IBM i problemer med kvalitetssikring af 2,5 terabyte skattedata

21. juni 2013 kl. 14:508
Dele af systemet eIndkomst, der blandt andet bruges af skat, vises lige nu ikke, da der har været problemer med at kvalitetssikre overførslen af 28 milliarder linjer kode fra KMD til IBM, som har overtaget driften. Borgere kan rammes økonomisk.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

IBM har problemer med at kvalitetssikre i alt 2,5 terabyte eIndkomst-data, som er blevet overført efter it-giganten overtog driften fra KMD. Ifølge Skat skulle det skyldes, at det tager længere tid end forventet at kvalitetssikre de mange data, og at de derfor ikke kunne garantere, at kvaliteten er tilfredsstillende.

I alt skulle databasen indeholde 28 milliarder kodelinjer, og det er kvalitetssikringen af disse, der altså ikke kunne klares inden for den vurderede tid.

It-systemet eIndkomst bruges blandt andet til løn, pensioner og årsopgørelser på skat.dk. Ifølge Version2’s oplysninger rammer fejlen dog kun kommunerne. Dele af de såkaldte udstillingsvinduer er nemlig ikke tilgængelige.

Hos IBM bekræfter man problemerne, men vil ikke komme med en dato for, hvornår problemet er løst. De har dog en formodning om, at »alle er glade« i starten af næste uge, fortæller Carsten Grønning, pressetalsmand i IBM til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

KMD henviser til Skat og vil ikke kommentere på forløbet. Version2 erfarer dog, at der tilsyneladende ikke skulle være gået noget galt i selve overførslen mellem KMD og IBM.

»e-Indkomst-løsningen er overgået til ny leverandør (IBM, red.). I forbindelse med flytning af de mere end 2,5 TB data har der vist sig behov for yderligere kvalitetssikring af disse.,« skriver Skat i en mail til Version2 og fortsætter:

»Der er afgørende med høj kvalitet i data, hvilket har betydet en udskydelse af åbningen for udstillingsdelen et par dage, således at der åbnes trinvis op for data. Data fra 2013 har således været tilgængelige siden 19. juni 2013, og de øvrige data vil være tilgængelige de kommende dage.«

Ifølge Skats driftslog for eIndkomst, skulle data for 2012 være tilgængelige fredag efter klokken 16, mens de resterende data forventes klar mandag efter 16.

KL: Hamrende dårlig borgerservice kan blive dyr

Charlotte Munksgaard, chefkonsulent i KL, fortæller, at det er svært at sige, hvad konsekvensen præcis er for kommunerne. Men der er en reel risiko for, at det vil komme til at koste mange penge for både kommuner og for borgere, der er på overførselsindkomst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Risikoen ved ikke at behandle adviseringer er, at borgerne får en dårlig restance, Det er hamrende dårlig borgerservice, og kommunerne kan komme til at tildele en ydelse, som borgerne ikke har krav på.«

Den del af systemet, der ikke vises, er såkaldte adviseringer, medarbejderne i kommunen får - eksempelvis hvis en borger på overførselsindkomst får en løndindtægt, og derfor ikke har ret til en given indkomst fra kommunen. Det betyder, at borgere uberettiget kan få støtte, og det er problematisk. Samtidig er kommunerne muligvis nødt til at få dokumenterede indkomster fysisk, som ellers kører via eIndkomst-systemet.

»Det giver ekstraarbejde, når kommunerne skal bede om at få oplysningerne dokumenteret frem for at trække dem i systemet. Systemerne i kommunerne fungerer nu ikke optimalt. Og de kan ikke køre de systemer sammen, de ellers plejer at kunne.

Ligesom mange private virksomheder ordner lønudbetalinger i midten af en måned, er der også ekstra travlt i kommunerne midt på måneden, fortæller Charlotte Munksgaard. Derfor rammer data-problemet på et uheldigt tidspunkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skat indgik i 2012 kontrakten med IBM om drift og vedligehold af eIndkomst de næste fire år.

eIndkomst håndterer cirka 10 millioner indberetninger om danskernes indkomst om måneden. Hvert år løber det op i 500 milliarder kroner, som bogføres i eIndkomst.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
27. juni 2013 kl. 18:33

Kan det tænkes at det er 28 milliarder rækker i det datasæt som skulle fylde 2.5 TB ?

6
23. juni 2013 kl. 16:11

Først står der "2,5 terabyte skattedata". Så står der "28 milliarder linjer kode".

En nyere version af Linux-kernen (version 3.2) er på næsten 15 millioner linier kode. Dette system består altså af 1.866 gange flere kodelinier, hvis man skal tage Version2s ord for gode varer.

Jeg kan ikke rigtig genkende Version2s profil i dette her. Hvis jeg havde læst sådan en artikel på eb.dk, havde jeg ikke fundet det så underligt.

5
22. juni 2013 kl. 08:37

28 mia. liniers kode må være et eks. på at overdrivelse fremmer forståelsen!

1
21. juni 2013 kl. 14:58

Er jeg den eneste der synes artiklen roder lidt i terminologi når (hvad jeg antager er) databaseindhold omtales som kodelinjer?

2
21. juni 2013 kl. 15:52

Ja det virker noget rodet... og tagget Big Data er da også helt misforstået.

3
21. juni 2013 kl. 19:22

V2 - dobbelt check venligst jeres udsagn!!

Er der 28 milliarder kodelinier i SKAT's system til eindkomst - kunne det være et vink med en vognstang til politikkerne om, at simplificere reglerne. Men jeg vil tro det blot er journalistisk sjusk.

Til sammenligning gætter man på at WOW (Wrath of the Lich King) har 5,5 millioner kodelinier. End ikke Windows er i nærheden af 1 milliard kodelinier.

Og at klassificere en 2,5 TB database som "Big Data" er vist også en tilsnigelse.

Stram op!

4
21. juni 2013 kl. 21:17

Sjovt. Da jeg læste artiklen faldt jeg over samme 'upser' som jer, og tænkte med det samme "det her skal nok være fokus for kommentarsektionen". Lad os nu slappe lidt af software folk - De fleste forstod jo nok budskabet :)

Mht. "Big Data", tjoeh.. 2.5 TB er i hvert fald i den afdeling hvor jeg ville begynde at kigge på BD værktøjer - ikke til lagring, men til f.eks. at køre kvalitetstjekkene. Så igen, roooolig nu...

Go' weekend!