Japan har stadig faxmaskiner på kontoret og kassettebånd derhjemme

Landet med den Stigende Sol associeres for mange med spritny teknologi, men den japanske tilgang til implementeringen af teknologi er overraskende konservativ.

Mens Japan ligger helt i front, hvad angår avanceret robotteknologi og antal tekniske patenter tegnet om året, ser det anderledes ud på japanske kontorer. Her står der stadig faxmaskiner, og i japanske butikker kan man endnu købe kassettebånd - et ord, som Firefox-søgemaskinen ikke kender længere.

Det er udtryk for en stædig, konservativ tilgang til implementering af ny teknologi, og for mange virksomheders vedkommende er der tale om en teknologisk 'forsinkelse' på mellem fem og ti år. Det skriver bbc.com.

I Japan er trafikken for eksempel ofte reguleret af politibetjente og ikke af lyskryds. Og så er det altså svært at forestille sig, at man står i det land, hvor højhastighedstog først så dagens lys, og hvorfra Sonys Walkman revolutionerede måden, hvorpå man kunne høre musik, mens man var på farten.

»Japanske virksomheder halter bagefter sine udenlandske pendanter - især virksomheder i softwareindustrien,« siger Patrick Mckenzie, der er direktør i softwarefirmaet Starfighter, der har base i henholdsvis Tokyo og Chicago.

Millioner af faxmaskiner

Yoji Otokozawa, som er direktør i den Tokyo-baserede it-konsultationsvirksomhed Interarrows mener, at Japans it-analfabetisme skyldes, at landet præges mere af mange små virksomheder og ikke enkelte store mastodonter, som det ses i andre store lande. Små og mellemstore virksomheder står i Japan for 99,7 procent af Japans 4,2 millioner virksomheder. Verdens tredjestørste økonomi er altså drevet af bittesmå foretagender.

»Disse mindre virksomheder bruger hovedsageligt postvæsenet eller faxmaskiner, når de skal kommunikere. Nogle gange modtager jeg endda en håndskrevet fax, hvilket tyder på, at afsenderen ikke engang bruger et skriveprogram som for eksempel Word,« siger Yoji Otokozawa.

Hvor langt fremme er man med implementering af hjælpsom it på din arbejdsplads? Tip os, eller giv dit besyv med i kommentarfeltet under artiklen

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Maciej Szeliga

Lad os lige checke:
1. direkte point to point forbindelse. Check
2. garanti for at det sendte er leveret eller besked om at det ikke er leveret. Check
3. juridisk bindende. Check

Det er der INGEN nuværende Internet baserede løsninger som kan klare... mails har en timeout på 48 timer så besked om at noget ikke kan leveres kan i værste fald komme efter 2 dage.

Rent faktisk bruges Fax til udveksling af dokumenter mellem pengeinstitutter overalt i verden (ja, også i DK), fordi det eneste mere pålidelige hedder TELEX og er udgået i det meste af 1. verden og alternativet er kurer/anbefalet brev.

Nogen gange skal man kikke rigtigt godt efter om de "nymodens" løsninger virkeligt er bedre end dem man allerede har.

 • 8
 • 0
Michael Eriksen

Nogen gange skal man kikke rigtigt godt efter om de "nymodens" løsninger virkeligt er bedre end dem man allerede har.

Nemlig. Og hvor mange små og mellemstore vestlige virksomheder printer mails ud for at have juridisk valid backup? Alle? Enhver der seriøst har prøvet at lave en bund solid elektronisk backupløsning uden hovedløst at tiltro "skyen" alt, ved det er udenfor rækkevidde for mange SME'er.

 • 3
 • 0
Jakob Damkjær

Juridisk bindende underskrifter på recepter ect.

Når jeg er i det nostalgiske hjørne græder jeg en stille tåre for at ISDN fax (gruppe 4) aldrig blev til noget der blev brugt i virkeligheden... Krypteret -dokumentfast - høj opløsning - farve- ingen mellemled og kryptografisk afsender og modtager signering for afsendelse og modtagelse... Men så kom e-mail... Og ISDN linjer koster penge...

 • 4
 • 0
Gordon Flemming

Maciej

beklager, men

 1. direkte point to point forbindelse. Check
 2. garanti for at det sendte er leveret eller besked om at det ikke er leveret. Check
 3. juridisk bindende. Check

 1. Telefonlinjer er ikke længere point-to-point
 2. Du har også garanti for at din email er leveret i SMTP protokollen.
 3. Email er også juridisk binende

mails har en timeout på 48 timer så besked om at noget ikke kan leveres kan i værste fald komme efter 2 dage.

Hvis du har din egen mailserver så kan du selv sætte warnings og timeout etc.

Rent faktisk bruges Fax til udveksling af dokumenter mellem pengeinstitutter overalt i verden (ja, også i DK)

Ikke længere, nu har vi jo email og andre samarbejdsportaler.

fordi det eneste mere pålidelige hedder TELEX og er udgået i det meste af 1. verden

TELEX er udgået af samme grund som Fax.

 • 1
 • 1
Peter Jensen

Vi har så meget brug for en et nyt redskab som fax. Faktum er at intet i dag kan det faxen kan på samme måde.
Alle virksomheder jeg har arbejdet i op til den jeg er i nu, bruger fax og bruger det hver dag.

 • 0
 • 1
Baldur Norddahl

Fax kan teknisk intet som email med scannet dokument ikke også klarer. Du har eksempelvis ingen faktisk sikkerhed for at din fax er blevet afleveret til rette modtager. Hvis der er nogle jurister der har erklæret noget andet ændrer ikke på at den fax kan være afleveret til forkert nummer, være blevet smidt ud af rengøringshjælpen, være blevet videresendt som email af en moderne fax maskine, været endt som ulæseligt paperjam i en knapt så moderne maskine og utallige andre ting. Det er også ganske trivielt at forfalske "kvitteringen". Der er nul sikkerhed for afsenders identitet.

Det er ikke det samme som anbefalet brev, hvor nogen skriver under på at det er modtaget og postvæsenet står indenfor at de har afleveret det på adressen.

Det er mange år siden at nogen forventede at jeg faxer et dokument. Banken spørger eksempelvis om jeg ikke sender et scan per email. På den måde går det også direkte til den rigtige person.

Hvis der er et problem med email så er det mangel på en udbredt standard for kryptering. Men efterretningstjenester kan altså også godt finde ud af at aflytte fax. Til gengæld vil en god standard for kryptering give digital signatur som faktisk giver en vis sikkerhed for afsender og modtagers identitet. Vi har i årtier haft softwaren, eksempelvis GPG. Der er bare ingen der bruger det.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere