I dag får millioner af danskere hyl og vibrationer på mobilen

Plus3. maj kl. 09:5414
Sirenen
Onsdagens varslingsbesked på telefonen er den første store test af det nye mobile varslingssystem, som skal supplere de fysiske varslingssirener. Illustration: Beredskabstyrelsen.
I Storbritannien fik mange 3-abonnenter ingen varslingsbesked. Onsdag klokken 12 testes den ny mobilvarsling så i Danmark.

Skal du foretage et vigtigt opkald eller på anden vis undgå enhver form for afbrydelse, så skal du nok forsøge at undgå i dag, onsdag, klokken 12. 

Den første onsdag i maj tester Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet som vanligt de fysiske varslingssirener, og i år suppleres testen med det nye mobile varslingssystem Sirenen, som via broadcastteknologi udsender en tekstbesked, en hyletone og vibrationer til alle nyere danske mobiltelefoner.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
9. maj kl. 11:55

Det er en dårlig forklaring fra myndighederne at tavse telefoner ikke var opgraderet. Det er i hvert fald kun en del af forklaringen. I mange Android telefoner skulle man (sandsynligvis) ind og enable funktionen.

11
3. maj kl. 17:28

Min gamle 2G tlf der kun kan modtage SMS fik ikke nogen besked.

Min nye Samsung Galaxy A7 tablet var slukket, og fik heller ikke nogen. (det var en test)

Dem der ikke kan høre, de må føle!

10
3. maj kl. 17:13

ingen besked på iphone 11 med ios16.2 fra 22/12 2022. altså ca. 4mdr gammel styresystem med telenor netværk.

Kan da ikke passe at man skal have den super nyeste opdatering.

6
3. maj kl. 16:13

nul besked . på cbb net med android 9 , 3G 4G 2G Samsung galaxy A20e tlf , Såøhhh

5
3. maj kl. 14:25

Ingen besked her, men det var også en iPhone6 - tror jeg.

4
3. maj kl. 14:14

Det nye system virker helt horribelt dårligt (dækning, funktionalitet, implementering).

Jeg håber at V2 vil grave virkelig dybt:

  • hvad har det kostet ?
  • hvordan virker det helt præcist teknisk ?
  • hvordan er det meningen det skal virke ?
  • hvorfor bruger man ikke bare SMS eller i det mindste supplerer med SMS - så ville alle telefoner siden ruder konge få beskeden ?
  • skal systemet bruges til andet (fx. at politiet kan afslører gemte, lysløse og tændte telefoner ?
  • ...
8
3. maj kl. 16:54

hvorfor bruger man ikke bare SMS eller i det mindste supplerer med SMS - så ville alle telefoner siden ruder konge få beskeden ?

Nr. 2 del af svaret er, at almindelig SMS har laveste prioritet i netværket, og derfor i en katastrofesituation med mange taleopkald, ødelagte telefonmaster, osv. har høj risiko for at blive discarded / ikke vil kunne afsendes eller modtages. Hvorimod SMS-CB (cell broadcast) boner ud ved at få højeste prioritet i netværket. I en ekstrem situation vil taleopkald blive blokeret for at SMS-CB bliver sendt ud. Jeg ved ikke, hvordan quality of service virker i GSM-standarden, men jeg kan forestille mig, at det ikke er muligt dynamisk at angive prioritet på en almindelig SMS-besked, så det overrider alt andet i netværket.

9
3. maj kl. 17:07

haha og vi tror at det andet virker bedre :)

Ja, det jo noget illusorisk. Vi har evidens fra 11. september 2001, hvor vi så, hvad der skete med telefonnetværk i en katastrofesituation: Opkald mv. blev blokeret og afbrudt pga. overbelastning af netværkene. Netop af samme årsag implementerede man i årene derefter cell broadcast (og en masse andre nød-kommunikationssystemer) i USA.

Nu har Beredskabsstyrelsen og telefonproducenterne 1 år til næste gang, det bliver testet, til at forbedre og udsende opdateringer. Man har set problemer med det på tværs af EU i de lande, som har testet systemet, så jeg kan kun forestille mig, at man på tværs af EU vil tage affære, og at systemet næsten med garanti virker bedre samme tid næste år.

Andre gode argumenter for cell broadcast er: Det ikke er koblet op til simkort eller telefonnumre (som en alm. sms er). Du skal bare have en tændt telefon for at kunne modtage advarslen. Man behøver ikke kende eller opbevare folks telefonnumre (GDPR) for at udsende denne type advarsel. Du behøver ikke tilmelde dit telefonnummer. Du behøver ikke have betalt dit abonnement til tiden. Du behøver ikke en gang have et simkort indsat i telefonen. Potentielt kan du stadig modtage beskeden, selv hvis du ikke har adgang til dit eget teleselskabs net, men roamer på et andet selskabs netværk. Turister kan modtage advarslen.

13
3. maj kl. 18:12

Du behøver ikke en gang have et simkort indsat i telefonen.

Min søn har en opdateret Android smartphone uden SIM-kort og den fik ingen besked.

7
3. maj kl. 16:35

hvorfor bruger man ikke bare SMS eller i det mindste supplerer med SMS - så ville alle telefoner siden ruder konge få beskeden ?

Cell broadcast er sms. Det er en særlig form for sms, der hedder SMS-CB (one-to-many). Og netop derfor anvender man den. Den har været del af GSM-standarden siden begyndelsen, men det virker ikke til at være en vildt gennemtestet standard, fordi den aldrig rigtigt har været i brug (i hvert fald her i EU).

Personligt var jeg inde på Strøget i København, da sirenerne lød. Jeg hørte én (som i 1 eneste) person, hvis telefon afgav en lyd.

Jeg selv fik beskeden, men der kom hverken vibration eller lyd—også selvom min telefon er indstillet til at vibrere og give lyd. Jeg anvender en Pixel 5, dual sim, med seneste version af Android 13.

For mig at se tyder det her på, også set i lyset af, at de havde problemer med det i både England og Tyskland, at vi har nogle mobilproducenter og operativsystem-producenter, der skal oppe sig. Det er jo direkte komisk, at en gammel Nokia-telefon understøtter den her standard 100% i alle tænkelige scenarier, imens nyere smartphones ikke lige gad bruge tid på at implementere det ordentligt.

2
3. maj kl. 13:18

mens man ikke kan fravælge det mest alvorlige beskeder, der har navnet 'government'.

Grineren....

Jeg har opsat min Android smartphone til at snakke Engelsk til mig, ikke Dansk. Overskriften på alarmen i dag var: "Presidential alert".

Grineren.

Jeg lagde også mærke til den med "sirenen_dk". Jeg har kun to bud:

  1. Alm. inkompetence
  2. For at undgå at telefoner evt. kan klassificere den som spam, hvis der stod sirenen.dk. Mobilspam er jo blevet en ting.
3
3. maj kl. 14:08

3 At meddelelsen har været igennem et antispamsystem inden udsendelse... :-)

1
3. maj kl. 13:00

Er der nogen herinde, der ved hvorfor der stod "Se mere på sirenen_dk" (altså UNDERSCORE) Og IKKE "sirenen.dk" (PUNKTUM) i selve teksten, på deres "National alarm"

Tjek eventuelt screenshot:https://we.tl/t-Ezm0Csqw7i