IBM's miljøindkøb beskyldt for fup

IBM har netop indgået aftale med norsk el-selskab om levering af miljøvenlig strøm til blandt andet IBM's danske datacentre, men miljøværdien af aftalen betegnes som fup.

Det er fup, når IBM går ud og praler med, at de nu har købt miljøvenlig strøm til blandt andet de danske datacentre. Det mener direktør fra el-selskabet Modstrøm, Roar Seeger, der betegner IBM's miljøindkøb som fup.

»Der kommer ikke mere grøn strøm ud af den aftale. Det er fupstrøm. For mængden af grøn strøm vil stadig være den samme. IBM reducerer absolut ikke CO2-udslippet ved at købe strøm fra det norske vandkraftværk,« siger Roar Seeger til Buisness.dk.

IBM har valgt at købe strøm fra et norsk vandkraftværk for blandt andet at reducere CO2-udslippet, oplyser selskabet.

»Datacentre bruger meget strøm. Ifølge amerikanske tal er strømforbruget til datacentre fordoblet over de seneste fem år og stiger hastigt. Vi har ønsket at leve op til vores ansvar som stor dansk IT-virksomhed. Vandkraftstrøm har den fordel, at det i lighed med andre former for vedvarende energi ikke udleder CO2, når det produceres. Vi lover vores kunder, der får deres computere hosted (drevet og serviceret, red.) i IBMs datacentre, at den strøm, der bruges til at drive centrene, bliver produceret på en måde, hvor der ikke bliver udledt CO2,« siger Tom Mondorf, der er leder af energi og miljø i IBM i Norden til Business.dk.

Strømmen skal leveres til IBMs tre danske datacentre og til selskabets otte danske lokationer, men man kan ikke bare købe miljøvenlig strøm på den måde, for der mangler et reelt perspektiv med indkøbet, der sikrer udvikling af miljøvenlig energiproduktion, mener direktør Jørgen Abildgaard fra konsulentfirmaet Econ, der kalder IBM's fremgangsmåde for »greenwashing«.

Han fremhæver i stedet aftaler, som blandt andet Novo Nordisk har indgået med Dong om levering af strøm fra Vindmøller i Nordsøen.

»Frem for at købe strøm fra et vandkraftværk på helt almindelige korte aftaler, som IBM har gjort, er de langsigtede aftaler med mellem DONG og Novo Nordisk og Novozymes med til at sikre, at DONG bygger vindmølleparken,« siger Jørgen Abildgaard fra Econ til Business.dk.

I IBM mener Tim Mondorf dog stadig at IBM har købt miljørigtigt ind af strøm:

»Da vi sendte aftalen i udbud, var økonomien, forsyningssikkerheden og muligheden for at få reduceret CO2-forbruget det vigtigste. Vi valgte strøm fra vandkraft. Dermed sender vi et kraftigt signal til markedet om, at flere og flere store strømkunder ønsker at købe strøm, der kommer fra vedvarende energi. I det udbud, vi gennemførte, kunne man byde ind med strøm fra både eksisterende og nye projekter. Det var helt op til strømleverandørerne. Jo flere kunder, der efterspørger vandkraft, jo mere attraktivt bliver det for leverandørerne af strøm at investere i nye projekter,« siger han til Business.dk.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Michael Deichmann

... de sad for højt til at han kunne nå dem. Er det ikke bare en forsmået leverandør der brokker sig? Der er vel stadig uudnyttede vandkraftreserver og efterspørges vandkraft skaber det vel incitament til selskaberne til at udbygge eksisterende vandkraftværker eller etablere nye? Bevares - tærskelen ved vandkraft er større fordi enhederne er større (?) end enkelte vindmøller, men det ændrer vel ikke på det - i hvert fald intil ethvert vandløb i Norden er dæmmet op og forsynet med en turbine?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere