I Aabenraa kommune taler sagsbehandlerne til computeren

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Aabenraa Kommune indfører nu automatisk talegenkendelse for at spare sagsbehandlernes ?tastetid?. Næste skridt er integration til fag- og dokumenthåndteringssystemer.

Aabenraa Kommune har sammen med IBM startet et projekt, hvor den enkelte sagsbehandler indtaler sine notater i en mikrofon, hvorefter et avanceret software 'oversætter' lyd til tekst i et almindeligt tekstbehandlings-dokument.

Ifølge en pressemeddelelse bruger sagsbehandlerne i Sundheds- og omsorgsforvaltningen mellem 15 og 30 procent af arbejdstiden med at taste, og den andel vil afdelingschef Gunhild Abrahamsom gerne have bragt ned:

»Med det nye system håber vi på at kunne minimere denne "tastetid", så vores sagsbehandlere i stedet kan få mere tid til borgerbetjeningen,« udtaler hun.

Projektet håndteres af IBM i samarbejde med Nuance, der udvikler software til talegenkendelse.

Version2 har tidligere beskrevet et lignende projekt i Region Sjælland, hvor lægernes diktafoner skal kobles op med talegenkendelse og dermed spare lægesekretærerne for renskrift af noterne fra stuegangen.

I Aabenraa skal projektet evalueres i juni, og hvis resultatet er positivt, bliver talegenkendelsen bredt ud til også at omfatte kommunens elektroniske fag- og ESDH-systemer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jacob Christian Munch-Andersen

Jeg kender en læge under uddannelse, som har sagt at han har vænnet sig til at snakke på en bestemt måde (forholdsvis kortfattet og utvetydigt) under operationer, hvor det der bliver sagt optages som dokumentation. Mon ikke alle kan lære det?

Det skal jeg ikke kunne sige, men ved operationer bruges tale jo fordi lægens hænder er optaget, ikke fordi man almindeligvis ser det som den bedste eller hurtigste dokumentationsform.

 • 0
 • 0
Kim Sørensen

@ Jacob

Jeg forstår ganske enkelt ikke din indvending... Har du et problem med projektet, fordi du ikke mener sagsbehandlerne har evnerne til at formulere sig ordentligt? I så fald må det jo allerede være et problem, da det at de tager notater ikke er det nye... Det nye er bare måden, hvorved de tager dem.

Derudover ignorerer du tilsyneladende totalt, at der netop er tale om notater og ikke nødvendigvis skriftlige værker, der skal distribrueres blandt alle mulige mennesker... At du så ikke mener du selv har evnerne til at formulere brugbare arbejdsnotater mundtligt er jeg da ked af at høre... Men jeg mangler stadigvæk koblingen mellem din manglende tro på egne evner og brugbarheden af det projekt man har startet op i Aabenraa?

 • 0
 • 0
Jacob Christian Munch-Andersen

Jeg må hellere lige understrege, det er altså ikke sagsbehandlerne jeg er efter, jeg tror ikke at de er specielt dumme mennesker, men der er generelt meget stor forskel på menneskers skriftlige og mundtlige formulering. Jeg tror som sådan heller ikke at de ikke vil kunne finde ud af at bruge det, jeg tvivler blot på at de vil kunne bruge det så godt at det bliver hurtigere end konventionel tastning uden for stort kvalitetstab.

Hvad "notater" i denne sammenhæng dækker over ved jeg ikke, men det er et ret bredt ord og kan dække over både ganske lange og ganske betydningsfulde skrivelser. Hvis sagsbehandlerne bruger 15 til 30 % af deres tid på notater er det næppe notater i den helt lette ende vi snakker om.

 • 0
 • 0
Ole Bech

Min kommune søgte sidste år ABT-fonden om støttefinansiering til netop sådan et initiativ omkring tale-til-tekst. ABT-fonden afslog, da initiativet blev anset for at være for eksperimenterende.

Ja, der er nogle udfordringer i et sådant initiativ, men hvis man f.eks. sigter mod den del af sagsbehandlingspersonalet, der arbejder mobilt (tager ud på besøg hos familier, virksomheder m.m.) så ligger der et stort potentiale i, at de ikke skal sidde og taste ved en bærbar ude på stedet eller skal taste efter håndskrevne notater, når de kommer tilbage til kontoret, men kan tale informationer og aftaler ind.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere