IBM i kvante-kamp: Google praler med oppustede resultater

23. oktober 2019 kl. 10:331
IBM i kvante-kamp: Google praler med oppustede resultater
Illustration: IBM.
Der er akademisk kamp mellem IBM og Google. IBM mener nemlig, at Google snyder i forskningspapirerne for at fremvise flottere resultater, end de reelt har.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

IBM's hold, der arbejder på kvantecomputere, langer i både en blog og en forskningsartikel ud efter Googles kvantehold, efter et lækket dokument viste, at Google selv mente, de havde nået en milepæl, de kaldte »quantum supremacy«.

Hvad er Quantum Supremacy?

Fysikeren John Preskill fremlagde i 2012 idéen om quantum supremacy og definerede det som værende punktet, hvor kvantecomputere kunne gøre, hvad der ikke var muligt for normale computere.

Preskill har selv kommenteret den omtalte sag i Quantamagazine.

Kilde: Preskill, 2012

Det betyder mere konkret, at de mente, det var lykkedes at nå et stadie, hvor de kunne lave opgaver på kvantecomputeren, som det ville tage en supercomputer 10.000 år at behandle. Det tog kun Googles maskine, Sycamore, 200 sekunder at løse samme problem.

Kompliceret sag

I bloggen hævder IBM's hold, at Google slet og ret lyver, og at en moderne supercomputer ville kunne gøre det på to en halv dag. Samtidig ville resultatet være mere troværdigt end Googles kvantecomputer.

Sagen er ret kompliceret, og der er mange detaljer, der stadig er ukendte, men Jonathan Dawling, professor ved Louisiana State University, siger til Wired, at IBM sagtens kan have ret:

»Google udvalgte et problem, som de troede ville være overordenligt svært for en typisk maskine, men IBM har nu demonstreret, at det ikke var så svært, som Google regnede med.«

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
23. oktober 2019 kl. 11:35

Jeg synes Version2 her skriver noget andet end den blog de refererer til Bloggen påpeger at Google tager fejl i deres vurdering af hvor hurtigt en klassisk computer kan løse et problem. Det kan sagtens være fordi der er ting som Googles forskere ikke har tænkt over, måske pga. manglende viden eller måske bare pga. sløseri. Men der er vel en forskel på det og på bevidst at lyve eller snyde.