»Hvorfor skal jeg tvinges til at købe et dårligt styresystem, når noget gratis er bedre?«
Den studerende Asger Jørgensen er glad.
Han har netop fået medhold i sin klagesag ved Forbrugerklagenævnet, og snart ruller der 850 kroner ind på kontoen som kompensation for den OEM-udgave af Windows Vista, han ikke ville tage i brug.
Her fortæller Asger Jørgensen sin historie:
»Det startede med, at DR's Penge-magasin havde et program om computere og styresystemer. Det kom frem, at man kunne købe en computer og sige nej tak til det præinstallerede styresystem og i princippet få sine penge tilbage,« siger han til Version2.
»Kort efter skulle jeg købe en pc og så et godt tilbud på en stationær Medion-pc i Aldi. Jeg havde læst og hørt, at Vista ikke var særlig godt, så jeg prøvede at downloade Linux Ubuntu og blev glad for det.«
»Jeg købte pc 'en og lod være med at sige ja til licensbetingelser for Vista. Så ringede jeg til Medion og spurgte, om jeg kunne få penge retur for styresystemet. 'Nej, det kan du ikke,' svarede de.«
»Så skrev jeg til Microsoft for at høre, om ikke det var rigtigt, at licensen gav mulighed for at sige nej. 'Jo, det har du ret i, det kan du godt,' lød svaret fra Microsoft, og så gik jeg tilbage til Medion.«
»'Microsoft siger, at det kan jeg godt,' forsøgte jeg, men Medion sagde stadig nej. Og så gik jeg til forbrugerstyrelsen.«
»Jeg tænkte: Jeg vil da prøve at se, om ikke jeg kan få ret. Det kunne jo være, at de ikke selv kendte reglerne. Og jeg var jo glad for pc'en, der er en stationær med quad-core processor på 2,5 gigahertz og med 4 gigabyte RAM. Jeg er overrasket over, hvor godt Ubuntu fungerer ? det dækker de fleste af mine behov.«
»Efter jeg havde klaget, skete der ikke noget i et halvt år, fordi de havde glemt min sag. Men da der endelig kom gang i sagen, var der virkelig meget frem og tilbage. For eksempel skulle en uvildig sagkyndig have min pc og tjekke, at jeg ikke havde taget Windows i brug.«
»I mellemtiden havde Medion flere gange tilbudt mig pengene retur for det hele ? altså både pc og styresystem. Men jeg var ikke interesseret, for jeg var jo glad for computeren.«
Nu er afgørelsen så kommet. Hvordan reagerede du, da du åbnede mailen?
»Jeg var glad og lettet. Det er fedt, at min stædighed har båret frugt. Havde Vista ikke fået så dårlig omtale, havde jeg ikke gidet gøre noget ved det. Jeg tænkte: Jeg kan da ikke være tvunget til at købe et dårligt styresystem, når noget gratis er bedre.«
Nu er det så overstået. Hvis du kom i situationen igen, ville du så klage en gang til?
»Jeg har brugt rigtig meget tid på at svare på en masse spørgsmål. Og jeg har skullet undvære min computer, mens den sagkyndige undersøgte den. Men hvem siger, der kommer en næste gang? Næste gang køber jeg måske en Mac.«
- emailE-mail
- linkKopier link

- Sponseret indhold
Omfattende renovering af hovedstadens vandværker baner vejen for helt nye metoder
Karriere27. juli
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Ja, for med Apple er du da helt sikker på at ALLE friheder og rettigheder forsvinder som dug for solen.... Forstår ikke man kan være SÅ naiv at man overvejer en Mac, når man lige har taget sådan en kamp her.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Mads,
Det kan jo være, at det er hans erfaring, at - modsat ubuntu - så dækker MacOSX [b]alle[/b] hans behov?Forstår ikke man kan være SÅ naiv at man overvejer en Mac, når man lige har taget sådan en kamp her.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Troll troll troll trollRe: En Mac næste gang
af Jesper Lund Stocholm, 17. januar 2011 09:33</p>
<p>Hej Mads,</p>
<pre><code>Forstår ikke man kan være SÅ naiv at man overvejer en Mac, når man lige har taget sådan en kamp her.
</code></pre>
<p>Det kan jo være, at det er hans erfaring, at - modsat ubuntu - så dækker MacOSX alle hans behov?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Michael,
Hov hov ... det er ikke mine ord men derimod Asgers.Troll troll troll troll
Asger siger selv:
»Jeg er overrasket over, hvor godt Ubuntu fungerer – det dækker de fleste af mine behov.«
Asger har altså nogle brugerbehov, som ubuntu ikke dækker for ham. Er det så utænkeligt, at et andet OS kunne hjælpe ham med de sidste ting?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Er det så utænkeligt, at et andet OS kunne hjælpe ham med de sidste ting?
Ja. For ethvert styresystem vil der altid være noget der kunne virke bedre.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Lars,
Så med andre ord er det ikke utænkeligt?Ja. For ethvert styresystem vil der altid være noget der kunne virke bedre.
(eller hvordan skal jeg forstå din kommentar?)
Vi taler jo ikke om, hvilket OS, der er "bedst" - vi taler om, hvorvidt OS A, B eller C bedst dækker Asgers specifikke behov. ubuntu dækker det åbenbart ikke, men det kunne jo være, at MacOSX gjorde det?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jeg må indrømme jeg ikke helt forstår de her sager, med mindre Medion specifikt skriver Windows er valgfrit. "Varespecifikationen" siger Core2 CPU, 4 GB, 1 TB HDD, Windows eller lign., men jeg forventer da heller ikke at kunne få pengene tilbage for HDD, fordi jeg selv har en anden HDD liggende jeg bare kan bruge. Desuden har den OEM licens aldrig været 850 kr. værd, så nogen må endda tabe penge på den udbetaling.
At man så kan diskuttere Microsofts (og Apples på deres platform) bundle monopol er en anden snak efter min mening.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Reglerne i et monopol marked er anderledes end reglerne i et kompetitivt marked.
Jeg siger ikke at monopoler altid er af det onde, tværtimod mener jeg at i nogle marked situationer er monopoler de mest effektive. Men det viser sig altså også ofte, at vi forbrugere har brug for at Forbrugerrådet beskytter os fra misbrug af monopoler.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Mens alle medierne - aviser, Internettet, tv, radio - går amok med at overgå hinanden med at komme først med nyheder, synes jeg, de glemmer en ting:
Det gælder ikke Windows 7.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Måske er det bare mig, der er langsom, men gider du uddybe?
Pt. synes jeg, at det er fuldstændig sort snak - fatter bjælde af hvad din pointe er.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Så læs version2's nye artikel på http://www.version2.dk/artikel/17642-forbrugerstyrelsen-asgers-og-poul-hennings-afgoerelser-gaar-haand-i-haand#post90446Pt. synes jeg, at det er fuldstændig sort snak - fatter bjælde af hvad din pointe er.
Der står "Licensbetingelserne for Windows 7 er formuleret på en anden måde end betingelserne for Windows Vista, og Torben B. Olesen pointerer derfor, at Forbrugerstyrelsen kun har taget stilling til, om man har adgang til at få sin Vista-licens refunderet."
Synes i øvrigt, det er skægt, at man bliver stemt ned for at sige noget, der viser sig at være korrekt jf forbrugerstyrelsens jurist :p
- more_vert
- insert_linkKopier link
Der står "Licensbetingelserne for Windows 7 er formuleret på en anden måde end betingelserne for Windows Vista,
Du kommenterer mod bedre vidende. Det gælder [u]alle[/u] udgaver, iflg. Kim Enrum, OEM-direktør hos Microsoft Danmark.
- more_vert
- insert_linkKopier link
jeg ved godt han troll'er, men det kommer han nok ikke langt med. Apple er ikke ligeså nice som Microsoft, når det kommer til softwaren. Apple tillader ikke at software og hardware ikke er bundet sammen.
Nej, for hos apple, køber du en apple computer (hardwaren) og på den ligger der deres software (mac os x). Apple er en HW producent (der så også laver software :-) )
Så det kan ikke helt samlignes.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det blev fortalt i en anden tråd, at du under visse betingeler må frasælge din OSX og beholde maskinen
- more_vert
- insert_linkKopier link
Nej! Det er 24-timer, som tager fejl og misleder (deraf min harme om medierne før). Lad os få et overblik over alt forvirringen:Du kommenterer mod bedre vidende. Det gælder alle udgaver, iflg. Kim Enrum, OEM-direktør hos Microsoft Danmark
1
PHK kræver refusion for Windows Vista, fordi der i Windows Vistas EULA står:
"Kontakt i stedet producenten eller den, som har installeret softwaren, for at få oplysningerne om, hvordan de får refusion for købesummen eller en kreditnota."
Han får afslag i byretten fordi teksten er tvetydig og fordi Lenovo før købet havde gjort opmærksom på, at refusion ikke var muligt.
2
Asger Jørgensen får medhold af forbrugerklagenævnet i en tilsvarende sag, igen om Windows Vista. EULA'en er den samme, men han får medhold fordi han er forbruger og fordi han ikke var gjort opmærksom på andet før købet.
I artiklen fra Forbrugerstyrelsen står: "Hvis du ikke ønsker at benytte det medfølgende styresystem, og hvis det står i styresystemets licensbetingelser, så har du ret til at få pengene for styresystemet refunderet"
Læg mærke til "hvis det står i styresystemets licensbetingelser".
3
Nu skal det bemærkes, at Microsoft har ændret EULA'en i Windows 7 til at hedde:
"Kontakt i stedet producenten eller den, som har installeret softwaren, for at få oplysninger om dennes returpolitik. De skal overholde denne politik, som kan begrænse Deres rettigheder eller kræve at De returnerer hele det system, som softwaren er installeret på."
Tvetydigheden er fjernet, og Forbrugerklagenævnet kommenterer det med "Licensbetingelserne for Windows 7 er formuleret på en anden måde end betingelserne for Windows Vista, og Torben B. Olesen pointerer derfor, at Forbrugerstyrelsen kun har taget stilling til, om man har adgang til at få sin Vista-licens refunderet."
Det er altså temmelig sikkert, at man ikke har krav på refusion af Windows 7.
Men: Microsoft tillader forhandleren at give refusion til kunden, med citatet: "I vores licensbetingelser gives der mulighed for, at pc-producenten kan refundere styresystemet."
Bemærk, at Microsoft ikke påkræver forhandleren at refundere. Der står kun, at forhandleren gerne må refundere, hvis de har lyst. Jævnfør hvad deres nye EULA også siger.
Desværre har en stor række aviser, mv, mistolket det til, at man har krav på at få refunderet enhver version af Windows.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Der er samme uklarhed over om man kan få licensen tilbage eller ej i Windows 7 EULA og i XP/Vista EULA. Derfor tror jeg at man også kan få OEM-prisen for Windows 7 licensen tilbage. Se mit indlæg i anden tråd http://www.version2.dk/artikel/17642-forbrugerstyrelsen-asgers-og-poul-hennings-afgoerelser-gaar-haand-i-haand nummer 14, eller artikel hos KLID_ http://www.klid.dk/enkeltnyhed.php3?nyhederid=1294983799
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jeg har læst dine indlæg og forstået argumentet, men er ikke enig.Der er samme uklarhed over om man kan få licensen tilbage eller ej i Windows 7 EULA og i XP/Vista EULA.
Det er korrekt, at den åbner muligheden for, at enten operativsystemet returneres alene eller at hele systemet returneres.
Men det er ikke korrekt (som du skriver), at valget er op til køberen. Det er derimod op til producenten. Jeg kan simpelt hen ikke tolke det anderledes, uanset hvordan jeg forsøger at læse det:
"Kontakt i stedet producenten eller den, som har installeret softwaren, for at få oplysninger om dennes returpolitik. De skal overholde denne politik, som kan begrænse Deres rettigheder eller kræve at De returnerer hele det system, som softwaren er installeret på."
- more_vert
- insert_linkKopier link
Tjoe, jeg synes der stadig er tvivl om hvad der er gældende: hele handelen tilbage, eller kun licensen tilbage, eller noget andet. Og sælgeren burde have forklaret dette helt tydeligt. Derfor har vi Aftalelovens § 38 b (koncipistreglen):
§ 38 b. Opstår der tvivl om forståelsen af en aftale, og har det pågældende aftalevilkår ikke været genstand for individuel forhandling, fortolkes vilkåret på den måde, som er mest gunstig for forbrugeren. Den erhvervsdrivende har bevisbyrden for, at et aftalevilkår har været genstand for individuel forhandling.
Stk. 2. En skriftlig aftale, der tilbydes forbrugeren, skal af den erhvervsdrivende være udarbejdet på en klar og forståelig måde.
Da EULA'en ikke er klar, kan forbrugeren vælge det, som er gunstigst for vedkommende, og dette kan være at kun licensen går tilbage.
Det er min fortolkning, Andre kan nok komme til et andet resultat.
- more_vert
- insert_linkKopier link
uhm, jeg tror du har misforstået noget. De siger at de kun tager stilling vista og ikke win7. Der har ikke været nogen retsag eller blevet taget stilling til noget som helst, hvor det omhandler win7.Synes i øvrigt, det er skægt, at man bliver stemt ned for at sige noget, der viser sig at være korrekt jf forbrugerstyrelsens jurist :p
SÅ om det gælder for win7 eller ej, er der ingen der ved (endnu)...
- more_vert
- insert_linkKopier link
Så jeg kan godt købe deres HW unden at sku købe deres software?Apple er en HW producent (der så også laver software :-) )
- more_vert
- insert_linkKopier link
Så jeg kan godt købe deres HW unden at sku købe deres software?
Nej, men du må videresælge softwaren. Det må du ikke i Microsoft's tilfælde.
- more_vert
- insert_linkKopier link
nopes, det tror jeg ikke.
Det jeg prøver at pointere (som sikkert ikke kommer særligt tydeligt ud kan jeg se) er at hvor windows er noget nogle 3. parts producenter putter på deres HW er det hos apple altsammen noget der bliver lavet hos dem.
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Esben
Balladen er på grund af EULA'en til XP og Vista giver dig ret til at få pengene tilbage. I Windows 7 har de ændret den, så nu kan man ikke.
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Lasse x2
Tak for forklaring. Nu giver det lidt mere mening.
:o)
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Lasse x2</p>
<p>Tak for forklaring. Nu giver det lidt mere mening.
Problemet med Lasse er, at han behændigt omgår sandheden.
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Jesper Poulsen
Om det er mig du kalder en løgner eller den anden Lasse ved jeg ikke. Usmageligt er det uagtet.
I stedet for at tage en journalists gengivelse af en mail fra en ansat, så er det måske tættere på kilden at læse EULA'en fra Windows 7.
Ved at tage softwaren i brug accepterer De disse vilkår. Såfremt De ikke kan acceptere vilkårene, har De ikke ret til at bruge softwaren. Kontakt i stedet producenten eller den, som har installeret softwaren, for at få oplysninger om dennes returpolitik. De skal overholde denne politik, som kan begrænse Deres rettigheder eller kræve at De returnerer hele det system, som softwaren er installeret på.
Det er altså ikke længere MS der giver dig ret til at få det refunderet som i den gamle EULA, men de lægger det over til producenten.
Altså præcis som den anden Lasse skrev.
- more_vert
- insert_linkKopier link
...jeg forventer da heller ikke at kunne få pengene tilbage for HDD, fordi jeg selv har en anden HDD liggende jeg bare kan bruge. Desuden har den OEM licens aldrig været 850 kr. værd, så nogen må endda tabe penge på den udbetaling.
Jo, du må godt pille HDD ud og sælge den videre. Det kan du ikke med OEM (må heller ikke [b]gives[/b] videre!)
Hvordan ved du hvad værdien for en OEM er? Udsalgsprisen for tilsvarende Home Edition er 1250,- (eller deromkring), så de 850 kr. lyder "fair".
- more_vert
- insert_linkKopier link
Ikke når det står i EULA'en til Windows (XP og Vista), at man kan få pengene igen.
Om det så skyldes monopol beskyldninger ved jeg ikke.
- more_vert
- insert_linkKopier link
jeg ved godt han troll'er, men det kommer han nok ikke langt med. Apple er ikke ligeså nice som Microsoft, når det kommer til softwaren. Apple tillader ikke at software og hardware ikke er bundet sammen.Næste gang køber jeg måske en Mac
Det er træls at Microsoft ikke fremstår mere som banditter og bare giver ham ret. Det er ligefør det er Medion som ikke vil gi' ham pengene tilbage og ikke det store monopol helvede kaldet Microsoft som vil sætte en stopper for det...
- more_vert
- insert_linkKopier link
@ANDERS SØRENSEN
Man kan da sagtens installere både Windows og Linux og FreeBSD og Solaris og... på Apple HW. Jeg tror ikkede noget sted skriver de ikke tillader dette. De har da Boot Camp som gør dual boot muligt.Apple tillader ikke at software og hardware ikke er bundet sammen.
@MADS PEDERSEN
Er det din uvidenhed eller din misundelse der får dig til at reagere så voldsomt?Ja, for med Apple er du da helt sikker på at ALLE friheder og rettigheder forsvinder som dug for solen.... Forstår ikke man kan være SÅ naiv at man overvejer en Mac, når man lige har taget sådan en kamp her.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Synes ikke jeg kunne bestille f.eks. en mac med Windows, linux eller FreeBSD, da jeg kiggede på deres side. (men det havde jeg heller ikke forventet). Det undrede mig dog at nu når det er en HW forretning, at jeg ikke kan bestille en mac uden os :/ Jeg ser jo flere skrive at hvis det er uden os vil den være billigere...Man kan da sagtens installere både Windows og Linux og FreeBSD og Solaris og... på Apple HW. Jeg tror ikkede noget sted skriver de ikke tillader dette. De har da Boot Camp som gør dual boot muligt.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Anders
Hvis du læser hvad jeg skriver, så skriver jeg at ikke mener de ikke tillader dig at installere hvad du har lyst til på deres hardware (MacBook, iMac osv.). Det er ikke helt det samme som at du kan kofigurere dig til en maskine med de pågældende valg.Synes ikke jeg kunne bestille f.eks. en mac med Windows, linux eller FreeBSD, da jeg kiggede på deres side. (men det havde jeg heller ikke forventet).
Det undrede mig dog at nu når det er en HW forretning, at jeg ikke kan bestille en mac uden os :/
Jeg ser jo flere skrive at hvis det er uden os vil den være billigere...
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det undrede mig dog at nu når det er en HW forretning
Apple er både et hardware- og et softwareselskab. De laver software til deres eget hardware (OS til deres computere).
Microsoft laver ikke computere. Alligevel betaler man for deres operativsystem når man køber en (og der ikke står Apple på hardwaren).
- more_vert
- insert_linkKopier link
Er det ikke fuldstændigt ligegyldigt hvilken biks der har lavet softwaren?Microsoft laver ikke computere. Alligevel betaler man for deres operativsystem når man køber en (og der ikke står Apple på hardwaren).
En Android device kommer også med software fra Google. Skulle en Lenovo komme med Ubuntu, ville det jo heller ikke være Lenovo der havde lavet det. At sælge en computer med et OS er vel en temmelig god idé, så kan folk rent faktisk bruge den. Hvis man har specielle ønkser må man finde sig i at få specielle produkter. (MM-Vision har vist det som der bliver efterspugt her: http://www.mm-vision.dk/produkter/vispcsystem.asp?action=vis&type=notevision&menu=notebook&varenr=700320040&gruppe=PCnotevision)
Lenovo sælger mainstream produkter, så de laver en mainstream konfiguration. Det er der vel ikke så meget at sige til.
- more_vert
- insert_linkKopier link
@NIkolai
Nej!Er det ikke fuldstændigt ligegyldigt hvilken biks der har lavet softwaren?
Det er lidt irriterende, at du forsøger at gøre det til et slagsmål mellem Windows og Linux, uden skelen til at mange Windows brugere også bliver bondefanget af bundlingsproblematikken.
Eulaen er en aftale mellem dig og Microsoft. IKKE Lenovo. Og jeg synes det er trist, at det fra et forbrugersynspunkt er muligt for Microsoft at tørre lorten af på Lenovo, hvis man ikke vil være med på Microsofts betingelser. Og dermed læsser udgiften for ikke at ville være med til deres betingelser over på Lenovo.
For mig at se, burde det helt klart være Microsoft pålagt, at hvis de får ubrugt installationsmedie og licensnøgle retur, dermed at skulle refundere de penge man har givet for den.
At lade det handle om Lenovo eller Linux er for mig at se fuldstændigt forfejlet.
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Niels
Jeg tror du har misforstået noget, i hvert fald er det her da lidt langt ude. Det er altså Lenovo der vælger at sælge deres laptops med Windows. Det er ikke MS der tvinger dem. MS tørrer ikke noget af på Lenovo, de vælger selv.Eulaen er en aftale mellem dig og Microsoft. IKKE Lenovo. Og jeg synes det er trist, at det fra et forbrugersynspunkt er muligt for Microsoft at tørre lorten af på Lenovo, hvis man ikke vil være med på Microsofts betingelser.
Du sviner her MS til, så man kunne tro at din mission handler om Microsoft, mere end friheden til at vælge.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Du læser ikke hvad jeg skriver. Ja, du køber maskinen af Lenovo. Når du er kommet hjem og sætter den til, så bliver du mødt med et krav om at indgå en handelsaftale med Microsoft.Jeg tror du har misforstået noget, i hvert fald er det her da lidt langt ude. Det er altså Lenovo der vælger at sælge deres laptops med Windows. Det er ikke MS der tvinger dem. MS tørrer ikke noget af på Lenovo, de vælger selv.
Lad nu være med det pjat. Jeg svinede ikke Microsoft til. Jeg har flere gange skrevet at jeg godt forstår at de gør hvad de gør; Fordi de kan. Og fred være med det. Så styr dig dog.Du sviner her MS til, så man kunne tro at din mission handler om Microsoft, mere end friheden til at vælge.
Min kritik er mere rettet mod bla. offentlige myndigheder, der varetager forbrugernes interresser, såsom forbrugerstyrelsen. Bla. fordi de tillader diverse vendors at undergrave juraen i forbrugerkøb med 50-siders lange EULA'er og den slags. Jeg generelt ret negativ holdning til, at man tillader købsaftaler der kræves indgået EFTER man har betalt.
Og i tilfælde du ikke har bemærket det, så er sagen ikke så clear cut som du gør det til. Asger har lige fået medhold i at han skulle have pengene tilbage. Det kunne jo måske være fordi han havde krav på det.
- more_vert
- insert_linkKopier link
@niels Og de valg du taler om, dem har først Lenovo truffet, ved at indgå aftale med MS. Dernæst træffer du et valg hvis du køber en maskine af Lenovo. Det er altså op til forbrugeren.
Vi bor i et demokrati, hvor myndighedernes opgave er at varetage flertallets interesser, også på bekostning af individer. Hvis individet gerne vil have sine egeninteresse varetager, skulle vedkommende måske søge mod en republik.
Jeg tror vi stopper diskusionen her, for jeg synes der for meget forudindtagethed.
Det er i øvrigt sjovt hvordan både du og Jesper fik gjort det til, at det var der drejede det ind på en kamp mod MS. Skal vi ikke lige være enige om at Jesper startede med at kalde mig en MS fanboy, uagtet at jeg havde skrevet at jeg ikke er det, og at jeg mener det i generelt (jeg kan i den forbindelse se at Jesper nu også mener det generelt)
- more_vert
- insert_linkKopier link
Vi bor i et demokrati, hvor myndighedernes opgave er at varetage flertallets interesser, også på bekostning af individer. Hvis individet gerne vil have sine egeninteresse varetager, skulle vedkommende måske søge mod en republik.
Sikke da noget forbandet VRØVL!
Hvis du ikke ved hvad du snakker om (og det gør du tydeligvis ikke), så skulle du måske bare klappe i?!
Jeg stopper her. Jeg foretrækker at diskutere med folk der har viden og indsigt omkring de basale samfundsopbygninger i den del af verden vi lever i.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Fint du stopper Jesper, jeg tror også du vil drukne, hvis du ud på Rey meget dybere vand.
Kan du ikke føre lidt argumentation for at MS, I følge dig, udnytter os økonomisk, når vi køber en pc af, for eksempelvis, Lenovo?
Til dem der siger man ikke kan købe en bærbar pc uden Windows (eller helt fri for os), se links i denne debat. Det kan man sagtens.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Nikolaj Brinch Jørgensen:
Til dem der siger man ikke kan købe en bærbar pc uden Windows (eller helt fri for os), se links i denne debat. Det kan man sagtens.
Folk der mener, at al hardware er nøjagtig éns, vil måske godtage den afledningsmanøvre.
Ligeså vil de, der ikke mener at kvalitet og pris bør følges ad.
Endnu mere skræmmende er det, at nogle så ovenikøbet prøver at fortælle os, at en maskine uden Windows vil være dyrere end én med.
Så vidt jeg kan se, er der nogle debattører, der begiver sig ud i udredninger, der kræver langt større indsigt i økonomisk teori eller i hardware, end de ligger inde med.
Og det er synd, for det gør debatten useriøs.
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Martin Bøgelund
Hmm, denne debat handler vist om forretning. Noget der har uendeligt lidt med hardware at gøre, men rigtig meget med økonomi. Det er useriøst at afspore debatten med henvisninger til at man skal vide noget om hardware for at kunne debattere forretning eller forbrugerlov. Det har intet med hardware at gøre.Og det er synd, for det gør debatten useriøs.
Debatten går i al sin enkelthed ud på:
Er det er ok at Lenovo, DELL, HP osv. leverer Windows med på deres laptops (og andre produkter sikkert) til slutbrugere (virksomheder kan godt købe dem uden styreystem, eller med Linux preinstalleret). Altså er det pc fabrikanternes eget valg?
Eller er det ikke i orden. Skal en eller anden myndighed regulere dette marked, og tvinge disse leverandører til at sælge deres produkter konfigureret på en anden måde.
Hvorfor er det du mener man skal vide en hel masse om hardware for at tage stilling til dette, endsige have en mening om det? Hvordan kommer hardware bestykning ind i billedet?
Lad os sige det var Blu Ray afspillere. Jeg bruger aldrig det interaktive element og funktioner der er. Men jeg er tvunget til at betale licens til Oracle for Java. Både for afspilleren og når jeg køber eller lejer en film. Har jeg noget valg? Er der nogen der brokker sig?
Vi er bare nogen der ikke tror på at disse pc-producenter bliver tvunget til noget af nogen (de sælger jo deres maskiner i andre lande og til erhver konfigureret uden Windows), men på at markedsøkonomien på dette område gør, at pc-producenterne vælger at sælge det de mener forbrugerne vil have. Den tro skal vi vel være velkomne til at have, ligesom alle mulige andre skal være velkomne til at have deres tro på at det kan handle om alt muligt andet. Ihvert fald kn man sige, at der ikke er grund i debatten, til at dømme nogen som uvidende på hardware området, for hardware bestykningen af maskinerne, eller hvorvidt deres hardware er ens, er vel ikke relevant, eller...?
Jeg debatterer her fordi jeg har min holdning, ikke af nogen anden årsag. Jeg synes det er spændende at se hvad andre har af holdninger, som ikke er de samme som mine.
At vi nok er en del der kan blive enige om at Windows ikke lige er verdens bedste OS, og vi helst ikke vil røre ved det, med mindre vi bliver tvunget til er en anden sag.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Vi er bare nogen der ikke tror på at disse pc-producenter bliver tvunget til noget af nogen (de sælger jo deres maskiner i andre lande og til erhver konfigureret uden Windows),
Nøgleord er nok "tror" som i "tro på God" og "tro at Jorden er helt flad, fordi den bøjes jo intetsteds"...
Vi andre "tror" ikke, vi [b]ved[/b]. Hvorfor? Prøv at starte her:
Microsoft: A History of Anticompetitive Behavior and Consumer Harmhttp://www.ecis.eu/documents/Finalversion_Consumerchoicepaper.pdf
Så nej, det har intet at gøre med markedet, heller ikke hvad brugere vil have.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Jarle,
Du er sgu for sej, Jarle. Først forsøger du at indsnige "fakta" som værende officielle EU-papirer - men reelt er fra OSL i Frankrig. Nu prøver du det igen med at referere til "fakta" fra en organisation, der iflg Wikipedia-siden om den består af "the who's who of Microsoft competitors".Vi andre "tror" ikke, vi ved. Hvorfor? Prøv at starte her:</p>
<p>Microsoft: A History of Anticompetitive Behavior and Consumer Harm
<a href="http://www.ecis.eu/documents/Finalversion_Consumerchoicepaper.pdf">http…;
Har du virkeligt ikke mere og bedre ting at byde på?
Jeg kan kun gisne om hvilke vederstyggeligheder du ville smide i min retning, hvis jeg formastede mig til at referere til dokumenter, der blot perifært lugtede af Microsoft eller BSA.
Du skriver jo "vi ved" - du kan altså dokumentere, at grunden til at man ikke kan købe en maskine ved Lenovo uden Windows på er, at Microsoft har tvunget Lenovo til det ved at true dem (økonomisk)? Du er jo generelt glad for at afkræve os andre dokumentation - dine høje krav om dokumentation gælder vel også dig?
Du får lige en chance mere ...
Kom igen, Jarle.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Nu prøver du det igen med at referere til "fakta" fra en organisation, der iflg Wikipedia-siden om den består af "the who's who of Microsoft competitors".</p>
<p>Har du virkeligt ikke mere og bedre ting at byde på?
@Jesper: Synes du at der noget faktuelt forkert i "Microsoft: A History of Anticompetitive Behavior and Consumer Harm", er du mere end velkommen at (mod)dokumentere det. Gå efter bolden, fremfor manden.
@Nikolaj: når du i mangelen på argumenter/dokumentation trækker frem "sølvpapirshatte", der stopper jeg.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Jarle,
Der står imo ikke noget i den artikel, der ikke allerede er blevet vendt tusinde gange i denne debat allerede. Derfor forstår jeg ikke din pointe med at introducere den.Synes du at der noget faktuelt forkert i "Microsoft: A History of Anticompetitive Behavior and Consumer Harm", er du mere end velkommen at (mod)dokumentere det. Gå efter bolden, fremfor manden.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Stopper du nu, så kom der da noget godt ud af det. Jeg tror ikke jeg mangler argumenter, du har fået kastet så mange links efter dig med henvisninger til hvor du kan købe en laptop uden OS, uden Windows. Desuden har du fået de basale forklaringer på hvorfor noget forholder sig som det. Du mangler at dokumentere dine påstande om at MS tvinger pc producenter til noget som helst, altså at der er tale om urent trav. Men det er du ikke alene om, ingen har endnu dokumenteret dette her i debatten.@Nikolaj: når du i mangelen på argumenter/dokumentation trækker frem "sølvpapirshatte", der stopper jeg.
Så det er to påstande du er fremkommet med uden dokumentation:
- MS tvinger pc producenter til kun at sælger maskiner med Windows
- Man kan ikke købe laptops uden Windows
Nummer 2, behøver vi ikke diskutere længere den har jeg sørget for at dokumentere, at det kan man sagtens. Men du kan jo prøve med 1.?
Vi venter...
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det kan han ikke, det er nok derfor han gled ud af debatten.Du får lige en chance mere ...</p>
<p>Kom igen, Jarle.
Men dem der render rundt med sølvpapirshatte og tror at det hele er en stor konspiration med Microsoft øverst, må meget gerne fremlægge bare en smule dokumentation for deres påstand.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Nikolaj Brinch Jørgensen:
Men dem der render rundt med sølvpapirshatte og tror at det hele er en stor konspiration med Microsoft øverst, må meget gerne fremlægge bare en smule dokumentation for deres påstand.
Først og fremmest er det ikke i orden at du trækker debatten ned på mudder-niveau med sølvpapirshatte osv.
Ønsker du en seriøs debat, må du også selv levere, ellers holder folk, der ser sig selv som seriøse, sig ude af debatten, og du sætter en selvopfyldende profeti i stand, da din debatstil mest vil tiltrække indlæg på dit eget lave niveau.
Derefter kan du så passende sætte dig bare en smule ind i helt basal økonomisk teori, og erkende med dig selv og resten af den økonomiske videnskab, at selvom markedsdominans ("monopol") ikke er forbudt, så har de en skadelig effekt på samfundsøkonomisk niveau, drevet af monopolistens helt naturlige tendens til at kræve priser der er højere, end i et konkurrencefyldt marked.
Læs her: http://en.wikipedia.org/wiki/Deadweight_loss
Og kom [i]derefter[/i] tilbage og fortæl os, hvorfor du ikke tror at der er overpriser involveret i alt Windows-salg.
... og jeg skal nok svare med en henvisning til Microsofts egenkapital.
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Martin
Ja undskyld, det var en smutter, jeg skulle ikke have brugt ordet sølvpapirshat, og for fremtiden skal jeg nok lade være med det. Håber vi fik den ud af verdenen?
Dette har jeg aldrig nogensinde udtalt mig om, så vidt jeg jeg husker. Jeg har aldrig påstået at monopoler ikke er skidt for samfundet. Min anke går på, at der er flere der påstår, at de bliver tvunget til at købe laptops med Windows, og at pc-producenter bliver tvunget til at smide Windows på alle de laptops de sælger. Hvordan du med ovenstående sætning får dette koblet til at være en sandhed, må du gerne forklare.Derefter kan du så passende sætte dig bare en smule ind i helt basal økonomisk teori, og erkende med dig selv og resten af den økonomiske videnskab, at selvom markedsdominans ("monopol") ikke er forbudt, så har de en skadelig effekt på samfundsøkonomisk niveau, drevet af monopolistens helt naturlige tendens til at kræve priser der er højere, end i et konkurrencefyldt marked.
Jeg har ikke sagt at der ikke er overpriser involveret. Eller sagt der er for den sags skyld.Og kom derefter tilbage og fortæl os, hvorfor du ikke tror at der er overpriser involveret i alt Windows-salg.
Der er en del her på debatten der mener at det bør være billigere at sælge maskiner uden MS Windows på, end at sælge dem med. Der er givet adskillige plausible forklaringer på hvorfor det er dyrere (afvigelse og spredning = variation).
Derudover er der nogen der vil pålægge MS ansvaret for at Lenovo ikke sælger laptops uden Windows på, hvilket i mine øjne er Lenovos valg. Lenovo sælger laptops uden Windows, bare ikke til private.
Den simple forklaring er oftest den rigtige, og i det her tilfælde kunne den meget simple forklaring, at det er en dårlig forretning for Lenovo at gøre det, være rigtig.
I sidste ende er det vel dem som kommer med påstande om at MS tvinger eksepmpelvis Lenovo, markedet ikke er frit (man kan altså sagtens købe maskiner uden Windows), der har ansvaret for at dokumentere at deres påstand holder vand. Vi andre holder os til de naturlige forklaringer på problemstillingerne, og hvis vi skulle begynde at dokumentere dette, er det omvendt bevisbyrde. Er der fusk og lusk involveret, så må denne påstand bakkes op af beviser.
Kom så med den :-)... og jeg skal nok svare med en henvisning til Microsofts egenkapital
Iøvrigt kan vi nok næsten alle blive enige om, at situationen ikke er specielt fed, og det ville være fedt om man kunne vælge. Men man kan sjældent få nøjagtigt det man gerne vil have.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Nikolaj,
I mine øjne har du absolut ikke noget at undskylde for.Ja undskyld, det var en smutter, jeg skulle ikke have brugt ordet sølvpapirshat, og for fremtiden skal jeg nok lade være med det. Håber vi fik den ud af verdenen?
På Version2s debatforum er det jo sådan, at så længe man har den rette politiske overbevisning og vender røven imod den rette "Mekka", så kan du opføre dig som du vil og kalde folk, hvad du vil (fanboys, ignorant, tåber ...). Men skulle du høre til de, der ikke prædiker de rigtige ord, så kan du være sikker på, at i det øjeblik du går lidt hårdt til nogen, så kommer protetesterne om dit sprogbrug og om, at "Vi skal jo alle kunne være her".
Prøv blot at se, hvad du og jeg er blevet kaldt i de to tråde, der kører nu ... og læg mærke til, hvor hurtigt der blev reageret (40 mins), da du formastede dig til at bruge ordet søvpapirshat ...
- more_vert
- insert_linkKopier link
Du har helt ret, men der går ikke noget af mig for at stikke en undskyldning til de som bliver børnfornærmede over ikke at kunne tage sin egen medicin.I mine øjne har du absolut ikke noget at undskylde for.</p>
<p>På Version2s debatforum er det jo sådan, at så længe man har den rette politiske overbevisning og vender røven imod den rette "Mekka", så kan du opføre dig som du vil og kalde folk, hvad du vil (fanboys, ignorant, tåber ...). Men skulle du høre til de, der ikke prædiker de rigtige ord, så kan du være sikker på, at i det øjeblik du går lidt hårdt til nogen, så kommer protetesterne om dit sprogbrug og om, at "Vi skal jo alle kunne være her".</p>
<p>Prøv blot at se, hvad du og jeg er blevet kaldt i de to tråde, der kører nu ... og læg mærke til, hvor hurtigt der blev reageret (40 mins), da du formastede dig til at bruge ordet søvpapirshat ...
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Nikolaj,
Det kan han ikke, det er nok derfor han gled ud af debatten.
- Det er jo ikke sikkert, at Jarle har forladt debatten helt. Jeg holdt jo også et par dages pause - det er imo helt fint.
2. Skal vi ikke lade de andre bruge øgenavne?Men dem der render rundt med sølvpapirshatte
:o)
- more_vert
- insert_linkKopier link
Igen, ja de har dominans på området for styresystemer (de er mest udbredt), men listen af ting de har gjort (hvoraf få af dem er strafbare) mod konkurrenter, har intet med Windows at gøre (jo Windows 3.1 og DR-DOS - men Digital Research sov også i timen samtidigt). Eller tager jeg fejl. Kan du ikke pege på det område i teksten der handler om ulovlige metoder for udbredelsen af Windows, specielt de områder der pålægger pc-producenter at sælge laptops med Windows fremfor uden et OS (da det jo er det vi taler om)? Jeg kan ikke finde dem. Jeg kunne godt tænke mig at se noget dokumentation fra din side (du er jo så vild med dokumentation) for denne påstand. Jeg kan bevise det er et frit marked, for jeg sidder her og skriver dette fra en MacBook Pro, og den kom ikke med Windows preloaded og jeg har ikke betalt MS for en Windows OEM licens. Desuden kan du jo se dette link (igen): http://www.mm-vision.dk/produkter/vispcsystem.asp?action=vis&type=notevision&menu=notebook&varenr=700320040&gruppe=PCnotevisionNøgleord er nok "tror" som i "tro på God" og "tro at Jorden er helt flad, fordi den bøjes jo intetsteds"...</p>
<p>Vi andre "tror" ikke, vi ved. Hvorfor? Prøv at starte her:</p>
<p>Microsoft: A History of Anticompetitive Behavior and Consumer Harm
<a href="http://www.ecis.eu/documents/Finalv..">http://www.ecis.eu/documents/Fin…;
<p>Så nej, det har intet at gøre med markedet, heller ikke hvad brugere vil have.
Jeg synes det er bevis for at man frit kan vælge,kan du så ikke modbevise dette, det ville virkelig klæde debatten?
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Jarle
Hvis du er så sikker på du har ret. Kan du så ikke forklare mig, hvorfor Dell og Lenovo sælger laptops med Linux preloaded og også uden OS?
Ifølge dig kan det jo lade sig gøre.
Kan det være fordi at i forretningsøjemed (Lenovo), er et marked for Linux? Men i slutbrugerøjemed vurderer de at det er der ikke? Folk har jo nok noget software i forvejen som de har betalt for, der kører på Windows, og det skal de ikke købe igen. Windows understøtter forbrugerens andre produkter (iPod, iPhone, digitalkamera osv.) Det gør Linux ikke. Men forretningssoftware (f.eks. Lotus Notes fra IBM) understøtter fint Linux som platform. Kan det også tænkes at firmaer i forvejen har licenser til Windows gennem deres egne aftaler med MS, eller de skal måske kører Solaris eller andet på deres laptops, så de har slet ikke bruge for de ekstra Windows licenser.
Jeg er enig i at det ville være optimalt om vi kunne vælge hvad vi vil have fra pakken (software og hardware, f.eks. kunne jeg godt have tænkt mig at slippe for det der modem der altid var i en laptop gennem de sidste 10 år, og som aldrig skulle bruges), men igen varitaion er dyrt (for dokumentation kan The Goldmine fra Lean Enterprise Institute anbefales som en appetitvækker, ellers kan man gå videre med de lidt større TPS og Lean bøger).
- more_vert
- insert_linkKopier link
Kan det være fordi at i forretningsøjemed (Lenovo), er et marked for Linux?
Hvorhenne skriver Jarle at han gerne vil have en maskine med preloaded Linux?
Han vil, som alle vi andre, bare gerne slippe for at betale Microsofts dummebøde.
Hvorfor f*nden skal jeg betale for en OEM-Windows, så maskinen skal forsynes med den retail-Windows der står på min hylde?
Det [b]er[/b] en dummebøde.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hvad skal en importør med f.eks 100 bærbare uden styresystem, når han ved at de 90 alligevel skal have windows 7 på efterfølgende. De 10 sidste sælges til folk der kan selv, men det er ikke nok til at få økonomi idet.
Pris med styresystem installeret på samlebånd i Kina = 4999 Pris uden ? måske 2-300 mere, hvis den samlede importforretning skal løbe rundt.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det er sagt før, men jeg skal gerne gentage: De kan preinstallere hvad de vil i kina, men betalingen for softwaren må og skal falde efter købet ellers bliver der aldrig fri konkurrence. Det her er for mig netop ikke et spørgsmål om win mod nix. Kvaliteten af softwaren kommer aldrig op så længe en stor del af markedet er baseret på købstvang.Pris med styresystem installeret på samlebånd i Kina = 4999
Pris uden ? måske 2-300 mere, hvis den samlede importforretning skal løbe rundt.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det er alt sammen fint, at I tror at fordi I udelader Windows på en PC så skulle det blive billigere.Det er sagt før, men jeg skal gerne gentage:
De kan preinstallere hvad de vil i kina, men betalingen for softwaren må og skal falde <em>efter</em> købet ellers bliver der aldrig fri konkurrence.
Det her er for mig netop ikke et spørgsmål om win mod nix. Kvaliteten af softwaren kommer aldrig op så længe en stor del af markedet er baseret på købstvang.
Det er sådan at der bundles en masse software med Windows (Synmantec, Office osv.) Alle disse softwarepakker modtager pc-producenten penge for at distribuere. Det kan faktisk være at det beløb han modtager fra disse firmaer overstiger beløbet pc-producenten skal smide til MS. Dvs. at sælge makiner med MS er en bedre forretning for pc-producenten end at sælge maskiner uden. Derfor kan det meget vel være, at folk der ønsker sig en maskine uden OS, kommer til at betale mere, end folk det får den med.
Så er der selvfølgelig alle dem der er skrevet før (det var det jeg skrev vel også):
- Variation i produktionen er dyr, nogle skal betale for den.
- Markedet for maskiner uden OS er nok ret lille, og derfor er det dyrt at vedligeholde (support, produktion mv.)
Dem der tror at "det er da bare lige at levere den uden en preloaded Windows) tager nok fejl, i og med at ingen gør det. I og med de ikke gør det, er det nok fordi det er en dårlig forretning.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det er alt sammen fint, at I tror at fordi I udelader Windows på en PC så skulle det blive billigere.
Fri konkurrence har altid givet billigere priser. OEM-karteller gør det stik modsatte.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Indrømmet: jeg er total uvidende om pris og omkostninger på dette marked.
Jeg taler bare om low price segmentet, som denne sag handler om (Aldi, Bilka , Føtex osv.) Altså billige maskiner til hr. og fru. Jensen. Slagtilbud til weekenden
Det er ikke pro maskiner til 12000-28000. Dem sælges der vel ikke så mange af, at styresystemet betyder noget, for prisen. Altså med eller uden: De er skide dyre.
Jeg ser bare ud af vinduet på min arbejdsplads med udsigt til containerterminalen i København, og ser varerne fra Kina strømme ind i STORE mænger. Og det betyder i min branche RABATTER
Og så må Torvalds Vidner, tage det med
- more_vert
- insert_linkKopier link
Nemlig, og det kan sagtens tænkes at al den preloadede softare der er på maskinen ved køb, faktisk er et tilskud til hardware delen, dvs. hvis man forlanger maskinen uden software, så ryger det tilskud, nemlig rabatten.Jeg ser bare ud af vinduet på min arbejdsplads med udsigt til containerterminalen i København, og ser varerne fra Kina strømme ind i STORE mænger.
Og det betyder i min branche RABATTER
- more_vert
- insert_linkKopier link
Helt ærligt. Hvis EU skød OEM kartellet ned er der så nogen, der for alvor tror at vi alle sammen i Europa ville få dyrere PC'er. Det er et kæmpe marked og fabrikanter og distribution ville tilpasse sig på et splitsekund ligesom det skete med browser menukortet. Den eneste konsekvens det vil have er fri konkurrence og dermed bedre og billigere software.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det forudsætter at der rent faktisk er et kartel (en konspiration)?Helt ærligt. Hvis EU skød OEM kartellet ned er der så nogen, der for alvor tror at vi alle sammen i Europa ville få dyrere PC'er.
har du nogle tal der bakker din påstand om "et kæmpe marked" op. Jeg er ret sikker på at producenterne vill sælge maskiner uden OS hvis det var en god forretning for dem (altså hvis der var et stort marked for det). Browser menu-kortet er en anden sag. Desuden var der vel ikke noget at tilpasse for fabrikanter og distribution - det var vel kun MS der skulle lave en ændring.Det er et kæmpe marked og fabrikanter og distribution ville tilpasse sig på et splitsekund ligesom det skete med browser menukortet.
Som tidligere sagt, så er der fri konkurrence. Du kan købe en laptop uden Windows hvis du vil, at dit udvalg så bliver mindre, det siger sig selv, markedet for den slags udstyr er lille i sammenligning.Den eneste konsekvens det vil have er fri konkurrence og dermed bedre og billigere software
- more_vert
- insert_linkKopier link
Der er jo nogle idealister der giver udtryk for at de hellere vil betale ekstra for deres computer uden Windows, end give en krone til MS. Det er de jo i deres gode ret til, men mon ikke pengepungen træffer beslutningen i sidste ende.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det er lidt ligesom med biler: Hvis du f.eks. vil købe en VW polo, så kommer den altså med et anlæg (sikker produceret OEM), hvis du så gerne vi have den leveret uden, for du vil selv skrue et andet i, ja så skal du sikkert betale mere for bilen. Hvorfor? Jo fordi det koster penge at afvige fra standarden - også selom om standarden har mere udstyr. Det er vel til at forstå. VW begynder ikke at laver biler uden anlæg som standard, fordi en meget lille del af bilkøberne foretrækker viler uden anlæg. De vil gerne være konkurrencedygtige og sælge mange biler, derfor fokusere de på deres hovedmarked, at sælge biler der kan konkurrere mod andre bilfabrikker biler. Hvis de begynder at sprede sig for meget, kan de ikke fokusere længere, og de bliver dårligere på hovedmarkedet.Der er jo nogle idealister der giver udtryk for at de hellere vil betale ekstra for deres computer uden Windows, end give en krone til MS. Det er de jo i deres gode ret til, men mon ikke pengepungen træffer beslutningen i sidste ende.
Det samme gælder altså pc-producenter. De er i hård konkurrence mod hinanden, og begynder de at sprede deres fokus, går det ud over kokurrenceevnen på hovedmarkedet: at forsøge at erobre markedsandele fra sine konkurrenter. Her er det vel naturligt nok at fokusere på Windows, for det er der der er det største marked, og her kan man stjæle størst markedsandele fra sine konkurrenter. Dell har spurgt Apple om de må lave maskiner med OS X, men har fået nej (hvilket er helt klart, Apple vil sgu ikke have de amatører fra Dell til at lave deres billige bras med deres fine OS på).
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det er lidt ligesom med biler: Hvis du f.eks. vil købe en VW polo, så kommer den altså med et anlæg (sikker produceret OEM),
Det må man pille ud og videresælge. Microsofts OEM-dummebøde hænger man på. Fuld tilfredshed eller pengene er spildt.
Og ingen af os 2 har fuld tilfredshed - vi anvender begge retail-Windows.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jeg har ikke checket VWs politik på området men du har sikkert ret i at du kan sælge det videre. Det er dog ikke altid sikkert det forholder sig sådan. Du kan f.eks. ikke videresælge CDér eller DVDér du har købt uden for EU (det har EU bestemt for at sætte den fri konkurrence skakmat, og spille med på plade-/musikselskabernes markedskontrol). Men en bilradio, tror jeg nu godt man kan sælge videre, antaget man ejer den (afhængigt af hvordan bilen vel er finansieret).Det må man pille ud og videresælge. Microsofts OEM-dummebøde hænger man på. Fuld tilfredshed eller pengene er spildt.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Løsningen for dem er at gå på nettet og købe en der, eller ned til Humac, de har masser af dem.Der er jo nogle idealister der giver udtryk for at de hellere vil betale ekstra for deres computer uden Windows, end give en krone til MS. Det er de jo i deres gode ret til, men mon ikke pengepungen træffer beslutningen i sidste ende.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det skulle jo bare være "net installer". Så første gang "købet" tages i bruge, Skulle valget så tages og en evt. betaling så forgå.
Installationen kunne så foretages i enten butikken (Fair med et vederlag for denne service) eller i hjemmet.
Hvis man så vil have eller har behov for et betalings OS,, Så betaler man så bare "online" for det. Hvis ikke kunne der jo være nogle valg muligheder. Eller man vælger at hente et andet, installer fra cd eller et image hvis man ligger inden med sådan et.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hvordan skal en bruger betale online for et styresystem, når maskinen han har købt ikke har noget, er der nogen der kan forklare dette. Det er foreslået flere gange, men hvordan helt præcist, skal man gå på nettet med sin nyindkøbte PC for at købe et styresystem til den, når PC'en ikke har noget OS?Det skulle jo bare være "net installer". Så første gang "købet" tages i bruge, Skulle valget så tages og en evt. betaling så forgå.</p>
<p>Installationen kunne så foretages i enten butikken (Fair med et vederlag for denne service) eller i hjemmet.</p>
<p>Hvis man så vil have eller har behov for et betalings OS,, Så betaler man så bare "online" for det. Hvis ikke kunne der jo være nogle valg muligheder. Eller man vælger at hente et andet, installer fra cd eller et image hvis man ligger inden med sådan et.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Michael & Nikolaj,, Kan gøres i butikken,, Mod en betaling, Hvis den enkelte ikke kan/tør. Det er fair nok, at butikken tager sig betal for en ydelse/service. Men mon ikke langt de fleste alm/normal bruger ringer til en "ven" eller spørger en af IT gutterne på arbejdet.
Hvis HW producenterne, gør det dårligt.. Så er det vel bare syndt for dem.. For hvor længe vil der gå inden, at deres produkt, så ikke bliver solgt. Gør sig vel også gældende for SW producenterne's vedkommende
- more_vert
- insert_linkKopier link
Så i bedste fald bliver computeren måske 850 kroner billigere, hvilket sandsyndligcis skal opvejes med de rabatter som producenten hidtil har modtaget for at sætte klistermærker på, og levere diverse crapware med. Så man ender nok i bedste fald med break even, muligvis bliver den endda lidt dyrere.
Nu skal mange brugere så til at købe en retail Windows, måske endda betale for installation.
De fysiske butikker skal have ekstra folk ansat til at installere Windows. Det er muligt mange kan få en ven til at installer, men så sætter du jo bare dine venners arbejdsløn til 0 for at opnå en besparelse.
Hvor lang tid tror du selv der går før en smart forhandler får en god ide, nemlig at lade hans maskiner blive preinstalleret med Windows i Kina, så han dermed opnår en konkurrenemæssig fordel, og sælge billigere maskiner til brugerne? Men hov, sådan virker det jo allerede.
Hvis folk efterspurgte maskiner uden OS, eller med Linux preinstalleret, så var der nok også nogen der ville levere varen, men efterspørgslen er der åbenbart ikke.
- more_vert
- insert_linkKopier link
retail Windows
Retail-Windows er også bedre end OEM-Windows, spørg bare Nikolaj. Han giver mig ret deri.
Hvis din PC går fløjten, så er du med en OEM-Windows tvunget til at købe en ny licens, hvor i mod retail-Windows blot flyttes til den nye maskine. Bedre for forbrugerne. Ringere for Microsoft. Ikke mere dummebøde.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hvis din PC går fløjten, så er du med en OEM-Windows tvunget til at købe en ny licens, hvor i mod retail-Windows blot flyttes til den nye maskine. Bedre for forbrugerne. Ringere for Microsoft. Ikke mere dummebøde.
For hovedparten af computerbrugere tror jeg ikke det har nogen særlig stor praktisk betydning. De betragter i forvejen computer og operativsystem som en integreret del, så hvis computeren går i stykker, så køber de en ny, og der følger der naturligvis en ny Windows med.
Hovedparten af computerbrugere ved sikkert ikke engang at det kan lade sig gøre at få et alternativt operativsystem, og de er sikkert også ret ligeglade, for igen, det har ikke nogen praktisk betydning for dem.
Det er vigtigt at huske af nok 99.9% af os der render rundt på version2 ikke er normale brugere, og vi derfor har et lidt andet syn på tingene, som ikke helt harmonerer med normale menneskers opfattelse.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Michael: "Hovedparten af computerbrugere ved sikkert ikke engang at det kan lade sig gøre at få et alternativt operativsystem, og de er sikkert også ret ligeglade, for igen, det har ikke nogen praktisk betydning for dem."
Tjoe, efterhånden har jeg fået ganske mange af mine bekendte af den ikke-nørdede slags til at køre Linux. Det drejer sig typisk om kvindelige pædagoger, frisører, kunstnere, blomsterhandlere eller pensionister i alderen 40-70 uden særlig interesse eller flair for IT. De er vældigt glade for Linux, og det dækker fuldtud deres behov. De bruger Linux dagligt, og jeg har måske en henvendelse om året per bruger når der er en ny ting de skal prøve. Ellers er Linux utroligt driftstabilt og brugervenligt.
Det er blot Microsofts monopol og marketing, der hindrer at Linux bliver udbredt til en langt større befolkningsgruppe. Linux er relevant for den store skare af folk der bare vil være på nettet, og ikke skal spille meget grafikkrævende action-spil. For dem vil det nok være en større lettelse at undgå virus-cirkusset og opdateringsproblemerne fra Windows, og alle de grå hår og rynker det giver. Plus at de får i mange tilfælde en langt hurtigere maskine.
Men der er en udbredt fordom omkring Linux at det kun er for nørder. Denne fordom børe nedbrydes.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Tjoe, efterhånden har jeg fået ganske mange af mine bekendte af den ikke-nørdede slags til at køre Linux. Det drejer sig typisk om kvindelige pædagoger, frisører, kunstnere, blomsterhandlere eller pensionister i alderen 40-70 uden særlig interesse eller flair for IT
Ja, men du er så også aktivt gået ind og, undskuld udtrykket, stoppet det ned i halsen på dem. Havde du ikke gjort det, så havde de ikke vidst noget om det, har jeg ret?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hmm.. Så det er kun windows-tilhængere der må stoppe ting i halsen på folk? Well, det forklarer jo tilstanden..Ja, men du er så også aktivt gået ind og, undskuld udtrykket, stoppet det ned i halsen på dem.
En almindelig bruger kunne vel f.eks. defineres som en ikke-it-kyndig person, der tog ind til Kbh centrum for at købe en pc i en butik, hvilket man vel må undskylde vedkommende for at antage at måtte være en rimelig velassorteret handelsplads. Så hedder det vel 100%. Eller 99% hvis vi betegner en Mac som en PC, hvilket de nok bliver pænt sure over ;)Hvis du derimod spørger, hvor ofte en "almindelig bruger" tilbydes en PC med Windows ifht én uden, så er svaret sandsynligvis, at det sker i 99% af tilfældene
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Niels
Nej det bliver vi ikke. Hardware-mæssigt er der ikke den store forskel. Men OS mæssigt og software oh boy, there is a BIG difference...Eller 99% hvis vi betegner en Mac som en PC, hvilket de nok bliver pænt sure over ;)
- more_vert
- insert_linkKopier link
Nej det bliver vi ikke.
Du er en af de få, så. Hvis jeg kommenterer overfor Mac-brugerne i min omgangkreds at indmaden er den samme som i en PC, så bliver de ikke blot sure. De bliver stiktossede. De er så heller ikke hardware-folk.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Jesper,
Jæs - på samme måde som Linux-brugere reagerer, hvis man siger til dem, at Linux ikke nødvendigvis dækker alles behov og ønsker.Hvis jeg kommenterer overfor Mac-brugerne i min omgangkreds at indmaden er den samme som i en PC, så bliver de ikke blot sure. De bliver stiktossede.
:o)
- more_vert
- insert_linkKopier link
Du tager grundig fejl hvis du tror jeg er Windows tilhænger.Hmm.. Så det er kun windows-tilhængere der må stoppe ting i halsen på folk? Well, det forklarer jo tilstanden..
At bruge udtrykket, "stoppe ned i halsen", er naturligvis et groft udtryk, men det dækker jo blot over at der skal gøres en aktiv indsats for at få folk til ikke blot at købe det der ikke er det mest almindelig, og mest udbredte, nemlig Windows.
Windows tilhængere behøver ikke stoppe noget ned i nogens hals, for for den almindelige bruger, der hænger PC og Windows uløseligt sammen.
Så vil du have dem til at bruge Linux istedet, så skal benarbejde til fra glade Linux brugere, da det system ikke rigtig bliver markedsført på linie med konkurrenterne.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Niels,
Jeg tror, at du har helt ret.En almindelig bruger kunne vel f.eks. defineres som en ikke-it-kyndig person, der tog ind til Kbh centrum for at købe en pc i en butik, hvilket man vel må undskylde vedkommende for at antage at måtte være en rimelig velassorteret handelsplads. Så hedder det vel 100%.
Det gør de/vi nok :o)Eller 99% hvis vi betegner en Mac som en PC, hvilket de nok bliver pænt sure over ;)
På Mac-fronten er jeg i øvrigt i samme båd som jer andre, når jeg engang skal udskifte min MacBook. Her vil jeg også komme til at betale for en MacOS - selvom jeg retteligt har licens til det på min nuværende MacBook.
Og nej - jeg betaler ikke "glædeligt" de penge, men set over de 4-5 år jeg vil have min MacBook er prisen for MacOS så lille, at jeg ikke gider bruge tid på at brokke mig over det.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Her vil jeg også komme til at betale for en MacOS - selvom jeg retteligt har licens til det på min nuværende MacBook.
Hænger du så på licensen eller kan du skille dig af med den for ussel mammon?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Jesper,
Ingen anelse - jeg har ikke undersøgt EULA'en.Hænger du så på licensen eller kan du skille dig af med den for ussel mammon?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Michael: "Ja, men du er så også aktivt gået ind og, undskyld udtrykket, stoppet det ned i halsen på dem. Havde du ikke gjort det, så havde de ikke vidst noget om det, har jeg ret?"
Lidt ret har du, Jeg har da i en del år fortalt dem om Linux og dets lyksaligheder. Men jeg har ikke prakket dem systemet på. I 2 tilfælde ville de købe ny computer, og de ville eksplicit have Linux på den nye PC, fordi de enten var trætte af Windows, ville spare Windows-licensen, eller var betaget ag det ideologiske og praktiske omkring Linux, eller en kombination deraf. I de andre tilfælde var der en aflagt PC med en tilgroet XP i farvandet, som de kunne få, og XP var urimeligt sløv. De kom så selv til mig og spurgte om jeg kunne hjælpe.
Jeg har altså ikke stoppet Linux ned i halsen på dem, de har alle rimeligt aktivt bedt om det. Og de har alle været ganske tilfredse med det.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jeg tager slet ikke stilling til om det er godt for dem eller ej.Jeg har altså ikke stoppet Linux ned i halsen på dem, de har alle rimeligt aktivt bedt om det. Og de har alle været ganske tilfredse med det.
Men i dine eksempler, da kender brugeren jo så en der brænder meget for udbredelsen af Linux, dig. Det er ikke normen.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jeg vil da medgive, at mange ser et computer køb, som et samlet køb. Lidt lige som med en ejendoms handel. Hvor de fleste foretrækker, at advokat, etc. er samlet under et. Selv om, at de fleste ved, at de selv kan klare en del af papir arbejdet, og derved spare penge.
Men i det mindste bliver det oplyst om, hvad advokaten koster.
Så måske kunne man, gør det sådan at man oplyser om prisen. F.eks. Computer A 5999, heraf WinXp 850... Så er det delt op i hardware og software.. En enkelt løsning, der ik burde volde det store besvær, at indføre.
Dog uden, at det giver den enkelte frihed, til at bestemme over dennes ejendomsret. Hvorvidt der skal være installeret noget software eller ej
- more_vert
- insert_linkKopier link
Et køb af computer er oftest et samlet køb, de enkelte deles pris individuelt er ikke lige til at gøre op (regnestykket hos forbrugerstyrelsen kunne være interessant at se?).Jeg vil da medgive, at mange ser et computer køb, som et samlet køb. Lidt lige som med en ejendoms handel. Hvor de fleste foretrækker, at advokat, etc. er samlet under et. Selv om, at de fleste ved, at de selv kan klare en del af papir arbejdet, og derved spare penge.</p>
<p>Men i det mindste bliver det oplyst om, hvad advokaten koster.
Iøvrigt kan du ikke sammenligne et bagatel køb som en computer, med det måske dyreste man kan bruge sine penge på, nemlig fast ejendom, som man skal sidde i stor gæld for de næste 30 år. Det er klart at de fleste sætter sig grundigt ind i de sager.
Hvorfor i alverden skulle man gøre dette? Skulle man så også skrive miniPCIe WIFI kort, HDD, RAM, LCD Panel osv osv osv. Alt dette kommer også fra 3. part og ikke firmaet selv.Så måske kunne man, gør det sådan at man oplyser om prisen. F.eks. Computer A 5999, heraf WinXp 850... Så er det delt op i hardware og software.. En enkelt løsning, der ik burde volde det store besvær, at indføre.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Nikolaj et bagatel køb/grænse.. Det kan man jo godt snakke om, hvis man tjener nok.
Men hvis udgangspunktet er at 5999 er, så lille et beløb. At det er uden betydning for ens privat økonomi. Så er det jo uden betydning om hvorvidt man betaler det ene eller andet.
At sige, at beløbet er en bagatel, er noget unfair overfor de mange studerende, komfimater, alm. forbruger etc. der enten må spare i længer tid og/eller låne sig til sådan et køb. Og som rent faktisk ikke har en jordisk chance for, at kunne sætte sig ind i bare dele af emnet/området.
Mange i denne grupper, laver et samlet køb og bliver dybt overrasket over, at deres samlet software pakke, ikke afligevel dækker alt. F.eks når deres antivirus løber ud, Når deres skrive program holder op med at virke etc.
En hel del af dem der læser her på siden, Har sikkert sørget for, at vores computer er up to date. Men vi snakker jo stort set, kun om dem, der ikke kommer forbi her. Og hvordan søren, skulle de kunne vide fra, at de ikke bare behøver at betale ved kasse 1, at der findes andet. Og at deres præinstalleret antivirus ikke holder hele livet.
Så i et eller andet omfang, syntes jeg godt at jeg kan tillade mig at sammenligne det lidt med en ejendomshandel (ejendomsret). For hvornår en gæld er stor, kommer an på, hvor stor din pengepung er.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Et godt argument fra forhandlerens side, er at ønske at sælge både HW og SW i et hug. Det er til at forstå. Der er formodentligt mere profit på SW end på HW.
Men at ønske at slippe for et salg frem for HW alene, er mærkeligt. Ifgl. artiklen om Asger der fik refunderet pengene for windows hos Medion; »[I en halvårlig periode] havde Medion flere gange tilbudt mig pengene retur for det hele – altså både pc og styresystem. Men jeg var ikke interesseret, for jeg var jo glad for computeren.«
Jeg respekterer godt købmandskskab. Men det virker ikke som godt købmandskskab, at man hellere vil undvære profitten på et hw-salg, end at have omkostninger med først at sælge, derefter få returneret et åbnet produkt, få det hjem til basen, gen-testet, gen-emballeret og ud i butikken... I stedet for bare at stikke Asger en plov. Her falder kæden for mig at se af. Al rationale siger jo, at det er elendigt købmandskskab. Mon der alligevel skulle ligge en bette 'steamer' i betingelserne i aftalen med OS-leverandøren?
En anden ting der ikke hænger sammen. Set udelukkende fra forbrugerens side, så er det måske ok at valgfriheden er elimineret på det pågældende område, og alle på samme vis er tvunget til at købe et OS med sin PC. Men at man så ikke kan videresælge den?? Her får leverandøren både i pose og i sæk. Jeg kan bitche over radioen der bliver leveret med min bil (hvis vi skal lege analogi-leg) men jeg kan sælge den hvis jeg er utilfreds. For at der skal være lidt balance i tingene burde forbrugerens rettigheder diktere, at enten kan man slippe for at købe sit OS hvis man har et i forvejen eller hvorfor man nu ikke ønsker det, ellers hvis man er tvunget til at købe OS med, bør man kunne videresælge det som man har lyst.
Alt andet er røvrenderi. (Og til windows-enthusiasterne; Det er ikke rettet specielt mod MS men mod alle der anvender samme teknik)
- more_vert
- insert_linkKopier link
OS hører normalt til en device, så hvis du sælger din device videre sælger du også OS, ligesom med bilradioen, DVD afspilleren, TV osv. Når du engang skal købe en ny maskine, så skal du jo nok af med den gamle, og ved salg, på f.eks. dba.dk, er der meget stor forskel på om Windows følger med eller ikke. Du kan heller ikke købe en ny Blu-Ray afspiller uden OS, fordi du har OS fra en gammel i forvejen. Heller ikke en NAS, en switch osv., en Linksys WIFI Router osv. Du skal betale for den del af produktet hver gang. Er det mart og fair? Næh det er det ikke, men det er sådan man kan lave aftale på nuværende tidspunkt, og hvis det maksimerer en virksomheds profit, så gør de det selvfølgelig. Apple er en anden case, for deres OS må kun bruges på Apple grej, så på den måde kan de godt tillade videresalg, for deres potentielle tab hermed er minimalt. Jeg tror de ville have samme politik, hvis de var et ganske almindeligt mainstream OS, som Windows - OS X er så heldigvis noget helt andet.For at der skal være lidt balance i tingene burde forbrugerens rettigheder diktere, at enten kan man slippe for at købe sit OS hvis man har et i forvejen eller hvorfor man nu ikke ønsker det, ellers hvis man er tvunget til at købe OS med, bør man kunne videresælge det som man har lyst.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Du kan heller ikke købe en ny Blu-Ray afspiller uden OS
Hvis jeg ikke kan lide det OS der følger med den, så kan jeg købe en anden afspiller. Hvis jeg ikke kan lide det OS der følger med min PC, så kan jeg købe en anden - nååå, nej... Der er det samme OS på den anden PC...
- more_vert
- insert_linkKopier link
Troll!Hvis jeg ikke kan lide det OS der følger med den, så kan jeg købe en anden afspiller. Hvis jeg ikke kan lide det OS der følger med min PC, så kan jeg købe en anden - nååå, nej... Der er det samme OS på den anden PC...
- more_vert
- insert_linkKopier link
Troll!
Den lader vi så lige stå lidt.
Næst efter Kenneth Sørensen er du den største Troll i denne debat. Manglende argumentationer, dårlige analogier, manglende indsigt og en evne til undlade at svare på det du bliver spurgt om.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Næst efter Kenneth Sørensen er du den største Troll i denne debat.
Jeg har sendt dig adskillige links til hvor du kan købe bærbare uden OS - det er så gode argumenter, at de hedder beviser. Så har jeg argumenteret for at det er en dårlig forretning at sælge bærbare uden OS.Manglende argumentationer,
Hvor er dine argumenter? Du har ikke præsteret et endnu, vi venter stadigvæk.
Tja det er de vel for dig, du er jo forudfattet og har allerede besluttet dig inden du debattere, så de passer ikke til dit verdensbillede (som ser ud til at beskrive hvordan du gerne vil have verden er, i forhold til hvordan den egentlig er).dårlige analogier
Indsigt i hvad? Hvad er det præcist jeg ikke har indsigt i?manglende indsigt
Hvad har jeg ikke svaret på?og en evne til undlade at svare på det du bliver spurgt om
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hvor er dine argumenter? Du har ikke præsteret et endnu, vi venter stadigvæk.
Jeg skriver jo ikke andet. Men det er altså ikke noget der gælder for Hr. Nikolaj.
Og Niels har så rigeligt påpeget dine manglende argumentation. Kig hans indlæg igennem.
Din ensidighed gider jeg så ikke mere. Det samme vrøvl igen og igen. Trolling. Slut herfra!
- more_vert
- insert_linkKopier link
Kan du så ikke lige linke til, gentage eller hvad du nu kan finde på.Jeg skriver jo ikke andet
Jeg nævnte de 3 ting jeg har udtalt mig om, du har endnu ikke nævt noget. Heller ikke denne her gang. Der tegner sig et mønster.
Jo jeg har fremført min argumentation gang på gang på gang. Men det virker som om du ikke lytter (læser). Din tone er ikke pæn, at du ved det.Men det er altså ikke noget der gælder for Hr. Nikolaj.
Niels har ingenting. Hvis du mener dette er det nok fordi du er af samme opfattelse som Niels (altså at i deler fælles mål), men det har han ikke. Niels har heller ikke kunnet fremkomme med dokumentation eller argumentation for sine påstande. I stedet har han brugt en nedladende tone - muligvis fordi han tror han bringe sig selv ovenpå på den facon.Og Niels har så rigeligt påpeget dine manglende argumentation. Kig hans indlæg igennem.
Jeg skriver nu igen for 3. eller 4. gang at jeg ikke er ude på at rende et ærinde for nogen her. Men jeg kan bare ikke se hvad I brokker jer over. Hvis I er så utilfredse med situationen så gør noget ved i stedet for at støtte det. Hvis I støtter det (ved at købe maskiner fra Dell, Levono <indsæt selv producent der leverer med WIndows på>, og derefter brokker jer, er det hykleri.
Ja da, jeg forsvarer da naturligvis mit standpunkt for det er det jeg mener og tror på, nøjagtigt ligesom du gør.Din ensidighed gider jeg så ikke mere. Det samme vrøvl igen og igen.
Altså Jesper, jeg holder ikke med nogen her, ergo er jeg mere objektiv end du er (så vidt jeg forstår er du Linux bruger og føler du er havnet i den her klemme du mener der er på området). Jeg er faktisk en af dem der ikke bryder sig om Microsoft. Jeg har dog valgt at gå uden de 2 i mine øjne defunct styresystemer Windows og Linux. Jeg mener der er bedre systemer på markedet. Et af dem er OS X, et andet Solaris. Windows er meget ustabilt, selv Windows 7 er en joke. Linux har for lille et udvalg af kvalitetssoftware (udover GNU tool chain). Det er ved at komme, med flere som satser på det - men det er mest server software som findes til Linux. LInux er dog en udemærket udviklingsplatform, men efter skiftet tli OS X, savner jeg bestemt ikke Linux (min stationære powerhouse maskine kører dog Ubuntu). I min husholdning er der OS X, Solaris, Ubuntu, Windows 7 (medie center, fordi der ikke rigtigt er noget rigtig godt alternativ - og WAF), Windows 7 (mine arbejdsgivere - jeg er konsulent - benytter i stor udstræning Windows software, og noget af det er ikke kompatibelt med min Mac - læs Mercury Quality Center - what a bunch of crap that is), Windows XP (min kone kender det - hun er "almindelig bruger" - men den næste maskine hus skal have bliver også en MacBook). Der var også engang en QNAP NAS med BusyBox Linux på, men sikke noget crap. Den blev solgt hurtigt og erstattet af selvbyg, derudover er der iOS devices (iPhones og iPad). På det grundlag er jeg ikke religiøs omkring nogle OS. De løser alle et specifikt formål rigtig godt, og der er som du kan se masser af mulighed for at selv vælge. Windows XP er det eneste sted der blev betalt en Windows OEM licens (den er så tilgengæld ikke omfattet af de samme restriktioner som consumer OEM, da det er en enterprise udgave), men det var en tidligere arbejdsgiver der gjorde det, jeg fik den gamle bærbare Dell. Mine 2 Windows 7 licenser er retail udgaver. Nå ja jeg var også så naiv at købe en Windows Vista Ultimate da den ko ud, til min powerhouse PC (2 x Quad Xeon), what a big mistake - det var så ringe, at det var direkte fornærmende, at Windows 7 ikke var gratis for Windows Vista købere. Det var jo i virkeligheden bare enten en Service Pack til Windows Vista, eller Windows Vista var en Windows 7 beta.Trolling.
Nå nok om det. Som du nok kan forstå er det eneste jeg argumentere for at der er et frit marked, og man godt kan købe en bærbar uden OS og uden Windows. Derudover har jeg argumenteret for at det ikke nødvendigvis vil være billigere at få en bærbar PC uden OS end en med. Det er ikke sikkert det er sådan. Men jeg tror bare ikke på det meget simple regnestykke der bliver sat op med 3 variable - det er der vel ikke rigtigt nogen der gør.
Jeg har i 12 år lavet software (både som udvikler, arkitekt og leder) for et af verdens største udviklingshuse, på stort set alle patforme, fra Mainframes til Amiga, så dine hentydninger til manglende indsigt, tror jeg ikke selv på. Men jeg har taget fejl før.
Øv så får vi aldrig argumentationen eller dokumentationen at se :-)Slut herfra![
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jeg har dog valgt at gå uden de 2 i mine øjne defunct styresystemer Windows og Linux.
I min husholdning er der OS X, Solaris, Ubuntu, Windows 7 (medie center, fordi der ikke rigtigt er noget rigtig godt alternativ - og WAF), Windows 7
Du er ikke så god til at gå uden de defekte styresystemer er du ?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Nej det er jeg ikke, jeg er nødt til at bruge dem, indtil et bedre alternativ kommer frem so kan erstatte dem. Jeg må ikke installere OS X på min stationære derhjemme (så var Ubuntu nemlig røget ud), og som jeg skrev er jeg nødt til at benytte Windows 7 af flere årsager.Du er ikke så god til at gå uden de defekte styresystemer er du ?
Men havde du noget intelligent at byde ind med?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Men havde du noget intelligent at byde ind med?
Lad evt. være med at modsige dig selv.
Ville det ikke være træls hvis du skulle af med 850 kr. pr. pc du har med defekte styresystemer, til feks. Redhat ?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jo - det ville det da.Ville det ikke være træls hvis du skulle af med 850 kr. pr. pc du har med defekte styresystemer, til feks. Redhat
Men det skal jeg altså heller ikke, dem jeg skal af med penge til, har jeg selv valgt. det er mit eget ansvar hvem jeg har valgt at give penge til og hvem jeg ikke vil handle med (producenter forhandlere mm.).
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Nikolaj og andre med samme holdninger. Hvad er det, der er så svært at forstå?
Vi, der ikke ønsker Windows på vore bærbare, vil bare gerne kunne købe den hardware, der opfylder vores behov, uden at blive påtvunget noget software, vi ikke ønsker. Hvordan kan det være så svært at forstå? Vi ønsker ikke, at købe noget andet hardware, heller ikke noget andet hardware med noget andet software. Blot det hardware, vi ønsker, uden at blive påtvunget også at købe noget andet, vi ikke ønsker. Jeg skal spare jer for analogier.
Andre har allerede foreslået en udmærket løsning: Fabrikanter og butikker kan lægge alt det crapware på harddisken, de lyster, men i forbindelse med købet skal kunden vælge at købe en licens eller ej. En Microsoft Genuine Advantage installations- eller aktiveringskode, eller hvad det nu hedder. Så kan hr. og fru normalforbruger installere, som de plejer, og vi andre kan sige nej tak og slette harddisken. Alle er glade, måske på nær forhandleren, der ikke fik solgt en licens, men glade kunder er vel også noget værd?
Mvh Michael N. Steen
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Michael
Det er overhovedet ikke svært at forstå, der er heller ingen der påstår at det er svært at forstå.Vi, der ikke ønsker Windows på vore bærbare, vil bare gerne kunne købe den hardware, der opfylder vores behov, uden at blive påtvunget noget software, vi ikke ønsker. Hvordan kan det være så svært at forstå?
Det er da en ønskeværdig situation som køber at have disse muligheder (og det er ikke begrænset til bærbare computere). Men sådan er verden ikke. Den måde det kan ske på, er at markedet for sådanne produkter bliver større. Da det er så lille et marked er der nok ikke nogen producenter der gider at røre ved det.
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Michael Der er åbenbart ikke nok af jer til at nogen gider tilbyde jer de produkter i ønsker at købe. Hvis der var det, så tror jeg også produkterne og valgmulighederne ville være der.
Tror såmænd heller ikke at forhandlerne mangler glade kunder. Som det er lige nu får kunderne billige maskiner med det operativ system de ønsker, bl.a fordi producenten får lov at lægge crapware på. Så alle er glade, pånær de få der har et urealistisk ide om at der skal være total frihad til at kunne vælge præcis den konfig man ønsker. Men sådan virker det altså ikke.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det mener jeg heller ikke man kan være sikker på. Man kan købe en venstrehånds-saks i de fleste isenkrammere. De fleste restauranter har en vegetarmenu, selvom det kun er en lille procend del der er vegetarer. De fleste tøjbutikker har et lille udvalg af bukser eller sko i ultrasmall eller xxxl. De fleste kiosker har også Scotsman cigaretter selvom der kun ryger en pakke om ugen. Andre brancher har altid godt kunne finde ud af at pleje mere end den absolutte mainstream uden at gå ned i flammer. Og fordi de kender værdien af et salg. Det går ikke til konkurrenten, der bliver mersalgsmulighed osv osv.Der er åbenbart ikke nok af jer til at nogen gider tilbyde jer de produkter i ønsker at købe. Hvis der var det, så tror jeg også produkterne og valgmulighederne ville være der.
Men når vi snakker om pc'ere er samtlige butikker i praksis støvsuget for alt untaget en mulighed. Den dyreste og mest ufleksible.
Da eee-gennembruddet var en realitiet kunne man ikke få maskinerne med windows. Da Windows kom på dem, kostede linux-udgaverne i flere måneder mindre end dem med Windows, og med større harddisk. Hvilket vel påviser, at der ER billigere måder at lerevere på, end med windows.
Selvfølgeligt ville det kunne lade sig gøre for alle faberikanter at imødekomme kunderne, men de gør det ikke. De vil (som Medion viste indtil retten trådte ind) gå langt for at slippe for salget end at imødekomme kunden.
Hvorfor? Der er kommet mange forklaringer på både hvorfor og hvorfor ikke. Og gutter... fact er VI VED DET IKKE. slut prut! og indtil vi ved det er alles bud lige gode. Her er der en sag, hvor Dell påstår at man ikke kan få pengene tilbage, fordi Windowsen der fulgte med er gratis: http://www.channelregister.co.uk/2010/03/18/dell_windows_7_free/Det håber jeg vi alle kan blive enige om er noget ævl. Og det viser vel bare, at det ikke er fra pc-producenten vi skal regne med svaret.
Jeg forstår godt dem, der er ligeglade. Enten fordi de som jesper har penge nok til at kunne blæse på lidt ekstra licenser eller fordi de ikke selv har behovet. Og jeg forstår godt dem, der ønsker at kunne slippe for at skulle betale for windows hvis de havde muligheden.
Kan ikke finde debatten, men det var på Ekstrabladet eller BT, hvor de netop havde skrevet noget forbrugerstof om at som køber faktisk kunne slippe for at betale den ekstra pris for windowsen. Og at dømme på den meget lange debat (jeg garanterer at det ikke var IT kyndige men hr. hansen og fru jensen der skrev) så var der meget stor interesse i at få pengene tilbage fordi de havde en windows fra den gamle maskine eller for at få sin pc måske 500 billigere osv. Der var måske 80 indlæg på en dag og det er meget for sådan et medie.
Så mens vi ikke ved hvorfor situeationen er som den er, så synes jeg ikke man skal afvise hvor stort behovet skulle være, hvis folk VIDSTE at de kunne slippe for ms-skatten. For jeg går da ud fra, at alle kan acceptere det bliver kaldt en ms-skat, lige som der er noget der hedder flaskepant. Man kan godt få en flaske uden pant, men så skal man til tyskland eller lignenden. (Nåja, og så kan man få pengene tilbage igen, så helt holder sammenligningen ikke ;-)
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Allen,
Dit indlæg er faktisk udemærket, men der er dog en ting
Nej det kan vi ikke blive enige om at acceptere. En skat er noget alle skal betale. Alle skal ikke betale for en Windows licens, det kan man faktisk lade være med.For jeg går da ud fra, at alle kan acceptere det bliver kaldt en ms-skat, lige som der er noget der hedder flaskepant.
Det der med at blive ved med at påstå at alle skal betale for Windows ved køb af ny PC, det burde være dementeret. Man kan købe uden.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Forældelsesfristen for en venstrehåndssaks og en pakke Scotsman er betydelig længere end for en computer.
Min holdning er at der ikke er et marked for det. Men hvem skal skabe det marked, er det forbruger efterspørgsel eller er det forhandlerne. Forhandler/producenter er jo normalt i stand til at skabe et behov hos forbrugerne, de ikke vidste de havde :)
For jeg er ikke i tvivl om at diverse linux distributioner, så rigelig kan dække en del menneskers behov og som dermed kan spare de penge en windows licens koster. Se bare hvor mange der er begyndt at købe Mac's (Ja, jeg ved at nogen installere windows på dem), så windows er ikke en nødvendighed.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Øhm. En pakke smøger holder altså ikke et år. Og det handler i lige så høj grad om de samlede omkostninger ved at føre et produkt.Forældelsesfristen for en venstrehåndssaks og en pakke Scotsman er betydelig længere end for en computer.
Det var der heller ikke for Ford T i grøn. Det bliver hele tiden lagt ud som om forbrugeren ikke vil købe, men det ser for mig hele tiden ud som om det er forhandleren der ikke vil sælge. Og det er altså lidt mærkeligt at se på. Men som jeg skrev. Vi ved det ikke! Og indtil vi ved, er alles gæt lige gode, også dit.Min holdning er at der ikke er et marked for det.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Michael Balle-Pedersen:
Der er åbenbart ikke nok af jer til at nogen gider tilbyde jer de produkter i ønsker at købe. Hvis der var det, så tror jeg også produkterne og valgmulighederne ville være der.
Det har du fået helt galt i halsen.
Der er rigtig mange der tilbyder os de produkter vi ønsker at købe. Problemet er, at vi samtidig [i]skal[/i] købe et andet produkt som vi ikke ønsker at betale for.
Det giver ingen mening for os, at det skal være sådan - og endnu mindre mening giver det, at du som forbruger(?) taler for en situation, hvor der [i]ikke[/i] må herske fri konkurrence på markedet for desktop operativsystemer.
Set fra forbrugersiden er det helt ude i hampen, at tigge om manglende konkurrence som flere her i debatten gør - sågar med henvisning til at computere skulle blive [i]dyrere[/i] af at der kom konkurrence på markedet. Enhver med blot en smule indsigt i økonomisk teori, vil enten grine eller græde over den slags påstande.
Det siger sig selv, at grunden til at hardwareleverandørerne ønsker at begrænse forbrugervalget til kun ét operativsystem er, at de tjener mere på det. Det siger også sig selv, at Microsoft understøtter modellen med OEM præ-installation af Windows, fordi de tjener mere på det.
Og så skal der ikke meget tankevirksomhed til at indse, at hvis MS og hardwareleverandørerne kan tjene mere på kun at tilbyde maskiner med Windows, så er der kun én tilbage i trekantsdramaet til at betale den forhøjede indtjening: Forbrugeren.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Martin,
Du rammer faktisk meget godt plet med denne betragtning - nemlig vejen i hvilken "årsags-pilen" peger.Det siger sig selv, at grunden til at hardwareleverandørerne ønsker at begrænse forbrugervalget til kun ét operativsystem er, at de tjener mere på det.
Det siger også sig selv, at Microsoft understøtter modellen med OEM præ-installation af Windows, fordi de tjener mere på det.
Det jeg og Nikolaj (og flere) opponerer imod er, at flere påstår, at pilen peger den anden vej - nemlig at Microsoft tvinger producenterne af hardware til kun at levere med Windows på.
Jeg tror i øvrigt ikke, at der er nogen, der har sagt (udover mig, der kom til at sige noget vås i starten), at det vil være dyrere at producere en maskine uden windows på end at producere med. Men en del af os har gjort opmærksom på, at hvis man producerer uden Windows på, så går producenten glip af en række indtægter fra producenterne af crapware. Hvis man som producent af hardware ønsker nogenlunde samme dækningsbidrag på de ting man sælger, så skal denne manglende indtægt jo godtgøres et eller andet sted - og det kan næsten kun blive på prisen for de maskiner, som leveres uden OS.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Men Jesper. Du har INGEN dokumentation for noget som helst. Du kender ikke aftalerne. Det er rent gætværk. Lige som der er nogle der har fremlagt udregninger der peger den anden vej. Og jeg synes du forsøger at fremlægge det som svaret på gåden.Men en del af os har gjort opmærksom på, at hvis man producerer uden Windows på, så går producenten glip af en række indtægter fra producenterne af crapware. Hvis man som producent af hardware ønsker nogenlunde samme dækningsbidrag på de ting man sælger, så skal denne manglende indtægt jo godtgøres et eller andet sted - og det kan næsten kun blive på prisen for de maskiner, som leveres uden OS.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Nej problemet er, at der er nogle her der ikke kan forstå at alt hvad der er i papkassen er produktet (både ledninger, strømforsyning og OS).Der er rigtig mange der tilbyder os de produkter vi ønsker at købe. Problemet er, at vi samtidig skal købe et andet produkt som vi ikke ønsker at betale for.
Det er fornuftigt sagt.Det siger sig selv, at grunden til at hardwareleverandørerne ønsker at begrænse forbrugervalget til kun ét operativsystem er, at de tjener mere på det.
Det siger også sig selv, at Microsoft understøtter modellen med OEM præ-installation af Windows, fordi de tjener mere på det.</p>
<p>Og så skal der ikke meget tankevirksomhed til at indse, at hvis MS og hardwareleverandørerne kan tjene mere på kun at tilbyde maskiner med Windows, så er der kun én tilbage i trekantsdramaet til at betale den forhøjede indtjening: Forbrugeren.
Det gør så 92%+ af alle forbrugere, er der mere at diskutere?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Nikolaj Brinch Jørgensen:
Nej problemet er, at der er nogle her der ikke kan forstå at alt hvad der er i papkassen er produktet (både ledninger, strømforsyning og OS).
Det er så her at nogle må blive enige om at være uenige. Hvis den definition virker for dig, er du jo heldig. Men at påtvinge din berænsende definition på hele forbrugerspektret, er ikkehensigtsmæssigt imho.
Én af de bonusinformationer man kunne få ved at læse dokumenterne i PHK's sagsanlæg mod Lenovo var, at hardwaren (ACPI BIOS) var udlagt til at genkende flere forskellige operativsystemer; bl.a. FreeBSD og Linux.
Der er således ikke noget holdbart argument for påstanden om, at hardware alene skulle være linket op mod et enkelt operativsystem. HW og operativsystem kan sagtens betragtes som 2 separate produkter, med helt gængse og solide argumenter.
At disse 2 dele skulle være uadskillelige (selvom en afgørelse i denne debats artikel burde overbevise dig om det modsatte...), skal du derfor argumentere rigtig meget bedre for, end det jeg hidtil har set.
Desuden vil jeg mene at enhver debat på Version2, som jo markedsfører sig selv som et medie til IT professionelle, godt må bære præg af at debattøren ved der er noget der hedder hardware, og noget andet der hedder software - og at disse 2 produkttyper komplementerer hinanden.
Fra starten har PC platformen fra IBM's side også været udlagt som en åben hardware-platform, som software-firmaer så kunne lave software til. Der har efterhånden kørt så mange forskellige operativsystemer på PC-platformen, at en påstand om en ubrydelig samhørighed mellem PC og Windows nok nærmere kan få grobund hos læsere af "Komputer for alle" end hos Version2.
Til sidst vil jeg atter nævne det pudsige i, at du argumenterer for [i]mindre[/i] konkurrence på desktop operativsystem-markedet, når det er almindelig kendt, at ægte, fri konkurrence vil have gavnlige effekter for forbrugere i form af lavere priser og øget innovationspres.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det ved jeg godt, men det gør vel ingen forskel at maskinen er kompatibel med andre styresystemer, der er da bare dejligt for PHK, og pænt af Lenovo. Men det ændrer intet, det er ikke noget argument. Lenovo sælger deres maskiner med Linux og uden OS, til erhvervslivet, så derfor giver det igen god mening at ACPI BIOS understøtter Linux og andre OS.Det er så her at nogle må blive enige om at være uenige. Hvis den definition virker for dig, er du jo heldig. Men at påtvinge din berænsende definition på hele forbrugerspektret, er ikkehensigtsmæssigt imho.[quote]Hvs du går til en forhandler så tror jeg han har den samme anskuelse. Jeg er åben for at anskue det anderledes, men lige nu er vi nok nødt til at forholde os til den verden vi lever i. For den almindelige forbruger er bærbar produktet (min definition) det der er i papkassen, ligesom det er for TV, telefon, anlæg osv. Skal man bruge et andet headset til telefonen, et vægbeslag til TV, OSS OS til win Linksys WRT54G, så så er det ekstra, man slipper ikke for at betale for de andre ting i kassen (som man ikke har brug for).</p>
<p>[quote]Én af de bonusinformationer man kunne få ved at læse dokumenterne i PHK's sagsanlæg mod Lenovo var, at hardwaren (ACPI BIOS) var udlagt til at genkende flere forskellige operativsystemer; bl.a. FreeBSD og Linux.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jeg tror ikke det er ulovligt at videresælge strømforsyning, manual eller ledninger iøvrigt.Nej problemet er, at der er nogle her der ikke kan forstå at alt hvad der er i papkassen er produktet (både ledninger, strømforsyning og OS).
Pointen var vist ikke lavtgående nok. Flaskepant skal alle heller ikke betale, du kan f.eks. tage til Tyskland. Men derfor findes begrebet alligevel.Nej det kan vi ikke blive enige om at acceptere. En skat er noget alle skal betale. Alle skal ikke betale for en Windows licens, det kan man faktisk lade være med.
Min vigtigste pointe er, at VI IKKE VED hvorfor situationen er som den er. Jeg kan ikke pege på et eneste indlæg, der rent faktisk dokumenterer noget pro eller con.
Og derfor opfordrer jeg til at alle debattanter erkender, at dette indtil videre er en holdningsdiskussion eller værdi-debat eller hvad man vil kalde det.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Rigtigt, pant er heller ikke en skat (så info andetsteds om hvad pant er).Pointen var vist ikke lavtgående nok. Flaskepant skal alle heller ikke betale, du kan f.eks. tage til Tyskland. Men derfor findes begrebet alligevel.
Helt korrekt, og dog. Man er skyldig til det modsatte er bevist. Derfor er det vel rimeligt at gå ud fra at der drives forretning efter sund fornuft, indtil det modsatte er bevist. Dvs. det vi ikke ved er om der foregår lusk eller der er urent trav (udover det sædvanlige). Vi ved heller ikke at der ikke gør (det er generelt lidt svært at bevise ikke eksistensen af noget), derfor er del vel sund fornuft at antage, at markedet for bærbare computere fungere ligesom markederne for andre produkter: Telefoner, TV, elefanter, undulater, bildæk osv.?Min vigtigste pointe er, at VI IKKE VED hvorfor situationen er som den er. Jeg kan ikke pege på et eneste indlæg, der rent faktisk dokumenterer noget pro eller con.</p>
<p>Og derfor opfordrer jeg til at alle debattanter erkender, at dette indtil videre er en holdningsdiskussion eller værdi-debat eller hvad man vil kalde det.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jamen, jeg tror da helt sikkert de (f.eks. Lenovo eller Medion) driver forretning med deres fornuft ved roret. Jeg synes bare, som så mange andre, at den kan være svær at få øje på. Selv McDonalds som vel må kunne betegnes som standardprodukternes konge accepterer din ordre, hvis du beder om en BicMac uden ost.Man er skyldig til det modsatte er bevist. Derfor er det vel rimeligt at gå ud fra at der drives forretning efter sund fornuft, indtil det modsatte er bevis
Hvad det er, der gør det så dyrt at afvige one-size-fits-all modellen for den ene specifikke komponent i denne specifikke branche er der ingen der har vist sig isteand til at dokumentere. Dog har der været gode bud, men det er jo gætteri, lige som resten af denne tråd.
Men vi er helt enige om, at Lenovo/Medion ect. garanteret gør, hvad de tror de tjener mest på.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Helt korrekt - det bliver ved gætterier. Variation i produktlinier er dyrt det er fakta. Jeg vil nok mere sammenligne en bærbar med en bil, end med en burger.Hvad det er, der gør det så dyrt at afvige one-size-fits-all modellen for den ene specifikke komponent i denne specifikke branche er der ingen der har vist sig isteand til at dokumentere. Dog har der været gode bud, men det er jo gætteri, lige som resten af denne tråd.
Får du iøvrigt din bruger billigere fordi du vil have den uden ost?
Det var godt vi er enige om det. Så kan vi vel også være enige om, at når dette er fastslået, så ville de tilbyde maskiner uden OS/Windows hvis de mente de kunne tjene det samme eller mere herpå (som flere mener de kan)? Kan vi så også være enige om at konkludere, at når de så ikke tilbyder dette, kunne tyde på at de ikke kan tjene det samme eller mere herpå?Men vi er helt enige om, at Lenovo/Medion ect. garanteret gør, hvad de tror de tjener mest på.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Variation i produktlinier er dyrt det er fakta.
Ikke desto mindre er f.eks. Dell i stand til at håndtere, at jeg tilvælger RAM, harddisk, sågar ekstra softwarepakker, versioner af Windows, supportpakker og et væld af andre variationer til det produkt, jeg har klikket mig ind på. Men åbenbart kan jeg ikke fravælge Windows, selv om det tydeligvis er muligt for dem at ændre OS på maskinen i produktionslinien.
"Dell anbefaler Windows 7" i en sådan grad, at det faktisk er et krav. Man kan jo også anbefale 4GB RAM i en bærbar computer men stadig respektere, at kunden kun vil have 2GB.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det ændrer jo intet på at variation i produktlinier er dyrt. Det er jo altid en afvejelse af at begrænse variationen og stadigt være konkurrencedygige. Det ved du også godt.Ikke desto mindre er f.eks. Dell i stand til at håndtere, at jeg tilvælger RAM, harddisk, sågar ekstra softwarepakker, versioner af Windows, supportpakker og et væld af andre variationer til det produkt, jeg har klikket mig ind på. Men åbenbart kan jeg ikke fravælge Windows, selv om det tydeligvis er muligt for dem at ændre OS på maskinen i produktionslinien.</p>
<p>"Dell anbefaler Windows 7" i en sådan grad, at det faktisk er et krav. Man kan jo også anbefale 4GB RAM i en bærbar computer men stadig respektere, at kunden kun vil have 2GB.
Det er sjovt du nævner Dell, for de har nemlig forsøgt sig med Linux (lige nu kan man kun købe en stationær model fra dem med Linux, de bærbare er taget væk igen). De har også forspugt Apple om lov til at ditribuere maskiner med OS X og fået nej. Så det er ikke fordi de ikke gerne vil. Med OS X r det nok fordi de mener der vil være et marked for det. Med Linux er det nok fordi de troede der var et marked for det, og opdagede at det var der ikke. Det er gætværk det ved jeg, men alligevel - de ser nok deres produkter til "almindelige" brugere som noget der skal virke fra de bliver tændt første gang (dvs. med et OS).
Men vi er da enige om at det kunne være rart (for dem der vil have det), at de store producenter solgte deres maskiner i lige netop den konfiguration man ville have (altså også uden OS). Problemet ligger nok i support og garanti (igen gætværk). Det er svært at supportere, endsige garantere noget som man ikke har kontrol over bliver brugt på den måde det var meningen det skulle bruges. Jeg husker at da jeg købte et SONY LCD TV og skulle have monteret vægbeslag, så skulle en SONY uddannet montør gøre dette, ellers brotfaldt al garanti på TV. Naturligvis gjorde jeg det selv. Ligeledes tror jeg at garanti og support bortfalder på de fleste enheder hvor man begynder at installere en anden firmware der ikke er godkendt af producenten.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det har mange gange været nævnt at den nuværende situation fører til kunstigt høje priser. Hvis man tager et hurtigt kig os elgiganten, så kan man købe en stationær til 2500, incl Windows. Har meget svært ved at se argumentet om kunstigt høje priser.
Trækker du moms fra, og lad os sige 600kr for Windows, så er der altså ikke meget tilbage til at dække materialeomkostninger, produktionsomkostninger, forsendelse og forhandleravance, når vi er nede og snakke beløb i størrelsesordnen 1500,-.
En anden faktor ved PC salg, som der mig bekendt ikke har været talt om, det er at en væsentlig del af forhandlerens fortjeneste ligger i tillægssalg af software, tilbehør og forsikring. Hvis de skal sælge Linux baserede maskiner, eller maskiner uden OS, så er der en ret god chance for at de går glip af en eventuel fortjeneste ved software salg.
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Michael Balle-Pedersen:
Hverken Lenovo heller ikke Medion (og Dell, PB, Fujitso osv.) ønsker at oplyse hvad de faktisk betaler for en OEM licens. Det betyder bare en ting: at der er tale om en kartel og ulovlige pris aftaler. Al erfaring viser at monopoler, duopoler, karteller osv. betyder højere priser og ringere produkt.
Hvad om det viser sig at OEM Windows rent faktisk fordyrer PC en med de 850,- (eller 1.000)?
Hvad med at en PC til de 2500,- ville koste 1500 uden Windows? Ville det være så skidt for os forbrugere at betale [b]mindre for samme vare[/b]?
Dem der ønsker at købe et OS med kan stadig betale for retail eller købe en Mac.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Da det jo er "forsvindende få", der kører linux på desktoppen så kører flertallet jo nok Windows. Og ved at forhandleren beder folk skruppe af, selvom de har en legal windows i forvejen, som de havde tænkt sig at smide på, så mister han (oveni det tabte salg) tillægssalget af hw/sw, som mus, software ect.En anden faktor ved PC salg, som der mig bekendt ikke har været talt om, det er at en væsentlig del af forhandlerens fortjeneste ligger i tillægssalg af software, tilbehør og forsikring. Hvis de skal sælge Linux baserede maskiner, eller maskiner uden OS, så er der en ret god chance for at de går glip af en eventuel fortjeneste ved software salg.
- more_vert
- insert_linkKopier link
så køb et andet sted DEll er alligevel noget hø.
- more_vert
- insert_linkKopier link
ps køb i en butik i danmark så bliver der også betalt skat og moms den rigtige vej samtidig med at du er med til at holde beskæftigelesen i gang alt det nethandel gør butikkernes medarbejdere arbejdsløse og giver toppen flere penge.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hvad skete der egentlig med Dell? skulle de ikke tilbyde at man købte der computere med en linux variant?
- more_vert
- insert_linkKopier link
ps køb i en butik i danmark så bliver der også betalt skat og moms den rigtige vej samtidig med at du er med til at holde beskæftigelesen i gang alt det nethandel gør butikkernes medarbejdere arbejdsløse og giver toppen flere penge.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det kan vi ihvertfald.Så kan vi vel også være enige om, at når dette er fastslået, så ville de tilbyde maskiner uden OS/Windows hvis de mente de kunne tjene det samme eller mere herpå (som flere mener de kan)?
Det kan vi ihvertfald.Kan vi så også være enige om at konkludere, at når de så ikke tilbyder dette, kunne tyde på at de ikke kan tjene det samme eller mere herpå?
Og så er vi tilbage ved gætterier vedr. hvorfor dette gør sig gældende.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Nej, det er Windows fanboys som er totalt uvidende om hvordan OEM-aftalerne er udformet og det er der ellers kommet rigeligt frem om. EULA'en i Windows 7 er ændret for at skjule at det er OEM aftalen som er årsag til at næsten alle PC'ere sælges med Windows, nu ser det lige pludseligt ud som om producenten er den skyldige men i reliteten er det OEM-aftalen som er årsagen. Ja det er en påstand (baseret på udtalelser fra div. pc-producenter gennem tiden) men i er velkomne til at præsentere os med beviset for at det ikke er tilfældet, hvis OEM-aftalerne ikke er et åg så er der vel ingen grund til at holde dem hemmelige ?Der er åbenbart ikke nok af jer til at nogen gider tilbyde jer de produkter i ønsker at købe. Hvis der var det, så tror jeg også produkterne og valgmulighederne ville være der.
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Maciej
Kan du så ikke lige sørge for vi andre kan læse op på det. Smid et par links. Hvis der er kommet så rigeligt frem kan det jo ikke være så svært lige at linke til.Nej, det er Windows fanboys som er totalt uvidende om hvordan OEM-aftalerne er udformet og det er der ellers kommet rigeligt frem om.
Undskyld, sagde du ikke lige at der var kommet rigeligt frem. Hvordan kan de så være hemmelige?hvis OEM-aftalerne ikke er et åg så er der vel ingen grund til at holde dem hemmelige
- more_vert
- insert_linkKopier link
Flot! Så hvis nogen er uenige så lad os kalde dem øgenavne (som iøvrigt er totalt ude i hampen). Stop det nu...Nej, det er Windows fanboys som er totalt uvidende om hvordan OEM-aftalerne er udformet og det er der ellers kommet rigeligt frem om.
EULA'en i Windows 7 er ændret for at skjule at det er OEM aftalen som er årsag til at næsten alle PC'ere sælges med Windows, nu ser det lige pludseligt ud som om producenten er den skyldige men i reliteten er det OEM-aftalen som er årsagen.
Links til udtalelserne fra producenterne tak.Ja det er en påstand (baseret på udtalelser fra div. pc-producenter gennem tiden) men i er velkomne til at præsentere os med beviset for at det ikke er tilfældet, hvis OEM-aftalerne ikke er et åg så er der vel ingen grund til at holde dem hemmelige ?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jeg bruger ikke Windows, jeg er ikke, og har aldrig været, fan af Microsoft.Nej, det er Windows fanboys som er totalt uvidende om hvordan OEM-aftalerne er udformet og det er der ellers kommet rigeligt frem om.
Men jeg er overbevist om, at hvis der er efterspørgsel på en vare, og der er penge at tjene på at sælge den, så vil der også være nogen der vil sælge den.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Dette er også korrekt, såfremt vi har at gøre med en marked med fri konkurrence, men da Microsoft via MS Windows har monopol på PC-markedet (Se dommen fra US Supreme Court fra 2000), er de normale udbuds- og efterspørgselsregler sat ud af kraft. Et monopolmarked er karakteriseret ved, at pris og udbud på markedet afspejler monopolets optimalsituation - i økonomisk teori det punkt på udbudskurven hvor producentes differensomkostning er lig med producentens differensomsætning. På et marked med fuldkommen konkurrence vil prisen være lig med markedets differensomsætning.Men jeg er overbevist om, at hvis der er efterspørgsel på en vare, og der er penge at tjene på at sælge den, så vil der også være nogen der vil sælge den.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Du blander Internet Explorer sagen med OEM salg af Windows, det er to helt vidt forskellige sager. Markedet er frit, indtil det modsatte er bevist, ligesom man er uskyldig indtil det modsatte er bevist.Dette er også korrekt, såfremt vi har at gøre med en marked med fri konkurrence, men da Microsoft via MS Windows har monopol på PC-markedet (Se dommen fra US Supreme Court fra 2000), er de normale udbuds- og efterspørgselsregler sat ud af kraft. Et monopolmarked er karakteriseret ved, at pris og udbud på markedet afspejler monopolets optimalsituation - i økonomisk teori det punkt på udbudskurven hvor producentes differensomkostning er lig med producentens differensomsætning. På et marked med fuldkommen konkurrence vil prisen være lig med markedets differensomsætning.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Markedet er ikke frit når Microsoft er dømt for monopol.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Variation i produktlinier er dyrt det er fakta.
Paradoksalt nok giver monopol/markedsdominans højere priser, mens konkurrence fører til større vareudvalg og lavere priser.
Det er fakta.
Der er flere domme der siger at der ikke er fri konkurrence på OS i PC-verden. Ergo vi alle betaler overpris for PCer (i form af unødige OEM). Microsofts overskud er beviset nok.
Det er også fakta.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Men hvad har det at gøre med pc-producenterne. Du taler om Microsoft, det er ikke Microsoft som sælger bærbare maskiner. Jeg taler om hvorfor pc-producenterne ikke sælger bærbare uden OS/Windows (altså lige udover dem der gør).Paradoksalt nok giver monopol/markedsdominans højere priser, mens konkurrence fører til større vareudvalg og lavere priser.</p>
<p>Det er fakta.</p>
<p>Der er flere domme der siger at der ikke er fri konkurrence på OS i PC-verden. Ergo vi alle betaler overpris for PCer (i form af unødige OEM). Microsofts overskud er beviset nok.</p>
<p>Det er også fakta.
Internet Explorer er en anden case, da Microsoft her udnyttede deres dominans på OS området til at spænde ben for bla. Netscape. De udnyttede deres platforms dominans til at blive dominerende på det produktområde. Her er platforms leverandøren og produktleverandøren to forskellige entiteter. Så analogiens logik skulle i så fald være at Lenovo udnytter deres markedsdominans til spænde ben for andre OS leverandører. Giver det mening? Nej vel?
Kan du nu se hvorfor de argumenter ikke kan bruges, altså med mindre der er tale om tvang fra Microsofts side, hvilket det ikke tyder på, der er i hvert fald ingen dokumentation herfor - endnu...
- more_vert
- insert_linkKopier link
Kærnen er udbud/efterspørgsel. Det er enkelte der postulerer (uden at fremlægge bevis eller det mindste dokumentation) at der ikke er udbud fordi der ikke er efterspørgsel.
På den anden side har vi flere kendelser fra div. retssager hvor der blev [b]bevist[/b] at Microsoft var (og er) en meget aktiv spiller samt hoved grunden til at udbuddet udebliver. I øvrigt har vi flere eksempler på at efterspørgselen er der.
Alene faktum at OEM aftaler er hemmelige (ikke en gang retten har fået indsigt!) burde være en pegepind.
@Nikolaj Brinch Jørgensen: jeg synes du skal sætte dig ind i hvad de retssager faktisk gik ud på (hint: DrDOS, BeOS, IBMs OS/2). Længere er den ikke.
JLS:
Det er ikke korrekt. I 2007 lavede den amerikanske stat og nogle af "med-sagsøgerne" en efterevaluering af dommen/forliget, og her var den klare konklusion, at forliget havde virket.
Det må være derfor karensperioden blev forlænget med to år.
Vedr. "sund fornuft" - Jorden er helt flad, for "sund fornuft" siger at de på den anden side ville jo falde af!
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Jarle,
Ja, fx antitrust-dommen fra USA. Men den amerikanske stat og de andre sagsøgere konkluderede i 2007, at Microsoft havde overholdt betingelserne i forliget samt at påbuddene havde haft den ønskede effekt. Eneste holdbare konklusion må da være, at Microsoft nu har rettet ind til højre. Hvis du ligger inde med beviser, der sandsynliggør det modsatte, så må du jo fremlægge dem for os.På den anden side har vi flere kendelser fra div. retssager hvor der blev bevist at Microsoft var (og er) en meget aktiv spiller
Den amerikanske stat konkluderer i øvrigt, at den manglende massive indskrænkning af Microsofts markedandel ikke på nogen måde kan ses som et bevis for, at påbuddene ikke har virket. De skriver bla.:
"it would misapprehend the purpose of the Final Judgments to rely on these facts to argue that the Final Judgments have been ineffective. Microsoft was never found to have acquired or increased its monopoly market share unlawfully. Therefore, the Final Judgments were targeted to re-invigorating competitive conditions that Microsoft had suppressed, not to slicing off some part of Windows' market share. "
Næeh - det var det ikke.Det må være derfor karensperioden blev forlænget med to år.
Fra Wikipedia-siden om sagen står der:
"Microsoft's obligations under the settlement, as originally drafted, expired on November 12, 2007.[19] However, Microsoft later "agreed to consent to a two-year extension [b]of part of the Final Judgments" dealing with communications protocol licensing[/b]
Så vi taler om "protokollicensering" og ikke om delen af forliget, der omhandler OEM-salg.
Der står endvidere:
, and that if the plaintiffs later wished to extend those aspects of the settlement even as far as 2012, it would not object. The plaintiffs made clear that [b]the extension was intended to serve only to give the relevant part of the settlement "the opportunity to succeed for the period of time it was intended to cover", rather than being due to any "pattern of willful and systematic violations".[/b] The court has yet to approve the change in terms as of May 2006[update]."
Så forlængelsen var ikke et resultat af brud imod aftalerne - men et ønske om at give markedet tid nok til at reagere.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det skal du dokumentere bedre end et eller andet fra Wikipedia.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Jarle,
Kører du ikke lidt i ring, Erasmus? Du er klar over, at det var dig, der bragte et udokumenteret punkt på banen om forlængelse, ikke?Det skal du dokumentere bedre end et eller andet fra Wikipedia.
Anyways - her er lidt fra det amerikanske justitsministerium:
http://www.justice.gov/atr/cases/f216100/216127.htm
Der står om forlængelsen:
[i]Plaintiffs and Microsoft have agreed to proceed with a project for rewriting the technical documentation that involves four key steps: (1) the parties must agree on a specification for the new documentation; (2) the parties must agree on a project schedule for all the protocols; (3) Microsoft must rewrite the documentation for each protocol according to this schedule; and (4) the resulting new documentation must be tested and validated to ensure its completeness and accuracy. As it is clear that this project to rewrite the technical documentation will require a significant amount of time to complete, and as explained more fully below, Plaintiffs have informed Microsoft that an extension of portions of the Final Judgments will be necessary, and Microsoft has consented to such an extension. [/i]
Der står endvidere:
[i]Even under the most optimistic scenario the proposed rewrite of the technical documentation will take a substantial period of time to complete. In light of the protracted delays in resolving Plaintiffs' concerns with the technical documentation, Plaintiffs are convinced that it is necessary to extend the term of the Final Judgments as they relate to communications protocol licensing. Microsoft has agreed to consent to a two-year extension of this part of the Final Judgments, which is of course subject to the Court's approval.(7) Microsoft has also agreed that Plaintiffs may, in their sole discretion, apply to the Court in Fall 2009 for an additional extension of all or part of the extended provisions of the Final Judgments for a period of up to three additional years (that is, potentially through November 11, 2012), and that Microsoft will not oppose such an extension.[/i]
Så forlængelsens primære formål var at give Microsoft tid til at genskrive deres protokoldokumentation.
Derfor står min udtalelse stadig fast, nemlig at
"I 2007 lavede den amerikanske stat og nogle af "med-sagsøgerne" en efterevaluering af dommen/forliget, og her var den klare konklusion, at forliget havde virket. Så præmissen for dommen - nemlig Microsofts misbrug af dets dominans på markedet for operativsystemer - eksisterer ikke længere."
Det er helt fint at referere til, at Microsoft har opført sig som svin - men man må samtidig sluge den bitre pille at erkende, at den amerikanske stat (og ikke blot interesseorganisationer eller koalitioner af Microsofts venner, vel Jarle?) har vurderet virkningen af dommen i 2007 og er kommet til den klare konklusion, at Microsoft har rettet sig efter dommen og at påbuddene har haft den ønskede effekt.
Jarle, som du kan se er der rigtig meget information på siderne fra det amerikanske Justitsministerium, så det er muligt, at jeg har overset noget. Du skal være velkommen at komme med eksempler på dette, hvis du kender til dem.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Tak det har jeg gjort, har du? Har du også checket at hvad efterevalueringen sagde.@Nikolaj Brinch Jørgensen: jeg synes du skal sætte dig ind i hvad de retssager faktisk gik ud på (hint: DrDOS, BeOS, IBMs OS/2). Længere er den ikke.
Den med DR-DOS er noget vås, iøvrigt, det er da en naturlig handling. Digital Research kunne da bare selv lave en GUI - næste hug for MS var jo også at lave DOS indbygget i Windows (hvilket var det vi forbrugere ville have, ligesom OS/2), og så var DR-DOS bare død på det tidspunkt. Digital Research sagen synes jeg ikke der er så meget i.
OS/2 Jo det var en krig mellem de 2 giganter, hvor IBM taber (der er næsten altid tid en taber i erhvervslivet hvis man begiver sig ud i en krig). Jeg notere mig at OS/2 havde 10% af markedet, hvilket er det dobbelte af hvad Apples OS X har. Alligevel tjener Apple mange penge og er kursmæssigt den største IT virksomhed.
På de fleste områder får man bedre priser hvis man laver eksklusivaftaler (f.eks. hvis man er en stor global virksomhed og signer med Dell eller Lenovo), det gælder også for OS, biludlejning osv. Det er i mine øjne ikke problemet. Problemet er at alle producenter vælger det samme OEM OS, fordi alternativet ikke er der - hvem skulle de lave aftaler med? Hvordan skulle de konkurrere? De enestee reelle alternativer var Mac OS eller OS/2 (Linux var ikke noget en slutbruger skulle sætte sig ned med der i 1995-1998, så skulle man til at kompilere Donald Beckers driver til 3com netkort og alt det pjat). I dag er der alternativer, og de bliver valgt, bare ikke på desktoppen/laptoppen (med mindre du er en virksomhed af en hvis størrelse).
- more_vert
- insert_linkKopier link
Nikolaj, ud fra din ævl ved jeg at du ikke har læst hvad retssager gik ud på. Så er det svært at diskutere seriøst når du konsistent nægter at forholde dig til virkeligheden.
It’s hard to make a man understand something when his livelihood depends on him not understanding it.
I tilfælde du ombestemmer dig, her er kendelse fra antitrust sagen:http://www.justice.gov/atr/cases/f3800/msjudgex.htm
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jarle
Du tillægger disse domme fra US Supreme Court meget stor værdi.Nikolaj, ud fra din ævl ved jeg at du ikke har læst hvad retssager gik ud på. Så er det svært at diskutere seriøst når du konsistent nægter at forholde dig til virkeligheden.
Mener du, at fordi en dom fældes, så er ensbetydende med at den dom beskriver sandheden, altså at det som dommen siger også er det der er foregået?
Så vil jeg henlede din opmærksomhed på følgende få sager, og så kan du udtale dig om du stadigt mener det:
- O. J. Simpson (frikendt for mord).
- Pedal Ove (dømt for mord).
Iøvrigt kunne jeg derudeover godt tænke mig at høre, om du tillægger US Supreme Court ligeså stor værdi, når det kommer til Software Patenter.
Ligeledes en udtalelse om retsvæsenet generelt i forbindelse med The Pirate Bay sagen?
Jeg er helt enig med dig i, at Microsofts markedsdominans er uheldig, men jeg ser det, modsat dig, som noget vi forbrugere skal gøre noget ved, ikke noget der skal gribes ind overfor lov- eller retsmæssigt. MS var heldige med at få sendt Windows 7 på gaden i tide så de kunne holde skindet på næsen, for var Windows Vista ligenende crapware blevet ved med at være det som de kunne præstere i Redmond, så havde de haft en endnu større tilbagegang. Det er dog positivt, for mange flere "almindelige" brugere har nu fået øjnene op for alternativer til Windows. Det glæder mig når jeg ser folk smide deres Windows befængte computer på porten for en Mac, eller når de kommer og spørger hvad det der Linux egentlig er.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Nu ligger det jo sådan, at det er lov- og retsmæssige finurligheder der har skabt den nuværende tilstand, ved at tillade f.eks. eula'er at tilsidesætte almindelige forbruger-rettigheder og retten til at videresælge brugsretten osv. Derfor synes jeg, at det er det lidt tåbeligt at påstå, at det hele kan afgøres af "det frie marked". Som tidligere nævnt, synes jeg at det specielle (og uklare) regelsæt på området dobbelt-tilgodeser leverandør på bekostning af forbrugeren, og det handler om at få normaliseret reglerne for handel på området. Ikke om at tvinge en leverandør til at bundle sine produkter på en bestemt måde.Jeg er helt enig med dig i, at Microsofts markedsdominans er uheldig, men jeg ser det, modsat dig, som noget vi forbrugere skal gøre noget ved, ikke noget der skal gribes ind overfor lov- eller retsmæssigt.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Niels
Det er ikke nye love, men love som var lavet på forhånd. Ja det kan subjektivt vurderes at der er huller for firmaer at udnytte.Nu ligger det jo sådan, at det er lov- og retsmæssige finurligheder der har skabt den nuværende tilstand, ved at tillade f.eks. eula'er at tilsidesætte almindelige forbruger-rettigheder og retten til at videresælge brugsretten osv.
Din bully-taktik virker ikke, det må du snart forstå.Derfor synes jeg, at det er det lidt tåbeligt at påstå, at det hele kan afgøres af "det frie marked".
Reglerne er da klare, alle her på forum set ud til have forstået dem - de kunne sikkert være både enklere og mere klare.Som tidligere nævnt, synes jeg at det specielle (og uklare) regelsæt på området dobbelt-tilgodeser leverandør på bekostning af forbrugeren, og det handler om at få normaliseret reglerne for handel på området
Enig, ingen er under tvang her, hverken producent, leverandør eller forbruger.Ikke om at tvinge en leverandør til at bundle sine produkter på en bestemt måde.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Bully taktik?? Du har så travlt med at smaske labels på folk at det er imponerende. Det er sgu da lidt pusser-agtigt.Din bully-taktik virker ikke, det må du snart forstå.
Klare? Jeg har set mere klare afgørelser på ting, end hvis du holder PHK's og Asgers afgørelser op mod hinanden.Reglerne er da klare, alle her på forum set ud til have forstået dem
Der er så vidt jeg kan se, relativt enighed om, at MS ikke har monopol på pc-os-markedet. Men også at der i praksis ikke findes andet end windowsmaskiner i butikken når hr. olsen og fru jensen handler. Så en ting er, at man ender med en Windowslicens, man ikke kunne fravælge. En anden er at man er frataget retten til at videresælge den. Det er for mig at se pose&sæk-beskyttelse af sælger, og ikke særligt hensigtsmæssigt for forbrugeren. Det er for mig at se et sted der burde sættes ind. Om så reaktionen på en normalisering af reglerne er, at OS-producenten begynder at lave aktiverings-baserede køb istedet, eller om de pludseligt synes at os-refund er ok, eller om noget helt 3. er for mig at se underordnet.
Og det er så min holdning. Du synes så vidt jeg kan vurdere, at status quo er fint, og så er der vel ikke så meget at diskutere.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Ok, jeg var uklar. Dit åbenbare behov for at gå efter manden, ikke bolden, kunne se ud som om du ønsker at skræmme folk med en anden holdning end din egen væk fra debatten.Bully taktik?? Du har så travlt med at smaske labels på folk at det er imponerende. Det er sgu da lidt pusser-agtigt.
Du har endnu ikke linket til hvor jeg "smakers labels på folk", kan du ikke underbygge dine personlige angreb? (og hold venligst sølvpapirshatten udenfor, den er der undskyldt for).
Forkert. Både Eblehuset, Humac og Fona (sikkert flere) sælger maskiner uden Windows i deres butikker.Der er så vidt jeg kan se, relativt enighed om, at MS ikke har monopol på pc-os-markedet. Men også at der i praksis ikke findes andet end windowsmaskiner i butikken når hr. olsen og fru jensen handler.
Bygger igen på den usande påstand at man ikke kan købe en PC uden Windows på. Dog er jeg enig med dig i, at det ikke burde være muligt at bremse en forbruger i at videresælge en varer (heller ikke en erhvervet brugsret).Så en ting er, at man ender med en Windowslicens, man ikke kunne fravælge. En anden er at man er frataget retten til at videresælge den. Det er for mig at se pose&sæk-beskyttelse af sælger, og ikke særligt hensigtsmæssigt for forbrugeren. Det er for mig at se et sted der burde sættes ind. Om så reaktionen på en normalisering af reglerne er, at OS-producenten begynder at lave aktiverings-baserede køb istedet, eller om de pludseligt synes at os-refund er ok, eller om noget helt 3. er for mig at se underordnet
Nej det synes jeg ikke, det ved du, hvis du kan læse. Som jeg har skrevet for et par minutter siden (og som du har kommenteret), synes jeg situationen med Microsofts dominans på området er uheldig. Hvordan kan du få det til at betyde at jeg synes status quo er fint?Og det er så min holdning. Du synes så vidt jeg kan vurdere, at status quo er fint, og så er der vel ikke så meget at diskutere.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Nikolaj,
Det må skyldes, at Niels læser indlæggene på samme måde som de, der får indholdet i mine indlæg til at betyde, at jeg "med glæde" betaler for en Windows, som jeg ikke har brug for.Hvordan kan du få det til at betyde at jeg synes status quo er fint?
:o)
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Jesper,
Det må skyldes, at Niels læser indlæggene på samme måde som de, der får indholdet i mine indlæg til at betyde, at jeg "med glæde" betaler for en Windows, som jeg ikke har brug for.
Ja hele verden er efter dem der bruger Linux.
Hvis man på nogen måde kommer til at erklære sig uenig i andres tilsvining af MS her på version2, så skal jeg love for at helvede bryder løs.
Er vi 5 mod ros, eller hvordan: Michael Balle Jesper S. Kenneth Lasse Reinholt Undertegnede (Så var Thomas Bundgaard også lige inde over).
Man savner helt gode gamle Claus :-)
- more_vert
- insert_linkKopier link
@ Nicolaj
Hvordan passer
Ja hele verden er efter dem der bruger Linux.
ind i din påstand om at
Hvis man på nogen måde kommer til at erklære sig uenig i andres tilsvining af MS her på version2, så skal jeg love for at helvede bryder løs.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Marc,
Vældig godt faktisk. Der synes at være en intens defensiv mekanisme hos flere af dem der bruger Linux og samtidigt debattere her på version2, som tendensere at de føler sig forfulgt af nogle af dem som ikke nødvendigvis synes at Linux er svaret på hele verdens problemer, eller det værste for dem: tilfredse Windows brugere.
Hvis nogle af de sidste kommer til at stille sig i vejen for at MS skal svines, så skal jeg love for at det bliver eksplosivt.
Kunne du bruge det?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Øhm, Nikolai
Jeg synes jeg hørte et pffft, da Marc's pointe fløj henover hovedet på dig. Jeg hælder også til at du virker en anelse skinger.
Af forhold til at du ret tidligt kom med "Man får ikke ret ved at prøve at tale ned til andre, råbe højt, eller på anden måde afspore debatten fra emnet", synes jeg du er kommet med en del uhænsigsmæssige kommentarer. F.eks. den Nils nævner fra dit første indlæg.
Den her er også sjov :) "Det er så din udlægning af hvad der skal til for at være fanboy af noget som helst. Med den holdning, er du vel selv det man kan kalde religiøs om dette emne"
Og hele dit indlæg der starter med "Debatten her er virkelig morsom (og spild af tid i virkeligheden, men jeg morer mig)." kunne jeg da godt finde på at kalde for en anelse fordømmende og selvforhærligende.
Det er ikke fordi jeg synes der er noget slemt i det, men su sku måske gå lidt stille med dørene omkring andres debattør-problemer.
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Allan Tak fordi du leverer en sober debat. Jeg er godt klar over at ikke alle indlæg er lige pæne, og nogle gange kommer jeg med provokationer, fordi sådan er jeg. Det er ikke noget der skal opfattes som selvforherligende eller lignende. Jeg synes faktisk debatten er sjov, og det synes de fleste debatter der handler om MS og Windows er (normalt er jeg på den modsatte side i debatten). At den skulle være spild af tid, er mere fordi jeg ikke tror den flytter noget - overhovedet. Noget af det slemme (modsat dig synes jeg nemlig at noget af det jeg har skrevet er slemt, uagtet at dem der modtog det ikke sagde fra), var svar på tiltale. Når man bliver kaldt meget naiv eller fanboy, så kan man vende den anden kind til, eller forsvare sig, jeg valgte det sidste. Jeg ved også godt at jeg selv stiller op til øretæver, både ved at vælge den side i debatten jeg gør, og ved sommetider at være provokerende.
Jeg har egentlig heller ikke noget problem med at Niels opfører sig som han gør, og jeg vil heller ikke klynke over det, for jeg er ret ligeglad. Men det lader til at han har et meget stort problem med mig. Det er jo så hans problem.
PS: Debatten er vist kørt af sporet nu, og der kommer ikke meget mere ud af det.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Priceless...Ok, jeg var uklar. Dit åbenbare behov for at gå efter manden, ikke bolden, kunne se ud som om du ønsker at skræmme folk med en anden holdning end din egen væk fra debatten
Ok. Andre debattører på tværs af holdninger blev relativt enige om at hr. olsen og fru jensen i praksis bliver tilbudt en windows i 99% af tilfældene... Hold du bare fast i den sidste procent.Forkert. Både Eblehuset, Humac og Fona (sikkert flere) sælger maskiner uden Windows i deres butikker.
En påstand jeg heller aldrig er kommet med. (Puus.. ikke lægge ord i munden på folk.)Bygger igen på den usande påstand at man ikke kan købe en PC uden Windows på.
Kunne du også være enig i, at den slags ikke ændres ved at forbrugere stemmer med fødderne, jf. markedskræfter?Dog er jeg enig med dig i, at det ikke burde være muligt at bremse en forbruger i at videresælge en varer
(Hvis jeg kan læse?? Puus.. husk nu at gå efter bolden)Nej det synes jeg ikke, det ved du, hvis du kan læse
Well, jeg synes ikke det virker som om jeg er den eneste, der tolker din... form.. som et ensidigt forsvar for status quo. Blottet for dokumentation af beregninger og krydret med at du synes det er en uheldig situation.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Ja i de fleste tilfælde gør de (tallet er ikke 99%, men lad det nu ligge). Men derfor er der stadigt alternativer.Ok. Andre debattører på tværs af holdninger blev relativt enige om at hr. olsen og fru jensen i praksis bliver tilbudt en windows i 99% af tilfældene... Hold du bare fast i den sidste procent.
En påstand jeg heller aldrig er kommet med.
Så fortæl mig venligst hvordan jeg skal forstå følgende:
Der findes jo i praksis andet end windowsmaskiner i butikken når hr. olsen og fru jensen handler.Men også at der i praksis ikke findes andet end windowsmaskiner i butikken når hr. olsen og fru jensen handler.
Ja det kan vi da hurtigt blive enige om, men det er vel ikke debattens hovedtema, blot en tangent. Iøvrigt mener jeg det gælder alle varer, hvis er er erhvervet ved en eller anden form for ydelse (økonomisk mv.)Kunne du også være enig i, at den slags ikke ændres ved at forbrugere stemmer med fødderne, jf. markedskræfter?
Det eneste jeg ikke har dokumenteret er at en pc-producent får tilskud fra crapware producenter ved at levere det med, har du behov herfor?Well, jeg synes ikke det virker som om jeg er den eneste, der tolker din... form.. som et ensidigt forsvar for status quo. [quote]Jeg kan ikke tage ansvar for hvad du får ud af hvad jeg skriver. Men lad mig prøve for 117. gang.</p>
<p>[quote]Blottet for dokumentation af beregninger og krydret med at du synes det er en uheldig situation.
Påstanden om at man kan købe maskiner uden Windows/OS er dokumenteret med links og referencer til hvor man kan købe dem.
Derudover har jeg påstået at sælger gør hvad sælger mener er en god forretning for ham. Mener du seriøst at jeg bør dokumentere dette? Nej vel.
Hvad er det for beregninger du mener jeg skal stille op med dokumentation for? Og hvilke har du bidraget med?
Jeg synes det er godt du udtrykker dine holdninger, de er interessante (nogle af dem finder jeg dog personligt ikke konstruktive, ej heller dine personangreb), andre er jeg ikke enige i. Men lad være med hele tiden at tale nedlandende, fordi du er af en anden holdning.
Din udlægning af at jeg skulle have udtalt mig om at jeg er tilfreds med status quo - er den ikke ved at være lidt skinger nu?
Et par spørgsmål til dig:
- Synes du man skal fratage producenter at producere det som de mener er bedst for deres forretning? På hvilket grundlag?
- Mener du at forskellen i pris på en maskine med Windows og en uden OS, alene kan beregnes som prisen en pc-producent betaler MS for Windows licensen?
- Mener du at 850,- er en rimelig tilbagebetling til Asger?
- Hvad er det jeg har gjort dig, siden du er så ophidset, at du bliver aggresiv og føler dig nødt til at blive personlig?
Mvh
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det skal du forstå som en reflektion af konsensus på et givent tidspunkt i debatten.Så fortæl mig venligst hvordan jeg skal forstå følgende
Ja, hvis de køber en mac. Badam..Tschjjj!Der findes jo i praksis andet end windowsmaskiner i butikken når hr. olsen og fru jensen handler.
Der er vi så også uenige.Ja det kan vi da hurtigt blive enige om, men det er vel ikke debattens hovedtema, blot en tangent.
Men det er jo også den største knage du hænger dine påstande på. Så har du dem, ser vi dem da gerne.Det eneste jeg ikke har dokumenteret er at en pc-producent får tilskud fra crapware producenter ved at levere det med, har du behov herfor?
Næh. Det er en påstand jeg selv ville fremføre anyday.Derudover har jeg påstået at sælger gør hvad sælger mener er en god forretning for ham. Mener du seriøst at jeg bør dokumentere dette? Nej vel.
Ingen. Lige som ALLE andre. Og ikke mindst derfor har jeg (og andre kan jeg se) argumenteret for, at vi erkender at det er et holdningsspørgsmål indtil videre.Og hvilke har du bidraget med?
Af alle sjove mennesker her i debatten (inkl. kommunist-kenned) er du alligevel den mest selvretfærdige og selvhøjtidelige jeg har set.Men lad være med hele tiden at tale nedlandende, fordi du er af en anden holdning.
Latterligt spørgsmål. Hvis de producerer klynge-bomber, så ja. Hvis de producerer brunkager, så nej.1. Synes du man skal fratage producenter at producere det som de mener er bedst for deres forretning? På hvilket grundlag?
I nogle tilfælde ja, i andre nej. Kommer an på den enkelte producent, deres eventuelle aftaler med MS og deres øvrige forretning. Og så længe der er ubekendte i den ligning, kan hverken du eller jeg komme med fornuftige svar.2. Mener du at forskellen i pris på en maskine med Windows og en uden OS, alene kan beregnes som prisen en pc-producent betaler MS for Windows licensen?
Har ingen ide. Men jeg ved, at hvis de ikke selv vil dokumentere prisen, så bliver den fastsat for dem.3. Mener du at 850,- er en rimelig tilbagebetling til Asger?
Damn, hvor er du indebrændt... I modsætning til dig, så regner jeg med at mine meddebattører kan læse. Og enhver tolkning af dit 4 spørgsmål overlader jeg trygt til øvrige læsere.4. Hvad er det jeg har gjort dig, siden du er så ophidset, at du bliver aggresiv og føler dig nødt til at blive personlig?
- more_vert
- insert_linkKopier link
He he!Det skal du forstå som en reflektion af konsensus på et givent tidspunkt i debatten.
http://www.winsupersite.com/article/win7/lenovo-windows-7-and-the-death-of-crapware.aspxMen det er jo også den største knage du hænger dine påstande på. Så har du dem, ser vi dem da gerne.
Du bliver åbenbart ved med at tale grimt til og om folk det er af en anden holdning end dig. Han hedder Kenneth.(inkl. kommunist-kenned)
Ok prøv med pc-producenter, da det jo er det vi taler om, hvad er dit svar så? På hvilken baggrund?Latterligt spørgsmål. Hvis de producerer klynge-bomber, så ja. Hvis de producerer brunkager, så nej.
Damn, hvor er du indebrændt... I modsætning til dig, så regner jeg med at mine meddebattører kan læse. Og enhver tolkning af dit 4 spørgsmål overlader jeg trygt til øvrige læsere.
Jeg regner også med at mine meddebattører kan læse. Jeg studser bare over at du kan påstå hvad du gør om status quo, når jeg har fremført min holdning direkte modsat.
Indebrændt, selvretfærdighed, selvhøjtidelighed - ingenlunde.
Igen, hvad er det jeg har gjort dig, siden du skal svine mig og min person til. Jeg prøvede at få et svar, med det formål, at jeg så kunne give dig en undskyldning, kan du ikke godt fortælle mig det, for det var ikke min mening at fornærme dig.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Men han ER jo kommunist siger han selv :)Du bliver åbenbart ved med at tale grimt til og om folk det er af en anden holdning end dig. Han hedder Kenneth.
Og spørgsmålet bliver stadigt ikke mindre latterligt end "hvor lang er en elastik".Ok prøv med pc-producenter, da det jo er det vi taler om, hvad er dit svar så? På hvilken baggrund?
Whatever. Det er iorden, jeg er hverken fornærmet eller har brug for undskyldninger.Igen, hvad er det jeg har gjort dig, siden du skal svine mig og min person til. Jeg prøvede at få et svar, med det formål, at jeg så kunne give dig en undskyldning, kan du ikke godt fortælle mig det, for det var ikke min mening at fornærme dig.
- more_vert
- insert_linkKopier link
:)Men han ER jo kommunist siger han selv :)
Undviger...Og spørgsmålet bliver stadigt ikke mindre latterligt end "hvor lang er en elastik".
Then what was all the fuss about???Whatever. Det er iorden, jeg er hverken fornærmet eller har brug for undskyldninger.
God dag til dig også.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Stiller tåbelige spørgsmål... Prøv at spørge om noget konkret. Produkter i alle brancher er reguleret af loven, og hvis der ikke er sammenfald mellem hvad der er lovligt og hvad de mener er bedst for deres forretning.. well doh!Undviger...
Pas.. Det var dig der udtrykte behov for at komme med undskyldninger.Then what was all the fuss about???
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jeg har ikke noget behov for at dele undskyldninger ud, det må du (igen) have digtet. Jeg ville give dig en undskyldning, hvis jeg på nogen måde havde gjort dig noget. Du opfører dig jo som om jeg har kørt ind i din bil eller lignende. Siden du ikke alligevel mener du hverken er fornærmet, eller jeg har gjort dig noget, og du ikke har brug for en undskyldning, så er det fint - kom nu videre Niels :)Pas.. Det var dig der udtrykte behov for at komme med undskyldninger.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Nikolai, som jeg sagde tidligere.. Du er den mest selvhøjtidlige og selvretfærdige debattør jeg har set herinde. Vi kan snakke om emnet i tråden, men jeg gider ikke dit drama-queen shit, hvor du alene afgør hvad plan vi er på og hvor vi bør være osv osv. Jeg har forsøgt at indikere dobbeltmoralen og selvmodsigelsen i din adfærd, men det er tydeligvis spildte guds ord på Balle-Lars.
Ikke at jeg tror du er istand til selvransagelse, men hvis du mener du er, synes du så det er go debatstil ifølge dine egne elfenbenshvide standarder at bedække det absolut første indlæg du smider her i tråden med en kommentar til dine meddebatører om at "Er det din uvidenhed eller din misundelse der får dig til at reagere så voldsomt?" Hvor rangerer dén på "Nikolais renheds-skala?"
Og inden du begynder at kaste gentagne beskyldninger om paranoia, hvordan føles det når hele rosset er efter dig? I guder...
Vi kan diskutere emnet, men den dér uforurettede-tøs-stil gider jeg altså ikke diskutere med dig. Uanset hvor meget du hopper og danser. Jeg synes tråden taler for sig selv, og det burde du efterhånden også lade den gøre.
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Niels
Godt så, det får vi alle en helt masse ud af at du synes. Jeg skal ikke gøre mig klog på hvad andre synes om dig on den stil du lægger for dagen. Men jeg kunne faktisk godt tænke mig at møde dig, mest for at se om du også er sådan i virkeligheden.Nikolai, som jeg sagde tidligere.. Du er den mest selvhøjtidlige og selvretfærdige debattør jeg har set herinde.
men jeg gider ikke dit drama-queen shit, hvor du alene afgør hvad plan vi er på og hvor vi bør være osv osv.</p>
<p>...</p>
<p>Jeg har forsøgt at indikere dobbeltmoralen og selvmodsigelsen i din adfærd</p>
<p>...</p>
<p>Jeg synes tråden taler for sig selv, og det burde du efterhånden også lade den gøre.
Niels, skal vi ikke være enige om, at dobbeltmoral, det når man f.eks. beder nogle om at holde om med at gøre noget, og så selv gør det? At det så sker i samme indlæg, det gør det endnu sjovere... Super - mere mere mere!!!
Hvad er det der får dig til at tro sådan. Hvorfor tror du der er noget der hedder en renheds-skala her? Og hvorfor er det du ikke kan holde dig til emnet?Ikke at jeg tror du er istand til selvransagelse, men hvis du mener du er, synes du så det er go debatstil ifølge dine egne elfenbenshvide standarder at bedække det absolut første indlæg du smider her i tråden med en kommentar til dine meddebatører om at "Er det din uvidenhed eller din misundelse der får dig til at reagere så voldsomt?" Hvor rangerer dén på "Nikolais renheds-skala?"
Alt dit bavl kan jeg kun tolke som, at du ikke bryder dig om at blive modsagt, af nogen der har en anden holdning end din. Og hvis dit behov for at kalde mig <indsæt selv nedlandende ord fra Niels' ordforråd> er et udtryk for at jeg har en anden holdning end dig, så fred være med det. Jeg er ret ligeglad - men det er da fint for dig hvis du får noget ud af det?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jo lige præcis.Niels, skal vi ikke være enige om, at dobbeltmoral, det når man f.eks. beder nogle om at holde om med at gøre noget, og så selv gør det?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Er der nogen der kender en liste nogen steder over hvem der har søgt at få penge tilbage og hvad resultatet blev?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Allan E. Hansen:
Er der nogen der kender en liste nogen steder over hvem der har søgt at få penge tilbage og hvad resultatet blev?
Der er noget på Wikipedia, hvor også PHK's sag er nævnt.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Ja der er alt fra hemmelige aftaler osv jo jo men hvis vi var i et samfund helt uden penge ville det der blev mest populært alligevel vinde og der var flere og flere der støttede det frem for andet.
husk balladen hddisk versus blueray samme krig. forbrugerne de ønsker en standard så de lettere kan overskue og sætte sammen. vi andre kan sgu bare sætte sammen men nogle er ikke bare forbrugere og fejlen er at de der ikke er forbrugere som sådan ( i lyder alle som alm forbrugere uden markeds forståelese )
tja standardisering , monopol tja bedre end 10000 forskellige standarder og systemer sådan er det for de fleste derfor kan kapitalens øverste baseret på dette få markedet.
Hvis Linus Thorvalds kunne havde han gjort det samme. men han var bundet af MINIX regler for deres opensource system hvor hans Linux er direkte udviklet og da begge to de stammer fra unix som kun var udbredt blandt højere læreanstalter universiteter var det ikke de alm der kendte så meget til dette og da os2 i sin tid konkurerede med microsoft tja der solgte IBM jo sine maskiner med dette og så skete det at kunderne de hellere ville have windows ,,,,, slam så solgte IBM nu med windows ja ja de har da både windows og linux samt andet spændende for nørder men de alm brugere de har valgt
tåbelig diskussion i det hele taget. ha ha .
- more_vert
- insert_linkKopier link
ps det er muligt at sælge den bundle videre dvs som system da de er leveret sammen ligesom du kan ikke sælge en bogs tekst videre men godt bogen med tekst. de leveres samlet som system derfor er hver bundle tilpasset systemet og er gældende som sådan. kontakt leverandøren af systemet og hør om ikke du kan købe en uden os og ja det kan du omend lidt dyrere da dette ikke er noget alle ønsker ( læs billigere) systemet har selv indrettet sig sådan. med hensyn til udbud tja bortset fra bla linux og en gang minix og BeOs , kolibrios , reactos , os2 , amiga dos / workbench , atari dos , syllable , apple systemerne , novels systemer osv osv så er faktum at der ikke rigtigt har været det udbud i snakker om , de floeste af disse systemer kom ikke længere end til testfaserne og gik ud igen bla BeOs som forøvrigt blev lavet til BeComputeren som system.
om igen ingen af jer kan argumentere noget som helst.
fakta er fakta , Læs Karl Marx Capital og forstå at i både den kommunistiske verden og i vores kapitalistiske verden er det efterspørgsel og udbud samt sidst og vigtigst kundens behov der sætter dagsordenen.
mvh
ha ha ha
- more_vert
- insert_linkKopier link
Tja, det er temmeligt gode gæt i mine øjne, da de er kvalificeret ud fra en logisk konsekvens af det vi sammen var enige om at kalde sund fornuft.Og så er vi tilbage ved gætterier vedr. hvorfor dette gør sig gældende.
Jeg ved så godt at vi ikke lever i en rationel verden.
Men jeg kunne godt tænke mig at se nogle gæt der går den anden vej, og bruger logik baseret på antagelser der rent faktisk kan verificeres ud fra en eller anden form for sund fornuft eller anden størrelse, der ikke hænger sig op på at der nok står ditten dutten datten i nogle hemmelige aftaler og/eller nogle tvinger andre til at gøre noget mod deres vilje.
Dem er der ikke så mange af i tråden (jeg har ikke opdaget dem).
- more_vert
- insert_linkKopier link
Men en del af os har gjort opmærksom på, at hvis man producerer uden Windows på, så går producenten glip af en række indtægter fra producenterne af crapware. Hvis man som producent af hardware ønsker nogenlunde samme dækningsbidrag på de ting man sælger, så skal denne manglende indtægt jo godtgøres et eller andet sted - og det kan næsten kun blive på prisen for de maskiner, som leveres uden OS.
Stadigvæk er der kun én til at betale - de penge som producenterne af det du kalder "crapware", betaler for at være præ-installeret på maskinen, kommer fra forbrugeren.
Der er altid kun én til at betale i sidste ende: Forbrugeren.
Alt det flik-flak som vi ser med rabatter her, "crapware" der, og reklamer alle vegne, munder ud i det samme: Forbrugeren betaler gildet. Enten direkte ved et tillæg i prisen når han køber varen, eller indirekte gennem bøvlet med at afinstallere, slette, og forholden sig til om han skal købe denne eller hin softwarepakke efter de 30 dage er udløbet.
Desuden er det en meget naiv tilgang til prissætning at lægge for dagen, hvis man påstår at prisen for slutkunden altid er nettoomkostninger + avance. Sådan sætter man ikke en optimal pris i et marked, det kan enhver førsteårs-økonom fortælle dig. Så selvom PC-producenterne får bonus, kommission, golfture, vin, og hvad ved jeg, så er det langtfra sikkert at disse pengestrømme kommer slutkunden til gode.
Så jeg giver ikke meget for den "crapware"-påstand.
Jeg ønsker ikke andet end et "ærligt" produkt, hvor man får hvad man betaler for, og kun betaler for det man rent faktisk ønsker at købe. Og jeg ser intet ublu i dette simple ønske.
Din og Nikolajs argumenteren for det modsatte, indikerer for mig at se, at I argumenterer udfra [i]sælgernes[/i] interesser. Intet galt i det. Jeg synes bare det er vigtigt at få slået fast hvorfor I kræver, at jeg som forbruger skal betale for et produkt jeg ikke ønsker at anvende.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Martin,
Det er helt korrekt.Stadigvæk er der kun én til at betale - de penge som producenterne af det du kalder "crapware", betaler for at være præ-installeret på maskinen, kommer fra forbrugeren.</p>
<p>Der er altid kun én til at betale i sidste ende: Forbrugeren.
JæsAlt det flik-flak som vi ser med rabatter her, "crapware" der, og reklamer alle vegne, munder ud i det samme: Forbrugeren betaler gildet. Enten direkte ved et tillæg i prisen når han køber varen, eller indirekte gennem bøvlet med at afinstallere, slette, og forholden sig til om han skal købe denne eller hin softwarepakke efter de 30 dage er udløbet.
Det har jeg heller ikke sagt. Jeg har sagt, at en producents salgspris naturligvis er afhængig af ting som udgifter til produktionen, eventuelle indtægtsgenererende faktorer etc.Desuden er det en meget naiv tilgang til prissætning at lægge for dagen, hvis man påstår at prisen for slutkunden altid er nettoomkostninger + avance.
Til din orientering har jeg - inden jeg blev ingeniør - læst økonomi på universitetet i Aarhus, så spar mig venligst for dine patroniserende bemærkninger - de klæder dig ikke.Sådan sætter man ikke en optimal pris i et marked, det kan enhver førsteårs-økonom fortælle dig.
Næeh - men det er der vel heller ikke nogen, der siger?Jeg ønsker ikke andet end et "ærligt" produkt, hvor man får hvad man betaler for, og kun betaler for det man rent faktisk ønsker at købe. Og jeg ser intet ublu i dette simple ønske.
Jeg argumenterer ikke for det modsatte.Din og Nikolajs argumenteren for det modsatte
Det kræver jeg på ingen måde.Jeg synes bare det er vigtigt at få slået fast hvorfor I kræver, at jeg som forbruger skal betale for et produkt jeg ikke ønsker at anvende.
Jeg forstår udmærket din frustration og jeg ville som udgangspunkt også være ærgerlig over at skulle betale for noget, som jeg ikke ønskede. Det optimale for forbrugerne ville naturligvis være, at OS kunne vælges til eller fra, når man købte en PC.
Men sådan er det ikke i dag - omend det ville være en forbrugermæssig optimal situation.
Det vi diskuterer er [i]årsagen[/i] til det og konsekvenserne af det.
Jeg opponerer imod, at der tales om en "skat" og "tvang" - for der er ingen, der tvinger nogen til at købe en PC fra Lenovo.
Jeg opponerer også imod, at det skulle "være Microsofts skyld det hele". Jeg tror, at det er en forretningsmæssig beslutning som Lenovo har lavet - og de siger endda selv (nogen citerede dem vist for det tidligere?), at de ønskede at sælge de produkter fra deres webshop som blev efterspurgt mest.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jesper Lund Stocholm:
Til din orientering har jeg - inden jeg blev ingeniør - læst økonomi på universitetet i Aarhus, så spar mig venligst for dine patroniserende bemærkninger - de klæder dig ikke.
Uvidenhed er en ærlig sag.
At [i]spille[/i] dum er uærligt.
Dine indlæg emmede ikke ligefrem af indsigt i økonomisk teori og prisstrategi, så jeg lod tvivlen komme dig til gode.
Jeg beklager denne fejldisponering.
Næeh - men det er der vel heller ikke nogen, der siger? [/quote][quote]Jeg ønsker ikke andet end et "ærligt" produkt, hvor man får hvad man betaler for, og kun betaler for det man rent faktisk ønsker at købe. Og jeg ser intet ublu i dette simple ønske.
Du mener bortset fra Nikolaj?http://www.version2.dk/artikel/17626-hvorfor-skal-jeg-tvinges-til-at-koebe-et-daarligt-styresystem-naar-noget-gratis-er-bedre#headline91084
Det ville være rart om man kunne skræddersy det hele, men det vil blive dyrt.
Hele denne skræmmekampagne med at påstå at PC'er vil blive [i]dyrere[/i] hvis jeg fik mit ønske om ægte valgfrihed og konkurrence på desktop OS markedet opfyldt, er direkte vildledning af fobrugere. Og du har selv med din "crapware"-påstand hældt benzin på dette bål for skræmmekampagnen.
Så jo, det er der nogen der siger.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Martin, det er ikke specielt flot det du vover dig ud i her.Du mener bortset fra Nikolaj?
<a href="http://www.version2.dk/artikel/1762">http://www.version2.dk/artikel/176…;
Hvis du læser det indlæg som du selv linker til vil du opdage følgende sætning:
Så hvor er det du mener jeg siger det modsatte. Det eneste jeg beskriver er virkeligheden, og at det ville være rart om produceter/forhandlere imødekom det ønske visse forbrugere har (at kunne sammenstykke deres produkt selv).Det ville være rart om man kunne skræddersy det hele, men det vil blive dyrt
Så lad venligst være med at skyde mig i skoen at jeg skulle mene noget jeg ikke mener. Der er ingen grund til at blvie personlig, gå efter bolden.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Martin,
Din læsning af mine indlæg og konklusionen deraf står for din egen regning. Jeg har på intet tidspunkt forsøgt at spille dum.Uvidenhed er en ærlig sag.</p>
<p>At spille dum er uærligt.
Det havde jeg overset iblandt de +250 indlæg - beklager :o)Du mener bortset fra Nikolaj?
<a href="http://www.version2.dk/artikel/17626-hvorfor-skal-jeg-tvinges-til-at-ko…;
<p>" Det ville være rart om man kunne skræddersy det hele, men det vil blive dyrt."
Jeg er uenig med Nikolaj i hans betragtninger om dette.
Du strammer den, Martin. Jeg har ikke sagt ovenstående. Det jeg har sagt er følgende:Hele denne skræmmekampagne med at påstå at PC'er vil blive dyrere hvis jeg fik mit ønske om ægte valgfrihed og konkurrence på desktop OS markedet opfyldt, er direkte vildledning af fobrugere.
Og du har selv med din "crapware"-påstand hældt benzin på dette bål for skræmmekampagnen.
[i]Hvis man ønsker nogenlunde samme dækningsbidrag på de maskiner man sælger, så kan jeg simpelthen ikke gennemskue, hvordan en tom maskine ikke skal komme til at koste mere end en maskine med OEM Windows på - fratrukket prisen for Windows OEM.[/i]
Det er sund fornuft. Hvis man trækker en indtægtsgenererende del ud af en produktion, så påvirker det naturligvis dækningsbidraget for de varer, der produceres.
Den bygger naturligvis på den antagelse, at Lenovo opnår en positiv profit på at installere "crap-ware" på de PC'er de sælger, men denne antagelse synes i mine øjne ikke at være urimelig.
Så nej, jeg har ikke hældt benzin på bålet.
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Jesper
Kan du fortælle mig hvad du er uenig i?Jeg er uenig med Nikolaj i hans betragtninger om dette.
Er det:
- Hvem en producent out-sourcer til er ligegyldig.
- Produkter er sammensatte og det er ikke muligt at købe kun de specifikke dele man (i den verden vi lever i)
- Hvis et produkt har en sammensætning man ikke kan lide, kan man lade være med at købe det (ingen tvang).
- Det ville være rart om leveranører åbnede for muligheden i 4
- At strømstyringen i min vens Medion ikke virkede med Linux (ACPI BIOS).
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Nikolaj,
Kan du fortælle mig hvad du er uenig i?
Dit udsagn:
"Det ville være rart om man kunne skræddersy det hele, men det vil blive dyrt."
giver det indtryk, at det vil koste kassen, hvis man skulle kunne konfigurere sin PC som man ville. Midtdata etc er eksempler på, at det ikke nødvendigvis er tilfældet.
Det er i mine øjne klart, at Midtdatas setup, hvor man kan konfigurere stort set alt, vil give computere, der i gennemsnit er dyrere end hvis Midtdata kun solgte én PC (jvf dit eksempel på Toyota og Lean). Men jeg tror samtidig, at vi taler om marginalomkostninger og ikke drastiske udsving.
Når jeg tidligere har sagt, at en PC hos Lenovo uden Windows på vil blive dyrere end "PC med Win minus Win OEM pris", så skyldes det, at Lenovo ved at sælge en tom PC fratages muligheden for en profit på at preloade det jeg kalder "crapware"..
- more_vert
- insert_linkKopier link
Når jeg tidligere har sagt, at en PC hos Lenovo uden Windows på vil blive dyrere end "PC med Win minus Win OEM pris", så skyldes det, at Lenovo ved at sælge en tom PC fratages muligheden for en profit på at preloade det jeg kalder "crapware"..
Så lad Windows blive på med al dens crapware, men lad være med at udlevere licensnøglen, hvis jeg vælger ikke at betale for den. Eller installér crapware i Linux. Eller kald crapware for "rabat" og lad være med at give mig rabatten, hvis jeg ikke vil have Windows. Eller lav et OS sprængfyldt med reklamer og sæt klistermærker bag på skærmen og læg tilbudsaviser i papkassen og sælg min emailadresse, og giv mig så 500 kr rabat i forhold til ren hardware. Mulighederne er mange :-)
- more_vert
- insert_linkKopier link
Så lad Windows blive på med al dens crapware, men lad være med at udlevere licensnøglen, hvis jeg vælger ikke at betale for den. Eller installér crapware i Linux. Eller kald crapware for "rabat" og lad være med at give mig rabatten, hvis jeg ikke vil have Windows. Eller lav et OS sprængfyldt med reklamer og sæt klistermærker bag på skærmen og læg tilbudsaviser i papkassen og sælg min emailadresse, og giv mig så 500 kr rabat i forhold til ren hardware. Mulighederne er mange :-)
Det er humor. Tak for et humoristike indlæg Erik.
Faktisk er ideen med at man køber licensnøglen nede i butikken god. Lad Lenovo eller hvem det nu skulle være lave deres maskiner nøjagtigt som de plejer. Lad derefter forbrugeren blive præsenteret for 2 priser, en med en licensnøgle til Windows og en uden. Så er der frit valg. Og tilføj så muligheden for at sælge brugsretten af Windows videre, så kan man jo købe licensen og sælge den igen, hvis nu priserne (som Kenneth antyder) skulle komme ud til Windows fordel.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jesper
Dyrt var det forkerte ord, for det er en subjektiv bedømmelse om noget er dyrt (dyrt er jo hvis man ikke synes man får det for pengene man synes man burde). Altså nogen synes en Mac er dyr, andre synes ikke- it depends.giver det indtryk, at det vil koste kassen, hvis man skulle kunne konfigurere sin PC som man ville. Midtdata etc er eksempler på, at det ikke nødvendigvis er tilfældet.</p>
<p>Det er i mine øjne klart, at Midtdatas setup, hvor man kan konfigurere stort set alt, vil give computere, der i gennemsnit er dyrere end hvis Midtdata kun solgte én PC (jvf dit eksempel på Toyota og Lean). Men jeg tror samtidig, at vi taler om marginalomkostninger og ikke drastiske udsving.
Forkert ordvalg, jeg skulle have brugt ordet højere pris.
Helt enig, men det vidste du. Derudover er der hele setuppet med support og garanti mm. hvor udgiften til etablering af dette skal tjenes ind.Når jeg tidligere har sagt, at en PC hos Lenovo uden Windows på vil blive dyrere end "PC med Win minus Win OEM pris", så skyldes det, at Lenovo ved at sælge en tom PC fratages muligheden for en profit på at preloade det jeg kalder "crapware"..
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jeg mener Microsofts handlinger omkring Windows-licenser har til følge at udelukke konkurrenter, ved ulovlig udnyttelse af deres dominerende markedsposition på operativsystemer.
Men dette er ikke ulovlig bundling, efter Konkurrencelovens § 6 og 11. Disse forudsætter nemlig at et firma med dominerende stilling på ét marked bruger denne dominerende stilling til at få dominerende stilling på et andet marked. I det foreliggende tilfælde er det første marked lig markedet for bærbare og netbooks, det andet er operativsystemmarkedet. Men Microsoft har ikke en dominerende stilling på hardwaremarkedet for bærbare og netbooks. Microsoft laver slet ikke hardware til bærbare og netbooks.
Problemstillingen er derimod at Microsoft benytter sin dominerende stilling på operativsystemmarkedet til at gennemføre en End User Licence Agreementi (EULA), der har til følge at begrænse konkurrencen for andre operativsystemer. Ydermere begrænser EULA'en forbrugernes lovmæssige mangelbeføjelser fra Købeloven.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Ja forudsat man altså bruger den yderst subjektive fortolkning af mangelbeføjelserne i købelven som visse folk her på forum gør. Jeg tror størstedelen af befolkningen vil tolke den modsat. At en computer jøbt uden OS, var computer der havde en mangel.Ydermere begrænser EULA'en forbrugernes lovmæssige mangelbeføjelser fra Købeloven
- more_vert
- insert_linkKopier link
Men problemet er jo at der ikke reelt er en konkurrent at udelukke, når det drejer sig om operativsystemer til PC'ere?Jeg mener Microsofts handlinger omkring Windows-licenser har til følge at udelukke konkurrenter, ved ulovlig udnyttelse af deres dominerende markedsposition på operativsystemer.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Michael: "Men problemet er jo at der ikke reelt er en konkurrent at udelukke, når det drejer sig om operativsystemer til PC'ere?"
Joeh, det er der. Du kan blot se på interessen i at undgå Windows-licens dokumenteret med antal kommentarer i denne artikel, og også at artiklen om emnet på 24.dk i flere dage var den mest læste artikel på 24.dk.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Keld,
Det mener nu ikke seriøst, vel?Du kan blot se på interessen i at undgå Windows-licens dokumenteret med antal kommentarer i denne artikel
Det eneste du kan dokumentere med antallet af kommentarer til denne artikel er, at vi er 5 tosser, der har alt for meget tid til overs og synes, at det er skægt at slås herinde.
- more_vert
- insert_linkKopier link
I den almene befolknings bevidsthed er der ingen konkurrenter på operativsystemer til PC.
Nu kender jeg ikke lige 24.dk, men dem der deltager herinde har nok et lidt andet syn på det her emne end den almene befolkning, så at konkludere noget ud fra interessen herinde er nok lidt forkert.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Når jeg hører udtalelser som denne, får jeg umiddelbart associationer til en udtalelse af Joseph Stalinde siger endda selv (nogen citerede dem vist for det tidligere?), at de ønskede at sælge de produkter fra deres webshop som blev efterspurgt mest.
I consider it completely unimportant who in the party will vote, or how; but what is extraordinarily important is this—who will count the votes, and how.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Michael,
At sammenligne markedet for OEM-software med et fascistisk diktatur er i mine øjne grotesk dumt og uden mening.Når jeg hører udtalelser som denne, får jeg umiddelbart associationer til en udtalelse af Joseph Stalin
- more_vert
- insert_linkKopier link
Enig. Jeg tror det er det Jesper prøver at sige. Det var Erik der kom med det regnestykke: W = X + Y + Z, og det er jeg ret sikker på jeg sagde ikke kunne holde.Desuden er det en meget naiv tilgang til prissætning at lægge for dagen, hvis man påstår at prisen for slutkunden altid er nettoomkostninger + avance.
Ja vi argumenterer ud fra sælgers interesse, fordi sælger altid varetager sine egne interesser, det gælder ikke kun for computere.Din og Nikolajs argumenteren for det modsatte, indikerer for mig at se, at I argumenterer udfra sælgernes interesser. Intet galt i det.
Det kræver vi heller ikke, på ingen måde. Det skal stå jer helt frit at købe de produkter i vil. At udvalget så bliver begrænset, og at man ikke kan forvente at alle producenter eller leverandører har fører produktet, når man vil købe noget der ikke er mainstream, det er vel naturligt, eller?Jeg synes bare det er vigtigt at få slået fast hvorfor I kræver, at jeg som forbruger skal betale for et produkt jeg ikke ønsker at anvende.
Det vi ikke er enige i, er at nogen bliver tvunget til noget. Der er ikke nogen der bliver tvunget til at købe Windows, de kan se på varen inden de køber den at Windows følger med. Det betyder selvfølgeligt at dem der nu engang har lavet Windows får nogle penge for det, hvis man ikke vil betale for det, kan man lade være med at købe det, og købe noget andet.
Det med tvang, som der har været skrevet stolpe op og stolpe ned om, er en myte (se MM-Vision, Apple Store, Eblehuset, Humac m.fl. alle sælgers x86 bærbare maskiner uden Windows). Hvis retorikken bliver ved med at være så destuktiv og gentage denne usandhed om tvang, ender det med at blive en selvopfyldende profeti (http://en.wikipedia.org/wiki/Self-fulfilling_prophecy), hvor folk tror de bliver tvunget og køber maskiner med Windows. Køb nu noget andet og vis jeres utilfredshed hermed, eller gør som Niels har foreslået i en anden tråd: Køb en bærbar med Windows, pak den ud og returner den efter at have sagt nej til EULA.
Gør noget konstruktivt i stedet for denne destruktive adfærd.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Crapwhare gør hardwhare billigere så slutbrugeren vinder alligevel en del da producentens aftaler giver billigere masseproducerede enhedder hvor man bare kan fjerne crapwhare olig.
1000 mennesker der alle vælger det samme produkt giver lavere pris pr enhed end kun 10 kunder
reklamer , aftaler osv osv ja ja ja jeg gentager følgende :
For øvrigt jeg købte en Acer Aspire med følgende config :
160 Gb harddisk og 1 gb ram med atom processor med windows 7 som jeg ikke har taget i brug. Til kr ca 2100 kr
For en maskine med med følgende data som kunne fås samtidig 20 gb Sd flash disk og 512 mb ram og linux pris ca 1800 ok ca 300 kroners forskel :o)
Hvor er prisen for windows på ca 850 kr ????????
Hvad tror i at den store rigtige harddisk + ram koster oveni ?????
At få windows med for mig betød altså en besparelese der gav mere hardwhare :o)
ok og det samme gælder dette crapwhare de der køber dette er med til at støtte at vi som bare fjerner det igen har billigere hardwhare , Logik.
"Jo mindre penge man har jo bedre bliver man til at gennemskue til sin fordel"
som forbruger kan man jo bare vælge RIGTIGT og dermed få mest ud af det.
Uden alt det crapwhare og windows ja så ville jeg få mindre.
Fakta er da også at løse dele som de få bruger er dyrer ( øv ) men sådan er det.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det synes jeg så heller ikke der mangler i debatten. SÅ vi ender hver gang ved holdnings spørgsmål.Men jeg kunne godt tænke mig at se nogle gæt der går den anden vej, og bruger logik baseret på antagelser der rent faktisk kan verificeres ud fra en eller anden form for sund fornuft eller anden størrelse
Selvfølgelig er der en grund til at denne helt specielle produkt-komponent (OS'et) har helt specielle vilkår og fordrer helt specielle handelsbetingelser. Men så længe der ikke kommer noget på banen udover 250 indlæg med bud, forslag, antagelser, gæt osv. så ender vi hver gang tilbage ved start i forsøget på at finde ud af hvad kernen er i denne bundling-problematik, der gør den så interessant at det skaber de længste debatter, og gentagne forbruger-retssager.
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Allan
Kan du så ikke påpeger bare 3?Det synes jeg så heller ikke der mangler i debatten. SÅ vi ender hver gang ved holdnings spørgsmål.
Tja det kommer jo an på om man anskuer den som helt speciel. Den er åbenbart kun helt speciel når det kommer til Windows og computere.Selvfølgelig er der en grund til at denne helt specielle produkt-komponent (OS'et) har helt specielle vilkår og fordrer helt specielle handelsbetingelser. Men så længe der ikke kommer noget på banen udover 250 indlæg med bud, forslag, antagelser, gæt osv. så ender vi hver gang tilbage ved start i forsøget på at finde ud af hvad kernen er i denne bundling-problematik, der gør den så interessant at det skaber de længste debatter, og gentagne forbruger-retssager.
Bundling er igen subjektivt. For de fleste tror jeg ikke de mener der er tale om bundling, for dem er der tale om et produkt/apparat som virker når de pakker det ud og sætter strøm til. For andre (mere avancerede brugere) ser det ud til at de opfatter det som bundling at der er et OS installeret på maskinen ved køb (der er OS installeret på størstedelen af de produkter man kan købe, hvis det er en nødvendighed for at produktet kan bruges ved modtagelsen).
Jeg tror man kunne klare det ret nemt. Man kunne lade forbrugeren få ret til at videresælge sin licens (hvad den så skal koste, puha nok ikke 850,-, men det er et godt spørgsmål, men mon ikke den finder et leje af sig selv på dba.dk).
Som Jesper Poulsen skriver, har køber i dag ikke ret til dette når det kommer til Windows, og det vil jeg medgive ham er meget underligt (men så længe OS leverandøren har lov til at gøre hvad han gør, så bliver han nok ved, da det jo sikkert er en god forretning for ham).
Det er faktisk det eneste jeg har set som problematisk, at dem som ikke ønsker en del af pakken, ikke frit kan videresælge den (det gælder sandsynligvis også andre produkter end Windows OEM? Blu Ray OS, Playstation OS, Symbian, iOS mv.). Det burde være muligt at sælge sin erhvervede brugsret videre - da dette jo er en varer.
Resten er for mig ønsker til producenter og forhandlere om at få et større udvalg som tilgodeser nogle specielle ønsker. Dem skal man gå det rette sted med i mine øjne (læs: forhandlere og producenter), og så skal man sørge for ikke at støtte den nuværende politik på området.
Jeg tror, at med den energi der er i diskussionen (som er positivt), så ville det være enormt godt om linuxshoppen, PHK og alle dem der ønsker bærbar uden OS, slog sig sammen og snakkede med MM-VIsion som gerne vil sælge maskiner uden OS, og så fandt ud af om ikke der vil være stort nok kundegrundlag for at skabe de maskiner der åbenlyst er brug for. Det ville hjælpe MM-Vision og de personer ville hjælpe sig selv.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Så flækker jeg lige champagne-proppen og finder cubaneren :-) Her er vi helt enige.. Endvidere:Jeg tror man kunne klare det ret nemt. Man kunne lade forbrugeren få ret til at videresælge sin licens
110% enig og fuldstændigt i tråd med hvad jeg hele tiden har sagt; Jeg forstår og accepterer at OS leverandøren gør som han gør, fordi han må.Som Jesper Poulsen skriver, har køber i dag ikke ret til dette når det kommer til Windows, og det vil jeg medgive ham er meget underligt (men så længe OS leverandøren har lov til at gøre hvad han gør, så bliver han nok ved, da det jo sikkert er en god forretning for ham).
Men jeg forstår ikke at han må, og jeg har svært ved at komme på andre scenarier, hvor forbrugeren er lige så dårligt stillet. Og derfor håber jeg, at det bliver gjort ulovligt at påtvinge salg af et bundlet produkt OG SAMTIDIGT ulovliggøre videresalg...
- more_vert
- insert_linkKopier link
Du har aldrig spurgt om min holdning, du har nok haft for travlt med at være sur og bitter - og over at jeg ikke var enig i dine betragtninger.Så flækker jeg lige champagne-proppen og finder cubaneren :-) Her er vi helt enige..
- more_vert
- insert_linkKopier link
ha ha ha
A : argumenterer B : svarer A : bliver sur og tvær A : skriver en smøre mere B : svarer
Ha ha ha ha ha ha ha
det er sgu komisk.....
- more_vert
- insert_linkKopier link
Nååhr, lille pus. Tror du ikke du har haft for travlt med at beskylde folk til højre og venstre for alle mulige ting, du ikke er i stand til at spotte hos dig selv? Klassisk fænomen, så du skal ikke være ked af det.Du har aldrig spurgt om min holdning, du har nok haft for travlt med at være sur og bitter - og over at jeg ikke var enig i dine betragtninger.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Kan du ikke lige remse op hvad det er jeg har beskyldt folk for (altså udover den enkelt passage som jeg har undskyldt for?).Tror du ikke du har haft for travlt med at beskylde folk til højre og venstre for alle mulige ting, du ikke er i stand til at spotte hos dig selv?
Jeg er ikke ked af det, som jeg har skrevet tidligere så synes jeg debatten her er morsom. DU har et åbenbart behov for at skrive grimt om andre som ikke er enige i hvad du mener, det må du om - det ændrer intet ved noget som helst. Det bliver bare en kende trivielt og du risikere, at du ikke bliver taget seriøst. Selvfølgeligt er der dem der selv har det samme behov som du, de synes nok du er mægtig.Klassisk fænomen, så du skal ikke være ked af det.
Vi lader forsøget på argumentation stå...Nååhr, lille pus.
- more_vert
- insert_linkKopier link
OS/2 kostede 2,5 x gange mere end Windows 98, hvorfor mon folk valgte Windows? Der var også et programudbud til Windows som var meget større...
Jeg tror Compaq m.fl. valgte Windows af den årsag.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det er så igen subjektivt. Du antager der er tale om bundling - altså at denne definition holder - ligesom opladeren til mobiltelefonen.et bundlet produkt
- more_vert
- insert_linkKopier link
Mon ikke det ville være en god ide, om du læste dommen, inden du udtaler dig om dens konklusioner!Du blander Internet Explorer sagen med OEM salg af Windows, det er to helt vidt forskellige sager.
Markedet er frit, indtil det modsatte er bevist, ligesom man er uskyldig indtil det modsatte er bevist.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jo det er klart at Jackson dømte dem, men de appelerede og et forlig blev indgået - det er der sagen ender med et resultat. Er resultatet godt? Nej det er det ikke, men den endelige dom er ikke det som Jackson først dømte (IANAL).Mon ikke det ville være en god ide, om du læste dommen, inden du udtaler dig om dens konklusioner!
- more_vert
- insert_linkKopier link
Forliget blev indgået om strafudmålingen. Dommen siger stadigvæk, at Microsoft har monopol med MS Windows på PC-markedet, og at Microsoft udnytter dette monopol i strid med monopollovgivningen. Præmisserne for dommen har ikke ændret sig nævnetværdigt siden dengang, hvorfor dommen stadigvæk må gælde i dag.Jo det er klart at Jackson dømte dem, men de appelerede og et forlig blev indgået - det er der sagen ender med et resultat
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Michael,
Det er ikke korrekt. I 2007 lavede den amerikanske stat og nogle af "med-sagsøgerne" en efterevaluering af dommen/forliget, og her var den klare konklusion, at forliget havde virket. Så præmissen for dommen - nemlig Microsofts misbrug af dets dominans på markedet for operativsystemer - eksisterer ikke længere.Præmisserne for dommen har ikke ændret sig nævnetværdigt siden dengang, hvorfor dommen stadigvæk må gælde i dag.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Nu skal i høre her. Jeg er kommunist og er om nogen imod alt hvad der er kapitalistisk , men da vi lever i en kapitalistisk verden er det køberne ( pengene ) der bestemmer så er den ikke længere. Det jeg morer mig over er at dette her har udviklet sig til en kamp ligesom den der var mellem Amiga versus Pc som Amigaen tabte ( desværre jeg har stadig min A1200 med Accelerator MC800040 + Co processor og hele 64 mb ram wow clock 40 mhz ) Linux tilhængere mod windows tilhængere med deres manipulerende argumenter derfor gør jeg grin med jer.
For øvrigt jeg købte en Acer Aspire med følgende config :
160 Gb harddisk og 1 gb ram med atom processor med windows 7 som jeg ikke har taget i brug. Til kr ca 2100 kr
For en maskine med med følgende data som kunne fås samtidig 20 gb Sd flash disk og 512 mb ram og linux pris ca 1800 ok ca 300 kroners forskel :o)
Hvor er prisen for windows på ca 850 kr ????????
Hvad tror i at den store rigtige harddisk + ram koster oveni ?????
Her har windows faktisk ikke kostet mig en eneste øre , fakta. ok dette er også en Oem version og ikke retail derfor denne ikke umildbart duer på en anden ,maskine uden en masse driverbøvl.
som kommunist morer jeg mig over jeres manglende økonomiske forståelese.
At få windows med for mig betød altså en besparelese der gav mere hardwhare :o)
Ja jesper der er sagt dom og den såkaldte dominans i diskuterer er ikke tilstede , derimod er brugernes valg det der gør at producenterne de satser på windows og ikke gider at ofre de ekstra omkostninger på de få der ikke ønsker dette.
Det er jo en kapitalistisk verden så pengene de styrer dette her sammen med forbrugerne.
Skulle jeg så kunne få ca 850 kr retur for en maskine med denne forskel ? næppe nogensinde og jeg er også ligeglad , jeg instalerede min xp på denne og Linux ( SuSe ) dette kan den avancerede bruger snildt gøre selv.
For øvrigt hvis Linux skulle trykkes på cd som windows og sælges , HVEM SKULLE SÅ TJENE PÅ DEN ???
der er firmaer der udbyder linux på cd for cden's pris jeg ved ja ja men alligevel Linux er opensource hvem skulle tjene på den hvis den stod i butikkerne ????
og jeg griner videre og videre
Hav det godt med jeres diskussion.
Mvh .
- more_vert
- insert_linkKopier link
Ps besøg min hejmmeside hvis i er i tvivl
http://astro3000sblog.wordpress.com
Gå ind på det sprog i bedst læser (engelsk eller dansk) Gå til collonen Kommunisme og læs lidt her :o)
ellers kan i jo lytte lidt til min musik på afspilleren og hvis i gider kan i støtte mig på Peoples Music Awards hvor jeg ligger på en 8 plads i kategorien Rock/punk/indie
mvh
- more_vert
- insert_linkKopier link
Dette er sidste gang jeg sætter et kryds i "Modtag e-mail om nye kommentarer" feltet.
Kan i ikke snart blive færdige med jeres trolling, så vi kan slippe for at få flere mails om at der er nye indlæg i denne tråd. Der er alligevel ikke blevet sagt noget nyt i en evighed.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Kunne du ikke bare slå din overvågning fra?Kan i ikke snart blive færdige med jeres trolling, så vi kan slippe for at få flere mails om at der er nye indlæg i denne tråd. Der er alligevel ikke blevet sagt noget nyt i en evighed.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Båååt! Allerede her går den galt. I modsætning til samtlige forsøg på sammenligning med dvd-afspillere og nas-enheder.OS hører normalt til en device
For i forb.m. en nas eller en dvd afspiller, så hænger der ikke 2-3 versioner hyldevareudgaver af alternativer til oem-OS'et på hylden ved siden af produktet, som man som forbruger bliver tilbudt til forskellige priser.
Heldigvis har forbrugerlovgivning og retssystemer ofte givet mig ret og ikke dig, men hver gang der kommer en dom der støtter forbrugeren, bliver EULA'er og oem-aftaler lavet om for at lukke "hullet". Det gør det bare ikke mindre røvrenderi-agtigt i mine øjne.
Og du har ikke svaret på mit spørgsmål, kun påstået at du engang har forklaret det.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hvad er det der hænger på hylden nede i Fona som alternativ? kom bare med 2-3 forskellige, det er rigeligt. Jeg kan ikke komme på 1. I hvilken forretning for "normale" brugere, er der f.eks. Linux til salg som hyldevare ved siden af computeren? De fleste NAS kan afvikle andre OS end den BusyBox Linux den er standard konfigureret med. F.eks. kan de x86 baserede afvikle Windows, Solaris og FreeBSD (FreeNAS). Så hvor er det forskellen er?For i forb.m. en nas eller en dvd afspiller, så hænger der ikke 2-3 versioner hyldevareudgaver af alternativer til oem-OS'et på hylden ved siden af produktet, som man som forbruger bliver tilbudt til forskellige priser.
Du opsætter en præmis, der handler om at de rent faktisk har en profit, når de sælger maskiner uden det bundlede OS. Det er rigtig godt købmandsskab, hvis de i første forsøg kan lukke hullet. Hvis de derimod ikke får lukket hullet, så dannes der nogen som kaldes præcedens (det betyder, så har alle andre "unormale" brugere også ret til at få penge tilbage). Den forretning der ligger i at behandler sager for alle de "unormale" brugere koster nok rigtigt mange flere penge end den minimale profit, der er ved at sælge maskiner i standardkonfiguration med Windows.At de gennem et halvt år forsøger at påtage sig tab der formodentligt langt overstiger profitten på hele den bundlede pakke istedet for at nøjes med en dog lille profit på HW salget alene, har du ikke forklaret det kloge købmandskab i.
Jeg håber snart det dimrer, at man ikke bare kan tage en maskine til 5.000,- inkl. Windows og så se på prisen på en Windows license til f.eks. 1.000, - og så konkludere at hardwaren koster 4.000,- Så simpelt er regnestykket ikke. Det er det ikke med nogen varer af en hvis kompleksitet.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hvad er det der hænger på hylden nede i Fona som alternativ?
Din favorit-Windows, nemlig retail-udgaven.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jeg håber snart det dimrer, at man ikke bare kan tage en maskine til 5.000,- inkl. Windows og så se på prisen på en Windows license til f.eks. 1.000, - og så konkludere at hardwaren koster 4.000,- Så simpelt er regnestykket ikke.
Selvfølgelig giver Medion ikke 850 kr for en OEM-licens. Men de ønsker ikke at oplyse den faktiske pris, så de må lade 3. part diktere prisen, i dette tilfælde 850 kr.
Lad os antage at Medion køber hardware hos ChinaTech til X kroner, og OEM-licens hos Microsoft til Y kroner, og tillægger avancen Z, hvor alle beløb må formodes at være større end 0. Salgsprisen bliver W = X + Y + Z.
Medion refunderer nu Y kroner til kunden, så den samlede salgspris bliver X + Z. Jeg kan ikke se, hvordan avancen på hardwaren alene kan blive negativ af den grund, med mindre købsprisen på OEM-licensen er negativ, eller omkostningerne til refusion overstiger Y.
Microsoft har i mange år haft muligheden for at gøre Windows ubrugelig ved at spærre Windows-licensnumre via Genuine Advantage, så det bør ikke engang kræve fysisk flytning eller afinstallering af Windows, hvis Y refunderes. Hvor meget kan det koste Medion at meddele Microsoft elektronisk, at licens-nummer ABCD-1234 skal spærres?
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Erik
Og så gik den galt alligevel. Medion modtager så V kroner af forskellige 3. parts software leverandører (Symantec, Trend Micro, m. fl. for at levere deres software på maskinen til forbrugeren).Lad os antage at Medion køber hardware hos ChinaTech til X kroner, og OEM-licens hos Microsoft til Y kroner, og tillægger avancen Z, hvor alle beløb må formodes at være større end 0. Salgsprisen bliver W = X + Y + Z.
Dvs. Regnestykket bliver lidt mere kompliceret. For du skal lige huske at trække V fra også, når Y tilbagebetales. Avancen på en Windows maskine er derfor Z + V, og på en ikke Windows maskine Z. Er der nogen grund til at sige mere om hvorfor det er en bedre forretning at tjene Z + V end bare Z?
Desuden komme regnestykket jo ikke ind på de fakta, at det at have en stor variation i sin produkt portefølje er dyrt. En variation der er svær at forsvare når det drejer sig om et marked af ubetydelig størrelse.
@Niels
Hvorfor det? Hvorfor er det massivt dyrere at ophæve købet end at refundere Y? Hvorfor er det automatisk.Nej vel. Og hvis omkostningerne til refusion overstiger Y, så må omkostningerne til en total ophævelse af købet med de ovennævnte ekstraomkostninger jo automatisk være massivt dyrere for forhandleren.
At implemetere en ny proces i en virksomhed der skal håndtere endnu mere end den gjorde før af sine kanaler er ikke gratis. Det tager en rum tid for det er tjent ind (hvis det nogensinde bliver det?). At gøre det kunne være god service, men hvor mange vil bruge denne service? Hvis der for at de 1% der bruger Linux kan slippe for at betale for licensen for Windows og tilmed gøre avancen for Medion mindre, er det så en god idé?
Hvis alle omkostningerne til at implementere ovenstående scenarie (+ V manglende avance) kan indtjenes og man begynder at kunne profittere, ved at man får O mindre maskiner returneret (og dermed mister O * V + Z avance) så er det en god idé. Men er risikoen ikke temmelig stor? Hvor mange købere returnere idag sin maskine fordi de ikke kan få den uden Windows på? Der skal nok en hel del for at det kan blive en god forretning.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hvorfor det? Hvorfor er det massivt dyrere at ophæve købet end at refundere Y? Hvorfor er det automatisk.
Den returnerede maskine kan i de færreste tilfælde gensælges som ny.
Den henligger derfor på diverse lagre et års tid, hvorefter den bliver solgt til detail-handlerens indkøbspris - eller deromkring.
Dette under forudsætning af at aktivist-kunden rent faktisk returnerer maskinen, og ikke bare går sur hjem.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Helyt ærligt den her såkaldte debat er lidt for langt ude efter min mening. Forretningerne , heriblandt Fona prøvede at sælge bla Acer bærbare med Linux instaleret og hvorfor tror I at de stoppede langsomt med at sælge disse ? Folk gad ikke at eje dem , folk vil have et system der bare virker og gider ikke at skulle downloade div arkiver med softwhare og gennem alskens rod når de kan få en windows eller mac der bare virker. Husk på at linux er en klon af Unix og med de utallige distroer er det en jungle for alm folk at overskue. Har selv 14 forskellige distroer men JA jeg foretrækker også i det daglige Windows og at computerne kommer med windows preinstaleret er et resultat af forbrugernes valg. Linux maskinerne de solgte simpelthen ikke ogde havde rekord i rundinger gennem serviceværkstederne med fejl som skyltes at brugerne de ikke kunne finde ud af Linux. Jeg syntes at det er ret sjovt at se delsmhvor uvidende og dels hvor egoistiske folk her de skriver ( med få undtageleser) Hvis man køber en maskine er det da klart at der følger et styresystem med ( ellers kan den ikke bruges ) rigtig mange bærbare kan ikke bruges 100 procent med linux da de forskellige distroer mangler bla drivere og producenterne af disse hardwhare stumper leverer drivere til windows systemerne. Husk på at Linux er et opensource system baseret på bla frivillige der skriver kode til distroerne. Kildekoden til windows er hemmelig det er de forskellige linux ikke og det i sig selv er en sikkerhedsbrist oveni som linuxbrugerne de en dag må erkende. Kendes kildekoden er det bla lettere at producere virus til denne og ligeledes at hacke denne. Nej nej der kan ikke komme virus på min linux distro høres igen og igen ( ligeledes med mac ) Gu kan der så og netop dette skyldes at der faktisk er så meget møg som brugeren bare ikke ser og derfor tror ikke er der. Nej kunderne vil have noget de kan stole på og som ikke kræver at man er nørd for at forstå. Salgs statestikkerne i disse butikker har talt sit tydelige sprog og windows har vundet brugernes tillid too bad Linux freaks. Mvh.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Der er da en del fejl at tage fat på... Faktisk så mange at det er lige før det er uoverkommeligt og desværre for mange til at jeg har tid til at påpege dem alle nu men jeg vil da lige tage et par af de groveste...
Husk på at Linux er et opensource system baseret på bla frivillige der skriver kode til distroerne.
Jeg kan ikke huske tallene men rent faktisk så er ganske meget af koden til kernen leveret af intel og andre firmaer. Der er også hobbybrugere der får noget med i kernen ja men det er ikke frivillig arbejde det hele.
Kildekoden til windows er hemmelig det er de forskellige linux ikke og det i sig selv er en sikkerhedsbrist oveni som linuxbrugerne de en dag må erkende.
Nu vil jeg ikke betegne mig selv som linux bruger, men det der er altså en omgang hø. At kilde koden er hemlig har da ikke stoppet de der har ønsket at skrive malware indtil nu?
Kendes kildekoden er det bla lettere at producere virus til denne og ligeledes at hacke denne.
Nej nej der kan ikke komme virus på min linux distro høres igen og igen ( ligeledes med mac )
Der er altid folk der tror de er sikre fordi de kører . Bare se på dig selv. Du mener du er sikker fordi koden er holdt hemlig. Og alligevel er der malware i overflod...
- more_vert
- insert_linkKopier link
PS jeg bruger selv Linux i min Beowoulf computer ( glimrende cluster af bla proliant rackservere og bærbare tilsat min desktop som styrer disse ) mvh.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hovsa der var lidt slå-fejl før :o)
Ps hvor mange spil i butikkerne står der " Kører på Linux distro et og andet " ?
Alm folk de bruger netbank , lidt word ( o.lig ) deres elekrtoniska gadgets og så lige spil. tror i at folk med en computer der spiller spil gider bruge linux ? altså det er ikke let for hr og fru olsen og deres børn at gøre så windows passer dem fint
Det må være enden på den debat.
MvH
- more_vert
- insert_linkKopier link
Du behøver ikke at købe nyt os du kan få det gratis Linux , folk de gider bare ikke have det. Oem windows leveres med drivere til maskinen specielt og et nyt os har ikke disse. for besværligt too bad folk de er tilfredse med det der kommer med , husk det er ikke alle der er nørder. Ja maskinerne de bliver dyrere hvis det du efterlyser skal være sådan for det er et stort arbejde med bla at skrive og optimere drivere. Ved du hvor mange ting i en bærbar der kræver specielle drivere ? mange rigtig mange det koster sgu penge at lave og når nu windows og deres drivere snakker sammen hvorfor så lave andre.
- more_vert
- insert_linkKopier link
ja ja det er ikke alle der er frivillige men bla intel og co har jo også deres sikret deres patenter der omend stadig opensource.
der er som sådan ingen ejere af linux og derfor ingen til at udgive det ( eller ville det koste penge som nogen de gør )
det er ikke noget hø at et ikke hemligt system er mere usikkert og ja windows er det mest hackede og angrebne system ( på papiret )
angreb fra bla LINUX maskiner for det meste. Tror du ikke at linux også er inficeret ? jo det er bare sværer at se og hvem lapper de huller gider du eller jeg eller hr pedersen ? med windows får kunden support og opdateringer og det er lettest for de alm brugere derfor.
Jeg skriver ikke at jeg ikke er udsat HVOR ?????
Jeg bruger følgende windows ( 2000 , xp ,seven ) solaris , linux ( SuSE osv ) Unix og IBM Os2 og har da ramt virus der er cross platform dvs spredes til dem alle. tænk før du skriver .
jeg har moret mig godt over denne debat.
mvh
- more_vert
- insert_linkKopier link
IBM Os2 og har da ramt virus der er cross platform dvs spredes til dem alle.
Det er løgn. Du kan ikke have fået virus på en OS/2-maskine.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Du skriver
En Mac er ikke en PC. Måske for dig, men ikke for ægte Mac-ejere.
Kan du købe den samme super-hardware med og uden Windows?
Min 17" skærm. Min Core i7. Min GeForce GTX 285M. De 3 ting fås ikke i en maskine uden OEM-Windows til trods for at alle 3 ting virker yderst perfekt med Linux.
Svar :
Ja de kan , hvis du virkelig er så meget til linux havde du bygget din maskine selv.
Køb delene og sæt dem samme selv, de fås alle i løs vægt det kan hr og fru pedersen ikke og du får den uden Os.
Folk vil have windows og skal andre systemer supportes koster det penge og folk de gider ikke have linux for lige fra spil til gadgets så supportes ikke alt på linux.
Det er for omsonst for dem derfor.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Ja de kan , hvis du virkelig er så meget til linux havde du bygget din maskine selv.
Med GeForce GTX285M?
Du aner jo ikke hvad vi skriver om. Du vil bare gerne se ud som om du er ekspert. Hvis det for svært at følge med, så prøv at søge på GTX 285M. nVidia er et godt sted at starte. Eller Wikipedia.
- more_vert
- insert_linkKopier link
HA ha ha ha
I er sgu for dumme. JA du kan få din maskine skræddersyet af mange firmaer som du lyster men stadig hr og fru pedersen og de tæller flest folk enten gider ikke og eller har ikke råd , hold da helt op hvor i tror i er meget.
Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha .......
- more_vert
- insert_linkKopier link
Ej, Kenned.. Dit indlæg er næsten poesi. Eller en eller anden overlegen form for haiku.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Tak for komplimenten Allan Hansen :o)
Og tak for i dag :o) mvh.
- more_vert
- insert_linkKopier link
I hvilken parralel virkelighed? Søg efter "security by obscurity" - en myte der er blevet aflivet igen og igen... og nej, Windows er det mest hackede og angrebne system IRL selv om koden er hemmelig.
Hvor har jeg sagt den ikke er det ??????? Jeg siger bare at du med din linux er ikke sikker heller .....
det der gør denne her debat så sjov er at se hvordan i hver især manipulerer jer frem ....
Ha ha ha ha ha ha
- more_vert
- insert_linkKopier link
Synes vi skulle gå tilbage til at bygge selv. Denne her diskution, hopper frem og tilbage imellem en masse forskellige ting. Hvis man vil selv ha' kontrol over sine ting, byg det selv (og langt hen af vejen spar penge). Der slipper du også for Windows hvis du har lyst. Og luk hvis folk begynder at snakke om at Hr og Fru Jensen ikke kan finde ud af det - de kan nok heller ikke finde ud af at installere et OS, sæt drivers op etc.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Synes vi skulle gå tilbage til at bygge selv.
Bærbar?
- more_vert
- insert_linkKopier link
- more_vert
- insert_linkKopier link
http://computershopper.com/feature/...
Weee... Jeg har bygget min egen netbook - i virkeligheden har jeg blot monteret en harddisk og noget RAM.
Prøv igen.
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Jesper
Nu er jeg godt klar over at du naturligvis sikkert vil sige at følgende ikke er fra Danmark, men her er et par links hvor man kan købe laptops uden Windows. Men du kender dem vel godt i forvejen, da du vel også kender til google.
http://www.emperorlinux.com/http://www.linuxcertified.com/linux_laptops.html
- more_vert
- insert_linkKopier link
http://www.emperorlinux.com/
<a href="http://www.linuxcertified.com/linux..">http://www.linuxcertified.com/li…;.
Det kræver så også at man er i stand til at læse. De maskiner opfylder ikke kravene. nVidia Quadro er ikke GTX 285M eller bedre.
Jeg skal ikke nyde noget af at spille Urban Terror på et Quadro-kort.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Så må du da meget undskylde. Var ikke lige klar over du havde SÅ specifikke krav til konfigurationen.Det kræver så også at man er i stand til at læse. De maskiner opfylder ikke kravene. nVidia Quadro er <em>ikke</em> GTX 285M eller bedre.</p>
<p>Jeg skal ikke nyde noget af at spille Urban Terror på et Quadro-kort.
Hvis det skal være på den måde, så er du jo altid sikret at du har ret, da du jo altid kan komme med små tweeks til en konfig, som du udemærket ved ikke kan findes uden OS.
Nu begynder det at blive lidt fjollet, synes du ikke selv det?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Så må du da meget undskylde. Var ikke lige klar over du havde SÅ specifikke krav til konfigurationen.
Jeg havde 3 simple krav. Du har så blot bevist at du mangler evnen til at læse. Længere er den vel ikke?
Og nej, det er ikke fjollet. Jeg vil f*ndeme kunne købe den samme hardwareløsning med Windows og uden Windows efter forgodtbefindende. Hvor svært er det at forstå?
- more_vert
- insert_linkKopier link
På samme måde som du nogen gange mangler evenen til at holde en pæn tone i debatten. Når en tråd bliver så lang som den her, så kan man let overse et indlæg. Jeg undskylder mange gange.Jeg havde 3 simple krav. Du har så blot bevist at du mangler evnen til at læse. Længere er den vel ikke?
Så må du jo gå ned i din foretrukne computerbutik og fortælle dem at du gerne vil købe sådan et produkt. Hvis der er nok der gør det, så kan det jo være de vil forhandle det.Og nej, det er ikke fjollet. Jeg vil f*ndeme kunne købe den samme hardwareløsning med Windows og uden Windows efter forgodtbefindende. Hvor svært er det at forstå?
- more_vert
- insert_linkKopier link
@kenneth sørensen:
Ja maskinerne de bliver dyrere hvis det du efterlyser skal være sådan for det er et stort arbejde med bla at skrive og optimere drivere.
Sidste gang jeg tjekkede førte monopoler til højere priser og ringere service. Konkurrence på OSer vil give nødvendigvis lavere priser. Det er grundlæggende marketing.
Ellers lukker du op for masse svada der ikke har hold IRL som jeg slet ikke gider at kommentere.
I hvilken parralel virkelighed? Søg efter "security by obscurity" - en myte der er blevet aflivet igen og igen... og nej, Windows er det mest hackede og angrebne system IRL selv om koden er hemmelig.det er ikke noget hø at et ikke hemligt system er mere usikkert og ja windows er det mest hackede og angrebne system ( på papiret )
- more_vert
- insert_linkKopier link
Nej vel. Og hvis omkostningerne til refusion overstiger Y, så må omkostningerne til en total ophævelse af købet med de ovennævnte ekstraomkostninger jo automatisk være massivt dyrere for forhandleren.Medion refunderer nu Y kroner til kunden, så den samlede salgspris bliver X + Z. Jeg kan ikke se, hvordan avancen på hardwaren alene kan blive negativ af den grund, med mindre købsprisen på OEM-licensen er negativ, eller omkostningerne til refusion overstiger Y.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Bla Windows 7 home premium, samme i en family pack og Windows 7 professionel. Det var vist 3. Jeg skrev alternativer til oem-os'et. Der er ingen officielle alternativer til firmware-os'er i de andre dimser du snakkede om.Hvad er det der hænger på hylden nede i Fona som alternativ? kom bare med 2-3 forskellige, det er rigeligt. Jeg kan ikke komme på 1
Der er ingen EULA, os ligger i firmware og du kan ikke købe boxed-versioner til erstatning. Det var vist også 3.De fleste NAS kan afvikle andre OS end den BusyBox Linux den er standard konfigureret med.[..]Så hvor er det forskellen er?
Du opsætter en præmis, der handler om at de ikke har profit uden Windows.Du opsætter en præmis, der handler om at de rent faktisk har en profit, når de sælger maskiner uden det bundlede OS.
Heldigvis har retssystemet jo vist flere gange at den slags røv- og bondefangeri ikke bør forekomme. Senest igår i Italien (som linket ovenfor). Desværre er de bare langsommere end juristerne hos sw-vendor'ne.Det er rigtig godt købmandsskab, hvis de i første forsøg kan lukke hullet.
Det "dimrer" fint, alt den stund at man præsenterer det som du gør. Men jeg kan også høre, at du ikke ved mere end nogen som helst anden herinde om oem-aftaler, retstilstande osv., så dine præmisser er lige så gode/dårlige som alle andres.Jeg håber snart det dimrer, at man ikke bare kan tage en maskine til 5.000,- inkl. Windows og så se på prisen på en Windows license til f.eks. 1.000, - og så konkludere at hardwaren koster 4.000,- Så simpelt er regnestykket ikke. Det er det ikke med nogen varer af en hvis kompleksitet.
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Niels
:-)
Hvis vi begynder at tale Windows som alternativ til Windows, tja så ok. Jeg gik ud fra at det ikke var det det handlede om.Bla Windows 7 home premium, samme i en family pack og Windows 7 professionel. Det var vist 3.
Jeg skrev alternativer til oem-os'et. Der er ingen officielle alternativer til firmware-os'er i de andre dimser du snakkede om.
Helt ærligt Niels, du blander min udsagn sammen med andres, det er mega dårlig stil. Desuden var det dig sm opstillede en præmis (og har gjort det hele vejen gennem debatten). At du så begynder med det pjat (det kan du selv være taktikken), fører vist ikke rigtigt til noget. Du opstillee en præmis, som hele dit udsagn handler om. Den præmis er du jo så nødt til at eftervise, ellers holder dit udsagn ikke en meter. Det tror jeg du er klar over, og prøver derfor denne afledningsmanøvre.Du opsætter en præmis, der handler om at de ikke har profit uden Windows.
Hvis du læser denne så er der ikke faldet en dom over noget eller nogen. Der er anlagt en sag.Heldigvis har retssystemet jo vist flere gange at den slags røv- og bondefangeri ikke bør forekomme. Senest igår i Italien (som linket ovenfor). Desværre er de bare langsommere end juristerne hos sw-vendor'ne.
Nej men mine udsagn bærer ikke præg af overtro og paranoide skræmmekampagner. Det er nemlig utroværdigt. Det er også utroværdigt at give 3. mand skylden for et valg nogle andre har lavet (Lenovo som vælger at sælge laptops til private med Windows, det er svært at klandre MS for det). Jeg ved det jeg kan læse mig til, og jeg ved det jeg ved gennem de forskellige jobs jeg har haft, samt viden samlet op hos forsk. leverandører. Den vide peger på at en pris på en hyldevarer (givet der ikke er tilbud, kampagne osv.) altid vil være dyrere end den tilsvarende varer, hvis varen optræder som del af en bundle. Det er naturligt, da et bundlen gennem meget af processen fra start til forbruger er billigere at håndtere, end varen standalone.Det "dimrer" fint, alt den stund at man præsenterer det som du gør. Men jeg kan høre, at du ikke ved mere end nogen som helst anden herinde om oem-aftaler, retstilstande osv., så dine præmisser er lige så gode/dårlige som alle andres.
Hvis du har faktuel viden der peger i en anden retning så kom dog endeligt med den.
PS: Risiko er en af de andre grunde til at maskiner ikke sælges uden OS, eller muligvis vil være dyrere uden OS/mes Linux end med Windows. Men det er vi vist ikke helt kommet til at kunne diskutere endnu.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det var det jeg skrev. Og det underminerer argumenter om, at softwaren på nogen som helst måde er bundet til hardwaren. Også dine "device" argumenter.Hvis vi begynder at tale Windows som alternativ til Windows, tja så ok. Jeg gik ud fra at det ikke var det det handlede om.
Christ.. Ved du hvad præmis betyder? Jeg kom med en betragtning af at i denne sag kunne Medion gøre 1 ud af 2 tingHelt ærligt Niels, du blander min udsagn sammen med andres, det er mega dårlig stil. Desuden var det dig sm opstillede en præmis (og har gjort det hele vejen gennem debatten).
- Sælge en laptop og tjene hw-avancen
- Tabe penge på et mistet salg, fragt, test, emballage, restocking mm. Og jeg synes det stinker langt væk af meget kunstige vilkår at de forsøgte at gennemføre 2'eren i et halvt år.
Da alle dine argumenter hænger på at de har tab på et salg af en licensløs windowsmaskine, bruger du naturligvis det som præmis. Men du inkluderer i præmissen, at tabet på en licensløs windowsmaskine, er større end at miste salget til en konkurrent + fragte maskinen til/fra servicecenter + gentest + genemballering + restocking. Det er en slatten præmis og et mærkeligt købmandskab, og strider mod min egne erfaringer med branchen, hvorfor jeg ikke kan tage for gode varer, når du griber den ud af luften.
Næh, men det var også blot et eksempel på, at sagerne stadigt kører, og dermed ikke så pearlywhite som du gør dem til. Og du behøver jo ikke andet end at scrolle op i toppen af din browser for at finde et eksempel på en der vandt.Hvis du læser denne så er der ikke faldet en dom over noget eller nogen. Der er anlagt en sag.
Skal vi ikke lade andre end dig selv være dommer af, hvorvidt det skulle være tilfældet? Eller er du også herre over hvad andre tænker om dig?Nej men mine udsagn bærer ikke præg af overtro og paranoide skræmmekampagner.
Ja, naturligvis. Har aldrig påstået andet.Den vide peger på at en pris på en hyldevarer (givet der ikke er tilbud, kampagne osv.) altid vil være dyrere end den tilsvarende varer, hvis varen optræder som del af en bundle. Det er naturligt, da et bundlen gennem meget af processen fra start til forbruger er billigere at håndtere, end varen standalone.
Hehe.. Jeg har arbejdet med produktprogrammer hos en pc-producent, så jeg er klar nok. Venter gerne til du har opbygget noget viden på området.PS: Risiko er en af de andre grunde til at maskiner ikke sælges uden OS, eller muligvis vil være dyrere uden OS/mes Linux end med Windows. Men det er vi vist ikke helt kommet til at kunne diskutere endnu.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Læste du det jeg skrev? Jeg sagde ja ikke var klar over det var det vi debatterede, så vidt jeg kunne læse mig til, gik diskusionen på at få maskinen uden Windows, ikke med en anden Windows.Det var det jeg skrev. Og det underminerer argumenter om, at softwaren på nogen som helst måde er bundet til hardwaren. Også dine "device" argumenter.
Så du påstår altså, at du her ikke opstiller en præmis, der handler om at de faktisk tjener penge hvis de sælger maskinen uden OS? Kan du ikke lige forklare din definition af præmis?1) Sælge en laptop og tjene hw-avancen
Jeg har vist ikke påstået at Medion vil få et tab. Jeg har derimod sagt at de muligvis kunne få et.Da alle dine argumenter hænger på at de har tab på et salg af en licensløs windowsmaskine, bruger du naturligvis det som præmis. Men du inkluderer i præmissen, at tabet på en licensløs windowsmaskine, er større end at miste salget til en konkurrent + fragte maskinen til/fra servicecenter + gentest + genemballering + restocking.
Det er en slatten præmis og et mærkeligt købmandskab, og strider mod min egne erfaringer med branchen, hvorfor jeg ikke kan tage for gode varer, når du griber den ud af luften.
Jeg har ikke udtalt mig om miste et salg til en konkurrent (det er igen noget du digter dig til).
Jeg har dog sagt at det nok er dyrt for Medion (eller en anden producent) at skabe præcendens for at special-konfigurere maskinen på bagkant af et salg, i forhold til at tage kampen up front. Et er du tydeligvis ikke enig i, og fred være med det. Det argument kan du gøre ved hvad du vil.
Det er klart at isoleret set, så er et halvt år lang tid i forhold til at smide en plov efter forbrugeren i dette enkle tilfælde, men det er nok ikke derfor Medion gør det. Kan det tænkes at de har forstand på at lave forretning, og der er en rigtig god grund til, at de gør som de gør? I tilfældet med Medion, har jeg oplevet at en kammerats Medion ikke kan kører Ubuntu (den kom med Windows Vista), fordi strømsyringen i Ubuntu var anderledes, og således lukkede den AMD baserede laptop ned pga. overophedning efter 10 min. Det kan altså blive en dyr affære for Medion hvis de slipper brugere løs på deres maskiner og skal supportere dem med et OS efter eget valg, som deres maskiner muligvis ikke er bygget til at håndtere. (Så kom vi lidt ind på risiko).
Hvad er iøvrigt en licensløs Windows maskine, udover ulovlig?
Skal vi være enige om at den Windows der er tale om i overskriften er Windows Vista, som har en anden EULA end den Windows der vil blive solgt i fremtiden? Så der er ikke nogen som helst grund til at diskutere Windows Vista eller Windows XP som preinstalled OS.Næh, men det var også blot et eksempel på, at sagerne stadigt kører, og dermed ikke så pearlywhite som du gør dem til. Og du behøver jo ikke andet end at scrolle op i toppen af din browser for at finde et eksempel på en der vandt.
Jo endeligt. Men du har gentagne gange påstået at der er urent rtav involveret, og du har stadigt til gode at dokumentere din påstand. Vi er nogle (Jesper Stockholm, Michaal Balle m.fl.) som mener at tingene fungere som de gør, fordi det er et spørgsmål om efterspøgsel, og producenter, importører og forhandlerer udbyder de varer som købere efterspørg (hvis man taler med en indkøber i detail branchen, så ved man at det er sandt fra deres side). Nogle andre tror at det er fordi MS er onde ved producenterne. Hvis ikke denne påstand dokumenteres eller bevises, så er det jo overtro.Skal vi ikke lade andre end dig selv være dommer af, om det skulle være tilfældet? Eller er du også herre over hvad andre tænker om dig?
Så er vi tilbage ved den nedladende tone, fordi vi er nogle som ikke er enige i dine betragtninger. At du ikke indeholder risiko i dine betragtninger, tja det viser jo med al tydelighed hvem der mangler viden på området...Hehe.. Jeg har arbejdet med produktprogrammer hos en pc-producent, så jeg er klar nok. Venter gerne til du har opbygget noget viden på området.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det kan altså blive en dyr affære for Medion hvis de slipper brugere løs på deres maskiner og skal supportere dem med et OS efter eget valg, som deres maskiner muligvis ikke er bygget til at håndtere. (Så kom vi lidt ind på risiko).
Min erfaring med support hos Medion er at den i praksis ikke findes.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Ja. Du skrev "OS hører normalt til en device, så hvis du sælger din device videre sælger du også OS, ligesom med bilradioen, DVD afspilleren, TV osv." Og jeg sagde, at for ingen af de foreslåede sammenligninger gælder det, at der hænger OS'er i løs vægt ved siden af, og at det bla. derfor er en dårlig sammenligning.Læste du det jeg skrev? Jeg sagde ja ikke var klar over det var det vi debatterede, så vidt jeg kunne læse mig til, gik diskusionen på at få maskinen uden Windows, ikke med en anden Windows.
Nej, jeg efterlyser bud på årsager til, at tabet på at returnere hele pakken er større end tabet ved blot at stikke manden de penge de selv har givet for at smide OS'et på i forvejen. Og jeg har ikke hørt et sagligt bud.Så du påstår altså, at du her ikke opstiller en præmis, der handler om at de faktisk tjener penge hvis de sælger maskinen uden OS?
MMkay, så. Men du har stadigt ikke kommet med et bud på, hvorfor det skulle være dyrere end de omkostninger de har haft ved at vælge nr. 2. Bortset fra præcedens-argumentet. Hvilket jo er et sjovt et, fordi det ville betyde at forbrugeren havde ret. Well, jeg holder i denne sammenhæng med forbrugeren. Det er måske der forskellen ligger.Jeg har vist ikke påstået at Medion vil få et tab. Jeg har derimod sagt at de muligvis kunne få et.
Kan det tænkes at folk får ret som Asger fordi han har ret. Og kan det tænkes at der stadigt bliver anlagt Class-action retssager om emnet fordi folk føler sig røvrendt?Kan det tænkes at de har forstand på at lave forretning, og der er en rigtig god grund til, at de gør som de gør?
Ja, så er det sandeligt godt at de er i de bedste hænder når de får en Windowsmaskine, hvis antivirus udløber efter et par måneder. Og som er fyldt med crap/ad-ware, der fylder ret godt i support-stakken. For hver anekdote-problem du disker op, er der et der peger den anden vej.Det kan altså blive en dyr affære for Medion hvis de slipper brugere løs på deres maskiner og skal supportere dem med et OS efter eget valg, som deres maskiner muligvis ikke er bygget til at håndtere. (Så kom vi lidt ind på risiko).
Det kan vi sagtens være enige om. Det gør bare ikke bondefangeri mere eller mindre iorden.Skal vi være enige om at den Windows der er tale om i overskriften er Windows Vista, som har en anden EULA end den Windows der vil blive solgt i fremtiden?
Nope, jeg har kommet med en betragtning om forretningdrift der strider mod hvad jeg selv opfatter som rationelt eller sundt marked, og efterlyser bud på årsager. Haven't heard any yet.Men du har gentagne gange påstået at der er urent rtav involveret, og du har stadigt til gode at dokumentere din påstand.
ROFL..!! Well, tak Fætter "ham-hvis-holdninger-og-argumenter-ikke-bærer-præg-af-overtro-og-paranoide-skræmmekampagner"..Så er vi tilbage ved den nedladende tone, fordi vi er nogle som ikke er enige i dine betragtninger.
PLONK
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jeg tror vi ikke helt taler om det samme. Du kan i de fleste forretninger ikke begynde at lave om på det som forhandleren vil sælge dig i en papkasse kaldet et produkt. Det gælder en PC, ligesom det gælder resten af produkterne. Du kan, så vidt jeg er orienteret, ikke købe en et TV, samt et beslag for vægophæng ved siden af, og få pengene tilbage for foden der fælger med TV i kassen, uagtet du intet har at stille op med foden. Ligesom du ikke kan købe en mobiltelefon og få pengene tilbage for den oplader du allerede har 500 af derhjemme. Det samme gør sig gældende for PC'er, du kan ikke lave om på det der er i kassen. Jeg kunne ligesom dig godt tænke mig, at man kunne (så kunne jeg personligt slippe for de 4+ kasser jeg har i kælderen med kabler og adaptere fra produkter som jeg ikke har andet at bruge til end at opbevare - nu er jeg begyndet at smide det væk). Hvis der skal en ændring til lovmæssigt på det her område må den naturligvis gælde for alle konsum produkter, og ikke PC'er og deres OS. Hvis du så gerne vil have en PC uden OS, står det dig frit for at købe en sådan, men det er ikke sikkert at du kan købe den i El-giganten, Fona eller lignende forrentning. De henvender sig til et bestemt publikum med deres varer, som er den glade almindelige forbruger, for hvem Windows er standard (92%+ udbredelse).Ja. Du skrev "OS hører normalt til en device, så hvis du sælger din device videre sælger du også OS, ligesom med bilradioen, DVD afspilleren, TV osv."
Og jeg sagde, at for ingen af de foreslåede sammenligninger gælder det, at der hænger OS'er i løs vægt ved siden af, og at det bla. derfor er en dårlig sammenligning.
Jeg har stadigt ikke påstået noget om tab, så hvad er det jeg skal byde ind med?Nej, jeg efterlyser bud på årsager til, at tabet på at returnere hele pakken er større end tabet ved blot at stikke manden de penge de selv har givet for at smide OS'et på i forvejen. Og jeg har ikke hørt et sagligt bud.
Præcendens argumentet betyder ikke at forbrugeren har ret. Det betyder at hvis Medion selv bakker ned, giver de forbrugeren ret, fordi det kan tolkes som en generel forretningsgang. Det betyder ikke forbrugeren har ret. Der er forskel på at have ret, og at få ret.MMkay, så. Men du har stadigt ikke kommet med et bud på, hvorfor det skulle være dyrere end de omkostninger de har haft ved at vælge nr. 2.
Bortset fra præcedens-argumentet. Hvilket jo er et sjovt et, fordi det ville betyde at forbrugeren havde ret. Well, jeg holder i denne sammenhæng med forbrugeren. Det er måske der forskellen ligger.
Asger har fået ret, fordi det står i EULA. Det gør det ikke mere, så derfor vil han sandsynligvis ikke have fået ret, havde han købt en maskine med Windows 7.Kan det tænkes at folk får ret som Asger fordi han har ret. Og kan det tænkes at der stadigt bliver anlagt Class-action retssager om emnet fordi folk føler sig røvrendt?
Skal vi ikke være enige om at den maskine er en de aktivt køber, og ikke en de får. En forbruger har da pligt til at sætte sig ind hvad han/hun køber. Support på disse 3. parts produkter er ikke Medion der udbyder den, det håber jeg godt du ved. Det er Symantac/Trend/McAfee (nu Intel) osv. De har nok lavet deres beregninger der fortæller dem, om det er en god idé at bundle disse med maskinen.Ja, så er det sandeligt godt at de er i de bedste hænder når de får en Windowsmaskine, hvis antivirus udløber efter et par måneder. Og som er fyldt med crap/ad-ware, der fylder ret godt i support-stakken.
Kan du ikke lige uddybe dette? Jeg er ikke sikker på hvad du mener. Er det fordi jeg har oplevet en Medion der ikke kan kører Linux? Hvad er det for et problem der peger den anden vej, relateret hertil?For hver anekdote-problem du disker op, er der et der peger den anden vej.
Din definition af bondefangeri, er den at en bruger der køber en maskine fyldt med oplysninger om Windows ditten datten dutten følger med, er blevet bondefanget? Har han da ikke netop selv valgt at købe den med Windows? Vil han ikke det, kan han købe en anden. Ligesom du kan forsøge at købe en telefon uden oplader eller et TV uden fod, det er bare en special konfiguration, så forvent ikke at udbuddet er kæmpestort, det er det sjældent for special konfigurationer, ligesom prisen for special konfigurationer oftest er høj.Det kan vi sagtens være enige om. Det gør bare ikke bondefangeri mere eller mindre iorden.
Der er adskillige bud på hvorfor man sælger maskiner med Windows og ikke sælger maskiner uden. Det mest oplagte er, at det er god forretning at sælge maskiner med Windows og det er en dårlig forretning at sælge maskiner uden Windows (uden OS). Dell, Lenovo (og jeg tror også HP) har alle forsøgt at sælge maskiner med Linux, men er stoppet. De sælger det til erhvervslivet, men der er vilkårne også helt anderledes, der er blandt andet ikke den forbrugerbeskyttelse, garanti mv. som der er på konsum markedet. Dell har sågar forskellige laptop serier afhængigt af segment, med vidt forskellige support muligheder. Eftersom Linux idag udgør under 1% af PC brugerne, så er det nok relativt dyrt at have en linie af produkter, support osv. til dem, og det er nok vurderet at dette er en dårlig forretning. Ikke mindst fordi der er en væsentligt risiko involveret, der handler om markedsspredning. Det er fundet for risikabelt at sprede sig til et så lille marked (under 1% er jo ikke noget der nogensinde vil flytte noget for de store producenter rent markedsmæssigt), på bekostning af at afmontere en del af sit fokus på hovedmarkedet, hvor der trods alt er 92%+ at konkurrere om. Hvad mener om du om dette bud (det er bare et bud jeg tror jeg har skrevet 2 gange før mindst), men hvorfor er det at det ikke giver mening, det har jeg svært ved at se.Nope, jeg har kommet med en betragtning om forretningdrift der strider mod hvad jeg selv opfatter som rationelt eller sundt marked, og efterlyser bud på årsager. Haven't heard any yet.
Lad nu være med at bringe debatten ned på det plan Niels. Hvis du ikke kan argumentere for dine påstande, så fred være med det. Iøvrigt ville det være rart om du kunne komme igang med argumentationen og/eller bud på, hvorfor det skal gøres ulovligt at sælge lige netop computere som færdige produkter? Hvis Lenovo/Dell/HP etc. begyndte at producere deres maskiner uden OS, tror du så Fona ville forhandle dem? Tror du at hr. og fru Jensen er potentielle købere af sådan en maskine? Så når de køber den sammen med deres fotoprinter, så får de lige at vide at den ikke virker med mindre de bruger 2 dage sammen med nogle downloads og CUPS til at sætte den op. eller de kan købe den her Windows retail og installere den. Hvad tror du de vælger? Jeg tror det er naivt at tro at de vælger enten at betale overpris for Windows retail ved siden af, når de kan spare penge og slippe for besværet ved at det er installeret (sammen med andet brugbart software), eller at tro de går hjem og smider Ubuntu på (skal Fone så til at udlevere Ubuntu Live CD'er?) og selv roder med CUPS, installation af digital kamera osv.ROFL..!! Well, tak Fætter "ham-hvis-holdninger-og-argumenter-ikke-bærer-præg-af-overtro-og-paranoide-skræmmekampagner"..</p>
<p>PLONK
- more_vert
- insert_linkKopier link
Lad nu være med at bringe debatten ned på det plan Niels. Hvis du ikke kan argumentere for dine påstande,
Nikolaj, nu er det ikke just Niels der har problemer med argumentationen. Faktisk er Niels' argumenter blandt de bedste herinde, dine inklusive.
Du har ikke svaret på ret meget af det du er blev bedt om at argumentere for. Du lister dig udenom med en gang ævl - hver gang!
- Og så undrer du dig over at du får klistret det ene prædikat på dig efter det andet...!?
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Niels
Jeg synes ikke det er så underligt at Medion vælger at gøre hvad de gør. Nemlig tilbyde at han kan returnere det hele produkt. Men jeg orker ikke at give forklaringen for 117. gang.
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Nikolai
Medion kan vælge 1 af 2 ting;
- Sælge en laptop og tjene hw-avancen
- Tabe penge på et mistet salg, fragt, test, emballage, restocking mm.
At de gennem et halvt år forsøger at påtage sig tab der formodentligt langt overstiger profitten på hele den bundlede pakke istedet for at nøjes med en dog lille profit på HW salget alene, har du ikke forklaret det kloge købmandskab i.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hvorfor i alverden skulle man gøre dette? Skulle man så også skrive miniPCIe WIFI kort, HDD, RAM, LCD Panel osv osv osv. Alt dette kommer også fra 3. part og ikke firmaet selv.
Du har virkeligt ikke fattet det...!
Der er forskel på om du kan videresælge det efter købet eller om du hænger på skiftet. Hardwaren kan du videresælge samlet eller i dele. OEM-licensen hænger du på. Den kan ikke videresælges. Den er din om du vil have den eller ej. Derfor er det en dummebøde.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Keld,
Keld, stop nu med at trække diskussionen tilbage til første indlæg. Microsoft har ikke monopol.Det er blot Microsofts monopol
Her tror jeg til gengæld, at du har fat i noget af det rigtige. Uden marketing når man bare ikke det brede konsummarked, men man er "overladt" til entusiaster som dig og andre gode folk. Jeg har tidligere efterspurgt årsager til den manglende eksponering og marketing imod det brede forbrugersegment, men er altid blevet mødt af rungende tavshed.og marketing, der hindrer at Linux bliver udbredt til en langt større befolkningsgruppe.
Jeg var for nogle år siden i New York, og på Times Square og på det tidspunkt var Times Square plastret til med reklamer
(jeg tog dette billede: http://twitpic.com/3t20aw )
Jeg kan huske, at jeg stod og tænkte, at det ville have været super fedt, hvis der i stedet havde været reklamer for seneste inkarnation af ubuntu på reklamesøjlerne.
Jeg er enig med dig i, at en stor del af skylden for, at Linux ikke er braget igennem på desktoppen er, at der er ret få, der kender til det.
Hvorfor mon?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Jesper,
Jeg har de sidste dage gået og grublet lidt over, at jeg egentlig synes, at ordet "dummebøde" er lidt dårligt valgt. Men nu synes jeg faktisk, at det giver fint mening.Hvis din PC går fløjten, så er du med en OEM-Windows tvunget til at købe en ny licens, hvor i mod retail-Windows blot flyttes til den nye maskine. Bedre for forbrugerne. Ringere for Microsoft. Ikke mere dummebøde.
For hvis situationen er den, at man har købt Retail Windows i den tro, at man kan gå til en hvilken som helst forhandler og købe en maskine uden OS, så er det da rigtignok så tude åndssvagt at ordet "dummebøde" passer perfekt.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jesper, hvorfor skriver du "så tude åndssvagt at ordet "dummebøde" passer perfekt"? Man kan da bruge licensen på andre maskiner, Fx en desktop-maskine. På desktop-markedet er det helt almindeligt at man kan købe maskinen uden styresystem. Det jeg og andre ønsker er at der er den samme frihed på markedet for bærbare.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Keld,
Fordi man har betalt "overpris" for en licens til Windows, hvis man ikke har undersøgt markedet først og tror, at man kan købe enhver maskine hos enhver forhandler uden OS på.Jesper, hvorfor skriver du "så tude åndssvagt at ordet "dummebøde" passer perfekt"? Man kan da bruge licensen på andre maskiner
Den frihed har du da sandelig også på markedet for bærbare maskiner. Der er talrige muligheder for at købe en PC enten uden Windows på eller med en eller anden Linux-variant.Det jeg og andre ønsker er at der er den samme frihed på markedet for bærbare.
Skal jeg forstå dig således, at du virkeligt mener, at du kan købe enhver stationær PC i Danmark og vælge, at det skal være uden OS på?
- more_vert
- insert_linkKopier link
JLS: "Keld, stop nu med at trække diskussionen tilbage til første indlæg. Microsoft har ikke monopol."
Jo, Microsoft har monopol, nærmere betegnet markedsmonopol, eller dominerende stilling på markedet for bærbare og netbooks, dette i Konkurrencelovens forstand. De har over 90 % markedsdominans i nævnte markeder, jeg vil tro at de har over 98 % markedsandel på forbrugermarkedet. Det er i sig selv ikke forbudt, men det betyder at det er meget svært at undgå at købe Windows-licens i markedet - ikke bare har Microsoft markedsdominans, men de gennemtvinger markedsdominansen ved at påtvinge køb af deres produkt ved bundling. Det er forbudt at misbruge en markedsdominans, jf. Konkurrencelovens § 11.
Men ellers er vi nok enige om, at det ville have set meget anderledes ud, hvis der havde været en god markedsføring af Linux. Der er ikke rigtigt nogen, der gør det. Den forening, jeg er formand for, KLID, har ikke det store marketingsbudget. En lignende forening, OSL, har haft lidt held med at det var dem, der tog initiativ til en udsendelse i DR Kontant, som mange så og tog aktion på. Herunder ham, der har fået udvirket rabatten på 850 kr, som hele denne artikel handler om. Og så er der nogen pip i de store medier, såsom BT og politiken om Linux, fra tid til anden. men der IMHO ikke nok.
Markedsmæssigt er der ikke det store drive i det, for forhandlerne tjener ikke på Linux, hvorimod de tjener på Windows mm, og der er ikke nogen der passer en forhandlerkæde med partnere osv. Måske kunne IBM have en mission her.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Kan du ikke live føre en smule bevis for at MS tvinger nogen som helst til noget? Det er vel ikke MS der tvinger pc-producenterne til at bundle Windows med deres produkter. Det gør pc-producenterne vel fordi det er en god forretning. Hvis Solaris, FreeBSD, Linux eller noget 4. var en god forretning, var det nok det du fik med ved køb.Microsoft markedsdominans, men de gennemtvinger markedsdominansen ved at påtvinge køb af deres produkt ved bundling.
Den myte, at MS tvinger pc-producenter til at bundle, kan vi ikke stoppe den? Der er intet bevis herfor endnu, så hvorfor blive ved med at fremføre den påstand, når den ikke underbygges. Det er din egen konspirationsteori, og den har du lov at have, men det er ikke et underbygget fakta, så lad være med at fremføre den som sådan.
- more_vert
- insert_linkKopier link
The Register: http://www.channelregister.co.uk/2011/01/24/italy_consumers_sue_microsoft/Forbrugerombudsmanden er måske ikke den rette formulering.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Keld,
Nemlig - de har en dominerende stilling på markedet - og vel egentlig også på markedet for stationære PCs - men de har ikke "monopol".Jo, Microsoft har (...) dominerende stilling på markedet for bærbare og netbooks
Jeg synes vi kører i ring her?ikke bare har Microsoft markedsdominans, men de gennemtvinger markedsdominansen ved at påtvinge køb af deres produkt ved bundling.
Microsoft tvinger ikke nogen til noget.
Bevares, hvis man ønsker at købe en Lenovo-maskine, så har Lenovo valgt, at de sælger deres maskiner (til private, jvf Nikolaj) med Windows på, men det står dig frit for ikke at købe en Lenovo-PC.
Ja, det er egentligt utroligt, så tykke i nakken interessenterne "bag Linux" er. Der er jo efterhånden 100 års empiri, der fortæller os, at reklamer virker. Det ville slet ikke overraske mig, hvis markedsføring viste sig at være et langt mere slagkraftigt våben end at tvinger forhandlerne til at sælge deres PC'er uden OS på.Men ellers er vi nok enige om, at det ville have set meget anderledes ud, hvis der havde været en god markedsføring af Linux. Der er ikke rigtigt nogen, der gør det.
:o)
Det er et frit marked.
PS: Når nu vi har rundet 300 kommentarer på de to seneste debatter, så undrer det mig, at Version2 ikek har kontaktet konkurrencestyrelsen for at få deres udtalelse?
(men debatten er måske røget i kill-filter for Version2 også)
- more_vert
- insert_linkKopier link
Når nu vi har rundet 300 kommentarer på de to seneste debatter, så undrer det mig, at Version2 ikek har kontaktet konkurrencestyrelsen for at få deres udtalelse?
Jeg skrev til styrelsen i forbindelse med PHK vs. Lenovo ("problemstillingen" er i nedenstående, at det er næsten umuligt at for ikke-Windows brugere at købe en bærbar PC uden at betale for Windows). Her er deres svar:
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har kontaktet Kommissionen vedr. problemstillingen, da der kan være en tale om en lignende problemstilling i andre eu-lande, og da Komissionen derfor formentlig vil have kompetencen til at behandle en evt. sag. Kommissionen har oplyst, at man er opmærksom på problemstillingen, men at man på nuværende tidspunkt ikke vil undersøge problemstillingen dybere. Kommissionen vil dog holde øje med forholdene på markedet.</p>
<p>På baggrund af Kommissionens tilbagemelding vil styrelsen heller ikke på nuværende tidspunkt foretage sig yderligere. Styrelsen vil dog kunne tage problemstillingen op igen, hvis der kommer nye oplysninger.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jeg kan sige at vi fra KLIDs side arbejder med sagen fra flere synsvinkler, herunder via den danske Konkurrence- og Forbrugerstyrelse, og med Europa-Kommissionen.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jesper Lund Stocholm: stop nu med at trække diskussionen tilbage til første indlæg. Microsoft har ikke monopol.
Oversættelse kan findes her: http://www.konkurrencestyrelsen.dk/service-menu/publikationer/konkurrence-redegoerelse/konkurrenceredegoerelse-2004/konkurrenceredegoerelse-2004-kapitel-8-bundling-kombinationssalg/Et af de centrale aspekter var, om Microsoft reelt var dominerende på markedet for operativsystemer.
Dommen fra 2000 mod Microsoft Afsagt af US Supreme Court: Microsoft hævdede, at det var de ikke – trods en markedsandel på verdensplan på 95 pct. Deres argument var, at adgangsbarriererne til markedet var små, og at alene den meget hurtige teknologiske udvikling på området gav en meget stor potentiel konkurrence til Windows.</p>
<p>Retten konkluderede, at Microsofts høje markedsandel de-facto gav Microsoft monopol på markedet. Adgangsbarriererne var betydelige, bl.a. fordi alle applikationer – også applikationer fra andre end Microsoft – var og blev designet til Windows.
I øvrigt en anbefalelsesværdig artikel der redegør for bundlingens konsekvenser for den frie konkurrence og prisdannelse til ugunst for forbrugerne!
- more_vert
- insert_linkKopier link
Godmorgen, Michael,
Tak for den artikel - den er rigtig interessant.Oversættelse kan findes her: <a href="http://www.konkurrencestyrelsen.dk/service-menu/publikationer/konkurren…;
<p>I øvrigt en anbefalelsesværdig artikel der redegør for bundlingens konsekvenser for den frie konkurrence og prisdannelse til ugunst for forbrugerne!
Og jeg skal i fremtiden holde mig fra at "slå ned" på folk, der påstår, at Microsoft har "monopol".
:o)
PS: får du et sug i maven og et personligt kick ud af at kalde mig "MS' spindoktor"?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det var ikke dig, jeg havde i tankerne, da jeg skrev overskriften - jeg er ikke bekendt med, at du skulle have skiftet job:-)PS: får du et sug i maven og et personligt kick ud af at kalde mig "MS' spindoktor"?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Michael,
Ok :o)Det var ikke dig, jeg havde i tankerne, da jeg skrev overskriften - jeg er ikke bekendt med, at du skulle have skiftet job:-)
(og nej, jeg har ikke skiftet job ... i hvert fald ikke mig bekendt)
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jesper: "Skal jeg forstå dig således, at du virkeligt mener, at du kan købe enhver stationær PC i Danmark og vælge, at det skal være uden OS på?"
På desktop-området er det rigtigt let at købe en maskine uden OS, hvorimod på det bærbare marked er rigtigt svært. Og på desktop-markedet er det så også let at tilkøbe sig den ønskede Windows-licens, være det sig en Home eller Home Premium eller Ultimate eller hvad de ellers hedder.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Keld,
Jeg tror aldrig, at jeg har set en PC i en butik, der ikke var Windows på - i hvert fald ikke i de butikker, der betjener det brede konsummarked. Så hvis vi skal blive i Martins terminologi om "almindelige bruger", så er det stillet på nøjagtig samme måde på markedet for stationære PC'er som på markedet for bærbare maskiner.På desktop-området er det rigtigt let at købe en maskine uden OS, hvorimod på det bærbare marked er rigtigt svært.
Det er nok korrekt, at de af os herinde, der måtte ønske at købe en stationær PC uden Windows på vil have lettere ved dette end at finde en bærbar uden Windows på, men for de "almindelige brugere" vil jeg påstå, at markederne er "ens".
Du satte selv bolden i spil omkring marketing - skal du ikke følge den til dørs?
- more_vert
- insert_linkKopier link
JLS: "Jeg tror aldrig, at jeg har set en PC i en butik, der ikke var Windows på - i hvert fald ikke i de butikker, der betjener det brede konsummarked. Så hvis vi skal blive i Martins terminologi om "almindelige bruger", så er det stillet på nøjagtig samme måde på markedet for stationære PC'er som på markedet for bærbare maskiner.
Det er nok korrekt, at de af os herinde, der måtte ønske at købe en stationær PC uden Windows på vil have lettere ved dette end at finde en bærbar uden Windows på, men for de "almindelige brugere" vil jeg påstå, at markederne er "ens"."
Jeg var lige inde og kigge på forskellige netbutikker. El-giganten, Expert og Fona havde stationære med Windows på, jeg véd så ikke om man kan undgå licensen. Andre butikker som Dataengros havde ikke Windows på stationære. på edb-priser.dk havde næsten ingen af de første mange prisbillige maskiner nogen Windows på.
Min mavefornemmelse baseret på en snes opslag er derfor at hvis du køber den stationære i en PC-shop ala Falkonér Allé - så er der ikke Windows på, ejheller hvis du køber den via nettet. Almindelige forbrugere kan godt finde ud af at købe PC i en computershop, det er ganske almindeligt. Min mavefornemmelse er at markederne derfor ikke er ens for bærbare/netbooks vs stationære. I computershops og på nettet vil du generelt set kunne købe stationære uden Windows-licens, mens du vil have meget svært ved at finde bærbare/netbooks uden en Windows-licens
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jesper Lund Stocholm:
Den frihed har du da sandelig også på markedet for bærbare maskiner. Der er talrige muligheder for at købe en PC enten uden Windows på eller med en eller anden Linux-variant.
Jesper, svar mig på følgende: Har du, som almindelig forbruger, lige så gode muligheder for at købe en PC uden Windows, som du har for at købe én med Windows?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Martin,
Jeg har svært ved at se relevansen, men hvis man med "almindelig bruger" kan finde ud af at bruge Google, så er svaret da "ja" :Har du, som almindelig forbruger, lige så gode muligheder for at købe en PC uden Windows, som du har for at købe én med Windows?
Hvis du derimod spørger, hvor ofte en "almindelig bruger" tilbydes en PC med Windows ifht én uden, så er svaret sandsynligvis, at det sker i 99% af tilfældene.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jesper Lund Stocholm:
Jeg har svært ved at se relevansen, men hvis man med "almindelig bruger" kan finde ud af at bruge Google, så er svaret da "ja" :
sandsynligvis, at det sker i 99% af tilfældene
Jesper... Dine undvigende svar viser at jeg har fat i noget.
Vil du ikke nok svare på det jeg spørger om, i stedet for at svare på det du ønsker at blive spurgt om - eller alternativt, hvis du finder svarende på de spørgsmål jeg stiller ubehagelige for din sag, så indrøm at du har et problem med det.
Sådan laver man nemlig konstruktiv debat - man åbner op for selv at kunne blive klogere, og få rykket på sine fastgroede opfattelser.
Så jeg spørger igen: Har du, som almindelig forbruger, [b]lige så gode muligheder[/b] for at købe en PC uden Windows, som du har for at købe én med Windows?
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Martin
Det har han svaret på:Har du, som almindelig forbruger, lige så gode muligheder for at købe en PC uden Windows, som du har for at købe én med Windows?
Altså svarede Jesper "Ja"Jeg har svært ved at se relevansen, men hvis man med "almindelig bruger" kan finde ud af at bruge Google, så er svaret da "ja" :
Markedsandelene for OS siger intet om hvor nemt det er at købe det ene eller det andet. De siger hvor udbredt systemet er på allerede købte maskiner.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jeg må hellere starte med at sige at jeg ikke er jurist eller noget andet der ligner.
Så vidt jeg ved er normen ved handler at når du har købt noget, så er du frit stillet til at gøre med det, hvad du vil - du kan for eksempel sætte andre hjul på din ny bil og sælge de oprindelige - hvis du kan finde en køber. Du overtager så selvfølge ansvaret for om din bil stadig er lovlig at anvende, men det er en anden sag. Tilsvarende med radio osv.
Og så var der en der sammenlignede med ejendomshandel, hvor det er normen at der er en advokat til at anmelde skødet. Det er sjældent at det sker (Risikoen er ret stor), men det er vist i princippet muligt at udføre et ejendomskøb uden advokat, og selv anmelde skødet. I det tilfælde er der intet krav om at der betales til nogen advokat....
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det er helt korrekt - der er ingen lov som påbyder at en advokat skal udfærdige eller anmelde skødet til tingslysning.Det er sjældent at det sker (Risikoen er ret stor), men det er vist i princippet muligt at udføre et ejendomskøb uden advokat, og selv anmelde skødet. I det tilfælde er der intet krav om at der betales til nogen advokat....
- more_vert
- insert_linkKopier link
Nikolaj Brinch Jørgensen:
Altså svarede Jesper "Ja"
Så Jesper mener altså iflg dig, at jeg har [i]lige så let[/i] ved at købe en en maskine uden Windows, som én med?
Dvs. når jeg står i Bilka og ser en PC jeg kan li' har jeg [i]lige så let[/i] ved at købe den uden Windows som med?
Eller hvis jeg får anbefalet en god maskine ved at læse ét af PHK's blog-indlæg, så har jeg [i]lige så let[/i] ved at købe den uden Windows, som med?
Er det en påstand du også vil skrive under på - den med at det er [i]lige så let[/i]?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Nej, sikkert ikke. Men hvem siger også det skal være det?Dvs. når jeg står i Bilka og ser en PC jeg kan li' har jeg lige så let ved at købe den uden Windows som med?
Der er sikkert masser af eksempler på produkter nogen gerne vil købe, som Bilka ikke sælger. Sandsynligvis fordi efterspørgelsen er for lille på pågældende produkter.
I de tilfælde har man jo så som kunde sin ret til at finde en anden butik at handle i.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hej Martin,
[quoteDvs. når jeg står i Bilka og ser en PC jeg kan li' har jeg lige så let ved at købe den uden Windows som med?][/quote] Det var jo derfor jeg svarede som jeg gjorde - fordi jeg anede, at du ikke stillede det rigtige spørgsmål.
Når du nu spørger, om
"hvis jeg står i Bilka, har jeg så lige så let ved at købe en PC uden Windows som med?"
... så er svaret sandsynligvis "nej"
(jeg har ikke været i Bilka i umindelige tider)
- more_vert
- insert_linkKopier link
[/quote]Har du, som almindelig forbruger, lige så gode muligheder for at købe en PC uden Windows, som du har for at købe én med Windows?</p>
<p>[quote]Jeg har svært ved at se relevansen, men hvis man med "almindelig bruger" kan finde ud af at bruge Google, så er svaret da "ja" :</p>
<p><a href="http://www.google.dk/search?hl=da&client=firefox-a&hs=rBT&rls=org.mozil…;
Det sjove er, at de 10 første hits i linket enten forklarer om Windows lyksaligheder, om hvordan det er svært at finde en PC uden Windows, om hvordan man kan overskrive Windows med Linux (uden at få penge tilbage), eller fora, hvor rådet er "Køb Windows med selv om du ikke skal bruge det. Det er billigere".
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Erik
Eblehuset, Humac, Fona m.fl. sælger alle Apple laptops, som med garanti kommer uden Windows. Disse forretninger ligger over det ganske land, ligesom der er mange på nettet som tilbyder disse maskiner. På den måde har den almindelige forbruger ligeså let ved at købe en PC uden Windows som en med Windows.
Er det svar nok?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Eblehuset, Humac, Fona m.fl. sælger alle Apple laptops, som med garanti kommer uden Windows. Disse forretninger ligger over det ganske land, ligesom der er mange på nettet som tilbyder disse maskiner.
På den måde har den almindelige forbruger ligeså let ved at købe en PC uden Windows som en med Windows.</p>
<p>Er det svar nok?
En Mac er ikke en PC. Måske for dig, men ikke for ægte Mac-ejere.
Kan du købe den samme super-hardware med og uden Windows?
Min 17" skærm. Min Core i7. Min GeForce GTX 285M. De 3 ting fås ikke i en maskine uden OEM-Windows til trods for at alle 3 ting virker yderst perfekt med Linux.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Jo det er, slå evt. PC op på Wikipedia.En Mac er ikke en PC. Måske for dig
Det har du vel lidt svært ved at udtale dig om, da du ikke er een af dem., men ikke for ægte Mac-ejere.
Nej naturligvis ikke.Kan du købe den samme super-hardware med og uden Windows?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Debatten her er virkelig morsom (og spild af tid i virkeligheden, men jeg morer mig).
Fordi der er nogen som bare bliver så ophidsede og aggresive (dvs. de helt sikkert brænder for det de mener - og det er faktisk rigtig positivt) over at det de mener faktisk ikke giver den helt store mening, og deres påstande bliver afvist en på en på en.
I starten var påstanden at man ikke kan køb en bærbar uden OS, da der så blev sendt adskillige links til steder hvor det kan alde sig gøre, så skulle maskinen have en konfiguration som ikke sælges uden OS. Altså for at ligesom prøve at få ret, manipulere man sit første udsagn, med at det skal være en specifik ting der ikke findes, og så laver man sin slutning ud fra det.
Der er ikke ret mange (andre en måske Kenneth) der bruger Windows i denne debat, men nogen prøver at anskue problemstillingen der sat op uden at tage parti, men at give et bud på hvorfor situationen er som den er. Der er dog en del der tager parti, i den lejr hvor det meste er Microsofts skyld, de prøver at give Microsoft ansvar og skyld for deres egne dårlige valg. Hvis man ikke vil have en maskine med Windows, så skulle man tage at købe en uden. Problemet ligger i at de fleste af dem der er rigtigt sure (og ophidsede), nok har købt en Alienware, Dell, Lenovo, og på den måde støttet det vedvarende salg af Windows bundlede maskiner. Heri ligger selvfølgelig det problem, at de har støttet det de selv er imod, og derfor ser det dumt ud. En af de naturlige reaktioner på at blive taget med fingrene i kagedåsen er ophidselse og aggresivitet (som vi har oplevet en del af).
Det allermest sjove er de udregninger der er lavet, som omhandler at man da bare kan tage Windows licensen og refundere den. Det må kunne gøres for prisen som en producent betaler MS (altså at lige præcis den type arbejde mm. er gratis at udføre).
Hvis det er en god forretning at lave og sælge super hardware uden OS, er der nok nogen der vil fylde det hul. Det er der ikke nogen der gør - hvorfor mon? Er der nogen af dem med "nej-hatten" der har et godt og realistisk bud på det?
- more_vert
- insert_linkKopier link
[quote] Kan du købe den samme super-hardware med og uden Windows?
Nej naturligvis ikke.[/quote]
Så er diskussionen vel heller ikke længere?!
Windows har en markedsdominerende position for operativsystemer på PC'ere.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Men kære Jesper, hvad er det du snakker om. Det her er ikke det som der på noget tidspunkt debatteres, Nu må du sgu lige :-)Så er diskussionen vel heller ikke længere?!
Det er der aldrig nogen der har sagt de ikke har. Der er nogen der har sagt:Windows har en markedsdominerende position for operativsystemer på PC'ere.
- Det ikke har monopol
- Man ikke er tvunget til at købe det med en ny maskine (bærbar/stationær/server)
- Vi tror ikke MS tvinger pc producenterne til at lægge det på alle deres bærbare.
Hvis du læser tråden igennem kan du argumentation (i rigelige mængder for de tre påstande).
Hvis du har nogen former for dokumentation eller saglig argumentation der omhandler disse 3 punkter, så er du velkommen til at komme med det. Men du viger hele tiden uden om.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det har du vel lidt svært ved at udtale dig om, da du ikke er een af dem.
Jeg har så mange af dem i min omgangskreds at jeg ved alt om hvordan ægte Mac-ejere ser den verden de lever i. Skyklapper og snærvertsynethed er vist det der kommer tættest på.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det viser hele kærnen i problemet og det er derfor det skal stoppes....at man har købt Retail Windows i den tro, at man kan gå til en hvilken som helst forhandler og købe en maskine uden OS, så er det da rigtignok så tude åndssvagt at ordet "dummebøde" passer perfekt.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Kernen i problemet er snarere at du naturligvis ikke kan tvinge en sælger til at sælge lige præcis det produkt du vil have.
Sådan er det mange steder i samfundet. Et lidt andet eksempel fra en helt anden verden:
Du kan jo heller ikke gå ind på en restaurant og forlange de skal servere mad for dig, selvom du betaler. Restauranten er i deres gode ret til at sige de ikke vil have dig som kunde og bede dig om at forlade stedet. Er det så også galt?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Så når man kommer hjem, så kræver det at brugeren i forvejen har internet forbindelse, er i besiddelse af kreditkort, tør handle på nettet osv. Hvordan skulle det nogensinde kunne blive lettere, endsige billigere, end at købe en maskine med forudinstalleret system ibrug?
Og skal brugeren til præsenteres for valgmuligheder ved ibrugtagning, hvem skal så stå for det software? Microsoft har jo nok ikke interesse i det, og hardware fabrikanter er notorisk elendige til at lave god software, så igen, ikke en løsning der gør det lettere for normale mennesker.
En sådan løsning ville jo også betyde at der ikke ville komme et hav af klistermærker på computeren, som idag er med til at gøre produktet billigere, hvilket naturligvis vil være med til at hæve de nuværende priser.
Og alt det, blot for at tilfredsstille et meget lille mindretal af brugere?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hvis du er så sikker på du har ret. Kan du så ikke forklare mig, hvorfor Dell og Lenovo sælger laptops med Linux preloaded og også uden OS?
Prøv at bestille dem... nuff said. Og hvad med en maskin fra MM-Vision på 17"? Nej, vent det kan man jo ikke...
Windows understøtter forbrugerens andre produkter (iPod, iPhone, digitalkamera osv.) Det gør Linux ikke.
Nu må du holde op med løgnene dine!
- more_vert
- insert_linkKopier link
Hold nu op Jarle. Nu er du virkelig langt ude. Det næste bliver vel en MacBook med Blu Ray drev - det kan man heller ikke. Man kan ikke få et produkt der kan det hele. Man kan heller ikke få en Lenovo med tastaturet fra en Dell (som er væsenligt bedre efter min mening). Sådan er det.Og hvad med en maskin fra MM-Vision på 17"? Nej, vent det kan man jo ikke...
Hvis du vil have en fed 17", så køb en MacBook Pro. En Lenovo på 17" er ikke bærbar alligevel, ligesom Dells 17" precision ikke er det.
Du bad om dokumentation for min påstand og det har du fået. Du har derimod aldrig nogensiden givet udtryk for din holdning til emnet, eller dokumenteret en eneste påstand du er kommet med.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Du kan ikke bestille dem i Danmark, det er vel underordnet. Du påstår at markedet ikke er frit for man kan ikke købe sådanne computere. Det har jeg så vist dig man kan. Trækker du din påstand tilbage nu, eller kommer der endnu et forsøg på at få ret? Måske ud af en anden tangent?Prøv at bestille dem... nuff said.
Desuden kan virksomheder sagtens, det er da sært, synes du ikke, hvis altså det er sandt at man ikke kan.
Hvike løgne? Er iTunes supporteret på Linux? Nej vel. Godt! Dvs. det er temmelig svært for hr. og fru. jensen at opdatere firmware i deres iPad, iPod eller iPhone. Endsige tage backup eller bare aktivere den. Supporterer f.eks. Canons software til deres digitalkameraer Linux? Nej vel.Nu må du holde op med løgnene dine!
Lad iøvrigt være med at kalde nogen for løgnere, det er upassende. Der er ikke nogen der lyver her, ikke med vilje tror jeg. Vi fører en debat ud fra overbevisning og bedste evne. Man får ikke ret ved at prøve at tale ned til andre, råbe højt, eller på anden måde afspore debatten fra emnet.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Folk der mener, at al hardware er nøjagtig éns, vil måske godtage den afledningsmanøvre.</p>
<p>Ligeså vil de, der ikke mener at kvalitet og pris bør følges ad.
Det var nu ikke sådan ment. Det tror jeg også godt du forstod.
Denne debat mener jeg ikke at have deltaget i. Det vil jeg ikke gøre mig klog på. Jeg ved dog at LEAN og Toyota klart har påvist, at jo større variation man har i sin produktlinier, jo mere omkostningstungt bliver det for virksomheden, og dermed i sidste ende for forbrugeren. Om det så er generelt højere priser på produkterne, kan jo være. Og så kan det gå ud over virksomhedens konkurrenceevne.Endnu mere skræmmende er det, at nogle så ovenikøbet prøver at fortælle os, at en maskine uden Windows vil være dyrere end én med.</p>
<p>Så vidt jeg kan se, er der nogle debattører, der begiver sig ud i udredninger, der kræver langt større indsigt i økonomisk teori eller i hardware, end de ligger inde med.</p>
<p>Og det er synd, for det gør debatten useriøs.
Om hardware ,kan du ikke være lidt mere specifik, i stedet for at skrive at vi andre er dumme, og så intet selv have at byde på? Det er åhh så politisk (altså ord uden indhold).
Apple laver formidabel hardware (MacBook Pro), Lenovo laver noget der ligner en moderne C64 brødkasse. Specifikationsmæssigt tror jeg ikke der er den store forskel i Lenovos favør foran en MacBook Pro. Det er sikkert rigtigt at en Lenovo PC kan klare en tur gennem en jetmotor på et fly.
Den eneste maskine jeg kunne forestille mig der kan være tale om, er dells precision serie af laptops, smo er nogle beefy sataner. Deres Latitude serie stinker. HPs er for dyre og ligesom Dell plastik skrammel. Lenovo er godt bygget, men deres tastatur layout (sagde nogen Fn+Ctrl), vorherre bevare? Jeg har haft 3 Lenovoer (ThinkPads), og jeg var rigtigt glad for den første (tabte den MEGET hårdt flere gange, og den var ligeglad), har haft 8 DELL, alle gik i stykker på et eller andet tidspunkt. Har haft en HP (kun i et 1 år): plastik. Har haft en MacBook Pro - det er dælme lækkert kram.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Fint du stopper Jesper, jeg tror også du vil drukne, hvis du ud på Rey meget dybere vand.
Kan du ikke føre lidt argumentation for at MS, I følge dig, udnytter os økonomisk, når vi køber en pc af, for eksempelvis, Lenovo?
Til dem der siger man ikke kan købe en bærbar pc uden Windows (eller helt fri for os), se links i denne debat. Det kan man sagtens.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Skal vi ikke lige være enige om at Jesper startede med at kalde mig en MS fanboy
Nej. Jeg spurgte om du var en MS-fanboy, siden du gladeligt betaler for et MS-produkt du aldrig nogensinde har tænkt dig at tage i anvendelse og som du aldrig nogensinde har mulighed for at slippe af med - andet end at smide det væk...?
Det er netop sådan fanboys handler. De støtter gladeligt op om et produkt også selvom de ikke har noget at bruge produktet til.
Hvis du ikke er MS-fanboy, hvorfor finder du det så ok at blive økonomisk misbrugt af MS?
OEM-licensen er intet andet end en dummebøde.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det er ikke MS der tvinger dem. MS tørrer ikke noget af på Lenovo, de vælger selv.
Microsoft har lavet den EULA og Microsoft har sat betingelserne i OEM-aftalen. Der er økonomisk tvang fra Microsofts side. Hvis der ikke er økonomisk tvang, så vil der vel heller ikke være noget i vejen for at offentligtgøre aftalens indhold? Prisen på en OEM-Windows må vel være den samme for alle?
Microsoft tørrer den af på Lenovo, HP, Dell og alle andre der har en OEM-aftale omkring Windows.
Jeg tror i øvrigt ikke at Niels' holdning ville være anderledes hvis det var et andet firma der delte dummebøder ud til hardwarekunderne.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Er det ikke fuldstændigt ligegyldigt hvilken biks der har lavet softwaren?
Hvis det er 3. parts software der tvinges med som en ekstra "skat", så er det bestemt ikke ligegyldigt.
Hvis det er hardwarepproducenten der selv laver softwaren til maskinen, så er det noget andet. Så er det en samlet løsning fra én producent.
En PC der er [u]bygget[/u] af Microsoft må naturligvis gerne leveres med Windows. Det er den samme producent af samtlige dele der skal til for at kunne bruge systemet. Nu laver Microsoft bare ikke PC'er, så derfor skal der være fuldstændig valgfrihed mellem om man vil have OS medleveret eller ej.
Men er du MS-fanboy nok til at du gladeligt vil give penge ud til en ekstra licens (en OEM-licens som du hænger på til evig tid) selv om du havde en retail-Windows liggende til din nye maskine?
- more_vert
- insert_linkKopier link
Det er så din udlægning af hvad der skal til for at være fanboy af noget som helst. Med den holdning, er du vel selv det man kan kalde religiøs om dette emne - din argumentation hænger vel på at det MS som er producenten. Derudover kan jeg tilføjde at, hvem en virksomhed out-sourcer produktionen af komponenterne i et produkt til er da temmelig ligegyldigt. Jeg er ikke MS-fanboy, jeg taler fra et generelt synspunkt, du kredser om MS og det faktum at det er deres styresystem det drejer sig om. Vi andre prøver at tale om dette i generelle termer, for alle andre produkter er sammensat på nogenlunde samme måde. Og her gælder det, at hvis det produkt du vil købe har en sammensætning du ikke kan lide, så lad da være med at købe det. Det er temmelig unormalt at man kan købe kun dele af et produkt. Du køber vel heller ikke TV uden OS (uagtet at det ikke lige er TV producenten der har lavet OS, men en 3. part).Men er du MS-fanboy nok til at du gladeligt vil give penge ud til en ekstra licens (en OEM-licens som du hænger på til evig tid) selv om du havde en retail-Windows liggende til din nye maskine?
Det som vi er nogen der ser på, er det fakta, at der prøves et argument af der hedder jeg vil gerne køber et produkt, men jeg vil ikke have den der del med. Det er altså normalt ikke muligt, med mainstream produkter (consumer goods). Der er det alt det der er i papkassen om du vil du får, og skal betale for. Der er også alle mulige ledninger og stik med til en bærbar (undtagen Apple), som man ikke skal bruge, men man betaler for dem alligevel. Det ville være rart om man kunne skræddersy det hele, men det vil blive dyrt. Apple har en anden politik, hvor man får en laptop og en oplader/net adapter. Andre stik til skærm osv. skal man købe ved siden af - det giver rigtig god mening. Man får dog også OS X med (og betaler naturligvis for det), uagtet man måske hellere vil kører Linux eller Windows.
Desuden er der jo noget supportmæssigt også. Linux har en anderledes strømstyring end Windows. Jeg har for en ven prøvet at kører en Live CD på hans Medion Windows Vista laptop, med det resultat, at den lukkede hårdt ned efter 10 min. for at beskytte sig selv mod overophedning.
- more_vert
- insert_linkKopier link
din argumentation hænger vel på at det MS som er producenten.
Producenten er ligegyldig. Der skal være frit valg for [u]alle[/u]. Længere er den ikke!
- more_vert
- insert_linkKopier link
Så devices indeholdende en x86 kompatibel processor med skærm og knapper skal have specielle reguleringer lovgivningsmæssigt, eller hvordan er deu havde tænkt dette? Skal det ikke være producenterne af devices som selv må bestemme hvad de vil smide i pakken, og så kan køber vælge det til eller fra?Producenten er ligegyldig. Der skal være frit valg for alle. Længere er den ikke!
- more_vert
- insert_linkKopier link
skal have specielle reguleringer lovgivningsmæssigt,
Hvis man har en monopolligende markedsposition, så skal der indføres reguleringer, uanset om det er x86-kompatible maskiner med skærm og tastatur, om det er smartphones, spillekonsoller, ure, biler, cykler eller agurker.
Kan man ikke som virksomhed eller foretagende selv finde ud af at konkurrere frit uden at uddele dummebøder, så må man tvinges. Og det er uanset hvem man er. Selv Debian må reguleres ved lov, hvis de skulle komme til at stå i den situation. Alle er lige for loven.
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Jesper Det synes du så, men loven siger noget andet mig bekendt. Se Lasses tidligere indlæg.
Microsoft har ingen dom for monopol i sagen om styresystemer.
Der er da netop fri konkurrence.
- more_vert
- insert_linkKopier link
[b]Nikolaj Brinch Jørgensen skrev:[/b]
Microsoft har ingen dom for monopol i sagen om styresystemer. Der er da netop fri konkurrence.
Nej, de er blevet dømt for misbrug af sin markedsdominans... endnu flere gange! Der er blevet slået fast ved flere retssager og "out of court settlements" at der nettop ikke er fri konkurrence på PC-område.
F. eks. her:http://www.justice.gov/atr/cases/f3800/msjudgex.htm
Most harmful of all is the message that Microsoft's actions have conveyed to every enterprise with the potential to innovate in the computer industry. Through its conduct toward Netscape, IBM, Compaq, Intel, and others, Microsoft has demonstrated that it will use its prodigious market power and immense profits to harm any firm that insists on pursuing initiatives that could intensify competition against one of Microsoft's core products (Windows & Office). Microsoft's past success in hurting such companies and stifling innovation deters investment in technologies and businesses that exhibit the potential to threaten Microsoft. The ultimate result is that some innovations that would truly benefit consumers never occur for the sole reason that they do not coincide with Microsoft's self-interest.
- more_vert
- insert_linkKopier link
Der er da netop fri konkurrence.
Det er der jo ikke. Hvis der var, så fik man ikke en dummebøde af Microsoft for at købe en PC.
- more_vert
- insert_linkKopier link
]Synes ikke jeg kunne bestille f.eks. en mac med Windows, linux eller FreeBSD, da jeg kiggede på deres side. (men det havde jeg heller ikke forventet).
Det undrede mig dog at nu når det er en HW forretning, at jeg ikke kan bestille en mac uden os :/
Jeg ser jo flere skrive at hvis det er uden os vil den være billigere..
Men du har retten til at sælge din ikke brgute Mac OSX....
- more_vert
- insert_linkKopier link
Er det din uvidenhed eller din misundelse der får dig til at reagere så voldsomt?
http://www.kommunikationsforum.dk/artikler/apple-er-fascistisk
- more_vert
- insert_linkKopier link
@Jesper Poulsen Du skal ikke tro på alt hvad du læser.
Et eksempel fra dit link, påstår at Apple ikke vil have porno på iPhone/iPad/iPod osv. Det er jo ikke rigtigt. Det er rigtigt at det ikke kan købes i App Store (det er det Apple ikke vil have!), men alle kan da smide de film og den musik ind i deres device som de lyster via iTunes.
Iøvrigt er dette eksempel, udover at være forkert, eklatant dårligt, for Android Market fra Google har samme begrænsning.
- more_vert
- insert_linkKopier link