IBM præsenterer verdens første integrerede kvantecomputer
IBM lancerede i denne uge, i forbindelse med forbrugermessen CES, selskabets første integrerede kvantecomputer designet til at blive brugt på ydersiden af et specialtilpasset forskningslaboratorium.
Ganske vist var det bare en kopi, som blev vist frem på messegulvet, men det viser alligevel IBM’s tanker om, hvordan et sådant system bør bygges, og selskabet skal have et tilsvarende og fuldt fungerende system i selskabets forskningscenter i Yorktown Heights, New York.
Kun 20 qubit
IBM har fremvist dele af kvantecomputere tidligere. Med til CES-messen sidste år havde selskabet taget de mest opsigtsvækkende komponenter af en computer med 50 qubit (kvantebit).
Maskinen, som selskabet nu har afsløret, har bare 20 qubit, hvilket er et stykke vej fra den størrelse, som blandt andet Intel mener er et minimum for at være nyttig, 1 million qubit.
Men til Engadget siger Bob Sutor, vice president for IBM’s kvantestrategi- og økosystem, at det er kvaliteten og ikke kvantiteten, som tæller. For med computeren har IBM fokuseret på fejlreduktion og generel pålidelighed frem for regnekraft.
Problemet med qubit er, at de er temmelig ustabile og let lader sig påvirke af omgivelserne. Ifølge IBM vil de bedste superledende qubit i dag typisk miste de specielle kvanteegenskaber inden for 100 mikrosekunder. Temperaturændringer, vibrationer og elektromagnetiske bølger fra resten af computeren og omgivelserne i øvrigt kan alle påvirke qubitenes kvalitet.
Lufttæt udstillingsmontre
Derfor er den nye kvantecomputer, som kaldes for IBM Q System One, specielt udformet til at beskytte qubitene mod sådanne forstyrrelser. Den er placeret i et stort, kubeformet og luftæt glaskabinet, som måler 2,7 meter i hver retning. Glasset er en halv tomme tykt. Kabinettet har en dør, som åbnes med hjælp fra motorer. Det hele er lavet af Goppion, et Milano-baseret selskab, som til daglig laver udstillingsmontrer, som beskytter blandt andet Mona Lisa i Louvre og kronjuvelerne i Tower of London.
I lighed med traditionelle computere består Q System One af en række forskellige komponenter, som arbejder sammen. Dette inkluderer selve kvantehardwaren, som skal være selvkalibrerende for at kunne give repeterbare og forudsigelige resultater, avanceret køleteknologi, som skal sikre jævnt lav temperatur, firmware, som kan opgraderes uden nedetid for brugerne, og en klassisk computerdel, som skal tilbyde sikker adgang og mulighed for hybrid kørsel af kvantealgoritmer.
Alt i alt skal systemet bestå af flere tusind komponenter.
Skridt mod kommercialisering
»IBM Q System One er et stort skridt i retning af kommercialisering af kvantedatabehandling,« siger Arvind Krishna, senior vice president for hybrid sky hos IBM og direktør for IBM Research, i en pressemeddelelse.
»Det nye system er kritisk i forhold til at udvide kvantedatabehandling til at foregå uden for forskningslaboratoriets vægge, mens vi arbejder med at udvikle praktiske kvantebrugsområder for virksomheder og videnskaben,« fortsætter han.
IBM offentliggjorde også, at selskabet senere i år vil åbne det, som har fået navnet IBM Q Quantum Computation Center. Det skal ligge i Poughkeepsie, New York, hvor IBM allerede i 1950’erne og 1960’erne udviklede computere som 700 series og System/360.
Det nye center skal være en del af IBM’s Q Network-program for kommerciel kvantedatabehandling. Ved centeret skal IBM ifølge Engadget installere en opgraderet udgave af Q System One.
Artiklen er fra digi.no.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.