Efter at flere af landets folkeskoler har skiftet fra Skoleintra til efterfølgeren Aula, har skolernes medarbejdere pludselig fået adgang til hinandens private beskeder.
Det skriver Politiken Skoleliv.
Flere private beskeder arkiveret i det tidligere Skoleintra er blevet overført til det nye Aula, og her er de tilgængelige for alle medarbejdere, hvis de i Aula har fået tildelt rollen ‘Skoleintra arkiv administrator’.
Beskederne kan eksempelvis være referater fra samtaler, arkiverede personlige filer eller dokumentation fra personalesager.
Administratorerne har mulighed for tildele andre medarbejdere rettigheder til at læse med i det arkiverede materiale.
»Der har ikke været rettidig omhu i forhold til sikkerhedsniveauet. Hvis noget først er kvalificeret som fortroligt, skal man konkret vurdere, hvis det ikke skal være det længere. Men her har man sænket et sikkerhedsniveau uden at vurdere det konkret, og det er i strid med principperne i GDPR,« siger Ayo Næsborg-Andersen, der er lektor i persondataret fra Syddansk Universitet, til Politiken Skoleliv.
»Naturligvis uheldigt«
Ifølge pressechef hos Kombit Henrik Kirkeskov er det »naturligvis uheldigt, hvis der er migreret personlige beskeder fra Skoleintra over til Aula«.
Han pointerer overfor Politiken Skoleliv, at det hele tiden har været meningen, at overførslen af data skulle gælde dokumentation, som også drejede sig om børn.
Det er blevet gjort for at undgå datatab i forbindelse med udskiftningen fra Skoleintra.
Medarbejderne har derudover selv haft mulighed for at vælge, hvilke af deres beskeder de ønskede at overføre til Aula fra Skoleintra.
På baggrund af Politiken Skolelivs henvendelse vil Kombit nu informere kommunerne om, hvordan medarbejdere skal håndtere rettigheder i Aula.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.