IBM: Få din egen private sky og undgå spild af hardware

Virtualisering er kun det første skridt til at udnytte serverne mere effektivt. Hvis man vil minimere spildet, så kan private skyer være en løsning.

LAS VEGAS: Lige nu ligger det største fokus inden for cloud computing på de store offentlige skyer som Amazons EC2 og Google Apps Engine. Men for mange virksomheder kan fremtiden reelt komme til at ligge i private skyer.

»Mange vil nok først afprøve teknologien i de offentlige skyer, men mange vil ende med at bruge private skyer, fordi de offentlige skyer ikke kan leve op til servicekravene,« forklarer Walter Falk, chef for IBM's Test Cloud og SOA-infrastruktur, til Version2.dk.

De offentlige skyer er store datacentre, hvor kunderne kan købe sig til kapacitet efter behov. Det spænder lige fra SaaS, Software-as-a-Service, til en fuld platform med virtuelle servere og middleware.

De private skyer fungerer på samme måde, men er i stedet opbygget til at blive brugt af kunder internt i en virksomhed.

En del af en privat sky er virtualisering af datacenteret, men for at være en ægte sky, skal der også være en infrastruktur, som gør det muligt for afdelinger eller endda den enkelte medarbejder at oprette nye virtuelle maskiner.

Normalt er én af definitionerne af cloud computing, at kunderne skal afregnes efter forbrug. I en privat sky vil det betyde, at enkelte afdelinger eller personer vil blive opkrævet prisen på driften af lige netop de ressourcer, de forbruger.

»Det er dog ikke sikkert, at du vil implementere afregning i en privat sky. Men du kan implementere det på et niveau, hvor du indsamler de statistiske data, så du kan finde ud, hvem der bruger applikationerne,« forklarer Walter Falk.

En fysisk testserver er rent spild

Et af de steder, hvor han forventer, at de fleste virksomheder først vil bruge private skyer, er i testmiljøer. Det er erfaringsmæssigt et område, hvor der er et forholdsvis stort antal servere, som ikke bliver udnyttet maksimalt.

Det skyldes blandt andet, at en udvikler i testafdelingen måske påbegynder en test og installerer et diskimage på en server. Typisk lægger udvikleren beslag på serveren, indtil testen er afsluttet, også selvom der kan gå flere dage mellem de egentlige testkørsler.

Ved at oprette en privat sky kan udvikleren i stedet bestille et diskimage til en virtuel server. Imaget bliver lagt på serverne og aktiveret de dage, hvor udvikleren rent faktisk skal bruge det. Når han ikke bruger det, kan den aktuelle version gemmes som et snapshot, som så kan hentes frem, når udvikleren er klar til at fortsætte.

»Vi har set, at man kan spare 50 til 75 procent på omkostningerne til netværk og hardware til testmiljøer,« siger Walter Falk.

Hvis man vil implementere en privat sky og bruge cloud computing-modellen, så er det imidlertid vigtigt, at man også har applikationer, som er egnet til modellen.

Oplagt med SOA

Ifølge Walter Falk er Serviceorienteret Arkitektur, SOA, oplagt til cloud computing, fordi det gør det muligt at opdele applikationer i de enkelte services.

I et typisk SOA-miljø udnyttes det til at genbruge programkode og til at gøre det hurtigere at ændre eller bygge en ny applikation. Men det er også oplagt til cloud computing, fordi man kan trække på lige netop de services, man har behov for.

»Hvis jeg kun skal bruge en del af en applikation, så skal jeg kun betale for den del. Hvis du vil have en rigtig sky, så skal du netop kun betale for det, du bruger,« siger Walter Falk.

Åbne standarder er en anden vigtig forudsætning for cloud computing, understreger han. For at en privat sky kan fungere optimalt for hele organisationen, så er det altså nødvendigt med en arkitektur for applikationerne, som bygger på både SOA og åbne standarder.

»SOA er, hvordan du skal strukturere dine applikationer, så de kan blive distribueret i en sky. Cloud computing er det næste trin for SOA,« siger Walter Falk.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Jesper Stein Sandal

Private skyer er lige nu primært en teknologi, som er interessant på "enterprise-niveau". Efter danske forhold betyder det så ikke nødvendigvis så meget virksomhedens størrelse, som størrelsen af dens datacenter/it-ambitioner.

For langt de fleste vil cloud computing stadig hovedsageligt være SaaS og eventuelt PaaS.

Så har du blot "nogle" testservere kørende, så er det nok ikke dér, du behøver bruge tid på en privat sky. Andre virksomheder vil have mange udviklere, som skal have adgang til mange testservere, og dér kan en privat sky være en fordel. Udfordringen ligger så i, om det er værd at investere i at ændre infrastrukturen i forhold til, hvad det koster at drive den nuværende model.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere