Hver tredje danske virksomhed fortryder it-outsourcing

Blandt Danmarks store virksomheder har 31 procent valgt at flytte outsourcede it-opgaver tilbage. Leverandørerne får skylden, mens virksomhedernes egne evner til at outsource tilsyneladende er i top.

Outsourcing af it-drift og udvikling er ikke altid lykken. Faktisk har hver tredje store danske virksomhed taget opgaver hjem igen, efter først at have outsourcet dem. Det viser den seneste udgave af den årlige IT i Praksis-undersøgelse.

Hvorfor opgaverne er blevet taget hjem i folden igen, er der i sagens natur mange forskellige grunde til. Men fire forklaringer skiller sig ud som topscorerne.

Først og fremmest savnede virksomhederne fleksibilitet, når en opgave blev løst ude i byen eller i et helt andet land. Dette svar valgte 63 procent af dem, som havde droppet en outsourcing. Næsten lige så mange svarede, at leverandørerne af it-ydelser ikke var gode nok til at forstå virksomhedens behov.

En klassisk begrundelse for at outsource er at spare penge, men 59 procent af dem, der trak opgaver tilbage, gjorde det fordi, der ikke var noget at spare. Og så svarer 53 procent, at tilfredsheden blandt brugerne var for lav, når en it-opgave blev løst af eksterne leverandører.

Omvendt mener ikke ret mange af virksomhederne, at der var problemer i deres ende af outsourcing-aftalen. Kun 7 procent peger på manglende evner til at styre leverandører, mens 17 procent svarer manglende modenhed i egne it-processer.

»Det er tankevækkende, at de tal er så lave. Skylden bliver placeret hos leverandørerne, mens egne evner er i orden. Men man skal passe på, at man ikke kun peger fingre af andre, hvis noget ikke går som planlagt,« siger Asger Højen Danielsen, chefkonsulent hos Rambøll Management, som står bag undersøgelsen.

Kagen skal skæres på ny måde

Der er omvendt også mange gode forklaringer på, at virksomheder i disse tider vælger at flytte opgaver hjem igen. Lige nu er der nemlig mange store ændringer i gang i måden, virksomheder driver deres it på.

»At nogle hjemtager it-opgaver er også en konsekvens af den teknologiske udvikling, vi ser nu, med virtualisering og cloud-leverandører. Hvis du tidligere har kørt en klassisk outsourcing af driften, for eksempel, vil du hjemtage den for at lave et nyt snit over opgaverne. For at bruge den nye teknologi, kan det være nødvendigt at tage opgaverne hjem,« siger Asger Højen Danielsen.

Hans kollega, underdirektør Ejvind Jørgensen, peger også på, at der sker ændringer i organiseringen af it-folkene i en virksomhed. Skiftet til én central it-organisation bliver nu blandt nogle af de dygtigste virksomheder erstattet af en såkaldt føderal model, hvor nogle funktioner flyttes ud. Målet er at komme tættere på resten af forretningen, og det kræver mindre outsourcing.

»Vi har set meget centralisering, men nu får den føderale model vind i sejlene. Og når man løsner det greb, kan det påvirke brugen af outsourcing. Der er brug for større frihedsgrader, og derfor tager man en større del af opgaverne og ansvaret selv,« siger han til Version2.

Årets temperaturmåling blandt it-direktørerne viste nemlig også, at kundeintimitet var højt på listen over ønsker i virksomheden, altså en bedre forståelse af kunderne og deres behov.

»Når man skal bruge it til at understøtte kundeoplevelsen, skal man også trække mere it ud i forretningen,« siger Ejvind Jørgensen.

»Kagen bliver skåret på en anden måde, hvor opgaver tæt på brugeren, altså den udviklende del, kommer tæt på egne medarbejdere, mens bunden af stakken, som er en commodity-ydelse i dag, er outsourcet,« siger Asger Højen Danielsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Michael Imhoff Nielsen

Med fare for at generaliserer ser jeg typisk to årsager: 1) Man outsourcer af den forkerte grund. Mange tror man kan spare penge på at outsource. Det er sjældent tilfældet, som artiklen også beskriver. Begrundelsen burde i stedet være f.eks. af hensyn til faglig kompetence. kritisk masse, fokus på kerneområder osv. 2) Man er ikke klar til at håndtere sin outsourcing leverandør. Ofte har man hverken den nødvendige kompetence tilbage til at være en mod/medspiller, man har ikke gjort sig klar over hvad man egentlig skal have leveret og hvordan (med andre ord kvalitetsniveauet) og derfor er man ikke i stand til at stille krav og få den rigtige rapportering.

Det er essentielt med arkitekter og service managers i organisationen for at kunne være dette modspil til leverandøren. Dette skal man nødvendigvis være klar over og have etableret inden man outsourcer. Hvis man forsøger at outsource en udefineret rodebutik bliver det også hvad man får leveret.

 • 3
 • 0
#2 Christian Nobel

1) Man outsourcer af den forkerte grund. Mange tror man kan spare penge på at outsource. . . Hvis man forsøger at outsource en udefineret rodebutik bliver det også hvad man får leveret.

Og præcis det samme kan siges om den omfattende såkaldte "digitalisering" det offentlige er i gang med for tiden - man tror at man med magisk IT-sovs, indkøbt til umiddelbart laveste pris, kan spare en masse penge.

Virkeligheden er dog en anden.

 • 4
 • 0
#3 Flemming Nielsen

Min erfaring, primært fra de større SAP/ERP projekter, hvor man ofte skal understøtte multinationale virksomheders behov for både integration og lokal/national tilpasning er, at man sagtens kan få succes med at outsource de procesområde, der har en generisk karakter og derfor er ensartede fra land til land.

Men lige så snart løsningen skal dække procesområder, der er reguleret af lokal lovgivning ("country specifics" i en større arkitekturmæssig sammenhæng), så SKAL man bruge lokale, lande-specifikke folk (enten interne eller eksterne). Den lokale viden om lovgivningen (og de forretningsregler, der kan udledes deraf), er simpelthen alfa og omeaga, for at man ender op med en brugbar løsning - ikke kun på det tvær-nationale niveau, men også ift. den lokale lovgivning, regler m.m.

Jeg vil tro at et tilsvarende mønster kan anes, når man laver andre typer af løsninger end SAP/ERP løsninger, men det er selvfølgelig kun et kvalificeret gæt.

Forretningsregler, og de konsekvenser disse har for både proces- og datamodellering, skal man ikke tage let på, for så brænder man nemt nallerne. Og her spiller viden om lovgivning (lokalt) altså bare en afgørende rolle ift. at finde de rette kompetenceprofiler.

 • 1
 • 0
#5 Gorm Hollinger Larsen

Har selv oplevet hvordan et firma outsourcer og skiller sig af med IT-afd.,- lad os bare sige 5 mand(som kender setup og butikken som deres egen bukselomme) Hvorefter det er outsourcing partnerens Helpdesk og 1,5 system konsulent(Vel at mærke når er tid), der skal varetage den samme opgave i hosting miljøet som 5 mand tidligere drev. Der er jo så stort spænd i hvad outsourcing kontrakten kan indeholde ifht pris mht oppe- og reaktionstider. Problemet kan være hvis outsourcing opgaven skal hjemmestrikkes og ikke kan drives med leverandørens hyldevarer,- så blir det monster dyrt i konsulent/projektleder timer og fremtiden blir at 10% af problemerne kræver 80% af den samlede support tid, hvis ikke alle dele af opgaven er analyseret. Forventningsafstemning ifht pris er nok en af de vigtige dele at have med. Hvad betaler vi for og hvad får vi sammenlignet med nu??

Jeg har siddet på begge sider af bordet og det er sgu tit komplexitet i kundens setup, der gør transitionen og den fremtidige drift besværlig. Lad være med at se på hvad leverandør tilbyder,- grav dig ned i dit eget setup. Alle dele incl. personer, systemer, hvor kritiske er de for forretningen, hvad kan vi selv og hvad skal der hjælp til. Start evt i det små med software-as-a-service hvor et enkelt system/program bliver hostet uden i byen. Tit kan det jo gøre at IT-folkene får tid til deres kernopgaver og ikke skal bruge tid på et eller andet forældet eller fejlebehæftet system som en ekstern leverandør er meget bedre til at drifte eller udskifte ...så spørg andre hvad de oplever med x leverandør??

Det er slående at egne evner ikke fylder så meget på negativ siden i artiklen,- De tal, påstår jeg, er løgn og latin. Jeg har da hørt kunder som sagde de ikke havde styr på setup derfor outsources det for at sikre optimal drift. Men osse Der er kæmpe forskel på leverandører ligesom der er kæmpe forskel på kundernes setup... Men osse IT-ansvarlige som ikke fatter en meter af hvad opgaven går ud på...dialog, dialog, opfølgning, opfølgning og tag ansvar !!

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere