IBM's største mainframe-satsning i 20 år kan køre x86-applikationer

IBM's nyeste mainframe er et hybridmonster, der kombinerer mainframe med Power- og Intel-arkitekturer.

På et stort pressemøde i New York afslørede IBM i går firmaets største mainframesatsning i 20 år.

zEnterprise er navnet på den nye mainframe, der adskiller sig fra den traditionelle mainframe ved også at kunne afvikle applikationer, der er udviklet til Power- og Intel-arkitekturen

Det sker ved hjælp af plugin-moduler med de respektive processorer.

Resultatet er en mulighed for en kraftig serverkonsolidering i et virtuelt miljø, hvor alle de forskellige platforme optræder som en stor virtuel pool.

På selve mainframe-siden er det lykkedes IBM at sætte ydeevnen i vejret med 60 procent siden forgængeren z10, uden at der samtidig er sket en ændring i effektforbruget.

IBM anvender CMOS-processorer til sine mainframe og de er fremstillet i 45 nm procesteknologi og med en clockfrekvens på 5,22 gigahertz er der tale om verdens hurtigste, kommercielle mikroprocessor.

Besparelse på over 40 procent på hardware

På pressemødet viste IBM, hvordan man kan konsolidere sine Intel-baserede servere med op til 10.000 virtuelle servere til blot et par racks, der er fyldt med Intel-modulbaserede servere, samtidig med at en lang række af de virtuelle servere er lagt over i et Linux-miljø, der afvikles direkte på mainframens processorer.

Samlet giver det en besparelse på over 40 procent i hardwareinvesteringen, ifølge IBM's talsmand.

Det samme gør sig gældende, hvis man flytter databaseapplikationer til zEnterprise, hvor den kan afvikles væsentlig billigere.

En enkelt mainframe kan bestå af omkring 200 hovedprocessorer med over 300 I/O-processorer, hvilket netop er med til at give denne konfiguration et forspring over traditionelle x86-baserede servere.

zEnterprise kan også afvikle IBM's velkendte zOS-operativsystem, således at der også stadig er mulighed for at køre traditionelle transaktionsmonitorer som CICS samt IMS.

For 20 år siden var den store satsning at anvende kommerciel CMOS-teknologi, der ellers kun var kendt fra Intel-processorer, til opbygning af en mainframe. Næste store skridt var tre år senere, hvor IBM introducerede Parallel Syxplex, der automatiserede en clusterkonfiguration af flere mainframes.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Michael Deichmann

Pris er jo et reletivt begreb. Det er nok ikke en du skal regne med at købe til at have nede i kælderen :-), men der står noget om at du sparer 40% i HW anskaffelser, så hvis den ene box koster 100 enheder, så vil den tilsvarende kapacitet købt via traditionel z10'r + lidt pSeries og en sværm af Intel bokse. Det er da bestemt interessant hvis man skal realiserer den reklame IBM kørte for nogen tid siden hvor hele serverrummet er samlet nede i bagvæggen i bare een box. ;-)

  • 0
  • 0
#5 Deleted User

Annonceringssiden er på http://www-03.ibm.com/systems/z/hardware/zenterprise/

Der er et link til "Get a quote", så hvis du kan præcisere dine konkrete behov, er jeg sikker på, at de kan tilbyde dig en pris.

Men du skal nok regne med også at have udgifter til software licenser, 24 timers driftspersonale, overvågning, fysisk adgangssikkerhed, ekstrabetaling for weekendarbejde, fordi dine brugere helst kun vil have planlagt udetid på skæve tidpunkter, og lidt andre småting.

Det er ikke helt det samme som at have en server stående i kælderen og reboote en gang imellem, hvis den gør knuder.

Hvis du vil vide lidt mere om, hvad der sker inden i en manframe processor, kan du kigge på en præsentation på http://www.gse-nordic.org/Working%20Groups/GNRC/Conferences/2010/General...

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere