IBM: Lav risikovillighed bremser hurtig digitalisering i det offentlige

Sommerstafetten: Danmark skal give virksomhederne en rigtig god grund til at blive i Danmark. Det offentlige er ikke villig til at løbe en risiko ved ny teknologi. Mobile apps kræver administration. Sådan lyder nogle af svarene fra IBM til Interxion.

Co-location og housing-firmaet Interxion har som led i Version2's sommerstafet stillet tre spørgsmål til IBM.

Interxion: Hvilke muligheder ser IBM for at sikre danske it-arbejdspladser, når trenden peger i retning af endnu mere outsourcing, senest med cloud-applikationerne?

IBM:Danmark er helt i front på IT parathed med udbredt og integreret IT i både økonomi og samfundsliv. Det giver os en unik mulighed for at tænke innovativt og udnytte teknologien til at skabe løsninger, som både har fokus på kvalitet og effektivitet. Især indenfor sundhedsområdet og omkring velfærdsteknologi, har Danmark gode muligheder for at udvikle og eksportere IT løsninger.

Men hvis vi skal konkurrere på denne know-how, kræver det højtuddannet arbejdskraft, stærke innovationskompetencer og iværksættervilje. Og så skal vi give virksomhederne en rigtig god grund at at blive i Danmark, ved at tilvejebringe de rigtige rammebetingelser.

Interxion: Traditionelt set har den private sektor været hurtigere end den offentlige til at følge nye teknologiske trends - er dette mønster ved at ændre sig?

IBM:Både ja og nej. Strategien for digitalisering i den offentlige sektor siger, at vi skal være bedre og hurtigere til at ibrugtage nye teknologier i den offentlige sektor.

Digitalisering af de store og omkostningstunge velfærdsområder - social, sundhed, ældre, skoler, børn og unge - etc - skal ske ved anvendelse af nye teknologier. Telemedicin og øget anvendelse af robotteknologier er blot nogle eksempler på områder hvor det offentlige har erklæret en vilje til at blive mere digitale og ibrugtage ny teknologi. Derfor ja.

Udfordringen er den offentlige tilgang til digitalisering. Tunge og meget lidt agile og innovative udbudsprocesser samt lav risikovillighed, som gør, at det offentlige helst ikke vil være i front med ibrugtagning af ny teknologi - fordi den første også er den første til at få fejlene i nye løsninger. Ibrugtagning af ny teknologi fordrer vilje til at investere , tage risiko og tænke agilt og innovativt. Derfor nej.

IBM har foreslået en lang højere anvendelse af offentlig private samarbejde og innovation hvor det offentlige og det private samarbejder om hvordan den digitale strategi bedst, hurtigst og mest omkostningseffektivt kan gennemføre en digitalisering af velfærdssamfundet.

Interxion: Hvilke muligheder/udfordringer ser IBM i forhold til udbredelsen af mobile enheder som tablets og smartphones?

IBM:Den første bølge af apps, vi ser nu, er typisk drevet af den enkeltes ønske om at bruge en smartphone eller en tablet, og mange apps er på niveau med websider lige efter år 2000. Næste bølge kommer når virksomheder og det offentlige begynder at tænke apps’ne ind i deres virksomhedsstrategi, hvor de mobile enheder kommer til at spille en vigtig rolle i forhold til interaktionen med både interne og eksterne interessenter:

 • Interne: Medarbejderne vil bruge de mobile enheder til samarbejde som f.eks. Sametime og Connections fra IBM der allerede i dag har disse features klar til brug. Ligeledes vil brugen af mobile enheder kunne benyttes til understøttelse af virksomhedens processer og dermed optimere disse, idet medarbejderen altid vil kunne tilgå ting som ”venter” på godkendelse eller opdatering og derved nedbringe den tid det tager for at gennemføre processen.

 • Eksterne: Kontakten til kunder og samarbejdspartnere vil foregå ved hjælp af mobile enheder. Apps’ne vil integrere til virksomhedens data, samarbejdsværktøjer og sociale medier og vil danne grundlag for virksomhedens applikations økosystem til omverdenen.

Virksomheder bør allerede i dag tænke mobile enheder ind i deres strategier omkring forretningsudvikling, kommunikation og IT samt at forberede deres IT-arkitektur og IT governance model til en fremtid med mobile enheder.

Mht. udfordringer ser vi, at der kan opstå problemer på baggrund af, at forskellene på de mobile enheder bliver større og større. På sigt vil diversiteten af de mobile enheder, med forskellig OS, CPU og skærmopløsning betyde at arbejdet og dermed omkostningen til udvikling og vedligeholdelse af apps, for virksomhederne, vokse betydelig og samtidig risikere at gøre virksomheden mindre agil.

