Hver tredje danske myndighed har tabt data på grund af malware

Problemerne med malware og hackerangreb stiger i det offentlige. En ud af tre myndigheder havde ballade med malware, og hver tiende havde besøg af hackere sidste år.

På trods af en større indsats mod problemet, har den offentlige sektor været hårdere ramt af malware og hackerangreb sidste år end tidligere.

Næsten hver tredje myndighed har således tabt data eller spildt arbejdstid i generende eller alvorlig grad på grund af malware i løbet af 2009. Året før var det kun hver femte myndighed, der måtte slås med virus, orme og trojanere. Det viser Danmarks Statistiks rapport 'Den offentlige sektors brug af it'.

En anden klassiker, manglende backup, gav også anledning til datatab. Problemet ramte 15 procent af myndighederne i 2009, viser undersøgelsen.

Mere overraskende er måske mængden af deciderede hackerangreb.
13 procent af de danske myndigheder blev i årets løb udsat for et denial-of-service-angreb, mens 12 procent melder, at de har haft uautoriseret indtrængen i it-systemerne.

Generelt set er det staten, der har været hårdest ramt, mens kommunerne er sluppet mere nådigt. Lægger man alle kategorierne sammen, er det alt i alt næsten halvdelen af myndighederne i Danmark, som har været ramt af it-sikkerhedsproblemer.

Det er sket på trods af en større indsats på it-sikkerhedsområdet. Fra 2008 til 2009 var der for eksempel blevet strammet op på både brugen af en formel it-sikkerhedsansvarlig, løbende it-sikkerhedsuddannelse, en ajourført beredskabsplan og brugen af standarden DS484.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Carsten Olsen

Hvad var problemerne med "hackerangrebene"? Hvilket OS blev angrebet? Det kan være vi kan lære af det så vi kan undgå de dårligste OSer! Hvordan blev der typisk angrebet? Buffer overrun? via mail? via web?

Backup datatab: er jo ikke smart. Men hvorfor skete det typisk? Glemt det er bare for dumt. Men hvis man ikke kunne restore? Er det noget f.eks. jeg kan lærer af?

Dos angreb er svære at undgå på serveren. Men man kan godt forbygge meget "Dos snavs" med Egress/Ingress filtre langt fra serveren. (Ved at lægge filteret langt væk kan man undgå at belaste serveren med trafik, og undgå "forstærkning" af angrebet.)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere