Hvilket udviklingsmiljø foretrækker du?

Version2 kigger i den nyeste meningsmåling religionskrigen efter i sømmene. Har de kommercielt understøttede miljøer som Java og .Net taget føringen?

Få ting kan få programmører op af stolen som spørgsmålet om, hvilket sprog der er bedst at kode i.

Og det er netop spørgsmålet i Version2's nye meningsmåling, som du finder i venstre side af sitet.

Vi sætter sagen på spidsen og spørger: Har Java- og .Net-miljøerne med deres massive kommercielle rygdækning fået overtaget i udviklingsafdelingerne?

Eller er det adrætte, dynamiske sprog som Python og Ruby, der kører med klatten? Web-miljøet Ruby on Rails, udviklet af danske David Heinemeier Hansson, bliver af mange udråbt til at være løsningen på problemet med bøvlede web-applikationer.

»Med Rails føler man virkelig, at værktøjskassen er bygget af udviklere for udviklere - nærmere bestemt udviklere der vil se hurtige resultater og have tools, der løser problemer frem for at skabe dem,« skriver Tommy Dejbjerg Pedersen i sin blog på Version2.

Men måske er det i virkeligheden gode, gamle velafprøvede miljøer som C og C++, der stadig må gøre det hårde arbejde, når rigtige problemer melder sig?

»I C++ har man mulighed for at lave procedural-, objektorienteret- og funktionelprogrammering. Hvad mere kan man ønske sig?« skriver eksempelvis Rasmus Kaae i debatten på Version2.

Hvad mener du? Diskussionen forsætter herunder ...

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Kim Madsen

Disse ord passer alle til C++, men eet ord mangler, RAD (Rapid application development).

Det 'perfekte' programmeringssprog til almen virksomhedssoftware (til forskel fra specialiseret beregnings software), skal efter min mening kunne opfylde alle disse 4 kriterier som minimum.

Der er stadig kun et relativt udbredt programmerings sprog som opfylder disse kriterier, og det er Delphi fra CodeGear (Borland).

RAD: Det er eet af Delphis varemærker. Portabilitet: Programmer kan kompileres og afvikles på Win32, .Net og Linux med få eller ingen rettelser. Genbrug: Der er en ekstrem stor pulje af 3rdparty værktøjer inden for alle kategorier. Fremtidssikring: Een ting jeg personlig er lidt træt af, er den evige 'opfundet det nyeste revolutionerende programmeringssprog/miljø og alt andet dur ikke mere' filosofi der kendetegner Sun og MS i deres markedsføringer. Alt som alle disse 'revolutionerende' programmeringssprog gør er at de stiller krav til udviklere og firmaer om at opgive alt gammel kode eller i det mindste skrive store dele af det om, for at få det til at fungere i det nye miljø. Derfor er det efter min mening af vital betydning at i det mindste een leverandør gør alt hvad de kan for at omfavne det nye, uden at glemme det gamle. Delphi programmer skrevet tilbage i 95, da Delphi 1 blev lanceret, kan stadig direkte rekompileres og afvikles under de nyeste påfund fra markedslederne.

med venlig hilsen

Kim Madsen http://www.kbmitexperts.dk

 • 0
 • 0
#4 Daniel Møller

Jeg har selv kodet Delphi i sin tid indtil jeg mere eller mindrer skiftede til C#/.NET tilbage i 2001.

Skal dog siges at jeg stadig har brugt Delphi til visse projekter i mellemtiden, primært tilfælde hvor jeg ikke har ønsket at være afhængig af om klienterne har haft .NET frameworket installeret eller ej.

Med .NET 3.0 (WinFX) integreret i Vista, vil dette problem dog blive mindrer efterhånden som folk overgår hertil og med de nye Vista-specifikke API'er i .NET 3.0 (WPF og WCF) kan der ikke være meget tvivl om at .NET i høj grad vil blive synonym med Windows-udvikling i fremtiden.

Delphi understøtter ganske rigtigt også .NET, men dets styrke ligger i Win32 udvikling og jeg tror næppe vi kommer til at se Delphi som det førende IDE til .NET udvikling - her sidder Microsoft allerede tungt på markedet med Visual Studio og C#.

Så selvom Delphi var et af mine første sprog og de hurtige resultater det var muligt at opnå pga. RAD var med til at gøre mig interesseret i programmering, så har jeg svært ved at se meget fremtid i Delphi-udvikling på Windows-platformen. Microsoft må siges at sidde med trumfen på hånden i forhold til fremtiden.

Ang. den aktuelle poll må jeg dog sige at Python/Ruby overrasker en del, man fristes næsten til at tro at nogen har stemt flere gange ;-)

 • 0
 • 0
#5 Michael Rasmussen

At Delphi skulle give portabilitet må da være en vittighed! Eneste platform det fungerer på er win32. .NET, ja kun 1.0. Linux, nej ikke siden de tidlige versioner af kerne 2.4 og tusse gamle libc og glibc.

Skal vi tale om rigtig portabilitet, er der vist kun to kompilerede sprog, der kan komme på tale: C/C++ og Java. Skal RAD samtidigt opfyldes, er der vist kun Java tilbage med Eclipse eller Netbeans - write once, run any

 • 0
 • 0
#6 Christian Nobel

Delphi er fint, og jeg vil hævde at der er stort set ikke er det man ikke kan med Delphi, undtagen en desværre meget vigtig ting, nemlig at lave applikationer på andre platforme end Windows.

Og efter Borland gik i seng med MS, så blev Kylix endeligt aflivet.

Men, men, men der er gudskelov så Free Pascal, og hvis man så har behov for et IDE, så er der faktisk ret megen fremdrift i Lazarus og efterhånden er de fleste bugs ved at være væk (og så er det jo OS, så alle kan jo bidrage hvis der er noget de mangler eller er utilfredse med!).

FPC kan kompileres til næsten alt hvad der eksisterer af platforme (selv OS/2), og Lazarus IDE'et kan bruges under Windows, Linux og Mac.

http://www.lazarus.freepascal.org/index.php

Og webprogrammering med PSP (Pascal Server Pages) er faktisk en fornøjelse.

Og jeg behøver vel næppe at nævne at programmerne (som Delphi var) er rasende hurtige og klippe stabile.

/Christian

 • 0
 • 0
#7 Rasmus Kaae

Jeg kom pludselig i tvivl. Hvad menes der når man man sige "et Java udviklingsmiljø" eller "C++ udviklingsmiljø"? C++ og Java er programmeringssprog. Visual Studio og Eclipse er udviklingsmiljøer. Personligt kan jeg bedst lide at arbejde i Visual Studio med Visual AssistX som add-in.

Jeg har aldrig arbejdet erhvervsmæssigt med Eclipse og har derfor kun prøvet det sporadisk og fravalgt det.

Derhjemme bruger jeg Visual Studio Express til C# og Dev-Cpp til C++.

Men nu vi snakker om det, så savner jeg et ordentligt udviklingsmiljø til PHP webudvikling. Jeg har prøvet med f.eks. PHPEdit, Maguma Studio og for tiden bruger jeg PSPad Editor. Alle er meget svage i forhold til Eclipse, Visual Studio m.fl. Har I nogen forslag?

 • 0
 • 0
#10 Rasmus Kaae

Hejsa

Jeg har forsøgt mig med en lang række af de gængse PHP-editors, men mit største problem er at ingen af dem understøtter udvikling via FTP. Dvs. det gør de, men de kan ikke lave projekter m.v. for FTP.

 • 0
 • 0
#12 Kim Madsen

Det er korrekt at den førende IDE til .Net udvikling, formentlig vil være MS egen. Det ville også være mærkeligt andet, specielt taget i betragtning at de nærmest forærer den væk. Det kan en 3rdparts leverandør nødvendigvis ikke gøre da de jo ikke har operativ systemet at tjene penge på.

Men uanset om at Delphi nok ikke bliver det førende sprog, og den førende IDE, ændrer det ikke ved min opfattelse at det for nuværende er det bedste der er lavet med hensyntagen til de 4 punkter jeg stillede op.

Der er mange andre faktorer der spiller ind mht udbredelse af udviklingsværktøjer og IDE'er end bare deres kvalitet og funktionalitet.

med venlig hilsen

Kim Madsen www.kbmITexperts.dk

 • 0
 • 0
#14 Kim Madsen

Som jeg skrev, er Delphi det eneste der opfylder alle 4 kriterier. Det er korrekt at C++ eller C er langt mere porterbart end Delphi kode, men det er jo bare een af punkterne. En Delphi udvikler er generelt langt mere produktiv mht. funktions point i typiske virksomheds programmer, end C++ eller C udviklere. Årsagen er RAD. Samtidig har Delphi udviklere adgang til at distribuere klient software til 90% af de platforme som virksomheder vælger at bruge til front eller back office brug. På server siden kan Delphi stadig levere eksekverbar kode til de senere Linux versioner, selvom jeg da personligt gerne ønsker mig fornyet fokus på Linux som en strategisk platform fra CodeGear/Borland.

med venlig hilsen

Kim Madsen www.kbmITexpers.dk

 • 0
 • 0
#15 Kim Madsen

Hej,

Jeg er enig. FreePascal er et ganske interessant projekt, og de har lykkedes ganske godt i at lave en Delphi kompatibel compiler. Lazarus har, efter min mening, stadig et stykke vej at gå, men det er som det meste der er gratis... det udvikles kun så hurtigt som udviklerne ønsker at bruge deres fritid på det.

Jeg har dog stor tiltro på at CodeGear/Borland finder formen efter en del turbulente år. Der skal dog ikke være nogen tvivl... de fokuserer stadig mest på hvor der er betalende kunder til udviklings værktøjer... hvilket desværre ofte udelukker Linux.

med venlig hilsen Kim Madsen www.kbmITexperts.dk

 • 0
 • 0
#16 Rasmus Kaae

Jeg tror at C# vil overtage markedet for RAD software, udelukkende fordi at Visual Studios GUI-designer til C# er effektiv at arbejde med. Faktisk er den helt på højde med Delphi (og i nogen tilfælde vil jeg mene den er bedre, specielt mht. håndtering af nye GUI-komponenter). Yderligere kan C# og et tilhørende udviklingsmiljø downloades gratis. Problemet er dog understøttelse af flere platforme, men det ved jeg nu ikke om er et reelt problem.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere