Hvordan slipper vi for dumme it-brugere?

Sommerkonkurrence: Vi kender dem alle sammen, de håbløse it-brugere, som ikke engang kender genvejen til skrivebordet og ikke ved, at chips er hardware og ikke noget du spiser. Kom med dine forslag til, hvordan vi bekæmper dem og vind is i Version2's sommerkonkurrence.

Skriv dit bedste bud på, hvordan vi slipper for dumme it-brugere i debatten nedenunder. På baggrund af hvor innovative, kreative og fremsynede jeres indlæg er, udvælger redaktionen det bedste bud. I kan selvfølgelig også selv være med til at afgive jeres stemme i debatten om det bedste forslag ved at benytte afstemningsværktøjet på sitet.

Redaktionen udvælger hver uge det bedste forslag og belønner med et gavekort til Hjem-is.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (36)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Allan Schmidt

Hvorfor skal vi overhovedet slippe for "dumme" it-brugere?

Er det ikke netop dem, der sikrer at vi hele tiden forbedrer os? At vi forsøger at gøre hvert enkelt område endnu mere brugervenligt og nemt at gå til?

Hvis vi ikke gør det, så dør vores områder i besværligheder og vi sidder selvfede og synes vi er så seje.

Vi skal ikke forsøge at slippe af med de "dumme" it-brugere. Vi skal i stedet hylde dem og sikre at de bliver ved med at spørge.

Det er den eneste måde vi bliver bedre på.

Morten Jensen

Eftersom at IT pt er en steotte funktion i virkksomheden, og at det bare skal virke, saa slipper vi aldig for "dumme brugere" mest er de nu ikke specielt dumme, der er bare igang med noget andet, og har ikke tid til at have IT problemer.
-Der ER ogsaa andre eksempler, hvor ego og office policy kommer i spil. Men grundlaeggende saa handler det om at have en synlig ledelse der bakker IT op, med synlige maal og realistiske ressourcer til at naa de maal.
Den "dumme bruger" er her for at blive, men det er maaden hun bliver haandteret paa som bestemmer hvor meget stress den dumme bruger genererer.

Kenneth Darling Sørensen

Nå it-brugere betegnes som "dumme" af IT-folk, skyldes det IMO typisk at disse IT-folk er yderst tekniske og brugeren yderst utekniske. Hvad der er åbenlyst for IT-folkene er ikke åbenlyst for it-brugerne, og selvom jeg sidder på IT-siden må jeg indrømme at det tit skyldes at IT-løsningerne ikke er logiske.

En løsning kan være at sætte en person i midten mellem de to ekstremer - én som forstår store dele af det tekniske og forstår store dele af det brugermæssige - en superbruger.

Ud over at øge chancen for at brugerne forstår IT bedre, så kan superbrugere også være med til at forbedre kommunikationen ud mod brugerne, fordi superbrugerne kan sætte sig i brugernes sted.

Superbrugere kan også anvendes til at indsamle brugbar feedback om løsninger og tiltag - fordi de typisk "brænder" for at bruge og dermed forbedre løsningerne.

Simon Lyngshede

Jeg tror ikke nødvendigvis at de "dumme" brugere er dumme, men de er ikke tilstrækkelig uddannet og er mange gange ligeglade. I modsætning til en masse andre emner, er det interessant nok lovligt at være ligeglad med IT, jeg har mødt en del der nærmest med stolthed i stemmen forklare at de skam ikke ved noget som helt om computere og at det i øvrigt ikke er vigtigt, de samme mennesker er sjovt nok meget hurtige til at kalde noget et teknisk problem, som skal hånderes at software udviklerne, eller driftsafdelingen.

Virksomhederne bære i høj grad en del af skylden for denne adfærd. Der er en forventning om at alle kan benytte en computer, hvis man kan tænde den og trykke på Word ikonet, så er man kvalificeret til at benytte samtlige IT systemer i danske virksomheder, yderligere uddannelse er ikke nødvendigt. Et sjovt eksempel, synes jeg, er at virksomhederne mener at min uddannelse som datalog, betyder at jeg ved alt om Word og Excel, tiltrods for at jeg med en enkelt udtagelse aldrig benyttede MS Office i løbet af min studie tid. I forbindelse med brug af Word, er det mig der bliver den dumme bruger, fordi jeg ikke kender softwaren, der i øvrigt er for kompleks til at jeg realistisk set kan lære det uden brug af en bog eller et kursus, begge dele ting som ingen virksomheder ser ud til at tilbyde.

Hvis virksomhederne var lidt mere kritisk med deres tolkning af "IT kyndig" i forbindelse med nyansættelser, så kunne man spare meget bøvl og ballade. Giv de ansatte kursuser i den software de skal benytte, inkl. operativ systemet, det behøver ikke være voldsomme og dyre arragementer, det kunne bare være et internt kursus, afholdt af en ekspertbruger.

De fleste der påstår at kunne bruge Word er forresten sjælent gode til det, det de ofte mener at at de har en piratkopi eller en version der kom gratis med deres hjemme pc, og de har en enkelt gang åbnet en ønskeseddel tilsendt af deres nevø. Hvis det går rigtigt hårdt for sig, så har de skrevet længere opgaver i Word, aldrig ved versionsstyring naturligvis, og alle overskrifter og andre font ændringer er lavet manuelt hver gang, ikke det pjat med at definere overskrifter osv. nej nej, der da meget nemmere at huske "Overskrift = Times New Roman, 16pt, Fed".

Det er ikke for at træde på Word, men en del af problemet er netop at Word, og tildels "email", er hvad vi definere som tilstrækkeligt IT kendskab. Tilsvarende er det jo heller ikke smart at sætte mig op i en lille helikoptor, med det argument at jeg engang har kørt en firehjulstrækker og ideen er ca. den samme. Det er IKKE det samme.

Uddan brugerne i den software de skal bruge, det gælder også alm. kontorprogrammer. Folk er ikke dumme, de ved ikke bedre og de er ligeglade, fordi virksomhederne er ligeglade.

Peter Makholm Blogger

I modsætning til en masse andre emner, er det interessant nok lovligt at være ligeglad med IT

Er det rigtigt?

Jeg mener at det er en generel tendens at alting bliver så kompliceret at det er uoverkommeligt ikke at være ligeglad med en temmelig stor del af den omgivende virkelighed. På IT-området er vi bare på forkant med denne udvikling.

Den dag der er nogen der har fået mig til ikke at være interesseret i biler eller firmaets lønsystem, så vil jeg bekymre mig alvorligt om folk der er ligeglade med IT. Men ikke en dag før.

Kristian Larsen

Definér den dumme It bruger og så kan vi snakke om det.

Der er nemlig stor forskel på "dumme" IT brugere.

Der er folk, som simpelthen ikke forstår det, men som i princippet kan uddannes til det hvis nogen gjorde noget ved det.

Der er også folk som af rent princip ikke vil pille ved det.

Disse kan man som IT afdeling udstille.

Jeg har blandt andet sikret at alle har adgang til intern information om hvordan forskellige ting virker, som er pædagogisk opbygget med sigende overskrifter og viser i tekst og billede (godt nok ikke video, og ingen lyd) som har været testet på en række brugere inden publicering. Disse informationer dækker stortset alle dagligdags IT problemer.

På trods af dette er der flere som spørger om disse ting, og ikke mindst, kræver hjælp til at løse dem. Med usvigtelig sikkerhed har de ikke læst informationen, og argumentet for det er "det er jo ikke mit job".

Måske man skulle arbejde på at få defineret support som "hjælp til ikke forudsete problemer med IT systemer" og gøre opmærksom på hvem der kommer med problemer som ikke er under den kategori.

En anden ting man gerne må terpe over for sine brugere er "LÆS HVAD DER STÅR" en dialog boks er ikke lig med at ingen ting virker, eller whatever - og når man spørger hvad der står og når de siger noget andet end det der faktisk står, så sørg for at gøre ledelsen opmærksom på at vedkommende er analfabet. Her er vi ude i at man end ikke prøver men bare kaster ud med armene og det er DE personer som med stor sikkerhed får alt til at bryde ned.

Simon Lyngshede

Den dag der er nogen der har fået mig til ikke at være interesseret i biler eller firmaets lønsystem, så vil jeg bekymre mig alvorligt om folk der er ligeglade med IT. Men ikke en dag før.

Nu tænkte jeg ikke så meget på biler, elektrisitet osv. Hvis jeg ytre at jeg er bedøvende ligeglad med marketing, økonomi osv. i forbindelse med mit job, så vil de fleste nok mene at det ikke er muligt, realistisk eller specielt praktisk. Der i mod behøver f.eks. marketingsfolkene ikke at vide noget som helt om IT, det mener man ikke er nødvendigt. Her vil jeg så som software udvikler mene at der direkte skadeligt for virksomheden, men jeg har ikke oplevet at ret mange andre end udviklerne har delt den holdning.

Jarle Knudsen

"Dummhed" går begge vejer. En gang havde jeg problemer med at logge på min arbejds-PC (brugerkonto deaktiveret). Helpdesk skulle kigge på sagen og vende tilbage.

Efter 4 timer ringer jeg utålmodig og få høre at "de sendte mig en e-mail for længe siden, hvor jeg kunne læse hvad problemet var".

Fiiiint,... men hvordan læser man e-mail når brugerkonto er deaktiveret? O_O

Det gik vist for stærkt denne gang :O)

Klaus Hebsgaard

Dumme brugere er en forkert indgangsvinkel.
Folk ønsker i udgangspunktet ikke IT - de ønsker noget der kan løse deres problem indenfor et eller andet domæne (Her er IT ofte et godt bud).
De er ikke interesserede i at du har skrevet noget fed kode, eller at du benytter en smart teknologi.
De er interesserede i at få deres problem løst.

Følgende to videoer siger en del om det:

http://www.youtube.com/watch?v=JAOTTLQ0rlY

http://www.youtube.com/watch?v=OCVf1EfMkG8

Peter Makholm Blogger

Hvis jeg ytre at jeg er bedøvende ligeglad med marketing, økonomi osv. i forbindelse med mit job, så vil de fleste nok mene at det ikke er muligt, realistisk eller specielt praktisk.

Tænk. Jeg synes at der endnu oftere bliver kikket skævt til en hvis man udtaler sig om firmaets markedtingsvalg eller økonomiske valg end hvis man giver udtryk for at man udføre sit arbejde uden at bekymre sig om disse andre detaljer.

Søren Koch

Efter 4 timer ringer jeg utålmodig og få høre at "de sendte mig en e-mail for længe siden, hvor jeg kunne læse hvad problemet var".

Fiiiint,... men hvordan læser man e-mail når brugerkonto er deaktiveret? O_O

Det gik vist for stærkt denne gang :O)

Det minder mig om da jeg var begyndt på min phd og skulle skifte password til de centrale IT-systemer (inklusiv email) og jeg skulle bruge en hjemmeside til at ændre det med (ikke en hjemmeside med tilgang udefra dog.. :-)

Efter at have skrevet det gamle og nye password kom beskeden: 'opdatering vil tage en times tid, du vil få en mail når ændringen træder i kraft'.

Den mail gav jeg så kåringen: 'Årets mest non-informative mail'! :-))

Det skal dog siges at proceduren for ændring af passwords mm er ændret siden da...

Søren Koch

Flemming Sørensen

Det er ikke dumme brugere der er problemet, men dumme udviklere.
Jeg er en dum bil-bruger. Jeg fatter total nissehue af ting ting som hk, turbo, og omdrejninger, karburator, og alt det andet gylle. Det er ikke mit område, og det kommer ikke mig ved hvad det er eller ikke er, og hvordan det virker eller ikke virker. Når det ikke virker, så sender jeg bilen ned hvor jeg købte den, så tryller de lidt, og jeg får bilen tilbage.
Det kan lade sig gøre fordi dem der har lavet bilen, har tænkt sig væsentligt mere om end dem der har lavet det software folk bruger, for lad os nu bare indse det; Folk har ikke problemer med deres hardware, de har problemer med softwaren.
Det er dårligt designet software i deres lille router der gør at de ikke kan få den til at virke. Det er et dårligt designet OS der gør at de ikke kan installere drivere og programmer. Det er elendig software der gør at de ikke kan sende mails fra Vista (jeg kender 3 der har Vista, og 2 af dem kan med jævne mellemrum ikke sende mails).

Den bedste (og eneste) måde at slippe af med "dumme brugere", som man så farverigt har valgt at kalde dem, er at tvinge arrogante, og til tider inkompetente, software udviklere til et karriereskifte. Mit forslag er derfor at tilbyde en stor del af software udviklerne "nye udfordringer" som gadefejere.

I øvrigt, så husk på at det ikke er hverken store firmaer, eller innovative enkeltpersoner der har æren for at vi ikke længere bruger CP/M, DOS, og andet tilsvarende... Det er de "dumme brugere"...

Kristian Larsen

Der er vidst ingen som kræver at du forstår dig på hvorfor du ikke kan læse en CDROM eller hvorfor maskinen ikke vil boote.

Men hvis vi snakker om at du ikke kan finde ud af at vælge en printer på en liste, hvor der meget fint er beskrevet hvilken den er, hvor den står og hvad den kan og hvor der endda er et fint lille billede så er vi derude hvor brugeren er uden for pædagogisk række vidde.

Det svarer, hvis vi skal bruge din bilanalogi til at du ikke formår at fylde olie eller benzin/diesel i din bil, eller i tilfældet papirstop (som der vil stå både på din computer og i displayet på printeren) ikke reagerer på en advarselslampe i din bil.

Du tager jo heller ikke og kaster ud med armene og siger det har ikke noget med mig at gøre, fordi selealarmen blinker i din bil. Men hvis der kommer en dialogboks på din computer som beskriver helt præcist hvad der sker og giver dig mulighed A og B (og de dialogbokse der findes i dag er i hovedreglen meget forståelige - jeg har stortset aldrig oplevet at brugere ikke har forstået dem, når jeg har tvunget dem til at læse dem).

Mao. det er korrekt når nogle føler det er legitimt at være fuldstændig ligeglade med hvordan deres værktøj virker, og min pointe er egentlig mest, at hvis du har gjort halvdelen af din egendom syg fordi du ikke har sat en spulehane på din opvaskemaskine, så er det DIN fejl og ikke en tilfældig opvaskemaskine producents [mm. selvfølgelig at du har betalt en vvs for at sætte den op og han ikke gjorde det korrekt].

Kristian Larsen

"Dummhed" går begge vejer. En gang havde jeg problemer med at logge på min arbejds-PC (brugerkonto deaktiveret). Helpdesk skulle kigge på sagen og vende tilbage.

Efter 4 timer ringer jeg utålmodig og få høre at "de sendte mig en e-mail for længe siden, hvor jeg kunne læse hvad problemet var".

Fiiiint,... men hvordan læser man e-mail når brugerkonto er deaktiveret? O_O

Det var så heller ikke særligt gennemtænkt kan vi godt blive enige om - den omvendte situation er når en udmeldt og planlagt nedetid opstår og halvdelen af brugerne ringer til helpdesk og siger at systemet er nede.

Det korte af det lange i den sammenhæng er at man gerne skal tænke sig om, og har man medarbejdere der ikke kan det så indfører procedurer der virker.

I dette tilfælde skulle helpdesk softwaren have sikret at den som skulle løse problemet vidste hvordan du skulle kontaktes [tlf., mail, im etc. - og her self. valg af tlf.].

Thomas Ammitzbøll-Bach

1) Dem, der er selvlærende. De spørger om det, der ikke er dokumenteret. Hvis du har mange spørgsmål fra dem, er det fordi, du ikke har lavet en wiki endnu eller fyldt information i.

2) Dem, der gerne vil, men ikke har grundviden nok til at være selvlærende. De vil ofte gerne have trin-for-trin instrukser, som de kan følge. Flere af dem har opdaget, at jo mere præcist de spørger, jo hurtigere får de det rigtige svar. Hvis du har mange spørgsmål fra dem, er dine instrukser ikke konkrete nok.

3) Dem, der ikke vil, og derfor ikke kan. De er lidt tricky, for der er mange gange en grund til, at de er modvillige. Det kan være, at de har en masse erfaring fra et andet system, og nu skal de starte fra Adam og Eva igen. Det kan også være, at de er en del af en stående konflikt, hvor deres modvillighed er et våben i kampen. Hvis du har mange spørgsmål fra dem, er der en politisk/faggrænsemæssig kamp, der ikke er løst.

4) Dem, der piller og roder i alt og derfor får ødelagt noget. Så har de ændret netmasken, og så virker nettet ikke; så har de ændret i instillingerne til serveropkoblingen, og så kan de ikke komme på. De er ofte nogen, der har en stor nysgerrighed, og de vil gerne prøve det hele. Hvis du har mange spørgsmål fra dem, så mangler de nok udfordringer og kunne måske være kandidater til lokale superbrugere.

5) Dem, der mangler totalt grundlæggende færdigheder. De kan ikke læse en vejledning, de kan ikke skrive korrekt af fra et eksempel, de kan ikke skelne de enkelte ting fra hinanden. Dem er der ikke mange af, men de få, der er, bør lave noget andet med nogle flere succesoplevelser. Det kan også være noget så banalt som synet, hvor er par skærmbriller gør underværker. Hvis du har mange spørgsmål fra dem, så tal med HR, om ikke de kunne flyttes til andet arbejde, hvor de gør mere nytte.

Thomas

Niels P Sønderskov

Desværre er halvdelen af befolkningen dårligere begavet end gennemsnittet, men det betyder ikke at de ikke er i stand til at benytte it-værktøjer. Med lidt flid går det sagtens.

Værre er det med de mange der er dårligt opdraget. Og det eneste der er at gøre med dem er genopdragelse, hvilket er svært jo højere alderen er.

It-værktøjer er i modsætning til gammeldags værktøjer redskaber for hjernen. Men ligesom det er tilfældet med en drejebænk, skal brugeren være klar over hvad hun har med at gøre. Man skal kende sit værktøj for at få noget fornuftigt ud af arbejdet.

Det er den indsigt de dårligt opdragede mangler. Hvis de udfører en form for arbejde, der kræver en eller anden form for mental virksomhed, og dermed som regel også assistance af computere, så må de også være klar til at tilegne sig de nødvendige færdigheder. Og deltage proaktivt i udviklingen.

I virksomhederne har der siden edb (som det hed den gang) blev indført været et ledelsesunderskud, som har betydet, at problemer med 'dumme brugere' har fået lov at florere. Fordi langt de fleste ledere har fattet lige så lidt som de fleste andre.

Selv blandt it-medarbejdere kan det være svært at forstå andre specialisters arbejde, og de udenforstående har som regel ingen anelse om hvad arbejdet indebærer. Det gælder desværre også (i høj grad) lederne.

Så altså: Først lederne på genopdragelse, derefter de 'dumme' brugere, som nok forstår det når deres løn, som følge af ledernes bedre forståelse, sættes ned pga lav produktivitet.

Når så de 'dumme' it-medarbejdere får samme omgang skal det nok gå fremad.

Malte Christensen

Måske skulle man endelig indse, at tvunget duelighedsbevis var en god ting? At et wifi accesspoint kun bør kunne sælges, hvis det som minimum tillader wpa2 kryptering?

<joke>hvis Windows blev forbudt?</joke>

I dag kan man skade ikke kun sig selv med sin færden på nettet.

Brugerne er vel ikke mere 'dumme' end en fremtidig bilist før første køretime?

Niels P Sønderskov

Udover den direkte besvarelse af spørgsmålet kunne jeg også godt have lyst til at kommentere på dette indlæg fra Fleming Sørensen.

It hører jo sammen med bioteknologi og atomkraft til det vi kalder højteknologi, og er en del mere kompliceret end det ser ud for brugeren. Den teknologi der blev puttet i biler for 100 år siden var ikke specielt 'høj', men bilerne er faktisk også blevet højtekonologiske de sidste 25 år.

I bilismens barndom var der også folk der var for fine til selv at køre og til selv at vide lidt om fænomenet. Man lod sig tidligere transportere af en kusk med en hestevogn, og det fortsatte med automobilet. Der var dog også entusiaster, der var optaget af teknikken i sig selv.

Folk må jo selv vælge, men hvad enten det gælder biler eller elektronisk databehandling, forekommer det mig uhensigtsmæssigt at afskrive nogen teknologi som uvedkommende, eller noget man ikke behøver at beskæftige sig med.

Vi er nødt til at specialisere os og blive rigtig dygtige indenfor et bestemt mere eller mindre snævert område, men det betyder jo ikke at resten bare kan afskrives. Sammenhæng og funktion sikres bedst ved at vi alle har en [i]tilstrækkelig god opfattelse[/i] af alle andre væsentlige områder.

Hvis vi bevæger os i den retning kan vi bedre tale sammen om hvordan problemerne løses, og ikke kun råbe fra hvert sit hjørne om dumme brugere eller dumme udviklere.

I øvrigt ligger udfordringen for hver eneste teknologi ikke hos den enkelte udvikler. Hvad enten det er brobygning, udvikling af ny medicin eller it-systemer, handler det om styringen af sociale processer med deltagelser af mange hundrede mennesker, der skal arbejde sammen om et uhyre kompliceret projekt.

Jesper Stein

Sagt mange gange men det er jo vores job som supporter at hjælpe bruger der har problemer med deres IT. Og en filosofi kunne jo være at hjælpe brugere, med den nødvendige viden til selv at løse sine problemer næste gang de løber ind i det. Så at tage sig god tid til at hjælpe brugeren 1. gang, gør måske at de ikke kommer igen og spørg om det samme 20 gange. Så bliver både vi og brugerne glade :)

Kenneth Darling Sørensen

Hej Flemming,

Din analogi holder ikke vand: Biler har siden de blev opfundet i starten af 1900 tallet haft det samme formål (at transportere folk eller ting fra et sted til et andet) og det samme brugerinterface (rat, pedaler, gearstang) og bilfabrikanterne har brugt tiden siden da på at forfine produktet uden at ændre på det grundlæggende formål med produktet eller brugerinterfacet. Tilmed er der ingen sammenkobling mellem de forskellige bilmodeller at skulle overveje - de er alle "stand alone".

Software har forskellige formål, forskellige brugerinterfaces og har behov for at blive koblet sammen for at kunne opfylde de formål som brugerne stiller og hele tiden skærper.

Thomas Ter-Borch

Jeg læste for nyligt et citat der frit citeret efter hukommelsen lød:

"At udvikle brugervenlige programmer er er evig kamp mellem programmøren, som forsøger at producere bedre og og nemmere programmer og universet, der kæmper for at producere bedre og større idioter. En kamp, som det lige nu ser ud til at universet vinder"
"

Problemet er, at et ”Idiotsikkert program” og et ”program der er simpelt at gå til” er flydende størrelser. Lige meget, hvor meget udviklere gør sig umage vil der altid komme en bruger, der er for doven, apatisk eller stædig (sjældent for dum) til at gide at sætte sig ind i hvordan man gør dette eller hint.

Samtidig synes standartsvaret på brugervenlighed efterhånden at være, 1) at man fjerner/skjuler halvdelen af programmets funktioner 2) finder på en sød Avatar samt 3) En Wizard på max tre trin.

En tilgang der efter min mening ikke får det til at syde og krible i fingerspidserne

Måske skulle udviklere i stedet for at spørge, hvordan gør jeg det nemt for den dumme bruger i stedet spørge:

Hvordan vækker jeg brugerens barnlige glæde til gå på opdagelse?

Hvordan gør jeg det sjovt for den enkelte at fordybe sig?

Hvordan får jeg en givet bruger til at blære sig over for sine venner og kollegaer med hvad han/hun nu kan.

Kristian Larsen

Been there done that - som du også vil kunne se af mine tidligere indlæg i tråden.

Når den samme person kommer 6. gang, efter 6 gange at have fået instruktion, fremvisning, tvunget til selv at gøre i hvordan hans software firewall på hans bærbare fungere og 7. gang igen har deaktiveret hans browsers adgang til internettet så må man spørge sig selv om hvor problemet ligger - især taget i betragtning af at ingen andre har haft tilsvarende problemer.

Ulrik Gerdes

Uanset at spørgsmålet til sommerkonkurrencen måske er formuleret lidt hårdt, så er det en meget vigtig problemstilling, der er rejst. Og jeg synes fx at Simon Lyngshede og Niels P. Søndergård har bidraget med nogle gode indlæg.

Folks dårlige it-kompetencer er jo ikke bare et irriterende fænomen, men er også årsag til et enormt spild af tid og penge; især indenfor det offentlige (hvor man almindeligvis ikke fyrer folk for at være ineffektive).

Jeg arbejder indenfor sundhedsvæsenet, der er hårdt plaget af mangel på kvalificeret arbejds-kraft og løbske budgetter, og hvor man trods ret massive investeringer i it, har haft svært (mildest talt) ved at høste de forventede rationaliseringsgevinster.

Der er flere årsager til problemerne, men én af dem er, at alt for mange ansatte, både blandt det sundhedsfaglige personale og blandt det tekniske og administrative personale, sidder rundt omkring foran deres computere og laver tidsrøvende idiotarbejde.

En del skyldes dårligt konstruerede centrale applikationer (fx EPJ-, løn- og faktureringssystemer), men en stor del skyldes også at folks basale it-kompetencer er for dårlige. De gælder fx også i brugen af Office-programmer (fra forskellige leverandører), som anvendes meget i sundhedsvæsenet, fordi der hér udfolder sig en ganske omfattende daglig aktivitet med at samle og ordne data, beregne, skrive, kommunikere og præsentere.

Jeg ser næsten dagligt ting, som er lidt rystende. Det lyder måske dramatisk, men hér er et par eksempler:

• Et 5-6 sider langt nyhedsbrev fra en kommunikationsafdeling på et universitetshospital. Al tekst, inkl. overskrifter, var formateret på karakterniveau, dvs. at der ikke var anvendt typografier. Brødteksten var indrykket ½ cm i forhold til overskrifterne, men det var opnået ved at tabulere samtlige enkelte linjer (nogle steder suppleret med mellemrum, for at få tingene til at ’se pænene ud’). Indholdsfortegnelsen var lavet manuelt. Den pågældende medarbejder har sandsynligvis brugt det meste af en time på noget, som ville have taget 5 minutter, hvis hun havde vidst hvordan man kunne bruge tekstbehandlingsprogrammet mere effektivt.

• Et regneark med fødselsdato, undersøgelsesdato, køn og alder for omkring 250 deltagere i en undersøgelse. Datoerne var indtastet som almindelig tekst, og alder var beregnet (med en lommeregner ved siden af computeren, fik jeg at vide) som året for undersøgelsen minus personens fødselsår, og derefter indtastet. Arbejdet havde taget nogle timer, men kunne have været gjort på 2-3 minutter (endog med større præcision og uden fejl), hvis den pågældende medarbejdet havde sat sig lidt ind i mulighederne med et moderne regneark.

Småting? Ja, men hvis der er for mange af den slags småting, så er summen for meget! Jeg ved ikke hvad man skal finde på for at forbedre tingenes tilstand. Jeg plejer at minde folk om, at de hér i 2008 sidder foran en tingest, der har mere computerkraft end NASA rådede over, da de landsatte folk på månen i 1969. Og at hvis de har (eller får) fornemmelsen af, at det de sidder og bikser med burde kunne gøres lidt smartere, så er det sandt :o)

Niels P Sønderskov

Det er chokerende Ulrik. Og jeg kunne bidrage med næsten lige så hårrejsende eksempler.

Den teknologi der ligger bag tekstbehandlingen modnedes vel for 15 år siden, så de folk der beskæftiger sig professionelt med forfattervirksomhed af en eller anden slags, uden at have opdaget fiduserne, har altså ikke bare sovet i timen, men i mange, mange år.

Regnearket var modnet tidligere endnu, og den der ikke har lagt to og to sammen, og fundet ud af at sådan et måske kunne regne, spilder ikke kun sin egen tid, men er jo også en plage at arbejde sammen med.

Undskyldningerne er mange, men som tidligere skrevet, så ligger ansvaret klart hos dårlige ledere, der tillader at det fortsætter.

Det er ikke overraskende hvis sundhedsvæsenet, med sin absurde ledelsesstruktur tilsat politisk styring, besparelser og malpraksis går foran.

Ulrik Gerdes

Ja, men hvad pokker skal man stille op? Det er jo som Don Quitos’ kamp mod vejrmøllerne! Hér er et nyt eksempel:

På et moderne universitetshospital har man naturligvis et system til udveksling af mails, vedligeholdelse af adressebøger, styring af kalendere etc. (fx GroupWise eller Outlook).

Men man har i dagligdagen fortsat brug for såkaldte 'kontaktlister' i papirform, fx nogle helt traditionelle telefonlister, som kan smækkes op med tegnestifter på en opslagstavle. Sådan er det!

Og dem bliver der lavet mange af. Det foregår typisk på den måde, at en sekretær sidder og skriver oplysningerne ind i et fladt tekstdokument (fx i Word), eventuelt ud fra de data der kan læses i de lokale elektroniske adressebøger.

Der er tilsyneladende ingen (eller kun få) af de disse ellers arbejdsomme mennesker, som ved, at alle elektroniske adressebøger udmærket kan skrive sig selv, hvis man fx gerne vil have et print til opslagstavlen.

Med andre ord: Folk sidder og spilder deres tid (og skatteborgernes penge, ikke at forglemme), med opgaver som i virkeligheden er helt unødvendige.

Jakob Veje Hansen

Jeg er helt enig i, at det er softwaren der ikke er god nok. Men jeg er meget uenig i at det skyldes at udviklerne bare er inkompetente. Prøv at se på hvad det vil sige at udvikle software idag? Vi sidder stadig i 3. generations sprog og opfinder den dybe tallerken forfra hver gang. Pånær når vi tidligere har opfundet den dybe tallerken, og kommer i tanke om at genbruge den.

For at blive i bil analogien, så ville det svare til at udvikle gear system, karburator, fælge, splintfri glas, a/c hver eneste gang vi sender en ny bil på markedet.

På trods af mange år med den objektorienterede tankegang har vi ikke evnet at indkapsle kompliksiteten nok endnu. Vi mangler standard komponenter, modnet gennem mange generationer, og udviklet efter standarder, der rent faktisk kan sættes sammen til nye løsninger, før vi kost effektivt kan levere IT systemer der kan overleve de "dumme" brugere :)

Tine Havkrog Brandenborg

Tak for jeres mange gode bud og den livlige debat.

Redaktionen har udvalgt Søren Lyngshedes indlæg
Lovligt at være "dum" fra d. 14. juli 11:34
som det bedste og mest sammenhængende bud på en løsning.

Version2 kontakter Søren Lyngshede, som har vundet et gavekort til Hjem-IS.

Næste runde af sommerkonkurrencen begynder på mandag, hvor du kan komme med dit bud på den bedste metode for lovlig fildeling på nettet.

Med venlig hilsen

Tine Brandenborg, community builder, Version2

Niels P Sønderskov

Jakob, det er jo lige det jeg siger: Det er ikke den enkelte udvikler, men ledelse og organisation af arbejdet der svigter. Det har tonsvis af undersøgelser af branchen vist. Kunder og brugere mærker det tydeligt med dyre og dårligt fungerende systemer.

Den enkelte udvikler kunne så på den anden side godt udvise større faglig stolthed i stedet for år efter år at acceptere at deltage i det samme cirkus. Så stil krav til din ledelse, der kan medvirke til højere kvalitet. Det er formentlig udviklerne, der bedst ved hvor skoen trykker.

Men pas på ikke at falde i den anden grøft, som jeg ser du nærmer dig: Løsningen er [i]ikke[/i] (kun) det nyeste smarte værktøj eller et nyt udviklingssprog. Det er kun det, næste led i fødekæden af rovdyr tjener deres milliarder på, og rykker ikke meget ved kvaliteten.

Til gengæld er du også inde på noget af det rigtige: Rationel genbrug af komponenter og moduler, og akilleshælen er efter min mening her også den dårlige overordnede styring og planlægning. Det er jo klart, at når den mangler, kan man hverken drage nytte af de menneskelige eller tekniske ressourcer man råder over.

Peder Jensen

Jeg tror først det bliver efter vi slipper for dumme programmører, som tor deres logik er den samme som resten af verden. Grunden til Nokia's og Skype's success er netop at de er nemme og bruge og sætte brugeren i højsæde.
Når man fx. skal skive en kommentar her, står der ingen steder at man skal være logget ind - man kunne ovet. også sende en videre til log ind siden, hvis man trykker på kommeter (for at gøre opmærksom på det).
Peder

Niels P Sønderskov

Ja Peder, som endda er sluppet igennem uden at skrive dit navn. Det er en klassiker: Både ham der har lavet opsætningen og ham der måske (?) har tjekket om det nu virkede, har været logget på systemet, og derfor har de ikke opdaget denne lille, men ret forvirrende og irriterende uhensigtsmæssighed.

Sådan et programøre kunne man godt tænke sig at få fat i og rykke lidt;-)

Anonym

Jeg har læst hele tråden.
Overskriften fangede mig i et nyhedsbrev fra Version2.
Det var en god vinder, I fandt og nogle gode kommentarer fra professionelle brugere og skabere.
Min kommentar til alle er denne: Det handler ikke om dumhed, men om at de, der laver programmellet er komplet uegnede til at lave instruksen til brugeren.
Har I nogensinde prøvet at læse en manual til et program?
Har I nogensinde prøvet at have et mål (en opgave), at have fået et værktøj (programmet) og så forsøge at finde et sted (i manualen) at få inspiration, finde en vej til at løse opgaven bedst muligt.
Det er komplet umuligt at bevare overblikket for en bruger, der ikke har indblik i sproget, forkortelserne (IMO?), og de ofte meget tekniske IT-løsninger, der bagved ligger og skal udføre det egentlige arbejde for brugeren!
Jeg forsøger pt. at sætte mig ind i at bruge Linux/Ubuntu på en Virtuel maskine (dér røg halvdelen af læserne af denne tråd), og mit problem er, at jeg har et mål og jeg har fået et værktøj, men der er kun en forb. genial it-fyr, der kan hjælpe mig og han taler "sort".
Så jeg ved, hvad der mangler for brugeren: SPROG - MÅL - FORSTÅELIG FORKLARING - REGISTER MED RIMELIGE STIKORD!

Torben Mogensen Blogger

... kun dumme svar.

siger en gammel talemåde.

Tilsvarende kan man sige, at der ikke findes dumme brugere, kun dumme computere.

Problemet ligger dels i, at traditionelle hjemmecomputere (læs: Windows + Intel) er designet til at give den erfarne bruger et stærkt værktøj, og kun i ringe omfang dækker behovet for den mindre kyndige bruger. Der er ganske enkelt en meget stejl indlæringskurve. De fleste brugere kun sagtens nøjes med 5% af den funktionalitet, der findes i en moderne PC -- det er så ikke altid de samme 5%, hvilket er et af problemerne for firmaer (som Microsoft), der ønsker at sælge et standardiseret produkt.

Og det er måske her løsningen kan findes: I stedet for at købe en universel computer, bør en "søndagscomputerist" købe en computer, der er specialiseret til hans/hendes behov, og som ikke har alt indbygget fra starten. Der kan så være en "download central", hvor man kan hente flere applikationer efter behov eller udvide eksisterende applikationer med flere funktioner. Men denne skal være nem at finde rundt i og den skal ikke forsøge at "pushe" funktioner, som brugeren ikke har behov for.

De nævnte historier om regnearksbrugeren, der beregnede alder i hånden, og om tekstbehandlingsbrugeren, der formatterede linjer i hånden, synes jeg ikke er tegn på dumme brugere. Det er helt legalt (efter min mening) at holde sig til simple funktioner, selv om mere avancerede kan spare en for tid på længere sigt. Hvis det foregår i en organisation, hvor det er uhensigtsmæssigt, er det organisationens pligt at uddanne medarbejderen til at være mere effektiv. Det er ikke medarbejderens skyld, hvis han ikke kender de avancerede funktioner (selv dem, som vi allesammen synes er oplagte), det er arbejdsgiverens.

Ulrik Gerdes

Hvis det foregår i en organisation, hvor det er uhensigtsmæssigt, er det organisationens pligt at uddanne medarbejderen til at være mere effektiv. Det er ikke medarbejderens skyld, hvis han ikke kender de avancerede funktioner (selv dem, som vi allesammen synes er oplagte), det er arbejdsgiverens

Både ja og nej! Selvfølgelig skal en organisation tilbyde deres ansatte én eller anden form for uddannelse eller vejledning i brugen af et vigtigt værktøj, men jeg synes også, at der påhviler den enkelte et ansvar for at være lidt fremme i skoene --- eller i hvert fald et ansvar for at føle sig ansvarlig for at højne sine it-kompetencer.

Sådan er det desværre ikke altid. Nogle mennesker har en meget tilbagelænet holdning, som i nogle tilfælde er så grel, at de nærmest er stolte over deres dårlige it-kompetencer og bestemt ikke har tænkt sig gøre noget som helst aktivt for at bedre på tingene, fx ved at læse en ’Kom godt i gang med [applikation]’, eller ved blot at sidde og lege med en computer i fritiden; bare for at få lidt føling med tingene (og måske også risikere at blive lidt bidt af det… hvem ved?).

Personer med dårlige it-kompetencer (hvilket godt kan være et relativt mål, i forhold til gennemsnitsniveauet i et givet miljø) er dyre bekendtskaber. Og de bliver dyrere og dyrere, jo flere og flere funktioner der forudsætter effektiv brug af it.

Det skyldes ikke kun at de it-(sub)inkompetente ansatte selv sidder og bruger mange arbejdstimer på at løse opgaver, som kunne være løst på få minutter, men i høj grad også, at de i et stadigt stigende omfang er game-spoilers, dvs. at deres inkompetencer påfører andre et helt unødvendigt besvær.

Hér er et nyligt eksempel fra et dansk universitetshospital: Der skulle indkaldes til et møde blandt en håndfuld speciallæger, og mødet blev naturligvis indkaldt ved hjælp af ’Aftaler’ i Novell GroupWise, efter en kontrol i folks elektroniske kalendere.

Det fungerede ikke! Der var et par stykker, som ikke kan/vil bruge deres elektroniske kalendere og/eller som slettede mødeindkaldelsen i deres indboks, fordi de ikke lige vidste hvad det var for en spøjs ting.

Resultatet var, at der i stedet opstod en sværm af traditionelle ping-pong mails med fx ’Jeg kan desværre ikke den [dd.mm.åå], men vil i stedet foreslå den [dd.mm.åå] eller den [dd.mm.åå]’, ’Den [dd.mm.åå] er OK med mig’, etc. etc. etc.

Hvad der kunne have været fikset i løbet af få minutter, hvis alle var opdateret til ’Standard It-kompetencer Version 2008’, blev nu til en længerevarende, kaotisk kommunikation. Til omkring 400 kr. i timen, per deltager!

Log ind eller Opret konto for at kommentere