I dag stemmer Europa-Parlamentet om europæisk netneutralitet

Den europæiske netneutralitet er på spil, mener flere debattører, når medlemmerne af Europa-Parlamentet i dag, tirsdag, skal stemme om et sæt tilføjelser til et EU-direktiv, der blandt andet indeholder ophævelsen af roaming-afgifter.

De folkevalgte i Bruxelles skal i dag sætte et kryds ved ja eller nej til en række tilføjelser til en ellers færdig aftaletekst, som medlemslandene allerede er enige om. Tilføjelserne søger at ligestille data og skærpe den europæiske netneutralitet, der i den eksisterende aftaletekst ifølge debattører er vagt og dobbelttydigt formuleret.

Men om MEP’erne rent faktisk vil stemme ja til en strammere europæisk netneutralitet er i høj grad uvist.

Læs også: Stanford-professor: Populære fildelingstjenester trues af EU-lov med svag netneutralitet

Et ‘ja’ til tilføjelserne betyder nemlig de facto en forkastelse af den eksisterende aftaletekst, vurderer tele-retslig ekspert Chris Marsden og forklarer over for BBC, at det stiller lovmagerne i lidt af et dillema.

I udgaven uden tilføjelserne er nemlig blandt andet formuleringer, der vil ophæve roaming-afgifter i EU, hvilket mange MEP’ere er ivrige efter at få gjort til lov. Et 'nej' til tilføjelserne er derfor fristende, da dette vil garantere, at roaming i det mindste vil blive fortid på kontinentet.

Ud over en lang række af netneutralitetsfortalere har debatten op til den europæiske afstemning også haft deltagelse af en så prominent herre som selve internettets fader, sir Tim Berners Lee, der langer hårdt ud efter den eksisterende aftaletekst.

Læs også: Omstridt netneutralitet under angreb i forslag om 'det åbne internet'

»Hvis vedtaget i sin nuværende form, vil disse regler true innovation, ytringsfrihed og privatliv, og de vil kompromittere Europas evne til at føre an i den digitale økonomi,« har han ifølge BBC skrevet i et blogindlæg.

For at tilføjelserne kan blive skrevet ind i aftaleteksten skal ja-siden opnå et generelt flertal blandt parlamentets 751 sæder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Morten Brønsby

[quote]»Hvis vedtaget i sin nuværende form, vil disse regler true innovation, ytringsfrihed og privatliv...«[quote] Er det bare mig der er langsom, eller er det uklart ud fra teksten hvilke regler han udtaler sig om? Jeg føler mig i tvivl om det er den færdige aftaletekst, eller om det er tilføjelserne... Og hvis jeg kan være i tvivl, ja så er der nok også andre der kan.

  • 0
  • 0
#3 Jesper Lund

Er det bare mig der er langsom, eller er det uklart ud fra teksten hvilke regler han udtaler sig om? Jeg føler mig i tvivl om det er den færdige aftaletekst, eller om det er tilføjelserne...

Der stemmes kun om ændringsforslagene, ikke om aftaleteksten fra forhandlingerne med Rådet.

Hvis alle ændringsforslag forkastes, er aftaleteksten med Rådet vedtaget, uden at der formelt er stemt om den.

Sådan foregår det i Europaparlamentet ved 2. læsning.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere