»Hvis vi kun rekrutterer fra halvdelen af talentmassen, så er det jo slet ikke nok«

17. august 2021 kl. 02:4513
»Hvis vi kun rekrutterer fra halvdelen af talentmassen, så er det jo slet ikke nok«
Illustration: Søren Kjeldgaard.
Et nyt forskningsprojekt fra IT Universitetet i København har undersøgt, hvordan man kan gøre it-fagene mere attraktiv for kvindelige kandidater. Resultatet: Få det til at handle mere om mennesker.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I den store futuristiske aula på IT-Universitetet (ITU) i København skal der fremover være mange flere kvindelige ansigter at spotte. Det har været en målsætning i flere år, men selvom antallet af optagne kvindelige studerende er steget, er der fortsat langt vej før målsætningen om, at der skal være ligevægt mellem kønnene er indfriet.

Men et nyt forskningsprojekt har fundet en løsning, der kan være med at at accelerere udviklingen endnu mere. Det fortæller Claus Brabrand, der er leder af projektet:

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
25. august 2021 kl. 16:25

Tak for interessen i vores forskning.

Her er et link til mere information:https://ccer.itu.dk/icer_2021

Linket indeholder:

  • En 3-minutters film, der præsenterer det overordnede resultat;
  • To 10-minutters forskningspræsentationer; samt
  • To videnskabelige artikler (publiceret i ICER 2021).
11
20. august 2021 kl. 12:34

Hvis man har problem X der skal løses men man mener der er for få kvinder der er interesseret i problem X, så får man altså ikke løst problem X ved at sige at man "fanger" kvinder ved at fokusere på problem Y i stedet.

9
18. august 2021 kl. 13:37
8
18. august 2021 kl. 13:28

Et stort problem med manglende IT folk skyldes i høj grad at virksomhederne ikke gider tage ny folk ind.

Der er masser af IT opgaver der venter på de folk som topledelsen ikke vil ansætte. Der er ikke mange virksomheder der ansætter uerfarne folk og oplærer dem.

Så problemet ligger mange steder.

For 20 år siden tog virksomheder 10 mand ind og oplærte dem over 1 år, og beholdte så de 5 bedste. Der er vi ikke længere. Der fyres folk der havde nok at lave, så der er mange opgaver der ikke længere løses.
Der mangler dygtige IT folk. For 20 år siden blev man ansat hvis man kom forbi og kunne noget IT. I dag er det svært for firmaerne at få lov til at ansætte.

6
18. august 2021 kl. 12:26

Det gamle studie er sikkert skrevet af en hvid mand og er derfor værdiløst.

Nu må du vælge, mener du at:

  • Mænd og kvinder mentalt ens,
  • Mænd og kvinder er ikke mentalt ens, og mænd er onde eller inkompetente

De kan ikke begge være sande.

5
17. august 2021 kl. 18:14

"Udgangspunktet har været et gammelt studie, der på et generelt plan viste, at opgaver, der omhandler mennesker er markant mere appellerende for de kvindelige respondenter, end opgaver, der beskæftiger sig med objekter."

Jeg er chokeret over at læse i 2020 at der skulle være forskel på mænds og kvinders interesser. Ærlig talt giver det mindelser om 30erne. Hvad bliver det næste - at der findes forskellige racer?

Det gamle studie er sikkert skrevet af en hvid mand og er derfor værdiløst.

Hold hellere fokus på det egentlige problem: mandlige datalogistuderendes kvindeforagt som udspringer af deres egen incelstatus, som er 100% deres egen skyld.

4
17. august 2021 kl. 14:20

Det ville være mere rigtigt at tale om specialister. Der kan jeg sagtens se at virksomhederne mangler de helt rigtigt kandidater, da mængden af specialer nærmest accelererer.</p>
<p>Men det er jo så en meget principiel diskussion om det er samfundet eller virksomhederne selv som bør stå for denne specialisering.

Jeg er helt klart specialiseret og det er ikke samfundet der har ansvaret for dette, men min karriere.

Da jeg blev uddannet var der ikke så mange specialer, til gengæld lærte vi at lære, så vi selv kunne specialisere os.

Det nytter jo ikke så meget nu om dage, da den hellige gral er at sparke folk ud af døren med en bachelor.

3
17. august 2021 kl. 12:54

Jeg tror ikke på at der mangler IT-professionelle generelt.

Det baserer jeg på, at jeg indtil for et år siden, havde en periode på et helt år som arbejdssøgende.

Bevares, det er kun et anekdotisk datapunkt, men det gør at jeg konkludere at termen IT-professionel, ikke er rigtig i denne sammenhæng.

Det ville være mere rigtigt at tale om specialister. Der kan jeg sagtens se at virksomhederne mangler de helt rigtigt kandidater, da mængden af specialer nærmest accelererer.

Men det er jo så en meget principiel diskussion om det er samfundet eller virksomhederne selv som bør stå for denne specialisering.

2
17. august 2021 kl. 12:45

Kvinder få bedre karakterer end mænd, så hvorfor er de "bagud"?

Måske fordi kvinder faktisk har frit valg på alle hylder når de skal vælge karriere, og ikke føler sig presset til at vælge det som giver flest penge (og mest stres).

Og reelt betyder det ikke så meget i Danmark om lønnen er 35.000 eller 40.000, når topskatten omfordeler 2/3 af forskellen. Så det er de bløde værdier der tæller.

1
17. august 2021 kl. 11:14

Hvis behovet skal dækkes, er det ikke nok at få lige så mange kvinder som mænd til at søge uddannelserne -- det øger kun optaget med 67%. Der skal mange flere til at dække det projicerede behov.

Så der skal flere studerende til af alle køn. Det kræver ikke kun en målrettet kampagne mod kvinder, det kræver en bred kampagne for at få flere i det hele taget til at vælge IT-fag. På Københavns universitet er optaget på de seks IT-relaterede uddannelser (datalogi, datalogi-økonomi, machine learning og datavidenskab, kommunikation og IT, informationsstudier samt sundhed og informatik) samlet set 670, mens jura alene f.eks. har optaget 836. Har vi virkelig mere brug for jurister end for folk med IT-kompetencer? Og her taler jeg ikke kun om de hårde tekniske kompetencer -- de seks fag inkluderer også humanistiske, sundhedsfaglige og samfundsfaglige vinkler på IT. Og på de mindre tekniske uddannelser er kvinderne faktisk i flertal: Informationsstudier 59%, kommunikation og IT 57%, sundhed og informatik 71%.

Og det er ikke kun fordi, der mangler pladser på uddannelserne -- tre uddannelser har ledige pladser, og det højeste adgangssnit (kommunikation og IT) er 7,8 mod 9,2 på jura. Så vi skal have flere af dem, der ellers ville søge ind på f.eks. jura (der i øvrigt har 64% kvinder) til at søge ind på IT-uddannelser.

Det er ikke fordi lønnen i IT-faget er lavere end for jurister -- Uddannelseszoom viser at typisk løn for jurister er 38.300, mens dataloger tjener 41.500. Kandidater fra kommunikation og IT, sundhed og informatik samt IT og kognition (kun kandidatuddannelse) tjener omkring 37.000, hvilket ikke er helt det samme som jurister, men tæt på. Der er ikke løntal for de andre tre uddannelser, da der ikke er kandidater fra dem (endnu).