it-sikkerhedsekspert i IDA.

Læs også: Hackere lækker brugerdata og kode fra TikTok: Nægter sikkerhedsbrud

De nye logningsregler blev taget i brug efter, at de forrige regler blev undsagt af EU-Domstolen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»En fortsættelse af logningen i Danmark er i bedste fald penge ud ad vinduet og i værste fald ulovligt. Ministeriet har jo selv gjort opmærksom på, at der er en procesrisiko med de nye regler – altså at EU-Domstolen ikke vil tillade en så omfattende logning, som Danmark lægger op til,« siger Jørn Guldberg.

Læs også: Nye tal på manglende it-arbejdskraft bekymrer: »Akut behov for løsninger«

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) lægger vægt på, at »teledata er et vigtigt værktøj for politiet og anklagemyndigheden.«

»Derfor er det et vigtigt skridt, at telebyderne nu forpligtes til at foretage en vis målrettet logning for at bekæmpe grov kriminalitet. EU-dommen af 5. april 2022 har desværre haft betydning for politiets og anklagemyndighedens mulighed for at efterforske og strafforfølge grov kriminalitet. Men med de tiltag, vi har taget nu, har vi forsøgt at afbøde konsekvenserne mest muligt,« sagde han i forbindelse med, at de nye regler blev effektueret.

Jørn Guldberg understreger, at det naturligvis skal være muligt at benytte målrettet og tidsbegrænset logning i sager, hvor politiet har mistanke om grov kriminalitet eller skal opklare allerede begået kriminalitet.

»Der er flere muligheder for at imødekomme politiets behov for informationer ved terror eller alvorlig kriminalitet, uden at det resulterer i en grov tilsidesættelse af borgernes grundlæggende rettigheder med en så massiv overvågning, som et flertal i Folketinget lægger op til,« siger han. 

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
12. september 2022 kl. 08:00

»Der er flere muligheder for at imødekomme politiets behov for informationer ved terror eller alvorlig kriminalitet, uden at det resulterer i en grov tilsidesættelse af borgernes grundlæggende rettigheder med en så massiv overvågning, som et flertal i Folketinget lægger op til,«

Det kan vel tænkes, at de 150 mio. kr. skal gå til at lovliggøre logningsmetoden, så den holder sig inden for EUs regler.

4
10. september 2022 kl. 08:45

Overvågning er frihed

præver de at bilde os ind

Jeg vil bare gerne se en statistik over hvor mange forbrydere de har snuppet på baggrund af logningsdata. Dvs hvor helt almindeligt godt politiarbejde ikke var muligt.

2
9. september 2022 kl. 13:07

Det er tankevækkende at man gerne vil bruge 150 mio på ulovlig logning og overvågning, men samtidig skærer Datatilsynet ned fra 54 til 44 mio.

1
9. september 2022 kl. 11:00

Jeg tror ikke, det er forventningen om de store resultater, der driver overvågningen, men mere et udslag af den magtsyge, der hersker på Christiansborg.
Borgerne, den grå irriterende masse, skal vide, Big Brother/Sister ved, hvad der foregår, så pas hellere på... For det er vel ikke en politistat, man i virkeligheden ønsker sig - vel ? Selvom visse etater sikkert synes, det ville være vældigt komfortabelt.