I dag starter kæmpe søgsmål mod Facebook

358 danskere er medunderskrivere på et gigantisk gruppesøgsmål mod Facebook, som indledes i dag i retten i Wien. Over 50.000 europæiske borgere er utilfredse med Facebooks privatlivspolitik, som de mener er ulovlig ifølge europæisk lovgivning.

I dag, torsdag, skal Facebook møde i retten i Wien, efter at den østrigske jurastuderende og aktivist Max Schrems på vegne af mere end 50.000 medunderskrivere har stævnet det sociale medie for at misbruge personlige data i henhold til europæisk lovgivning.

Den grundlæggende idé bag det heftige gruppesøgsmål er at afsøge grænserne for fortolkningerne af den europæiske datalovgivning, lyder det fra Max Schrems, der er træt af, at den megen debat om privatliv ofte kun bliver ved snakken.

Læs også: 358 danskere med i masse-søgsmål mod Facebook

»Vi klager ofte over, at virksomhederne ikke respekterer vores privatliv, og vi peger fingre af USA efter Edward Snowden-sagen, men vi griber ikke rigtigt til handling,« siger Max Schrems til DR Nyheder.

Kravene fra de klagende parter har tidligere lydt på op mod 500 euro pr. person i erstatning, hvilket kan udmønte sig i et samlet erstatningskrav på mere end 180 millioner kroner, hvis retten giver medhold.

I retssagens indledende fase vil Facebook, der til DR Nyheder ikke havde nogen kommentarer, få muligheden for at argumentere for, hvorfor sagen ikke bør gå videre.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Christian P. Broe Petersen

"If you are not paying for it, you are the product" - En eller anden internet guru

Gratis heroin er heller ikke lovligt, så det har ikke rigtig noget med det at gøre. Hvis FB ikke kan få det til at løbe rundt uden at misbruge folks data, så må de jo prøve at tage nogle penge for det eller lukke ned. Det er et stort problem, at man skal acceptere nogle vildt lange og komplekse betingelser, som de fleste ikke læser, og hvis man læser dem (jeg har prøvet), så forstår man oftest ikke halvdelen. Og hvis de direkte strider mod lovgivningen, så skal de jo lave dem om. Jeg er sikker på, at man også kan tjene penge på f.eks. reklamer og sådan, uden at stjæle ALLE mine data.

  • 3
  • 0
#3 Claus Futtrup

Jeg håber søgsmålet bliver en succes for sagsøgerne, i den forstand at så må Facebook og andre organisationer til at tage vores love seriøst. Mon ikke der i sidste ende kunne komme noget godt ud af at de får lov at vinde denne sag.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere