IBM og Danid tygger stadig på NemID-nedbrud

Årsagen til torsdagens totalnedbrud af NemID-løsningen er først endelig klarlagt i næste uge.

24 timer efter det største NemID-nedbrud i login-løsningens historie har den tekniske leverandør IBM endnu ikke det fulde overblik. Det meddeler pressechefen i DanID's moderselskab Nets, Søren Winge til Version2.

Læs også: Samsung udvider Galaxy-serien med 5-tommer notesblok

»Vi har talt med IBM om forløbet. IBM iværksætter nu en root cause analyse, og den er ikke tilendebragt endnu. Før den er det, har vi aftalt ikke at komme nærmere ind på årsagen til nedbruddet,« siger Søren Winge til Version2.

Ifølge Søren Winge har DanID dog på nuværende tidspunkt et "ret godt billede" af, hvad der skete, men holder altså kortene tæt til kroppen, ind til den endelige afrapportering er klar.

Nedbruddet begyndte torsdag 6.23 og varede frem til 9.40. Dermed var flere end 3 millioner danskere afskåret fra at bruge netbank og offentlige nettjenester i 3 timer og 17 minutter.

Læs også: NemID nede i 3 timer og 17 minutter: Brud på kontrakten

Version2 følger op på sagen, når analysen af nedbruddet er færdig - formentlig en gang i starten eller midten af næste uge.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Benjamin Balder

Det er tydeligt, at DanID ikke ønsker at kommunikere åbent omkring driftsforstyrrelser. P.t. står der:

"Al drift er OK NemID kører uden driftsproblemer."

Men jeg har lige været inde for at bestille nyt nøglekort og bliver mødt af beskeden:

"Der er sket en fejl.

Fejl. Den ønskede side kan desværre ikke vises. Systemet har lavet en fejl. Vi beklager og beder dig prøve igen senere."

I mellemtiden fandt jeg mit nøglekort igen. Men det er nu gjort inaktivt, så jeg kan ikke logge på min netbank eller bestille et nyt nøglekort.

I processen fik jeg ringet til receptionen hos DanID A/S. Men receptionisten vidste ikke (pga. nye telefonlister) hvem man kan stille videre til med henvendelser om tekniske driftsforstyrrelser. På nemid.nu fremgår det ikke, og når jeg ringer til kundesupport, bliver jeg smidt af og henvist til Selvbetjening på nemid.nu. Tricket til at komme igennem på NemIDs support er at taste 1 efterfulgt af 2 og så vente i en evighed.

Tak for l*rt, DanID.

 • 6
 • 0
#2 Ove Andersen

"Driftsproblemerne på NemID-applikationen den 1. september var en følgevirkning af en systemmæssig opdatering efter implementering af et analyseværktøj på NemID-platformen, foretaget tidligere på måneden," skriver DanID i en mail til Computerworld.

"Denne opdatering resulterer i, at nogle systemparametre, utilsigtet, bliver ændret og adgangen til NemID afbrydes. Det skete kl. 6.23. Fejlen bliver fundet og rettet, og NemID-servicen er fuldt genetableret for alle brugere kl. 9:27," lyder det fra DanID.

http://www.computerworld.dk/art/166612/derfor-gik-danskernes-nemid-helt-...

I følge DanID og NemIDs side, har nedbruddet dog aldrig fundet sted (jeg kan i hvert fald ikke finde noget om det).

https://www.nemid.nu/om_nemid/aktuelt/driftsstatus/

DanID virker mere og mere som andre store internationale selskaber der vil gøre alt for at dække over sig selv og sin egen røv, om så alt deres data og certifikater er røget ud i verden.

Hvis nu nogen fik adgang til et enkelt af eller alle NemIDs certifikater, hvor lang tid vil der mon så gå før de bliver nødt til at fortælle pressen og offentligheden om det? Eller ville de gøre det, eller måske hellere håbe det ikke blev opdaget?

It's all about the money..

 • 0
 • 0
#3 Mikkel Kristensen

I følge DanID og NemIDs side, har nedbruddet dog aldrig fundet sted (jeg kan i hvert fald ikke finde noget om det).

https://www.nemid.nu/om_nemid/aktuelt/driftsstatus/

 1. sep. 10:23 Al drift er OK NemID kører uden driftsproblemer.
 2. sep. 06:56 Log-in med NemID er ude af drift Det er i øjeblikket ikke muligt at bruge NemID til log-in. Vi arbejder på at løse problemet.

Men deres statistik mangler da vist at blive opdateret https://www.nemid.nu/om_nemid/aktuelt/driftsstatistik_for_nemid/

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere