Hver tredje danske myndighed har tabt data på grund af malware

23. marts 2010 kl. 13:062
Problemerne med malware og hackerangreb stiger i det offentlige. En ud af tre myndigheder havde ballade med malware, og hver tiende havde besøg af hackere sidste år.
Artiklen er ældre end 30 dage

På trods af en større indsats mod problemet, har den offentlige sektor været hårdere ramt af malware og hackerangreb sidste år end tidligere.

Næsten hver tredje myndighed har således tabt data eller spildt arbejdstid i generende eller alvorlig grad på grund af malware i løbet af 2009. Året før var det kun hver femte myndighed, der måtte slås med virus, orme og trojanere. Det viser Danmarks Statistiks rapport 'Den offentlige sektors brug af it'.

En anden klassiker, manglende backup, gav også anledning til datatab. Problemet ramte 15 procent af myndighederne i 2009, viser undersøgelsen.

Mere overraskende er måske mængden af deciderede hackerangreb.
13 procent af de danske myndigheder blev i årets løb udsat for et denial-of-service-angreb, mens 12 procent melder, at de har haft uautoriseret indtrængen i it-systemerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Generelt set er det staten, der har været hårdest ramt, mens kommunerne er sluppet mere nådigt. Lægger man alle kategorierne sammen, er det alt i alt næsten halvdelen af myndighederne i Danmark, som har været ramt af it-sikkerhedsproblemer.

Det er sket på trods af en større indsats på it-sikkerhedsområdet. Fra 2008 til 2009 var der for eksempel blevet strammet op på både brugen af en formel it-sikkerhedsansvarlig, løbende it-sikkerhedsuddannelse, en ajourført beredskabsplan og brugen af standarden DS484.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
24. marts 2010 kl. 00:15

Hvad var problemerne med "hackerangrebene"? Hvilket OS blev angrebet? Det kan være vi kan lære af det så vi kan undgå de dårligste OSer! Hvordan blev der typisk angrebet? Buffer overrun? via mail? via web?

Backup datatab: er jo ikke smart. Men hvorfor skete det typisk? Glemt det er bare for dumt. Men hvis man ikke kunne restore? Er det noget f.eks. jeg kan lærer af?

Dos angreb er svære at undgå på serveren. Men man kan godt forbygge meget "Dos snavs" med Egress/Ingress filtre langt fra serveren. (Ved at lægge filteret langt væk kan man undgå at belaste serveren med trafik, og undgå "forstærkning" af angrebet.)

2
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den ons, 03/24/2010 - 01:05

Carsten

Drop det - det er en plantet historie for at reklamere for GovCert