I dag bliver der åbnet for HD-tale på 4G-nettet i Danmark

Som den første teleoperatør herhjemme åbner Telenor for tale på 4G-nettet, såkaldt VoLTE.

Der bliver nu åbnet op for, at telefoner der understøtter det, kan anvende Voice over LTE (VoLTE) herhjemme på Telenors net. Det oplyser teleoperatøren i en pressemeddelelse.

VoLTE giver flere umiddelbare ændringer for brugeren. Telenor fremhæver mobiltale i HD-kvalitet. Og så skulle der kun gå et sekund fra der bliver trykket kald-op til der er hul igennem til den anden ende modsat en almindelig taleforbindelse, hvor der ifølge Telenor kan gå op til 10 sekunder.

Modtageren af kaldet skal naturligvis også skal være på 4G-nettet med en telefon, der understøtter VoLTE før talen bliver i høj kvalitet og opkaldet går hurtigt igennem.

Endelig fremhæver Telenor, at der ligefrem kan være bedre dækning på 4G sammenlignet med 2G og 3G.

»I takt med, at 4G-dækningen udbygges, vil der være steder, hvor der er 4G-dækning, men dårlig eller ingen 2G- og 3G-dækning, og på disse steder vil det ved hjælp af VoLTE blive muligt at føre mobilsamtaler,« oplyser Telenor i pressemeddelelsen.

Desuden er VoLTE et skridt på vejen mod en anden ip-baseret taleteknologi wifi-calling, bemærker teleoperatøren. Altså teknologien, hvor det er muligt at tale via hjemmets (eller virksomhedens) wifi-forbindelse derhjemme. Telenor forventer at åbne for wifi-calling inden for få måneder. Som med VoLTE skal telefonen understøtte wifi-calling, før det fungerer.

»Her og nu er det kun en lille del af kunderne, der har VoLTE-parate smartphones (pt. er VoLTE kun tilgængelig på Samsung Galaxy S6 og S6 Edge). Telenor informerer fra i dag pr. SMS disse kunder om den nye funktionalitet. Antallet vil stige i takt med, at telefonproducenterne ruller VoLTE-software ud på telefonerne,« oplyser Telenor.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Michael Larsen

"Og så skulle der kun gå et sekund fra der bliver trykket kald-op til der er hul igennem til den anden ende modsat en almindelig taleforbindelse, hvor der ifølge Telenor kan gå op til 10 sekunder."

Nej, på en MOBIL forbindelse kan der gå op til 10sek før kaldet kommer ud til den anden ende, dette er ikke tilfældet med faste forbindelser som iptelefoni eller ISDN.

 • 0
 • 5
#5 Jens Jönsson

Det er en rigtig god nyhed for dem der har dårlig mobilforbindelse indenfor i deres hus.

Det er f.eks. kendetegnet for mange på Langeland. De bor f.eks. lige bag en skov/hattebakke og mobilsignalet er nærmest ikke eksisterende....

 • 2
 • 0
#6 Jan Lunddal Larsen

Mig bekendt understøtter iPhone 6 også VoLTE, men det er måske en anden variant end den, Telenor tilbyder?

Jeg tror at der menes, at indtil videre er det kun de to Samsung-modeller der virker med VoLTE på Telenors net (og ikke VoLTE generelt), og at andre kommer på efterhånden, som softwaren opdateres på de telefoner.

Det kan tænkes, at der kræves mere end en opdatering af operatørindstillingerne, og at f.eks. iPhone 6/6s kommer med i en iOS-opdatering.

 • 3
 • 0
#7 Rasmus Bruun

Mig bekendt understøtter iPhone 6 også VoLTE, men det er måske en anden variant end den, Telenor tilbyder?

Jeg har fået dette svar fra Telenors pressechef, Tom Lehn-Christiansen:

Det er korrekt, at iPhone 6 og 6S understøtter VoLTE, men vi kan først åbne for VoLTE på disse telefoner, når vi modtager en softwareopdatering fra Apple. Hvad angår vores datterselskaber Bibob og CBB, så er de ikke med i første bølge af VoLTE-lanceringen - vi forventer at de kommer med i det tidlige forår.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere