IBM igen skyld i dankort-nedbrud

Knap en times nedbrud på dankort-systemet tirsdag aften skyldtes - endnu en gang - en netværksfejl hos Nets’ underleverandør IBM.

De forgangne to år har dankortet mindst én gang om året oplevet en nedsmeltning på landsplan, og i år blev heller ingen undtagelse.

Læs også: Nets: Menneskelig fejl skyld i Dankort-nedbrud

Tirsdag aften var dankort-systemet i problemer flere steder i landet mellem klokken 20.00 og 20.50, hvorefter kortet igen har skullet fungere uden problemer. Sent i går aftes kunne Nets så meddele, at fejlen - igen - skulle findes hos underleverandøren IBM.

Nøjagtigt som med sidste års store nedbrud, der med sine mere end ti timers nedetid var historisk omfattende, var det i går en netværksfejl hos Nets’ underleverandør, der fik danskernes foretrukne betalingskort til at gå offline.

Det skriver flere medier, herunder DR.

Den kritiske betalingsinfrastruktur er skærmet af for offentlighedens øjne, og de tekniske omstændigheder ved sidste års store nedbrud blev aldrig kendt, ud over at der var tale om ‘en menneskelig fejl’, ligesom oplysningerne om årsagerne til det aktuelle nedbrud indtil videre også er begrænsede til ovenstående forklaring.

Læs også: Nets tavse om årsagen til mystisk Dankort-nedbrud

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (26)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Kim Alex Olsen

Når man står i Tyskland og skal betale sin benzin er det mildest talt en frusterende oplevelse at opleve at få afvist sit kort med at der ikke er flere penge på, når man nu ved at det ikke er rigtigt. Så selv om vi havde 2 Visa/dankort med så er det jo ingen garanti for at man kan betale sine regninger. Begynder Nets nu at udskrive os rejsechecks så vi kan garantere at vi kan betale når vi kommer rundt i verden eller skal man bare gå helt tilbage til kontanter ? Samtidg er det mildest talt frusterende at man ikke får nogen ordentlig besked.

 • 6
 • 1
#2 Thomas Alexander Frederiksen

Alternativet er at anskaffe sig et eller flere kreditkort der ikke cleares af NETS. Så vidt jeg husker er det i Danmark primært kort der udbydes gennem SEB Kort, f.eks. SAS Eurobonus Mastercard - men jeg kan ikke lige finde en oversigt over det nogen steder.

Uanset hvad, så er det en af grundene til at jeg altid medbringer kontanter på udlandsrejser.

 • 2
 • 0
#5 Ole Nomann

Jeg havde også problemer med Apple app-store omkring 18:30 tiden i går. Jeg checkede med nets Driftsforstyrrelser-med-Dankort-transaktioner side, og de skriver ikke noget. Der har ifølge den side ikke været nogen problemer siden 20 jan 2014. Og sådan ser den stadig ud.

Der mangler noget uvildig oplysning, tror jeg. Det er ikke så slemt at man ikke kan bruge sit kort når det bare er online, men det er da frustrerende at der ikke er nogen mulighed for at se hvorfor.

 • 3
 • 0
#6 Peter Jensen

Ja. Kontanter er det eneste betalingsmiddel der altid fungerer (med mindre staten annullerer valutaen, men så er kronerne på plastikkortet heller ikke gyldige). Det er dumt ikke at have fysiske kontanter i sin daglige besiddelse.

PS. Nets lyver om, og underdriver, tidspunkterne. Jeg oplevede at folk måtte gå tomhændet ud fra butikker en time før kl 20.00.

 • 2
 • 0
#12 Bent Jensen

Skulle købe ind til aften da jeg fik gæster, have heldigvis kontanter på mig, men det var lidt før 18.00.

Det kan ikke være IBM skyld, man vælger som udbyder selv sine underleverandører og sine service, og får aldrig mere end hvad man betaler for, men typisk mindre. De kunne med den baggrund, have fyret IMB første gang, eller have fundet et andet sted med hensyn til redundans.

Men da brugene som med NEMID , ikke har store mulighed for at fravælge ved at vælge en anden, er det op af bakke. Hvis kunderne, her bankerne i stedet mistet kunder til udenlandsk udbyder ville det hjælpe. Men da NET indtil for nyligt var ejet af dem selv, ville sådan krav om bedre service bare betyde højere udgifter for dem selv.

Et slag for at brug paypal og Bitcoin, da de er det eneste reelle alternativer til bankerne. Håber at Google og Appel og andre snart kommer og fejer dem som ikke tager brugerservice alvorligt af vejen.

 • 3
 • 0
#13 Søren Winge

Det er korrekt, at hændelsen i går startede omkring kl. 18.30, hvilket også blev bekræftet i en pressemeddelelse fra IBM efter hændelsen.

Desværre fik Ritzau starttidspunktet forkert i sin første version af historien, og det var denne version, der øjensynligt bredte sig til øvrige medier.

Så vi er helt opmærksomme på, at brugere og forretninger blev berørt af denne meget beklagelige netværksfejl fra omkring kl. halv syv.

 • 4
 • 0
#15 Kristian Sørensen

Man kan vel bare anskaffe sig et udenlandsk VISA eller MC kort, fx i en svensk eller tysk bank. Måske også et japansk JCB-kort, så er man måske fri for den amerikanske overvågning.

Det lille ord "bare" ødelægger dit forslag ;-)

Det er nemlig ikke "bare lige" at få en bankkonto og et kredit kort i en svensk eller tysk bank når man er bosiddende i Danmark.

Der er visse muligheder, også i andre lande end de to. Estland f.eks.

Men "bare lige" er det absolut ikke.

Nødvendigt derimod? Ja det vil jeg mene. Det er godt at sprede sin risiko.

Dog i tilfældet hvor Nets infrastruktur er nede vil det ikke nødvendigvis hjælpe dig, i fald butikken du handler i kun kan behandle kreditkort transaktioner via Nets system.

 • 4
 • 0
#16 Peter Jensen

Det er nemlig ikke "bare lige" at få en bankkonto og et kredit kort i en svensk eller tysk bank når man er bosiddende i Danmark.

Plus forbundet med flere gebyrer. Det er dumt at have plastikkort. Nets og bankerne snylter på hver eneste betaling. Sats i stedet på kontanter som Nets og bankerne ikke kan kontrollere og så virker de også hver gang Nets og bankernes systemer er nede (hvilket sker jævnligt efterhånden).

 • 1
 • 0
#19 Keld Simonsen

"Dog i tilfældet hvor Nets infrastruktur er nede vil det ikke nødvendigvis hjælpe dig, i fald butikken du handler i kun kan behandle kreditkort transaktioner via Nets system."

Er det almindeligt at al betaling går via NETS, inkl. udenlandske kort? Hvornår går det ikke via NETS? Og ville udenlandske kort have virket i dette tilfælde? Søren Winge kan måske svare.

PS: Jeg kan ikke finde nogen svar-knap, men den er der øjensynligt et sted. Hvor er den?

 • 1
 • 0
#20 Kristian Sørensen

Er det almindeligt at al betaling går via NETS, inkl. udenlandske kort? Hvornår går det ikke via NETS? Og ville udenlandske kort have virket i dette tilfælde? Søren Winge kan måske svare.

Jeg kender ikke det fuldstændige svar. Men ville gerne selv have det oplyst.

Her er en historie fra det omtalte nedbrud hvor et dansk udstedt kort ikke virker i udlandet fordi det er med "saldokontrol" og denne udføres af NETS. Idet NETS var nede fik ebtalingsautomaterne i udlandet at vide at saldoen var nul/overskredet og afviste derfor transaktionerne http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/rune-maatte-gaa-12-kilometer-efte...

Som bruger af betalingskort og tvungen "kunde" hos NETS i den forbindelse, ville jeg selv godt have et klart svar på hvilke kort der bevarer hvilken grad af funktionalitet ved forskellige grader af NETS nedbrud, både ved brug i butikker og automater i Danmark, i udlandet og på nettet med hhv. danske og udenlandske kort clearing tjenester

 • 1
 • 0
#21 Niels Elgaard Larsen

Det er nemlig ikke "bare lige" at få en bankkonto og et kredit kort i en svensk eller tysk bank når man er bosiddende i Danmark.

Det er nu ikke så svært. Du kan fx søge om et tysk postbankkort online. Du skal dog vise dit pas på et tysk posthus før du kan bruge det, men de fleste kommer vel alligevel til Tyskland før eller siden.

Der er ingen gebyrer bortset fra svjh €20 til sådan en hardwaredims, hvis du vil bruge netbanken. Og man sparer hurtigt en masse gebyrer ved at have et Euro-kort.

Det er ingen forhindring, at du bor i Danmark.

 • 2
 • 0
#22 Maciej Szeliga

Så vidt jeg ved er de fleste Dankort terminaler leveret og tilsluttet til NETS så uanset hvilket kort du kommer med vil du ikke kunne betale... terminalerne var offline (jeg stod i Menu i Hillerød da det gik ned). I DK kan / må / vil (vælg en) ikke bruge fluesmækker så man er på skideren uanset hvilket kort man har.

 • 2
 • 0
#23 Christian Schmidt Blogger

I DK kan / må / vil (vælg en) ikke bruge fluesmækker så man er på skideren uanset hvilket kort man har.

Mig bekendt kan de fleste (alle?) fysiske terminaler omstilles til "offline" mode, hvor transaktionerne lagres lokalt i terminalen, inden de sendes til Nets. Men det var man åbenbart ikke opmærksom på i mange butikker.

Personligt fik jeg rabat, da jeg tilfældigvis havde lidt kontanter med men dog ikke helt nok :-)

 • 2
 • 0
#25 Søren Winge

Hej Emil. Når der opstår en driftshændelse, så ændrer vi "trafiklyset" så hurtigt vi kan, og laver en anvisende kommentar, så vidt det er muligt.

I tirsdags skete det omkring kl. 19.15, da vi ikke kunne konstatere problemer med vores interne systemer, men blev berørt af en ekstern fejl netværksfejl, som først skulle identificeres.

Der vil (uanset hvad) være lidt responstid fra en hændelse indtræffer, til vi kan nå at ændre signalet - vi bestræber os på at gøre det så hurtigt som muligt.

 • 0
 • 0
#26 Søren Winge

Hej Keld. Langt de fleste betalingskort anvendt i Danmark routes via Nets - der er undtagelser, hvor det kører via en anden leverandør.

På internationale kort (der ikke kræver saldokontrol) kan den enkelte bank vælge at lave en såkaldt "stand-in" aftale med de internationale kortselskaber. Det gør, at danskere i udlandet som regel vil kunne bruge deres kort, selvom der skulle være et lokalt driftsproblem i Danmark.

Hændelsen i tirsdags havde en karakter, der betød, at mange danskere i udlandet ikke kunne bruge deres betalingskort. Herhjemme kan de fleste terminaler køre "offline-mode", hvilket vi anbefaler forretningerne at gøre, hvis der opstår et driftsproblem. Så kan de tage imod betalinger, hvor transaktionen valideres og gemmes lokalt, og så sendes ind, når forretningen har forbindelse til Nets igen. Det benytter eksempelvis supermarkederne som en helt fast rutine.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere