IBM's Watson bliver læge efter Jeopardy-sejr

Supercomputeren Watson skal ikke kun bruge sine evner på Jeopardy. Nu arbejder IBM på at gøre Watson til verdens mest belæste læge.

Det er umuligt for læger at følge helt med i alle de nye forskningsresultater, der vælter frem hver dag. I stedet kan det i fremtiden være Doktor Watson, der stiller diagnosen, forestiller IBM sig, efter at have kørt firmaets supercomputer i stilling til at beherske en ny disciplin.

I februar slog Watson to Jeopardy-stormestre for åben skærm, og efter den sejr har IBM haft travlt med at finde mere seriøse måder at anvende Watsons evner på.

Valget blev i første omgang medicin, så supercomputeren er blevet stopfodret med lærebøger om alskens sygdomme, sammen med alle de nyeste forskningsresultater fra de videnskabelige tidsskrifter.

En demonstration for pressen viste for nylig, hvor langt Watson er nået med studierne. Sammen med menneskelige læger fik computeren oplysninger om en patients symptomer, sygdomshistorik og lignende, og stillede til sidste ? med 73 procents sikkerhed ? en diagnose og fandt frem til den nødvendige medicin. Det skriver magasinet Singularity Hub.

Den menneskelige fagkundskab sagde god for resultaterne ved demonstrationen, men Watson kan dog også sagtens gå galt i byen. Et hold af medicinstuderende arbejder derfor med Watson for at polere kanterne af og forbedre den medicinske logik bag svarene.

Samtidigt bliver Watsons talegenkendelse forbedret, så computeren bedre kan forstå den medicinske jargon.

IBM er ikke på vej til at sælge en Watson med lægekittel lige nu, men forventer at have et produkt klar på baggrund af Watson-resultaterne om nogle år. Målet er en digital assistent, som en læge kan bruge som et lynhurtigt opslagsværk, gennem mundtlige spørgsmål.

Når sundhedsvæsenet i USA får indført elektroniske patientjournaler over alt, vil det også være oplagt at bruge disse informationer automatisk i en vurdering, ligesom Watson også kan finde frem til og forstå patienternes egne, offentlige dagbøger over et sygdomsforløb og bruge det som ekstra information, som en almindelig læge måske aldrig ville nå frem til gennem en kort konsultation.

Disse private, uvidenskabelige data kan også samlet set blive analyseret af Watson til at finde frem til sammenhænge mellem forskellige sygdomme eller medicin, som endnu ikke er videnskabeligt undersøgt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Frithiof Andreas Jensen

Man hverken kan eller skal undgå finansielle kriser. Kriserne er en nødvendig betingelse for at vores økonomiske system, der er baseret på at uendelig eksponentiel, kan eksistere inden for det begrænsede fysiske system som jorden/universet er! Kriserne "resetter" systemet når de pengemæssige værdier rammer de fysiske grænser for hvad der kan produceres og tillader at man starter spillet forfra igen i stedet for at ende med een feudalherre som har vundet retten til alt - men som ikke kan betale sine renter fordi der ikke er plads til yderligere vækst.

Watson ville bare gøre kriserne værre, sådan her: "Det Økonomiske Orakel Watson"s overlegne computermodeller og risikostyring mindsker ekskursionerne i markedet, hvilket fører til lavere renter samt lavere afkast på børs- og råvarehandel. Det betyder så at investorerne skal tage både større risiko og anvende mere gearing for at forrente deres investeringer. Dette fortsætter indtil gearingen og beløbene er så uhyrlige at 100% rent støj, som f.ex. politikeres snak, begynder at flytte milliarder i markedet fordi forstærkningen i hele systemet er så høj at det næsten hele krakker hvis blot eet blad falder forkert i en Jysk bøgeskov.

M.a.o: Bedre risikostyring og mere forudsigelighed på de finansielle markeder øger blot afstanden mellem katastroferne og deres omfang samtidigt. Konsekvensen er at vi stadigvæk oplever kæmpe krak, men hvor slet ingen har forberedt sig på dem, for "Det sker jo aldrig mere, Watson har tingene under kontrol ;-)". Jeg vil heller betale noget mere i rente og leve med at min pension kan tabe penge.

  • 1
  • 0
Per Sikker Hansen

Men at overlade menneskeliv i Watsons hænder er helt risikofrit?

Jeg synes det er antropologisk interessant at det er indlægget om Watson som økonom der får en lang smøre om hvordan alting går galt, men artiklen om Watson som læge med menneskeliv på linien går upåagtet hen.

  • 1
  • 1
Leif Neland

Jeg synes det er antropologisk interessant at det er indlægget om Watson som økonom der får en lang smøre om hvordan alting går galt, men artiklen om Watson som læge med menneskeliv på linien går upåagtet hen.

Flere årsager:

Dør en patient pga. en fejl, er det trist, men det går kun ud over patienten og evt. pårørende.

Dør en bank pga. en fejl, går det ud over tusinder, og det sætter evt. gang i en panikreaktion.

Dr. Watson bliver ikke interfacet til robotkirurgen; der er adskillige mennesker involveret til at lave "sanity check" på output.

Børshandler Watson koblet til handelssystemerne vil højst sandsynligt profitoptimere sin egen indtjening uden hensyn til det overordnede samfund. Selv hvis der kobles et menneske imellem, vil det næppe gøre nogen forskel.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere