Hvilket styresystem har din næste computer?

Vista, XP, OS X, Linux eller noget helt femte. Hvilket styresystem vil du vælge til en ny computer?

Svigtende efterspørgsel på det nye Windows-styresystem Vista giver et tab på mere end 200 millioner kroner for elektronik-forhandleren DSG, der blandt andet driver PC World-kæden i Storbritannien.

DSG havde forventet, at forbrugere i stor stil ville købe nye computere eller opgradere eksisterende hardware for at kunne køre det nye Windows-styresystem, men det er ikke sket.

Samtidig ligger salget af selve det nye styresystem under koncernens forventninger, skriver Guardian.

Den svigtende Vista-interesse har tvunget DSG til at sænke priserne på titusindvis af bærbare computere indkøbt med forventning om et Vista-boom, der imidlertid aldrig har indfundet sig.

»Vi havde forventet, at mange flere kunder ville have ønsket at udskifte deres eksisterende hardware,« siger DSG-økonomidirektør Kevin O'Byrne til Guardian.

Han er skuffet over Microsofts indsats for at sparke gang i salget af Windows Vista i kølvandet på lanceringen af det nye styresystem tidligere på året.

Microsoft Danmark har tidligere over for Version2 overordnet set erklæret sig tilfreds med salget af Windows Vista uden dog at ville oplyse lokale salgstal.

Men hvordan ser det ud fra din stol? Hvilket styresystem ville du vælge, hvis du skulle købe en computer i dag? Giv din mening til kende i afstemningen til venstre for denne artikel.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (37)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jens Fallesen

Ja ja, jeg ved godt, at jeg nu er afsløret som it-konsulent med svaret »det kommer an på«.

Men virkeligheden er, at det kommer så sandelig an på, hvad jeg skal bruge maskinen til.

Skal jeg bruger den på mit arbejde, vil jeg installere XP på den, for jeg er for afhængig af en række Windows-ting til at gide bøvlet med at køre disse under noget andet.

Min daglige hjemmemaskine bruges primært til mail og diverse simulationsspil – her handler det også om Windows, og indtil videre klart XP frem for Vista, da Vista pt. ikke kan give mig fordele (men til gengæld en del ulemper).

Til stort set alle andre anvendelser ville jeg sandsynligvis lægge FreeBSD på. Ikke fordi jeg er specielt religiøs omkring det, men fordi det passer til mine opgaver, og det er det, jeg er "vokset op" med.

 • 0
 • 0
#2 Anonym

Jeg har for en kunde købt en maskine fordi han gerne vil have mulighed for fjernskrivebord på maskinen. Maskinen var preloaded med Vista Home - som jo ikke indeholder fjernskrivebord. Derfor var vi nødt til at købe en opgradering til Ultimate - der var indbygget en funktion i den version vi havde. Det gav tilsyneladende en licensfil, og da vi så forsøgte at reinstallere gælder den licensfil ikke til den dansk version vi havde. Installationen fejlede og nu har vi betalt 4000 kr for licenser til et produkt som vi ikke har licensnøglen til, vi har en maskine der er smadret og skal reinstalleres.

Lad mig slå fast med 7 tommer søm. Der kommer ALDRIG vista på nogen af mine maskiner. Det er da det arveste skrammel. Det kan ikke noget som XP ikke kan og Linux kan efterhånden også følge med.

Og - hvis jeg på et tidspunkt skulle få lyst til at spille, så køber jeg mig en playstation for samme pris som en vista licens koster.

/Klaus

 • 0
 • 0
#4 Jesper Heden

Jeg vil ikke påstå at jeg er helt sikker på hvad min næste computer skal køre på, men chancen er stor for at det bliver Vista. Jeg sidder på en Vista Business nu(hvilket forøvrigt indeholder fjernskrivebord) - og den fungere da udemærket. Glæder mig nok lidt til SP1, men det er jo det samme som med XP. Microsoft er da helt iorden, kunne godt tænke mig en Mac OSX 10.5 - men Apple og Steve har jo ikke kunne/ønsket at få det til kører på non Apple computere. Så er det jo klart det er mere stabilt, når de kun skal have en håndfuld drivere. En Apple laptop lyder bare risikabelt, med de garanti ordninger som Apple normalt står for. I den forbindelse, kan I, version2, ikke huske at tage garanti ordninger med når i tester bærbare?

Min næste OS installation, bliver den for nyligt udgivet Ubuntu Desktop, glæder mig til at se hvad den vil bruge min Core 2 Duo og 2gb ram til, som Microsoft så glædeligt bruger 100% af.

 • 0
 • 0
#5 henrik hammer berthelsen

Som #1, "kommer an på": - en "spille" computer til drengene, så er Windows stadig et krav pga spil som fx CounterStrike. - en "embedded" computer der skal bruges til router/firewall, vil jeg vælge en BSD distribution eller evt Debian som jeg personligt kender bedre til. - en "køkken" computer, hvor den vigtigste applikation er en browser, vil jeg vælge Linux, fx Ubuntu. - en "grafisk" computer, til behandling af film og billeder, vil jeg vælge en computer baseret på den proprietære hardware platform Mac, dvs OS X - en "mobiltelefon" computer bliver jo nok snart en Linux OS. Indtil den er klar, så foretrækker jeg S60. - en "internet-subnote-bærbar" computer, til den mobile kriger, vil jeg nok vælge Linux, fx Ubuntu ... specielt nu hvor Gutsy Gibbon spiller rigtigt godt på min TænkePade :-) - en "server/master" computer til familiebrug, vil jeg vælge Linux, fx Debian eller Ubuntu. - en "firma" computer vil jeg som dødelig (!) bruger, lade IT afdelingen råde. Den skal jo helst kunne passe til resten af husets installation :-D

 • 0
 • 0
#6 Thomas Johansen

Vil helt klart vælge linux, hvis jeg kun skal bruge den til daglig dags ting, men har desværre et par programmer som kræver windows som jeg ikke kan undvære. - 3dsmax - LFS racerbils simulator (kan ikke undværes)

ved ikke om 3dsmax kan køre i wine, men tror ikke det vil fungere optimalt.

Men hvis jeg skal have en ekstra pc så bliver det med linux.

Vil ønske jeg kunne implementere linux her i virksomheden, men der er desværre stadig nogle programmer som ikke kan erstattes og wine har jeg endnu ikke leget så meget med.

 • 0
 • 0
#7 Jonas Bo Hansen

Jeg er på vej væk fra Vista, fordi:

 • Opdateringshelvede. 40 programmer, som håndterer opdatering på hver sin måde. Der er Linux bare simpelt
 • Manglende fjernskrivebord i de udgaver af Vista, som er rimelig prissat.
 • Frihed. Jeg vælger frit, hvad jeg ønsker. Ingen begrænsninger jf. overnstående
 • Antivirus/Antitrojan/Antispyware.... Jeg er træt af alle de fare, som følger med Vista
 • Det meste foregår på nettet i dag. OS har mindre betydning
 • Strømforbrug - Uden eyecandy kræver Vista stadig et kræftværk i baglommen og jeg bruger en bærbar
 • Jeg vil have et OS, hvor alle programmer jeg installerer ikke nødvendigvis skal køre i baggrund hele tiden.
 • Jeg skal ikke længere lede efter software på nettet. Ubuntu har fundet alt for mig
 • Prisen. Lidt betydning har det sku' også

To ting vil jeg "måske" savne fra Vista/XP:

 • Spil. Jeg spiller ikke så meget mere, men mulighederne bliver mere begrænsede
 • Mediafiler. Jeg ser og høre mange lyd og billede filer fra nettet. Det meste virker også på Ubuntu, men det kræver ofte lidt arbejde og kvaliteten er ofte ikke så go'
 • 0
 • 0
#8 Kasper Sørensen

Jeg er skiftet til Linux og nui hvor er jeg lettet over det. Indrømmet, det kræver lidt mere af mig som bruger end windows gør - men til gengæld kan jeg nu løse problemerne, når de opstår, eksempelvis sker det aldrig mere at jeg ikke kan dræbe en proces der er frosset.

Dog skal det indrømmes at jeg stadig har en arbejds-bærbar stående som jeg kan bruge hvis der er noget jeg ikke kan i Linux. Det eneste jeg ikke har kunnet ind til videre (3-4 mnd) er at få et par enkelte hjemmesider til at virke (dr.dk's video-arkiver).

 • 0
 • 0
#9 Thomas Ehler

Ingen tvivl! XP - eller, måske, det der kommer efter Vista...

I vores hjem er en PC et teknisk værktøj (mig), en spillemaskine (børnene) og en grafisk workstation (min kone).

Jeg kunne bruge et linux derivat, men da 98% af dem jeg betjener bruger windows, er det ikke praktisk. Jeg BURDE installere Vista, for at få Vista ind under huden i en fart. Jeg kan bare ikke holde det ud. Det er ligesom at være tvunget til at tale svensk og i halvt tempo.

Vi havde spillet "Biler" med på weekend sammen med en Super Labtop med Vista og kunne det køre? Nix! Ligesom MANGE andre næsten nye spil ikke kan.

Min kone havde Vista mellem hænderne i 10 minutter, så tabte hun interessen. Hendes kommentar "Hvorfor skulle man dog overveje Vista når det er SÅ langsomt?" (Det er vel at mærke på en 2,6GHz DualCore med 2Gb ram).

I øvrigt; MS siger de hAr solgt 60 mill Vista. Problemet er, at det kræver at man tæller alle de "næsten" gratis preinstallerede kopier med. Hvor mange de har solgt til fuld pris kan man kun gætte på.

Jeg har i hverttilfælde, på under 2 måneder "downgradet" 5 labtops fra Vista til XP! Og når folk vil betale en XP licens + timepris for det, ER der noget der ikke spiller for Vista.

 • 0
 • 0
#12 Flemming Frandsen

Jeg var en stor fan af NT den gang NT 4 var nyt og NT 5 skulle komme i 1998, det gjore NT 5 ikke og jeg mistede tålmodigheden med MS.

Min helt nye Laptop er desværre købt med Vista, men den har aldrig bootet det, for det første der skete da jeg kom hjem var at jeg installerede Ubuntu på den.

Det triste er at jeg som så mange andre må lide den tort at have støttet MS økonomisk, samt at være talt med som Vista bruger.

Det er i grunden for ringe at man ikke tvinger butikkerne til at refundere ikke brugbare windows licenser.

 • 0
 • 0
#14 Anders Østergaard Jensen

Jeg skiftede i 2006 endelig til Mac OS X 10.4 og er dagligt en glad bruger af det meste, der kommer ud af Cupertino.

På arbejdet bruger jeg Windows Vista, og det har sgu været lidt af en blandet landhandel at få det til at virke som forventet. Bevares, der er da masser af nye funktioner, som egentlig er ret lækre, hvis man laver .NET-udvikling. IIS og alle de administrative værktøjer har fået et spark i vejret; Windows Media Player ser også meget godt ud, og en del nye småprogrammer er kommet til, selvom jeg ikke rigtigt bruger dem. I det store og hele ser Vista godt ud, kernen har fået et sikkerhedsspark ift. XP, men... det kører nu stadigvæk for langsomt! Selv på en moderne Lenovo T61 kører det sløvt som ind i h..., med mindre man sætter alle features på fuld skrue og knalder op for al cpu-kraft. Så derfor kan Vista på en laptop godt være en kedelig oplevelse.

Disk I/O er også et andet issue, som jeg ikke tror, at Microsoft har fået helt hånd om endnu.

På serveren heddet det fortsat FreeBSD. Der er intet alternativ for mig at se ift. sikkerhed, stabilitet og performance inden for Intel-baseret serverdrift til en bred vifte af opgaver.

 • 0
 • 0
#17 Frank Jensen

Jeg skiftede fra XP til Vista Business for snart 3 måneder siden, og er faktisk blevet glad for det... Og det er 'kun' en laptop 2GHz med 2GB ram, men det virker (nu skal det siges at det kun er til arbejds og privat brug, ikke en spillemaskine)

Og opdateringshelvede, det er alle systemer vist, men det har bare været et krav til de programmer jeg bruger at det skulle være nemt og 'usynligt' og det er så lykkedes for mig (det virker)... Det skal så også nævnes at jeg ikke er typen der skal pille nede i kernen... og hvis jeg skal lege med nogle nye programmer eller noget midlertidigt, har jeg nogle VMWare maskiner liggende som jeg leger på:)

For 4 måneder siden ville jeg benægte at Vista kunne være en del af min dagligdag, men efter lige at lære det at kende, så vil jeg nødig undvære en brugervenlig arbejdsplads :)

 • 0
 • 0
#18 Michael Kjeldsen

Nu bragte jeg egentlig indlægget som svar på en anden artikel, men synes egentlig den passer meget godt ind her, så håber I tilgiver en gang cut'n'paste:

Det er ikke alle der har set lyset omkring Linux, og selv om jeg egentlig anser mig selv for en, der har, så har jeg en række helt praktiske grunde til, at jeg ikke er skiftet over til 100% Ubuntu-fanboi:

1) Hvor er Itunes? Nej, Amarok er ikke en mulighed for mig, og heller ikke Itunes gennem Wine - hver især har disse løsninger en række mangler, der i mine øjne er grundlæggende.

2) Hvor er Photoshop? Nej, The Gimp opfylder ikke mine krav (og jo, har skam prøvet det i en længere periode, men droppede det, da programmet ikke er brugervenligt nok)

3) Hvor er Eduroam? På min skole bruger vi Eduroam til det trådløse netværk, og det er ikke ret godt sammen med andre systemer end WinXP/Vista eller Mac OS X. Faktisk har jeg ofte svært ved overhovedet at få lov til at logge på det.

4) Hvor er Understøttelsen af nVidia GeForce GO 7200? Det er et æstetisk problem, ja, men hvorfor skal jeg tage til takke med kulsorte skærmbilleder når jeg aktiverer Compiz Fusion i Ubuntu Gutsy Gibbon?

Nogle vil anse disse problemer som "småting", men faktum er, at det er ting jeg bruger dagligt, og derfor ikke gider at sidde og bøvle med - de skal bare virke!

Og det er derfor jeg dualbooter Vista/Ubuntu...

 • 0
 • 0
#19 Louis Tim Larsen

Jeg er træt af alle de billige bærbare, der findes rundt på markedet i Bilka osv. Jeg er også pisse træt af Windows. Skal du så have en Mac? Næh du! Jeg har kørt Linux 2,5 år. Min næste computer skal være en Thinkpad, som skal køre Linux.

Jeg respekterer andres valg af OS, hardware og andet, så længe de respekterer mit valg. Vi er jo alle forskellige, ellers ville det være en kedelig verden at leve i.

 • 0
 • 0
#20 Tommy Bjerg

Den bedste latop til dato er nu IBM T43p, og sådan en ville jeg meget gerne have privat.

Men ikke med eet os, der vil primært være en Ubuntu, og sekundært være en Windows XP Pro, og de skal dualbootes.

Argumentation : Når jeg arbejde har jeg stort set alt hvad jeg skal bruge på linux platformen. Det er ikke uvandt at jeg har en virtual Windows XP med i linux'en, for at kunne teste nogle ting op/ind imod linux'en fra en windows også.

Men der er småting jeg foretrækker i windows, rent, altså ikke bare virtuelt, det kunne være spil, det kunne være programmer til at kopiere mine DVDer ind på harddisk i bedst mulig kvalitet, og nogle enkelte lyd og video programmer.

Men sådan skulle min næste computer altså helst se ud. - Og aldrig Vista som det ser ud nu, har ikke set noget fornuftigt i den endnu.

 • 0
 • 0
#22 Jesper Stein Sandal

"... fordi man ved at spare Vista og OSX væk har ca. 2500 kroner mere at bruge på hardware?"

I forsøg på at finde frem til, hvad man rent faktisk betaler til Microsoft, så sammensatte jeg to ens bærbare pc'er hos Dell. Den ene med Ubuntu og den anden med Windows Vista Basic i samme konfiguration og uden tilvalg af support.

Pc'en med Windows Vista Basic var 25 dollars dyrere.

At Ubuntu så slår funktionaliteten i Basic-version af Windows Vista med flere længder er så noget andet. :)

Personligt vil valget af styresystem afhænge af, hvilken pc der er tale om. Jeg bygger selv mine stationære pc'er, så der bliver det de styresystemer, jeg har licenser liggende til. Mit næste projekt bliver nok en sub 250 dollars letvægtsdesktop, hvor Linux er det oplagte valg. Hvis jeg skulle købe en ny bærbar pc, ville jeg vælge Windows Vista, fordi det som pakkeløsning kan fås i Premium/Ultimate til en tusse ekstra og stadig kan køre Firefox og OpenOffice.

Jeg ville gerne køre dualboot, men jeg har ikke fundet en distro, hvor installationsprogrammet ikke forsøger at bruge al den resterende plads på harddisken til Linux - i hvert fald ikke på en måde der er brugervenlig nok anno 2007.

 • 0
 • 0
#23 Per Erik Rønne

Jeg er rimeligt sikker på at min næste OS bliver MacOS X Leopard, som frigives i denne uge. Muligvis vil en af mine Mac'er endda blive omdannet til MacOS X Leopard Server, hvis anmeldelserne af den ser gode ud. Jeg køber dog ikke en ny computer på den baggrund, den nyeste Mac er en kun et halvt år gammel MacBook med 2G RAM og 2 GHz Intel Duo Core processor [som jeg /også/ bruger til XP].

På mine gamle Windows-maskiner fortsætter jeg med XP Pro. Ingen grund til Vista her.

 • 0
 • 0
#25 Thomas Hansen

"Hvilket styresystem har din næste computer?"

Well, den kommer nok til at køre Ubuntu mest, selvom den nok desværre kommer til at tælle i statestikken som en Windows maskine af en eller anden afart..

Vil nok købe den med en Windows licens, for at have en licens til den XP/Vista jeg har liggende til de situationer hvor der bare ikke er nogen vej udenom ("IE, fucker siden op? Hang on, lad mig lige checke...")

Det er nok den billigste måde at få en Windows licens på. Desværre leverer det som regel ikke de install diske jeg har brug for (Recovery CDer? Fuck jer!) til at installere den i en Virtualbox, så den rent faktisk er praktisk anvendelig i dagligdagen.

 • 0
 • 0
#26 Dennis Krøger

"Det er nok den billigste måde at få en Windows licens på. Desværre leverer det som regel ikke de install diske jeg har brug for (Recovery CDer? Fuck jer!) til at installere den i en Virtualbox, så den rent faktisk er praktisk anvendelig i dagligdagen."

Dell leverer faktisk en fuld installation med maskinerne. Desværre detekterer den om den bliver installeret på en Dell maskine, og eftersom VMen ikke viser informationen om maskinen til klienten, så hjælper det absolut intet.

 • 0
 • 0
#27 Michael Andersen

Eftersom jeg læser datalogi på DIKU, så vil min næste computer formentligt blive en lille IBM Thinkpad af en eller anden slags, med en vægt på omkring 1.5-1.6 kg (Er doven og gider ikke slæbe tunge ting alt for meget rundt).

Og så bliver det Gentoo GNU/Linux (32-bit, med mindre alle problemer omkring 64-bit er forsvundet på købstidspunktet) der kommer til at være installeret på den.

Og skal også have adgang til Eduroam, men det er vist hellere ikke noget problem i GNU/Linux.

 • 0
 • 0
#30 Deleted User

Selvom jeg grundlæggende ikke er tilhænger af open source, er der ingen tvivl om, at næste operativsystem på min computer er Linux. Årsagerne er mange: F.eks. vil jeg ikke acceptere, at skulle skifte operativsystem uafbrudt, for at køre med det nye HW. Hver gang, at jeg har købt ny PC, har årsagen været nyt HW, der har krævet nyt operativsystem, som har krævet ny PC. Og reelt dermed, at et stykke issenkram til få hundrede kroner har krævet titusind af kroners udgift, eller at smide stadset bort. Med Linux håber jeg, at dette - og mange andre udgifter - er deffinitivt afsluttet.

Der er dog kun et men: Hvis Microsoft kan lave et operativsystem, som jeg mener virkeligt er godt, og lever op til mine krav til et operativsystem. Det kan de dog næppe. For mine krav er høje. Og langt højere, end microsoft formår. Linux kan hellerikke, men det er ok. Det er jo gratis.

 • 0
 • 0
#31 Maciej Szeliga

p modellerne havde primært et meget bedre display, min A31p har f.eks. en 15" med opløsning på 1600x1200 (det er det indbyggede display jeg taler om) og selvf. lidt bedre grafikkort med video-in og video-out samt firewire. Jeg vil ikke af med min A31p selv om den er "forældet", pingvinen er ligeglad... også når jeg kører med Beryl.

 • 0
 • 0
#33 Flemming Dalsgaard

Har brugt udelukkende Solaris de sidste 8 år både på min bærebar og hjemme-pc'er. Det har virket find siden 2.6 og idag er Solaris 10 og OpenSolaris ganske fint med mht. hardware understøttelse. Det eneste jeg ikke kan forstå er at Citrix ikke kan få snøvlet sig sammen til at få lavet en ICA client nyere end version 3 til X86...

 • 0
 • 0
#34 Kim Garsdal Nielsen

Mit næste styresystem ligger vel så langt ude i fremtiden, at det endnu ikke har noget navn. Jeg har lige sendt min ældste computer på aftægt i Jylland med den originale Win98.

På min hjemlige computer, som er familiens fælles, og som nok skal leve nogle år endnu, fungerer XP ganske fortrindeligt. Til mit daglige behov fik jeg med XP alt hvad jeg behøvede, nemlig stabilitet.

Jeg har prøvet Ubuntu, og det kunne jeg sagtens selv leve med - i det mindste som dual boot, men så er der er jo lige det med banken, og andre, der kun kender IE og Windows.

Tja, og så købte jeg faktisk Vista Home til min datters nye computer. Det kostede det samme som XP, og så tror jeg alligevel at hun er en lille smule mere fremtidssikret end med XP.

/Kim

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere