IBM håber at bryde petaflop-grænsen

IBM's nyeste supercomputer er tæt på dens første test, hvor forskerne håber at bryde petaflop-grænsen senere på måneden.

IBM's ingeniører håber at blive de første til at bryde petaflopgrænsen med supercomputeren 'Roadrunner', når den efter planen bliver prøvekørt senere på måneden.

Dermed vil Roadrunner være dobbelt så kraftig som BlueGene/L, der også er bygget af IBM og benyttes af Livermore National Laboratory i Californien.

Hvis Roadrunner lever op til forventningerne kommer den ikke alene til at slå de eksisterende top-supercomputere med flere længder, den bliver også den første til at indlede petaflop-æraen for supercomputere.

»Vi vil bryde petaflopgrænsen. Det eneste, jeg ikke kan sige, er, hvilken dag det bliver,« siger teknisk chef for Roadrunner-projektet hos IBM til amerikanske Computerworld.

Roadrunner bliver bygget på kontrakt for det amerikanske energiministerium og skal opstilles på Los Alamos National Laboratory i New Mexico, hvor den skal arbejde på lignende projekter som BlueGene/L.

Det vil hovedsageligt dreje sig om beregninger i forbindelse med vedligeholdelsen af det amerikanske atomvåbenarsenal, men laboratoriet forventer også at bruge Roadrunner til blandt andet kørsel af klimamodeller.

Roadrunner kommer til at køre på IBM's Cell-processorer, som er den samme type processor, som også benyttes i Sonys spilkonsol Playstation 3. Der bliver tale om en udvidelse af den nuværende Roadrunner-supercomputer, der allerede er i drift på Los Alamos National Laboratory, som er baseret på Opteron-processorer, skriver Computerworld.

Ligesom denne Roadrunner-klynge kommer den nye version også til at køre Linux.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Anonym

Nu må i IT-journalister altså snart stramme jer op.

Man må forvente at i har en basal forståelse for det emne i skriver om. Men alligevel roder i rundt i FLOPS begrebet konstant - få det nu på plads:

Det hedder FLOPS - både i ental og flertal. Det sidste S er nemlig ikke et flertals-S men en forkortelse for "Second".

Altså: FLOPS = FLoating point Operations Per Second (http://en.wikipedia.org/wiki/FLOPS)

FAT DET SÅ!

  • 0
  • 0
#5 Jesper Stein Sandal

Jeg giver Apple skylden for at have udvandet begrebet fra en forkortelse til et decideret ord, der indgår i normalt sprogbrug:

http://www.macmothership.com/gallery/newads15/99PM02.jpg

"It is a staggering measure known as a 'gigaflop'."

Jeg har også slået det op i en rigtig ordbog og ikke Wikipedia:

http://www.merriam-webster.com/dictionary/gigaflop

Det er spændende at se, hvor hurtigt et ord kan forandre sig i den moderne verden, hvor fagudtryk i stigende grad bliver overtaget af sprogbrugere fra en anden sfære.

På dansk skrives anden person flertals stedord i øvrigt som stort 'I', Christian. Fat det så! ;)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere