IBM og CSC forsinker mørklagt skandalesystem hos Skat i årevis
En leverandør, som helt usædvanligt blev fyret på gråt papir for ikke at levere. Et nyt udbud sat i gang efter lange overvejelser, og så en ny leverandør, som heller ikke levede op til forventningerne.
Historien om it-systemet Et fælles inddrivelsessystem (EFI) er fyldt med ballade og forsinkelser, og kritikken fra Rigsrevisionen har været kras undervejs - senest i et notat, der sætter fokus på, hvordan det nu over seks år forsinkede projekt har kostet staten milliarder i manglende gældsinddrivelse.
EFI skulle have været klar til brug i første halvår 2007, men har stadig ikke set dagens lys. Nu er systemet dog på vej i drift, melder Skat, som nu er i gang med at teste EFI. Efter den nuværende plan skal systemet gå i luften i midten af 2013.
Hvor meget projektet ender med at koste efter mere end seks års forsinkelse, er nu blevet mørklagt. I den seneste oversigt over statens it-projekter til over 10 millioner kroner bliver den samlede pris ikke længere offentliggjort, ligesom det aktstykke fra Folketinget, som har sørget for at holde projektet kørende, er gjort fortroligt. Seneste offentlige melding fra slutningen af 2011, som efter alt at dømme er forhøjet siden da, lød på 292 milllioner kroner.
Hvordan kunne EFI blive over seks år forsinket?
»Projektet har været ramt af forsinkelser af forskellig art. Vi blev nødt til at skille os af med IBM som leverandør på den underliggende Debitormotor-funktionalitet - det skød projektet ganske voldsomt (i december 2008, red.). Vi kom i en situation, hvor vi i flere omgange stod over for at gennemføre et nyt udbud, men så ventede. Det trak tænder ud,« fortæller Kristian Vengsgaard, fagdirektør i Skat, til Version2.
»Sidste år blev vi ramt af endnu en problemstilling med Debitormotor, denne gang med CSC, som skulle bygge en ny debitormotor i stedet for den IBM skulle have leveret. De blev så ramt af forsinkelser også, og vi kunne på det tidspunkt ikke sige, om vi kunne bringe EFI i mål, for vi vidste ikke, hvor stort problemet var. Det viste sig heldigvis, at vi godt kunne arbejde videre på det programmel, som CSC havde udviklet. Nu er EFI i test og på vej mod idriftsættelse i midten af 2013.«
»Der er gode årsager til de forsinkelser, der har været, og nogle årsager der er ret store, som selv ret uheldige it-projekter ikke normalt bliver ramt af. Jeg ved ikke, hvor mange andre projekter der har været ramt af, at man på en underliggende del af projektet dels måtte opsige en leverandør, og dels måtte sige helt stop i en periode og overveje, om det overhovedet kunne bringes i luften,« siger Kristian Vengsgaard.
En anden forklaring er, at hele projektet med at sætte strøm på inddrivning af penge til Skat er meget kompliceret, både på grund af lovgivningen, og fordi hele organisationen skal laves om. Ligesom da tinglysningen blev gjort digital, vil EFI gøre en hel masse papirarbejde overflødigt, fordi meget af sagsbehandlingen kan ske automatisk i systemet.
»Inddrivelsesområdet er noget af det mest komplekse, vi har, lovgivningsmæssigt, fordi det er så mange forskellige love, der bestemmer, hvordan man skal inddrive pengene. Så det er et meget komplekst setup at få til at virke - og oven i det er der et krav om, at systemet skal levere besparelser. Det er altså ikke et lille register eller funktionalitet, som kan være i et regneark, som vi ikke kan finde ud af at blive færdige med. Det er et tigerspring i arbejdet med inddrivelse og for mig at se også i den offentlige administration,« fortæller han.
Hvad har I lært af forløbet?
»Vi har lært meget. Vi har lært, at tekniske afhængigheder og at genanvende infrastruktur er smart på papiret, for så skal man kun bygge løsningen én gang, og så kan den bruges flere steder, og alle er glade.«
»Udfordringen er så, at man er afhængig af, at alle de dele, man inkluderer, virker, før man kan få systemerne færdige. Det er virkeligheden bag store SOA-systemer (serviceorienteret arkitektur, red.), som EFI er et af. Vi lærer hele tiden noget, og vi skal fremadrettet være bedre til at håndtere de afhængigheder, end vi gjorde her.«
»Vi arbejder hele tiden med at blive bedre til leverandørstyring og projektstyring, og vi har også sat en masse andre ting i gang. Vi laver prototyping, risikobaseret kravspec, code audit, monitorering af kodefremdrift og så videre. Vi laver også så meget agil udvikling, som det overhovedet er muligt, for at udnytte leverandørernes foretrukne udviklingsmodel. Så vi tænker os om, men vi kan ikke trylle fortiden væk.«
»Vi har haft nogle problemer på vores side - det er umuligt at sige andet - men langt størsteparten af problemet var nogle leverandører, som har svigtet os. Det skal vi selvfølgelig lære af.«
EFI blev udtænkt, da service-orienteret arkitektur (SOA) var meget populært. Er det her den endelige gravsten over SOA?
»Nej, det synes jeg ikke. Vi havde en god idriftssættelse af Motorregistret i sommers, og det er også et SOA-projekt og er bygget over samme læst som EFI. Der var noget pres på, da det blev taget i drift, og nogle stod i kø i begyndelsen. Men sammenlignet med, hvor stor en omlægning det var internt og eksternt, så må man sige, at det er lykkedes, på trods af at det også er et SOA-system.«
»Vi får også EFI i luften, det er der ingen tvivl om, og det er også et meget stort SOA-system, der trækker på mange komponenter bagved. Så det kan godt lade sig gøre. Og selvom det tager lang tid at få i luften, og er nogle store investeringer, så har det jo 25-30 års levetid, før man skal til at lave et nyt system igen.«
Fordelene ved EFI bliver meget store hos Skat, og den oprindelige business case er stadig god, selvom systemet er blevet så meget forsinket og fordyret. Økonomien i projektet er dog nu blevet gjort fortrolig, så Kristian Vengsgaard kan ikke fortælle, hvad man nu forventer tilbagebetalingstiden på EFI er.
»Det er et kraftfuldt effektiviseringsspring. Og for samfundet som helhed er det tegn på, at man kan opnå endog meget store effektiviseringer, hvis man automatiserer en lang række af de sagsbehandlingsprocesser, vi har i stat og kommuner. Den tænkning vil få endnu et flagskib med EFI, på et området hvor en stor del af selve sagsbehandlingen tidligere er blevet klaret af fagfolk. Fremover vil meget store dele ske automatisk, uden at nogen personer har kigget på det, og det vil være lige så sikkert som tidligere.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.