IBM genopliver vandkøling til ny 5,2 gigahertz mainframe-processor

For første gang i 15 år lancerer IBM nu vandkøling til en mainframe-serie. Det giver mulighed for at klemme mere kraft ind i et datacenter.

IBM's nyeste serie af mainframes, zEnterprise 196, kommer med en tilkøbsmulighed, der ikke er set siden 1995: Vandkøling.

Maskinerne kan godt klare sig med de gængse køleteknikker i et datacenter, men ved at vælge vandkøling kan man klemme endnu mere processorkraft ind i et rum, fortæller IBM. Det skriver Infoworld.com.

Selvom effektiviteten hele tiden stiger, så man får mere computerkraft pr. watt, bliver datacentret også meget mere koncentreret, så det nu er normalt at brænde op til 30 kilowatt af i hvert rackskab.

Der kan den traditionelle køling dårligt følge med, mens vandkøling er lidt mere effektivt til at trække varmen ud. Ifølge IBM vil den form for vandkøling, man nu kan købe med, i alt forbedre køleeffekten med 12 procent.

Hjernen i den nye zEnterprise 196-serie bliver en processor, som IBM hævder er verdens hurtigste. Med fire kerner på hver 5,2 gigahertz rummer hver processor 1,4 milliarder transistorer. Til sammen kan 96 af slagsen klare 50 milliarder instruktioner pr. sekund.

Prisen for de nye mainframes blev ikke afsløret, men der var kastet omkring 9 milliarder kroner i udviklingen af systemerne, fortalte IBM.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

Til sammen kan 96 af slagsen klare 50 milliarder instruktioner pr. sekund.

Det lyder ikke helt realistisk, i så fald skulle det tage en kerne 40 clockpulser at udføre en instruktion. En moderne processorkerne udfører gerne en håndfuld operationer på en enkelt clockpuls, nogle arkitekturer klarer meget mere.

I øvrigt, helt uafhængigt af emnet. Jeg lagde mærke til at artiklen bruger ordet instruktion til at kvantificere mængden af beregninger som udføres, hvilket forekommer at være meget almindeligt. Men det virker underligt, da en instruktion kan udføre vidt forskellige mængder arbejde alt efter arkitektur, og indenfor nogle arkitekturer også alt efter hvilken instruktion det er.

Personligt ville jeg i stedet tale om operationer, hvor en instruktion altså godt kan indeholde flere operationer. Operationer er da også er da også det kvantificerende element i fx betegnelserne FLOPS og IOPS, men ikke i IPS/MIPS, der tæller man instruktioner.

Nogen der kan redde trådene ud?

 • 0
 • 0
#2 Finn Christensen

Det er en pluk+oversættelse fra artikler af Patrick Thibodeau (Computerworld).

IBM introducerede i april 2008 den vandkølede supercomputer 'Power 575', så den gode Jesper kommer lige et par år for sent ;-)

Jeg kan heller ikke se de 50 mia. instruktioner der ?

I øvrigt er det nøglepunktet nok alene at der kan tilkøbes vandkøling på en eksisterende installation = klemmes ~12% mere ud af dyret.

 • 0
 • 0
#3 Martin Berg

Dette kan ikke regnes som en udredning, men MIPS er IBM-mainframe folkets ret fastnaglede måleenhed for performance. Og ve den, der uforvarende begynder at blande andre processorarkitekturers operations- eller instruktionsfrekvens ind som sammenligning ;-)

Glem heller ikke at en MIPS er MEGET (:-) - jeg var ved at få ørerne alvorligt i maskinen da jeg for en årrække siden i frustration over problemerne af at få en applikation til at performe sådan bare nogenlunde på en MVS-kværn kom til at sige noget med "nårj ja, nu er maskinen jo heller ikke så hurtig". Jeg blev taget grundigt i lære af sysadm. om at dette var en MVS med 2 (gentager to!) gange 3 MIPS, så det skulle jeg ikke komme frem med igen.

 • 0
 • 0
#4 Deleted User

Jeg læste et par forskellige artikler om IBM's nye mainframe, og oplysningerne om processoren kom fra EEtimes.com:

http://www.eetimes.com/electronics-news/4207279/IBM-claims-world-s-faste...

Det fik jeg ikke gjort opmærksom på, og det beklager jeg, da vi på Version2 (i modsætning til stort set alle andre danske medier) gør os umage for at linke til andre medier, hvis vi bruger dem som kilde.

vh.

Jesper Version2

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere