Hysterisk eller nødvendigt? USA vil gøre det til et krav at indrejsende afgiver Facebook-logins

9. februar 2017 kl. 08:2331
Idéen er ikke ny. Allerede under den tidligere præsident blev det foreslået at grænsevagter skulle kontrollere indrejsendes sociale medier om nødvendigt.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den amerikanske præsident Donald Trumps administration overvejer at opkræve diverse logins fra udenlandske borgere. Det skulle ifølge Donald Trumps sikkerhedsrådgiver, John Kelly, fungere som et yderligere værn mod terrorisme og illegal indvandring. Det skriver nbcnews.dk.

»Vi vil på deres sociale medier. Hvad gør de, og hvad siger de der? Hvis folk ikke vil samarbejde med os, kommer de ikke ind,« sagde John Kelly til et møde i det amerikanske sikkerhedsråd.

Idéen som sådan er ikke ny. Allerede under den tidligere præsident Obama blev socialt medie-checks overvejet som et værktøj hos grænsevagter over hele USA. Ordningen var tænkt som ‘frivillig', og man kunne derfor godt komme ind, selvom man ikke ville opgive sit facebook-login. Den blev aldrig vedtaget.

Siden Donald Trumps indsættelse er forslaget umiddelbart blevet til virkelighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge John Kelly er grænsevagterne nemlig dårligt udrustede uden adgang til de besøgendes sociale medier.

»Når grænsevagter får af vide, at den tilrejsende kommer fra den by og arbejder ved en eller anden virksomhed, er grænsevagten nødt til at tage den tilrejsendes ord for gode varer,« siger John Kelly.

»Jeg tror ikke det er nok, og det tror præsident Trump heller ikke, overhovedet.«

USA begyndte i december at bede indrejsende om at dele profilnavne sil sociale medier. Her er der dog fortsat tale om en frivillig ordning.

31 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
31
12. februar 2017 kl. 22:18

<em>NBC er et velkendt miskrediteret mainstream medie.</em></p>
<p>Hej ven, uddyb gerne, jeg studser især over "velkendt".

Peter Jensen stoler ikke på traditionelle medier men kun på obskure websites á lá Breitbart. Han har flere "venner" her på sitet som også lever i en "alt-right" verden.

Hvis de mener, at folk skal afgive deres brugernavn og kodeord til sociale medier for, at komme ind, så er det helt vanvittigt grænseoverskridende ift. andre nationers borgeres digitale rettigheder til privatliv.

Du har ingen rettigheder indtil du er kommet ind i USA. I princippet kan de sende dig til Guantanamo og der er ingenting nogen kan gøre ved det (måske bortset fra a starte en krig).

I praksis må du leve efter deres regler hvis du vil ind. Hvis du siger nej, så bliver du sendt tilbage med næste fly. Sådan er det i øvrigt også i Danmark - vi har bare ikke noget Guantanamo og vi stiller få krav til folk.

..total uduelighed og mangel på viden hos dem der laver denne slags latterlige påfund....

Israel har gjort dette i årevis. Man kan sige hvad man vil men israelerne er almindeligt kendt som værende meget dygtige når det gælder profilering. Så der er nok en virkning (at israelerne samtidigt chikanerer den ikke-jødiske del af befolkningen er så en anden sag).

29
11. februar 2017 kl. 00:02

NBC er et velkendt miskrediteret mainstream medie.

Hej ven, uddyb gerne, jeg studser især over "velkendt".

Jeg tænker, at NBC ser helt normalt ud - relativt set til alle de andre profit-drevne, privatejede medier.

Jeg forstår at Daily Mail netop er blevet underkendt som gængs kilde på Wikipedia.

28
10. februar 2017 kl. 23:58

Rimeligt dårlige valgmuligheder dér...

27
10. februar 2017 kl. 11:05

Gaab! NBC er et velkendt miskrediteret mainstream medie. De er taget gang på gang taget i at bringe dokumenteret FAKE NEWS om den folkevalgte præsident Donald Trump. Der er ikke meget kildekritik på V2 nu om dage...

26
9. februar 2017 kl. 23:33

Denne artikel handler om et land, der byder tilrejsende helt urimelige vilkår. Hvad angår USA, byder de tilrejsende så mange ubehageligheder, at denne med Facebook etc er som en dråbe i havet. For at komme ind i Amerika vil de kende dine kostvaner og have en kopi af din bankkonto, samt vide hvilke lande du ellers har besøgt, plus en masse andre ting.

Hvad angår vilkårene for rejsende til andre lande end USA, er de endnu værre. Mange lande kræver at danskere skal have visum for at komme ind. Andre at fx mænd ikke må færdes offentligt i fri torso. Nogle lande kræver at man kan vise et gyldigt pas for at komme ind, og andre acceptere tilrejsende helt uden pas.

Det ville være rart, hvis man som turist kunne stille krav til et fremmet land, men man må nok leve med skik følge, eller land fly.

23
9. februar 2017 kl. 19:01

Jeg bruger nemlig to-faktor authentication på Facebook ;-)

22
9. februar 2017 kl. 16:02

Er allerede begyndt at finde alternativer på diverse ting, USA kan sgu rende mig.

Istedet for at tage til de store konferencer i USA som jeg plejer hvert år (det meste bliver streamet de her dage anyway), er jeg begyndt at finde andre mindre konferencer rundt omkring, uden for USA, de mindre plejer også at være mere spændene in person.

Vi plejer også at rejse på ferie til USA en gang om året ca., i år bliver det Canada istedet, USA har heldigvis ikke monopol på fede natur oplevelser!.

(Og ja har ingen facebook profil, men det må de jo selv om, så ryger mine penge andre steder).

21
9. februar 2017 kl. 14:32

Hvad skal man med facebot når der nu der findes mange andre alternativer så som irc chat som ikke er styret af en ultra rig person.

20
9. februar 2017 kl. 14:00
  • Har NSA ikke alle de oplysninger i forvejen?
18
9. februar 2017 kl. 12:46

Enig. Mads Lorenzen (artiklens forfatter) - har du tjekket lødigheden af denne nyhed?

16
9. februar 2017 kl. 11:47

Det gør "vi" allerede. For længe siden, allerede ved "split din computer ad mens du ikke ser hvad de laver" og "Du ikke giver dine passwords er mistænkeligt" delene som kom for år tilbage.

Jeg nægter at rejse til USA og så kan det godt være jeg ikke får "oplevet verden", men jeg støtter simpelthen ikke det show. Der er mange andre spændende rejsedestinationer som ikke er så fuldstændig sindsyge omkring hvad de kræver adgang til. Det er et bevidst valg og jeg rejser efterhånden en del, og jeg tror endda det på nogle punkter har skadet min karriere en smule ikke at ville til USA... Jeg har overvejet muligheden for at rejse uden en bærbar, og købe en ny i landet, men nu er det også blevet en rent principiel sag.

Det de har gang i, er SS's våde drøm....

15
9. februar 2017 kl. 11:41

It's true!You'll love it!Terrific!

13
9. februar 2017 kl. 11:29

Det må det være - alt andet er for latterligt.

11
9. februar 2017 kl. 11:03

Bare rolig. Det er en aprilsnar. Der er nemlig udstedt dekret om, at alle dage i året er April 1st. Aprilsnaren hedder forresten Donalt Trump.

9
9. februar 2017 kl. 10:28

Er login ikke brugernavn OG password? Det er vel ikke det der er tale om her.

7
9. februar 2017 kl. 10:12

Hvis de mener, at folk skal afgive deres brugernavn og kodeord til sociale medier for, at komme ind, så er det helt vanvittigt grænseoverskridende ift. andre nationers borgeres digitale rettigheder til privatliv.

Jeg håber folk siger fra, og lader være med at rejse til landet, hvis det forslag bliver vedtaget.

Jeg synes Will McAvoys rant fra Newsroom bliver mere og mere relevant. Og til hans rant, kunne man passende tilføje diverse perspektiver om fascisme, efterhånden:

https://www.youtube.com/watch?v=wTjMqda19wk

4
9. februar 2017 kl. 09:14

.. et krav om at folk skal være oprettet på profileringsmaskinen for overhovedet at kunne komme ind?

3
9. februar 2017 kl. 09:04

..total uduelighed og mangel på viden hos dem der laver denne slags latterlige påfund....

2
9. februar 2017 kl. 08:56

...for ondsindede personer, til at oprette en falsk profil hvor alt ser rosenrødt ud, og blive lukket ind på den baggrund

Netop

Min Facebook profil indeholder intet om hvor jeg bor eller hvor jeg arbejder....

Men når Trump kan udtale sig om en situation at han "kun ved hvad han har læst på internettet" - så .....

Hvis folk lyver på deres ansøgning og for grænsevagterne, så lyver de nok også på interenttet på deres Facebook profil som jo er max overvåget af et privat firma med ret underlige regler for indhold. Det er vel de færreste der vil lave en post med "lolz, off to bomb" på Facebook hvis man rent faktisk er terrorist. De plejer at være lidt bedre til at skjule deres ting end forsikringssvindlere.

If it is on the internet - it must be true.

1
9. februar 2017 kl. 08:35

...for ondsindede personer, til at oprette en falsk profil hvor alt ser rosenrødt ud, og blive lukket ind på den baggrund.