IBM stopper al udvikling af ansigtsgenkendelse

9. juni 2020 kl. 09:504
IBM stopper al udvikling af ansigtsgenkendelse
Illustration: Bigstock.
IBM stopper for al udvikling inden for ansigtsgenkendelsesteknologier, og tager stærk afstand fra dem i nyt brev skrevet til kongressen i USA.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

IBM har netop offentliggjort en beslutning om, at virksomheden ikke længere vil tilbyde ansigtsgenkendelse eller –analysesoftware til alment brug, og man vil heller ikke forske i eller udvikle teknologien fremover.

Det skriver The Verge.

»IBM tager stor afstand til og vil ikke tolerere brugen af [ansigtsgenkendelses] teknologi, heriblandt ansigtsgenkendelsesteknologi tilbudt af andre sælgere til brug i forbindelse med masseovervågning, race-mæssig profilering, overtrædelser af grundlæggende menneskelige rettigheder og friheder eller til noget formål, der ikke stemmer overens med vores værdier og principper for tillid og transparens,« skriver Arvind Krishna, CEO hos IBM, i et brev til kongressen i USA.

Ansigtsgenkendelsesteknologi har udviklet sig meget de seneste ti år, men da det ofte er private virksomheder, der udvikler teknologien uden statsligt tilsyn, er der set eksempler på, at teknologien har udvist bias i forhold til alder, race og etnicitet. Det kan gøre teknologien usikker at bruge i for eksempel politiets arbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi tror på, at tiden er inde til at begynde en national dialog omkring, hvorvidt ansigtsgenkendelsesteknologi skal bruges eller ej, og om teknologien skal tages i brug af lokale politienheder,« skriver Arvind Krishna.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
9. juni 2020 kl. 20:32

Det man kan håbe på, er at IBM har så meget vægt i teknologidebatten, at nogen i det mindste begynder at tænke lidt. Jeg er helt klar over at det er lidt naivt, men håbet er dog stadig lysegrønt.

3
9. juni 2020 kl. 15:37

Man kan ikke "affinde" sådan en opfindelse. Kun affinde sig med den.

Som jeg læser det, så er afvisningen ikke principiel, men bunder mest i nogle race problemer. Altså hvis teknologien kunne genkende sorte, så var det OK?

Så er det jeg spørger, hvor har det betydning? Hvilke applikationer er det, som åbenbart selvstændigt tager stilling til noget uden menneskelig indbladning blot på baggrund af ansigtsgenkendelse.

Var det ikke den slags applikationer man skulle tage afstand fra i stedet.

1
9. juni 2020 kl. 11:12

Mon IBM's tilkendegivelse vil få Folketinget til at ændre holdning?