Det vil derfor være vigtigt at virksomhederne allerede nu begynder at planlægge fremtiden og få styr på ting som:

 • Udvikling på tværs af platforme
 • Governance af apps
 • Sikkerhed og håndtering af mobile enheder

Artiklen er skrevet som led i Version2's Sommertour 2012, hvor redaktionen sommeren igennem besøger it-virksomheder og rapporterer om medarbejdernes dagligdag og virksomhedens projekter. Se den samlede tour-plan her., hvor du også har mulighed for at stille spørgsmål til de besøgte virksomheder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Søren Mikkelsen

"Udfordringen er den offentlige tilgang til digitalisering. Tunge og meget lidt agile og innovative udbudsprocesser samt lav risikovillighed"

Er der noget man er villig til i den danske stat så er det da at tage helt unødige og enormt risikofyldte projecter ind fordi en eller anden rådsmand kan score et nyt hus under bordet, ingen er så dumme at godkende de enormt mange fejlende projecter som har kørt de sidste ca 5 år i staten, alt med IT de har fingerne i går galt, det er for ofte til at være "fejl 40" så det er tydeligt at der er tale om fusk, tænk hvis en virksomhed lavede fejlende million/milliard investeringer på stribe som staten gør, så ville den viorksomhed gå falit og det er hvad vores land er ved at gøre. Danmark er i toppen et korrupt land og det har længe undret mig resten af landets borgere ikke har samme opfattelse.

 • 0
 • 1
#2 Anonym

Jeg medgiver dig, at offentlig IT i Danmark forekommer meget " alternativ " i beslutningsprocessen..........

Men, det er vel ikke pointen i IBM's udtalelser ....

Det er fuldstændigt korrekt, at Danmark ikke udnytter det potentiale, som ligger i at vi er et lille og overskueligt land, med en rimeligt veluddannet befolkning, som udviser stor parathed i forbindelse med IT. Vi har i Danmark, alle de muligheder man kan drømme om, for at udvikle metoder og systemer, til brug i forbindelse med offentlig administration.

Det handler KUN om, at man i Det offentlige, sikrer ordentlige kontrakter, således at Det offentlige opnår gevinst på det som bliver udviklet til succes. Det offentlige skal simpelthen eje en del af løsningen, så det senere kan hente en del af profitten, hvis en given løsning finder anvendelse i anden forbindelse.

Der kan ikke herske tvivl om, at det offentlige har udvist økonomisk risikovillighed, de har dog undladt at høste gevinsten....

 • 0
 • 0
#5 Morten Andersen

Puha for en gang cand.merc plidder-pladder. Synes ikke det er til at finde hoved og hale i "analysen". F.eks. det med at den nuværende generation af apps skulle være dannet ud fra den enkelte brugers behov, og være ligesom websider anno 2000 - og at dette skulle være i kontrast til fremtidens apps som skulle kunne understøtte virksomhedens processer. Herefter nævnes nogle eksempler på "fremtidens" apps men det er på ingen måde tydeligt at disse skulle være forskellige fra hvad der findes i dag. Kort sagt, så er jeg helt uenig i såvel præmisser som analysen. Og 'cloud' som var en del af det oprindelige spørgsmål berøres slet ikke i svaret!

Dette skriv får mine tanker hen på noget der kunne være genereret af stokastisk rapportgenerator fodret med passende ord, "IT-parathed, interne processer, apps, innovation, ...".

 • 0
 • 1
#6 Ebbe Hansen

Så det offentlige skal alså ikke bruge penge på at redde dig hvis du faldt om på gaden? En risikobetinget investering uden lige....

Jow da, men risikoen for at jeg overlever er nok den værste...... Selvfølgelig skal det offentlige ikke tage chancer, når de køber (IBM's) produkter. Det er op til leverandøren (i sidste ende no cure no pay) at påtage sig (og tage sig betalt for) de risici, der er forbundet med en leverance.

 • 0
 • 0
#7 Allan Astrup Jensen

Når folk får et hjerteanfald eller lignende på gaden er det ikke det offentlige, man skal regne med, men de evt. mennesker omkring dig, der kan førstehjælp! Inden læge og ambulance når frem er personen sikkert død eller hjerneskadet.

Personligt synes jeg det offentlige tager for mange chancer med digitaliseringen, og skandalerne er mange. Det ville være klogt at gå langsommere frem. Klagesangen som skyldes færre indtægter hos IT firmaerne giver jeg ikke noget for.

Jeg

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere