Hver sjette dansker har ikke internet derhjemme

Det er særligt de ældre, der er koblet fra mængden af digitale informationer, den øvrige befolkning har adgang til.

17 procent af danskerne har ikke adgang til internet derhjemme, og dermed er omkring hver sjette koblet helt fra den mængde at viden og informationer, nettet i dag tilbyder den øvrige befolkning.

Det skriver Metroxpress fredag på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik, der samtidig viser, at 14 procent af danskerne ikke ejer en computer.

Tallene bekymrer lektor Anne Gerdes, der forsker i viden, læring og it ved institut for fagsprog, kommunikation og informationsvidenskab på Syddansk Universitet.

»I meget af nyhedsstrømmen i dag bliver der sagt i slutningen af indslagene, at hvis man vil vide mere, så kan man gå ind på hjemmesiden. Så der er nogen, der bliver hægtet af, og det er et problem for den demokratiske proces,« siger Anne Gerdes til Metroxpress.

Det er måske ikke så overraskende, at særligt den ældre generation mangler evner indenfor it.

Ældremobiliseringen arrangerer it-kurser for ældre, og i foreningen bekymrer det, at de ældre i stigende grad bliver hægtet af det digitale samfund.

»I dag er det lige så vigtigt at kunne it, som at kunne læse, skrive og regne,« siger Morten Lembke, konsulent i Ældremobiliseringen, til Metroxpress.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Peter Andersen

2mbit adsl 1920 medielicens 2260 billig pc 3000 ialt 7180

Det ER faktisk mange penge for en del af befolkningen, jeg kan godt forstå nogle vælger det fra.

Min far besøgte til sin død biblioteket hver uge for at "genaktivere" sit internet-cv så han kunne opretholde sin dagpengeret, det er jo også en mulighed.

Endelig ER det jo muligt man har fået it nok efter en arbejdsdag, og ønsker at rette opmærksomheden et andet sted hen når man har fri.

Jeg er ikke bekymret for at de 14% uden computer udgør et problem for den demokratiske proces, jeg er langt mere foruroliget over omfanget af fordummende og afhængighedsskabende tv - men det er en anden debat.

 • 0
 • 0
#2 Jesper Søgaard

Selvom jeg selv er afhængig af computer og telefoner både i hjemmet og på arbejde så forstår jeg godt din pointe.

Faktisk vil jeg sige at det der er rigtig bekymrende er at man ikke kan leve uden at have adgang til internettet. Din far som skulle gå på nettet for at genaktivere sin CV er et godt eksempel.

Min svigermor kunne ikke forstå hvorfor hun ikke fik lønseddeler længere. Hun fik så oplyst at de udelukkende bliver sendt til hendes E-boks. Hun vidste ikke engang at hun havde sådan en.

 • 0
 • 0
#3 Niels Dybdahl

Faktisk vil jeg sige at det der er rigtig bekymrende er at man ikke kan leve uden at have adgang til internettet. Din far som skulle gå på nettet for at genaktivere sin CV er et godt eksempel.

Om man skal gå på biblioteket eller jobformidlingen kan være det samme for mig. Så længe kommunen sørger for at der er internetadgang på biblioteket, så kan jeg ikke se det store problem. Dog kan der efterhånden være et problem i bibliotekernes åbningstider.

 • 0
 • 0
#4 Jesper Dam

Må indrømme at jeg har svært ved at få regnestykket til at gå op. Først, hvis prisen er for et år's internet, så bør prisen på en PC vel ikke være inkluderet, med mindre du mener man er tvunget til at købe en ny PC hvert år. Et groft skøn er at en computer, hvis du kun bruger den til net-adgang, kan holde 5 år.

Og medielicensen kommer man jo nogenlunde til at betale uanset hvad. Hvis du har et fjernsyn, eller en nogenlunde moderne telefon kommer du til at betale den, så ekstraudgiften her er 0kr.

Så kommer regnestykket til at se sådan her ud: 2mbit adsl 1920 billig pc 300/5=600 ialt 2520

Bevares, det er da stadig penge, ingen tvivl om det. Men dit tal er altså en smule misvisende.

Til gengæld synes jeg det er interessant at man skal betale næsten ligeså meget for medielicensen, selv hvis man ikke ser et eneste minut's tv, bare fordi man har den frækhed at eje en computer eller en telefon.

 • 0
 • 0
#5 John Julian Hansen

"83 procent af danskerne har adgang til internet derhjemme, og er dermed koblet til en uvurderlig mængde af viden og informationer fra bl.a. YouTube, eb.dk, failblog.org, Facebook og Twitter som nettet i dag tilbyder den øvrige befolkning.

Tallene bekymrer lektor Anne Gerdes, der forsker i viden, læring og it ved institut for fagsprog, kommunikation og informationsvidenskab på Syddansk Universitet."

:D

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere