IBM i fuld gang med OOXML-integration

Trods udtalt modstand mod Microsofts åbne dokumentformat OOXML er IBM allerede i gang med at integrere teknologien i sine produkter.

Det har været giganternes kamp i forbindelse med Microsofts ønske om at imødekomme kravet om åbenhed med dokumentformatet OOXML, der er standarddokumentformat i Microsofts Office 2007.

Med Microsoft på den ene side og IBM, Oracle, SUN og en hær af open source-folk på den anden side har der været rigeligt gang i argumenterne begge veje.

Men nu viser det sig, at IBM allerede er i gang med at lukke OOXML ind ad bagvejen i en række af selskabets produkter.

Det sker blandt i IBM's Lotus applikationer, der er samarbejdsapplikationer rettet mod professionelle.

Tredjepartsprodukter

Men it-arkitekt i IBM's softwaregruppe Jens Mikael Jensen mener ikke, at man kan se så enkelt på det.

»I en række af vores produkter indgår der dele fra tredjepart, der understøtter OOXML, og der kan vi ikke gå ind og fjerne det igen,« siger han til Version2.

I Lotus-produktet Quickr er der direkte understøttelse af Microsoft Office 2007-dokumenter, men Jens Mikael Jensen mener heller ikke her, at IBM så at sige gør sig selv en bjørnetjeneste ved at lukke OOXML ind i varmen.

»Der er tale om et internetbaseret produkt, hvor vi er åbne over for stort set alle formater. OOXML bygger på XML, og vores produkter kan læse XML, så det er der ikke så meget i,« siger han.

Ser sort ud for OOXML

Jens Mikael Jensen følger dog processen med anerkendelsen af OOXML som international standard under ISO tæt, og efter hans opfattelse er det en proces, der ikke nødvendigvis udvikler sig til Microsofts fordel.

»Jo mere, der kommer frem, jo mere bliver det klart, hvad der udestår for, at OOXML kan blive en standard. Men det er jo en proces, der er i gang, så vi må vente at se, hvad der kommer ud af det,« siger han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jørgen Ramskov

Overskriften virker ret ekstrablads agtig - blæst stort op, men når man læser nærmere så er der faktisk intet nyt eller interessant i historien.

IBM har produkter der understøtter XML - OOXML er XML baseret - hurra, IBM har produkter der har en vis understøttelse for OOXML.

 • 0
 • 0
#5 Jesper Lund Stocholm Blogger

Det er jo lidt småt med links i artiklen, så her er et par stykker:

Lotus Quickr http://publib.boulder.ibm.com/infocenter/lqkrhelp/v8r0/index.jsp?topic=/...

WebSphere: http://publib.boulder.ibm.com/infocenter/wpdoc/v6r0/index.jsp?topic=/com...

DB2 Content Manager: http://www-1.ibm.com/support/docview.wss?uid=swg21288972

DB2 9 pureXML: http://www.ibm.com/developerworks/db2/library/techarticle/dm-0705gruber/

Nu er jeg bestemt ikke den store Lutos-haj, så artiklerne giver anledning til et par spørgsmål:

 1. Quickr: Der står, at "Lotus Quickr creates a copy of the information you are importing and then inserts the copied information into the new document, leaving the original file unchanged.". Men hvad betyder det? Bliver dokumentets indhold "trukket ud af dokumentet" eller findes dokumentet blot som et objekt i Quickr?

 2. WebSphere: Der står "Documents produced by many standard applications (such as word processors or spreadsheet editors) can be viewed as HTML pages using Document Conversion Services.". Hvis dokumentet (fx DOCX) konverteres til HTML, så er der jo noget logik, der laver denne konvertering. Men det er måske det, som Jens Mikael Jensen referererer til som tredjepart produkter? Jens?

 3. DB2 Content Manager: Det ser ud til, at det "blot" drejer sig om opsætning af de rigtige MIME-types for OOXML-filer

 4. DB2 9 pureXML: Artiklen drejer sig om at indlæse ODF/OOXML-filer i DB2 samt manipulering af disse via dataudtræk (repurposing of document content). Det er nok liiige at stramme den at påstå, at IBM understøtter OOXML i DB2 på baggrund af denne artikel. PHP-kildekoden til udtræk fra OOXML-filen er i øvrigt forkert og følger ikke arkitekturen i OPC-formatet.

Jens Mikael Jensen: Sig endelig til, hvis I har behov for en hjælpende hånd :o)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere