Hver tredje dansker har tjekket sundhedsoplysninger på nettet
Skal danskerne have svar på en prøve eller have en henvisning fra lægen, benytter en markant del nettet som redskab. Rent faktisk har hver tredje dansker mellem 16 og 89 år benyttet sig af muligheden i løbet af en periode på tre måneder.
Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der er indsamlet fra slutningen af marts til begyndelsen af juni.
Siden 2003 har befolkningen haft mulighed for at slå deres egne sundhedsdata op på nettet, og de nye tal viser altså, at det er en mulighed, som danskerne for alvor har taget til sig.
Corona øger interessen
Noget andet man kan tjekke på nettet er svaret på sin corona-test. Det foregår nemlig ved, at man som borger får foretaget en test i et af de mange testcentrene og derefter venter i omkring 24 timer på et svar. Det svar kan man finde på nettet. Indtil videre er der foretaget flere end tre millioner af dem i Danmark, og derfor er man også hos Danmarks Statistik sikre på, at det reelle tal for, hvor mange der har brugt nettet til at tjekke sundhedsoplysninger de seneste tre måneder ligger noget højere end de anførte 33 procent.
Hver dag bliver der nemlig foretaget lige knap 50.000 test i Danmark, og med ligeså mange svar på prøverne, giver det en flittig aktivitet på nettet af borgere, der netop ønsker svar på deres corona-prøve.
Et god indikation
Dykker man en kende dybere i tallene kan man se andre indikationer på, at danskerne er rent faktisk benytter den digitale service på sundhedsområdet.
Tallene viser således, at 36 procent har reserveret en lægetid online, mens 34 har kommunikeret digitalt med en læge ved hjælp af eksempelvis en såkaldt e-konsultation eller en fået en recept fornyet.
Det er dog svært, at sætte tallene i et historisk perspektiv, da i år er første gang, Danmarks Statistik måler, om og i så fald hvordan befolkningen tjekker sundhedsdata og gør brug af andre helbredsrelaterede tjenester som e-konsultationer.
Man kan dog se, at brugen af e-konsultationer stiger. I 2009 foregik 4,3 procent af de alle årets lægebesøg som e-konsultationer, mens det tal ti år senere var steget til 17,5 procent.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.