Hver tredje IT-ansvarlig i sundhedssektoren har oplevet ransomware-angreb
34% af adspurgte organisationer i sundhedssektoren er blevet ramt af ransomware i det seneste år.
Det viser en global undersøgelse betalt af sikkerhedsfirmaet Sophos.
Backup som redningsmand
I næsten to-tredjedel af de ransomware-ramte organisationer lykkedes det de kriminelle at kryptere vigtige data, så organisationen ikke længere kunne få adgang til dem. Ifølge undersøgelsen synes den bedste forsikring mod ransomware at være en effektiv backup-strategi (hvilket selvfølgelig omfatter jævnlig test af restore, så det sikres, at data kan genskabes fra backup).
Fakta om undersøgelsen
Sikkerhedsfirmaet Sophos betalte for undersøgelsen, hvor 5400 IT-ansvarlige fordelt på 30 lande i januar og februar i år blev udspurgt om deres oplevelser med ransomware. 328 af de IT-ansvarlige var fra sundhedssektoren, heraf 127 fra Europa.
44 procent af de ransomware-ramte organisationer i sundhedssektoren anvendte med succes backup til at genskabe data.
Det ligger langt under gennemsnittet for andre sektorer, hvor det i snit er 57% af virksomheder og organisationer, der anvendte backup til at genskabe data efter et ransomware-angreb.
Kan det betale sig at betale løsesum?
Det er tilsyneladende ikke en så god ide at betale de kriminelle for at dekryptere de tilfange- krypterede data.
34% af de ramte organisationer valgte at betale løsesum til de kriminelle, men det var kun knap 7 ud af 10 (69%) af de løsesumbetalende organisationer som reelt fik krypteringsnøgler udleveret af de kriminelle og dermed deres data tilbage i ukrypteret form.
Irlands sundhedsvæsen ramt
Irlands sundhedsvæsen har senest været hårdt ramt af ransomware og nægtet at betale for at få data tilbage.
Ifølge BBC har de kriminelle i Conti-gruppen nu ganske gratis givet dekrypteringsværktøjer til det irske sundhedsvæsen, men dermed er de irske sundhedsmyndigheders trængsler ikke ovre.
»I bør forstå, at vi vil sælge eller publicere en masse af de private data hvis I ikke kontakter os og forsøger at løse situationen,« advarer de kriminelle ifølge BBC.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.