Det står sløjt til med at omstille it-folk til den fagre nye it-verden, hvor det meste kører i skyen og sikkerhed og privacy skal tænkes ind overalt.
Faktisk rapporterer ni ud af ti firmaer i en global undersøgelse fra IBM, at de it-ansattes kompetencer ikke passer til fremtidens krav. Og det ser heller ikke godt ud på universiteterne, hvor tre ud af fire it-studerende og undervisere mener, der er et misforhold mellem kunnen og fremtidens krav.
Resultaterne fra undersøgelsen, der omfatter 1.200 it-professionelle og 700 universitetsfolk i 13 lande, kan også overføres til Danmark, fortæller Michael Holm, som har ansvaret for IBM Danmarks kontakt til universiteterne.
»Der er et stigende behov inden for cloud computing, mobility, business analytics og security, men der er en mangel på kompetencer blandt medarbejdere og studerende på de områder. Der er et markant gap mellem de komptencer, der er til stede, og det, der bliver brug for, og det gap skal lukkes,« siger han til Version2.
For eksempel vil cloud computing efterhånden vende op og ned på, hvordan virksomheder driver deres it.
»Nu taler man om, hvornår lokale datacentre vil blive overhalet af cloud computing, ikke om det sker. Om ti år er det at drive et datacenter måske ikke en kompetence, der er så meget brug for, med mindre man er cloud-leverandør,« siger han.
Fokus på sikkerhed og privacy bliver også et grundvilkår for fremtidens it-arbejde, konkluderer rapporten, så i stedet for at klaske en sikkerhedsløsning oven på til sidst, eller endnu værre, helt ignorere den, skal alle it-projekter have sikkerhed bygget ind fra starten af.
Det kræver, at it-folk over en bred kam ved noget om emnet - og at dem med it-sikkerhedsevner forstår at bruge dem i mange sammenhænge.
Vær nysgerrig og ikke-religiøs
Men hvordan skal man så som it-studerende forholde sig, hvis man vil være efterspurgt i fremtiden? Det er lidt sværere at svare på, fordi ændringerne sker så hurtigt. Når en studerende begynder på sin uddannelse, går der jo typisk 3-5 år, før den sidste eksamen er i hus.
»Det er svært at sørge for undervisning i teknologier, man kun lige ser starten af. Teknologiudviklingen går meget hurtigere i dag end vi tidligere har set,« siger Michael Holm.
Derfor er det også farligt at holde sig for meget i én bestemt grøft.
»Mit bedste råd er: Vær nysgerrig og følg med i de nye trends. De skifter over tid, og nogle skifter rigtig hurtigt. Nysgerrighed er et absolut krav. Og så skal man passe på ikke at blive for platformsafhængig. Platformene skifter relativt hurtigt nu, så man skal ikke lægge sig fast på én religion - for eksempel om det er C# eller J2EE, man bruger,« siger han.
Når IBM ansætter nye, unge it-talenter, er der derfor også fokus på, om man kan omstille sig og om man kan bruge sine kompetencer på mange måder.
»Man skal have evnen til at se bredere, altså at se udover en snæver faglighed. Og så vægter vi personlighed tungest, for den er svær at lave om på, mens fagligheden bedre kan tvistes og ændres. Men selvfølgelig skal der være en god faglighed at bygge på - vi kan ikke gøre en bager til smed,« siger Michael Holm.
IBM forsøger også aktivt at påvirke landets it-studerende gennem oplæg og samarbejde om kurser på universiteterne. Det er gennem årene blevet til 60 arrangementer om, hvilke trends IBM ser nu, og for nyligt muligheden for at blive certificeret i IBM-databasen DB2 på Aarhus Universitet.
To nye aftaler, der bliver arbejdet på nu hos DTU og Datalogisk Institut i København (DIKU), vil dog handle om cyber-security, altså et af de fire områder, hvor firmaer fremover ifølge IBM-rapporten kommer til at råbe på dygtige it-folk.