Hybriddisk kan blæse med mel i munden: 500 GB HD-lager med SSD-hastighed

Med introduktionen af Momentus XT er Seagate i stand til at levere et meget kraftfuldt, men billigt diskdrev.

Der har gennem flere år været vist mange prototype på hybriddrev, der omfatter en kombination af flash-hukommelse og roterende medie.

Nu har Seagate som det første firma lanceret et egentligt produkt - nemlig Momentus XT, der er en 2,5" harddisk med indbygget flash-hukommelse med en kapacitet på 4 GB. Selve drevets kapacitet er 500 GB.

Drevet koster omkring det dobbelte af et almindeligt diskdrev, men under en fjerdedel af en SSD, som man ydelsesmæssigt kan sammenligne drevet med.

Ved at kombinere flash og et roterende medie, er det lykkedes for Seagate at fremstille et drev med høj kapacitet, høj ydeevne og relativ lav pris. Og formfaktoren er 2,5 tommer, hvilket betyder, at drevet passer i ganske almindelige bærbare computere.

Dog vil stationære pc'er og servere også kunne drage fordel af drevet, hvis ydeevne sammenlignes med to almindelige, stationære harddiske, der er konfigureret til parallel læsning af data i en såkaldt RAID 0-konfiguration - og det på trods af, at Momentus XT roterer med 5400 omdrejninger i minuttet, mens de to parallelle harddiske roterer med 7200 omdrejninger i minuttet.

Når det er lykkedes Seagate at gøre drevet hurtigt, skyldes det primært, at firmaet har valgt at anvende den hurtige Single Level Cell (SLC)-flashteknologi, hvor alle andre konkurrenter anvender den langsommere, men mere kompakte Multi Level Cell (MLC)-teknologi.

Kombinationen af flash og roterende medie betyder også, at effektforbruget i mange tilfælde vil være lavere, end ved en traditionel harddisk.

Seagate er allerede begyndt leveringen af drevet til udvalgte pc-producetner, men har endnu ikke meddelt, hvornår drevet kan forventes på hylderne i butikkerne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Ove Andersen

Drevet er IKKE 5400 rpm, men 7200 rpm, og kommer i både en 250, 320 og en 500 GB udgave [1]. (Nogen der kun har skimmet deres kilde igennem? ;) ) Hvad der siges rundt omkring er, at den er hurtigere end gængse 10000 rpm diske og dobbelt så hurtig til at boote frem for en 5400 rpm disk.

Lidt teknisk data på 500GB udgaven: Cache: 32 MB Interface: Serial ATA II, 3 Gbit/sec Internal data rate (maximum): 1,23 Gbit/sec Rotationshastighed: 7.200 RPM Søgetid: 11 ms Strømforbrug idle: 0,8 Watt Strømforbrug op til ved drift: 2,4 Watt Støjniveau - idle: 23 dBA Støjniveau - søge: 25 dBA

Den er allerede i webshops rundt omkring i DK, så der er nok ikke længe til den kan erhverves [2].

Mere teknisk info kan findes i databladet [3].

[1] http://www.seagate.com/www/en-us/products/laptops/laptop-hdd [2] http://www.google.com/search?q=seagate+momentus+xt+site%3Adk [3] http://www.seagate.com/staticfiles/support/disc/manuals/notebook/momentu...

 • 0
 • 0
Christian W. Moesgaard

Ove Andersen fortæller, at den allerede kan købes i webshops rundt omkring i Danmark.

Jeg vil faktisk gerne have den harddisk (både ud fra denne artikel og fra anmeldelser jeg har læst efterfølgende. Jeg har en 5400 RPM 200GB harddisk med 8MB cache. :P Den er lidt sløv) Jeg kan imidlertid ikke finde den hverken på SHG (som producenten selv linker til, ironisk nok) eller EDB-priser.

Måske er jeg bare blind.

Hjælp? :)

 • 0
 • 0
Martin Seebach

The Solid State Hybrid feature utilizes the addition of NAND Flash memory to enhance the performance of the drive. Short random accesses to the NAND Flash are faster than disc accesses due to the elimination of seek and rotational latencies and therefore it is used to store more frequently accessed data. The Momentus XT uses a proprietary algorithm which monitors drive activity and determines the optimum data to maintain in the NAND Flash for peak responsiveness. The Solid State Hybrid feature is self contained in the drive firmware and functions independent of the host hardware or operating system. There are no special host system requirements. Momentus XT can be installed in any standard SATA environment and will automatically optimize.

Bortset fra boot (og suspend er hurtigere end boot anyway), svarer det til at have en hurtig harddisk og (mindst) 4 GB RAM fri til fil-cache. Jeg kan simpelthen ikke forestille mig hvordan disk-firmwaren skulle kunne klare det mere effektivt end OS'et.

Giv mig en hybrid-disk der optræder som to separate diske, en SSD på 40-60 GB og en "gammeldags", langsom disk på 500 GB.

 • 0
 • 0
Jens Madsen

Bortset fra boot (og suspend er hurtigere end boot anyway), svarer det til at have en hurtig harddisk og (mindst) 4 GB RAM fri til fil-cache. Jeg kan simpelthen ikke forestille mig hvordan disk-firmwaren skulle kunne klare det mere effektivt end OS'et.

En ram cache hjælper ikke nødvendigvis meget - det afhænger af algorithmen. Hvis der vælges en algorithme, så alt swappes frem og tilbage på disk, så kan en flash-disk gøre underværker. Så længe, den altså kan holde.

 • 0
 • 0
Alex Holst

Giv mig en hybrid-disk der optræder som to separate diske, en SSD på 40-60 GB og en "gammeldags", langsom disk på 500 GB.

Jeg har altid opfattet hybrid-diske som en meget dårlig ide. SSDs skulle blot være en udvidet filcache.

Ideelt kunne forbrugeren købe en vilkårlig SSD og vilkårlige mekaniske diske og lade operativsystemet opbevare en kopi af de mest brugte data på SSD. Hvis der så samtidigt var mulighed for, at brugeren kunne vælge hvilke data der altid skulle caches på SSD og hvilke der aldrig skulle, kunne det blive en rigtig brugbar løsning.

Så ville man netop få det bedste af begge verdener uden rigtigt at skulle gå på kompromis. Mange ville kunne nøjes med 60-80GB SSD da en sådan ville kunne rumme hele deres OS og mange af de applikationer og data de benytter til daglig.

Film og musik kunne blive liggende på mekaniske diske. Større programmer og spil ville automatisk "flyde" frem og tilbage mellem SSD og mekanik efterhånden som brugsmønsteret skiftede. Og med tilstrækkelige målinger kunne OSet fortælle brugeren hvornår man skulle overveje at købe en større/hurtigere SSD.

Man kunne endvidere sikre at alle writes skete udelukkede til SSDen og data så bagefter blev flyttet til den mekaniske disk, når den ikke lavede noget. Der er ingen grund til, at brugere sidder og venter på mekanik i disse dage.

Godt at der er så meget konkurrence blandt OS, at vi nok allerede ser den slags implementeret i de mest udbredte OS om få måneder. Sarkasme slut.

 • 0
 • 0
Jens Madsen

Flash'en er på 4 GByte, eller 32 GBit. En hurtig SATA harddisk, kan læse 2.5 Gbit per sekund, når data overloades til ram i rækkefølge. Den mængde data som flash'en indeholder, svarer til ca. 15 sekunders "load" tid.

Jeg tror, at 4 GB ram cache på harddisken, havde været et bedre valg end 4 GB flash. Ram slides ikke ved skrivninger. Måske er 4GB flash en smule billigere, men det er ikke meget, når det skal være en hurtig type.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere