IBM laver verdens første atom-harddisk

Det er lykkes IBM at skabe hidtil uset kontrol over et atoms magnetiske retning

Mens Moores lov begynder at blive sværere at efterleve er der gjort en ny opdagelse, der kan hjælpe en hel del, når det kommer til at lagre meget data på lidt plads.

Læs også: Tesla sagsøger tidligere direktør for tyveri af 100GB autopilot-data

Ved at udvikle en måde hvorpå man kan ændre et atoms magnetiske retning, og fastholde den, er det lykkes IBM at lagre én bit på ét atom. Til sammenligning skal der cirka 100.000 atomer til at lagre en bit på en konventionel harddisk.

Læs også: Harddiskfejl og manglende backup førte til 17 års tabt læringsmateriale

Hvis IBM formår at opskalere deres atomare harddisk vil de altså kunne lagre al musik på itunes, alle 35 millioner sange, på hvad der svarer tile t kreditkort. Det skriver engadget.com.

Ved at ændre et atoms magnetiske retning til enten op eller ned, defineres atomet som henholdsvis et 0 eller et 1-tal i det binære system. Forskerne har også udviklet en måde at fastholde den magnetiske retning efterfølgende, så en eventuel ‘harddisk’ ikke bliver påvirket i magnetiske omgivelser.

Læs også: Spotify dræber langsomt dine lagerenheder

Opdagelsen er desuden blevet publiceret i en videnskabelig artikel i tidsskriftet nature.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Henrik Vinther

Det bliver ikke fodboldbaner (ej heller Storebæltsbroer) - vi journalister leder stadig efter ordentlige enheder i denne gren (tydeliggjort af manglen på relevante sammenligninger på http://www.journalistenheder.dk/ ) - men vi holder os i genren.

35 millioner sange svarer omtrendt (hvis én sang = 3,6mb - hvilket naturligvis ikke er tilfældet, men sådan cirka) til omkring 27.200 World of Warcraft installationer - dette er uden udvidelser, men dog med opdateringer.

Hilsen Henrik Vinther Journalist

 • 8
 • 0
Morten Hansen

@Henrik Winther: Med al respekt for dig og dine kollegaers intention, bør man nok, når man skriver artikler og formidler information, blive endnu bedre til at sondere terrænet for hvilket publikum/læserskare man henvender sig til. Version2's slogan har i mange år været "IT for professionelle" - det er nu pillet af titlen...Så at prøve at fremstille faglige nyheder for IT-professionelle, på niveau der mere passer til læsere af en almindelig avis eller 18.30 Nyhederne - skaber nok ikke nødvendigvis mere respekt blandt læserne, hvis man vil leve op til sit tidligere slogan. Jeg tror nok den gennemsnitlige læser herinde har lettere ved at forholde sig til GB/TB/PB end mængden af musik på ITunes, eller videomateriale på YouTube.

 • 2
 • 0
Brian Jørgensen

Enig @Morten Hansen. Faktisk så gætter jeg på, at der ikke findes en eneste af os læsere på Version, der kan komme med den præcise størrelse på iTunes' musikkatalog. Og hvis der skulle være en uheldig læser der ikke ved hvad 1 MB er, så overlever læseren det jo nok. Generelt bryder jeg mig ikke om journalister der forsøger at gøre deres læsere dummere end de er. Mads' undskyldning her er copy/paste, han havde naturligvis ikke formuleret det sådan, hvis han selv havde forfattet det.

 • 1
 • 0
Ole Tange Blogger

Jeg har været med siden floppydisks havde 170KB. Nye harddiske er på 10TB. Det er en faktor 50.000. Hvis et atom kun kan gemme een bit, så har vi kun en faktor 100.000 tilbage - så er det slut. Hvis udviklingen fortsætter efter Moores lov, så er det om ca. 17 år.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere