I morgen er det slut: Her er listen over tvungen, digital selvbetjening
Første december byder på mere end julens komme. Den såkaldte bølge 1, som er en del af Digitaliseringsstrategien, skyller ind over landet i morgen. Digitaliseringsstrategien har blandt andet som målsætning, at 80 procent af al relevant kommunikation mellem borgere og det offentlige skal være digital i 2015.
Med bølge 1 er der lagt op til, at borgerne som udgangspunkt skal klare deres kommunikation med det offentlige digitalt på en række områder. Blandt andet melde flytning, ansøgning om børnepasning og betaling for jagttegn.
Ganske vist er det allerede muligt eksempelvis at melde flytning digitalt, men fra 1. december skal det altså som udgangspunkt foregå via computeren og NemID og ikke med en papirblanket hos Borgerservice.
»Obligatorisk digital selvbetjening vil sige, at de borgere, der kan betjene sig selv digitalt, også skal gøre det. Så det betyder altså ikke, at alle danskere skal, men dem, der kan, skal,« forklarer Astrid Marie Starck, konsulent i KL's kontor for Digitalisering og borgerbetjening i KL til Version2.
Ideen med selvbetjeningsløsningerne er at spare penge i den offentlige sektor, men for at det kan ske, skal løsningerne også være attraktive at bruge, forklarer Astrid Marie Starck:
»Det her er også en effektiviseringsøvelse. Og hvis vi skal blive effektive via digital selvbetjening, så handler det om, at det skal være billigere for kommunen, men også nemt at betjene for borgerne. Hvis vi ikke laver digital selvbetjening, der virker, så vil det ikke være billigere for os at få borgerne til at bruge det. Der er ikke en modsætning mellem brugervenlighed og effektivisering. Den økonomiske gevinst kommer først, hvis borgerne gør det selv,« siger Astrid Marie Stark til Version2.
Efter 1. december vil det stadig være muligt at melde flytning, selvom man ikke kan bruge en computer eller NemID.
»Der er ikke nogen borgerservicecentre, der lukker på lørdag. Og der er heller ikke nogen telefoner, der ikke bliver taget. Der har været rigtigt meget fokus på, at ældre kan føle sig hægtet af - det er vigtigt at understrege, at det er dem, der kan, der skal - og dem, der ikke kan, de kommer i Borgerservice eller ringer og får den samme service, som de hele tiden har fået,« siger Astrid Marie Starck.
Hvis borgere af den ene eller den anden grund ikke kan bruge selvbetjeningsløsningerne, vil de kunne få hjælp på eksempelvis borgerservicecentret til at bruge løsningen ved en computer. Og hvis det heller ikke er en mulighed, vil det stadig være muligt eksempelvis at melde flytning til en medarbejder hos Borgerservice.
Selvbetjeningsområderne i bølge 1, der blev endeligt vedtaget af Folketinget tidligere på året, er i sig selv ikke videre revolutionerende, da der findes digitale løsninger til områderne, medgiver Astrid Marie Starck, der betegner den obligatoriske digitalisering fra 1. december som en stille revolution, hvor de fleste brugere ikke vil mærke forskel.
»Bølge 1 er kendetegnet af, vi har taget områder, der er så tæt på udramatiske, man overhovedet kan komme. Det er områder, hvor vi ved, det kan lade sig gøre. Det er sådan noget som anmeldelse af flytning, hvor nogle kommuner allerede ligger på vores mål om, at 80 pct. af borgerne skal anvende det. Og det er eksempelvis opskrivning til daginstitution, hvor man i Herning er oppe over 90 pct.,« siger Astrid Marie Starck og tilføjer:
»Nogle borgere vil opleve, at hvis de så ringer eller møder op nede i Borgerservice, så vil der være en venlig og måske lidt bestemt medarbejder, der spørger: 'Har du prøvet at gøre det selv?'. Den obligatoriske selvbetjening er et vink med en vognstang til dem, der faktisk godt kan finde ud af det.«
Bølge 1 vil sige, at følgende områder som udgangspunkt fremover foregår via digital selvbetjening:
- Meld flytning
- Bestil nyt sundhedskort og EU-sygesikringskort
- Ansøg om børnepasning
- Skriv op til skole og SFO
- Tilbagebetaling af SU (at se sin status for SU digitalt er allerede obligatorisk)
- Ansøgning om Uddannelseskort og HyperCard
- Betal for jagttegn, jagtprøve og riffelprøve
- Book en lejrplads eller aktiviteter på Naturstyrelsens arealer
- Tilmeldingen til ungdomsuddannelser og ansøgning til videregående uddannelser (optagelse.dk)
I december 2013 kommer bølge 2. Indholdet af den er endnu ikke endeligt besluttet politisk – det sker til foråret, men udkastet til bølgen ser ifølge Digitaliseringsstyrelsen således ud:
- Ansøgning om hjælpemidler
*Ansøgning om hjælp til betaling af ejendomsskat - Ansøgning om begravelseshjælp
- Valg af læge
- Ansøgning om økonomisk friplads
- Anmeldelse af rotter
- Vielse (ægteskabserklæring)
- Ansøgning om duplikatkørekort
- Ansøgning om pas
- Ansøgning om lån/leje af lokaler
- Anmeldelse af udrejse af Danmark
- Ansøgning om navne- og adressebeskyttelse
- Ansøgning om optagelse i fritidshjem
- Ansøg om straffeattest (privat)
- Anmeld cykeltyveri
- Ansøgning om navneændring
- Ansøgning om navngivning
- Anmodning om begravelse og ligbrænding
- Omsorgs- og ansvarserklæring ved faderskab
- Indberetning af forskudsopgørelse
- Anmodning om print af selvangivelser
- Indberetning af udvidet selvangivelse
- Indberetning af udenlandsk selvangivelse
- Begrænset skattepligt
- Ansøgning om genoptagelse
- Ansøgning om kunststøtte
- Indberetning af miljøklager

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.