Jubel over rekordoptag: »I dag bliver man ikke stemplet som nørd, fordi man interesserer sig for it«

IT-Branchen glæder sig over rekordstort optag på de danske it-uddannelser. I år er 5.520 nye studerende sluppet gennem nåleøjet.

I år er 5.520 nye studerende blevet optaget på en it-uddannelse herhjemme, og det er 10 procent flere end sidste år.

Det viser de nye optagelsestal for landets universiteter, professionshøjskoler og erhvervsakademier, skriver brancheorganisationen IT-Branchen i en pressemeddelelse.

Det rekordstore optag glæder brancheforeningen:

»I dag bliver man ikke stemplet som nørd, fordi man interesserer sig for it. De nye tal viser tydeligt, at de unge har fået øjnene op for de mange karrieremuligheder, det giver at få en it-uddannelse. Vejen er åben for spændende job både her i Danmark og udlandet, eller som iværksætter med egen virksomhed,« udtaler Morten Bangsgaard, administrerende direktør i IT-Branchen, i pressemeddelelsen.

IT-Branchen gennemførte i foråret 2013 en undersøgelse, der viste, at hver fjerde danske it-virksomhed havde stillinger, som de ikke kunne få besat.

»Det er rigtig godt nyt, at rekordmange unge er blevet optaget på en it-uddannelse. Allerede nu har mange it-virksomheder svært ved at skaffe højt kvalificerede it-medarbejdere. Det er dog vigtigt at sikre, at de danske it-eksperter også fremover får en høj kvalitet,« udtaler Morten Bangsgaard.

It-uddannelser sætter ny rekord

It hitter nu for alvor, når de unge skal vælge uddannelse. Mere end 5.500 unge er i år blevet optaget på en it-uddannelse. Det er 500 flere end sidste år, viser nye tal. De unge har udsigt til gode jobmuligheder, da it-erhvervet både nu og fremover vil mangle dygtige it-folk, vurderer IT-Branchen.

De danske it-uddannelser sætter ny rekord i år. I alt er 5.520 unge blevet optaget på en it-uddannelse. Det er 10 pct. mere end sidste år, viser de nye optagelsestal for landets universiteter, professionshøjskoler og erhvervsakademier.

 • I dag bliver man ikke stemplet som nørd, fordi man interesserer sig for it. De nye tal viser tydelig, at de unge har fået øjnene op for de mange karrieremuligheder det giver at få en it-uddannelse. Vejen er åben for spændende jobs både her i Danmark og udlandet, eller som iværksætter med egen virksomhed, siger Morten Bangsgaard, adm. direktør i IT-Branchen.

De danske it-uddannelser har oplevet en markant fremgang de seneste år. De sidste fem år (fra 2009-2013) er antallet af nye it-studerende samlet set steget med mere end 50 procent, viser de nye tal.

 • En it-uddannelse er et klogt valg. It-erhvervet er i vækst som en af de få brancher i Danmark, og der sker en rivende digital udvikling af hele vores samfund i disse år. Der vil uden tvivl blive behov for endnu flere it-folk fremover, siger Morten Bangsgaard.

Stort behov for it-eksperter
Allerede i dag har mange it-virksomheder svært ved at få fat i it-folk med de rette kompetencer. De nye optagelsestal er derfor særligt glædelige, mener IT-Branchen

 • Det er rigtig godt nyt, at rekordmange unge er blevet optaget på en it-uddannelse. Allerede nu har mange it-virksomheder svært ved at skaffe højt kvalificerede it-medarbejdere. Det er dog vigtigt at sikre, at de danske it-eksperter også fremover får en høj kvalitet, siger morten Bangsgaard.

IT-Branchen gennemførte i foråret 2013 en undersøgelse der viste, at hver fjerde danske it-virksomhed havde stillinger, som de ikke kunne få besat.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Troels Henriksen

Hvad er der galt med at blive stemplet som nørd? Men nåja, under alle omstændigheder er jeg da glad for det stigende ansøgertal - på DIKU har man i mange år haft enorme problemer med frafald, og ved granskning af statistikken kan man se, at det eneste der har en korrelation med studieaktiviteten, er afgangsgennemsnittet fra gymnasiet (karakterkvotienten). Da DIKU har døjet med meget lave ansøgertal, har kvotienten været tilsvarende lav, hvilket nok er blandt en af grundene til det høje frafald. Med så mange ansøgere som DIKU (og tilsyneladende alle de andre relaterede uddannelser) har modtaget i år, så skulle den gennemsnitlige kvalitet gerne stige, da man forhåbentligt ikke optager flere end sidste år.

Nu må vi bare håbe at der er lige så stor efterspørgsel på deres kompetencer om 3-8 år, når de er færdige...

 • 2
 • 1
#3 David Rechnagel Udsen

Mig bekendt bliver man stadig stemplet som nørd, hvis man kan lide edb. Jeg tvivler på at et højt ansøgertal skal gøre noget ved det. Og jeg tvivler også på at når datalogi har eksisteret i lang nok tid at det ikke længere bliver anset som nørdet; jeg anser personligt arkæologer som lidt nørdet. Og det er på ingen måde negativt ment.

 • 0
 • 0
#4 Michael Niebuhr

I dag, i morgen, og med stor sandsynlighed de næste mange år, vil man blive stemplet som nørd hvis man arbejder med udviklingen af software. Og det er bestemt negativt ladet.

Jeg har selv beskæftiget mig med IT siden 1983, og har (stort set) kun mødt denne opfattelse, fra folk uden kendskab til programmering/udvikling. Det lyder simpelthen så kedeligt for andre, at sidde med linjer af kode, og lade hjernen dyste mod computeren (læs: compileren). De fleste vil hellere slappe af med FB, Angry Birds, Farm Crap, og alt det andet sjovt, som er blevet udviklet til deres computere.

 • 1
 • 0
#5 Jette Hartmann

"Nørd; (slang) en intelligent person der kun interesserer sig for én ting og derfor virker mærkelig, el. en person der opfører sig mærkeligt el. dumt = SÆRLING, TOSSE, TÅBE, FJOLS....."

Måske derfor - på den anden side; vi ved jo at grænsen mellem geni og "psykopat" er meget lille.

 • 0
 • 1
#7 Henrik Mikael Kristensen

De fleste vil hellere slappe af med FB, Angry Birds, Farm Crap, og alt det andet sjovt, som er blevet udviklet til deres computere.

Derfor har vi ude i verden også den udbredte opfattelse, at software er noget der falder ned fra himlen, og det er jo derfor ikke særligt smart at have disse typer til at skabe og styre store softwareprojekter.

Hvis nu bare de havde et par timers simpel programmering i skolen om ugen...

 • 2
 • 0
#8 Torben Mogensen Blogger

Med så mange ansøgere som DIKU (og tilsyneladende alle de andre relaterede uddannelser) har modtaget i år, så skulle den gennemsnitlige kvalitet gerne stige, da man forhåbentligt ikke optager flere end sidste år.

Vi optager det samme antal (162) som sidste år, men det højere ansøgertal har hævet adgangskvotienten fra 5,1 til 6,6. Sammen med en række tiltag omkring bedre integrering af fagene i første semester, håber vi, at dette vil nedbringe frafaldet. Også på Kommunikation & IT er kvotienten steget (fra 7,2 til 7,7), mens der er ledige pladser på både Naturvidenskab & IT samt IT & Sundhed, som begge har optaget stort set det samme antal nye studerende som sidste år.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere